HR Interview Questions & Answers

3 avg. rating (60% score) - 70 votes

HR Interview Questions & Answers

If you have knowledge in Time office Mngt & Leave Mngt, Maintaining the Employee database, Day to day HR Activities, Payroll Management, Statutory Compliance, Joining & Exit Formalities & Employee personal files maintenance, MIS Report then we’ve suitable HR job openings for you. Human resources are the people who make up the workforce of an organization, business sector, or economy. "Human capital" is sometimes used synonymously with "human resources", although human capital typically refers to a more narrow effect. Likewise, other terms sometimes used include "manpower", "talent", "labour", "personnel", or simply "people". such as There are many HR jobs are posted on wisdomjobs like senior executive HR, Assistant manager HR admin, hr executive and accounts manager etc. Please visit our HR job interview questions and answers page to win in your job search.

HR Interview Questions

HR Interview Questions
    1. Question 1. Assuming That You Are Selected, What Will Be Your Strategy For Next 60 Days?

      Answer :

      If I am selected for this position, I’ll use my initial 60 days in understanding my role carefully in terms of the contribution to the business and increasing the overall profitability. I’ll sit with my line manager and other juniors to understand what has already been done and what its impact has been. From there on, I’ll formulate my strategy to growth in close conjunction with managers and see that it is properly implemented.

    2. Question 2. How Would You Improve Upon Our Product/ Company?

      Answer :

      Since I’d be coming from an altogether new environment, I am bound to possess a new perspective towards everything here including the company, product, customers, environment, strategy etc. This will enable me to constructively question things which anyone else here might not do. This will help in improving the things and making the product & company better.Having worked closely with product development team I understand how the research for product development is carried out and how is customer requirement analysed; I’d be able to provide a value addition there too.

    3. Question 3. Don't You Think, You Are Overqualified For This Position?

      Answer :

      You might feel that I possess more degrees than you require for this position. But, I believe that I grow everyday when I talk to my staff, customers and superiors. So, basically the learning process continues through out the life – I don’t think I am over qualified.

    4. Question 4. Is There Anything That You Do Not Like About Your Last Or Current Job?

      Answer :

      I was quite enthusiastic while joining my last job. Towards the end, the number of challenges and opportunity to grow further started diminishing. A challenge loving and growth oriented person like me doesn’t enjoy this.

    5. Question 5. How Long Can You Commit To Work With Us?

      Answer :

      I like new challenges and a chance to grow. As long I keeping getting these, I don’t think I’ll need to switch ove

    6. Question 6. You Seem To Be Drawing A Good Salary. Will You Be Ok In Taking A Salary Cut?

      Answer :

      I believe that at one point of time in career salary becomes secondary and self actualisation become more important. While taking up any new job, it will be my priority to ensure that the work culture, chances to contribute and grow are sufficient along with the money I am paid. I also believe that any good company who cares about its employees ensures that they are paid well.

    7. Question 7. What Do You Do To Improve Your Knowledge?

      Answer :

      The field of IT is very revolutionary. It is extremely important to keep yourself abreast with the new technological developments and this needs you to take some time out of your work schedule so that you can keep sharpening your saw.

    8. Question 8. Can You Perform Under Pressure?

      Answer :

      Most of the times, the job of software development is that of working under pressure. Sometimes, it will be the pressure of delivering on time while it can be that of a bug that has sprung all of a sudden in your code.So, expect pressure in everything you do. It is important to maintain your performance and develop strategies to deliver under pressure. You can then go ahead an talk about your way of dealing with pressure and performing under it.

    9. Question 9. What Irritates You About Co-workers?

      Answer :

      The purpose of this question is to see how well you can fit into a team. Basically, you should not have a problem with a person, although you can have a problem with the style of working.

    10. Question 10. Is There Any Particular Kind Of Person You Can Not Work With?

      Answer :

      For the reason given in the above questions, the answer to this question should be a “No”. 

    11. Question 11. What Motivates You At Work?

      Answer :

      you can mention things like – new challenges, good environment which all employers think that they offer.

    12. Question 12. Will You Be Happy To Work In Night Shifts Or Over The Weekends?

      Answer :

      You need to answer this question taking into consideration what is suitable for you. Say that you can work in the night shifts, only if you can really do it.

    13. Question 13. Have You Ever Committed A Mistake At Work?

      Answer :

      To err is human. So, it is perfectly OK if you committed a mistake at work but before answering the question analyse the magnitude of mistake you did and the effect it had on the company.

    14. Question 14. What Are The Most Important Things For You As A Manager?

      Answer :

      The two things which should be most important for a manager to succeed in his role are: 

      • His team should be happy and keep performing
      • The project he is working on with his team is successfully finished with minimum problems.

    15. Question 15. What Kind Of A Salary Are You Looking For?

      Answer :

      • Try to put the ball back in interviewer’s court by asking him about the salary they offer for a position like this. Most of the big companies will have a fixed remuneration for each level.
      • However, if this is negotiable, you will have more negotiation power if you have some work experience. So, know your lower limit (amount below which you can’t go) and also know the maximum salary in the industry for the position then put forward a figure which is not very exact. It is better to mention a range. For e.g. if you are expecting something around 55 K, say that you expect something in mid fifties. Don’t keep the range to broad otherwise you will be offered something towards the lower end.
      • If you are a fresher, most of the times you will have to accept the company’s offering for the position. However, if you find it too less, you can definitely discuss that during the interview.

    16. Question 16. Can You Work Independently?

      Answer :

      Yes, I can work independently without supervision or support from a team

      Do not emphasize on working independently as that will be seen as an inability to work with others.

    17. Question 17. What Is More Important To You Money Or Success?

      Answer :

      This is tricky question, as money and success both are important and you cannot outweigh the importance of one over the other. Personally you might prefer money over success or success over money, but it is better to be neutral when answering this question in an interview:

      You can say, that money and success both are important for you, but if you have to choose you would choose success. The reason being, if one is successful money often follows and you need not focus on money over succes

    18. Question 18. What Are Your Greatest Strengths?

      Answer :

      Number of answers are good to give, but in positive manner. Some good instances are:

      About your problem solving skills, ability to work hard, professional expertise, leadership skills, positive attitude etc.

    19. Question 19. Do You Have Any Blind Spots?

      Answer :

      Disguise your strength as a weakness. Beware this is an eliminator question, designed to shorten the candidate list.

    20. Question 20. What Makes You Angry?

      Answer :

      Avoid giving any specific reason for you getting angry. Say that it's a general tendency of a human being and you are no exception. You do get angry but you don't go out of control.

    21. Question 21. May I Contact Your Present Employer For A Reference?

      Answer :

      You can say that you have no objection for this but express your concern that it would be better if you could do it after arriving some sort of agreement.

      You can even be honest in stating that your present employer is not aware of you hunting and you would appreciate to have any contact with them after having arrived some sort of agreement.

    22. Question 22. What Was The Toughest Decision You Ever Had To Make?

      Answer :

      Be prepared with a good example, explaining why the decision was difficult, the process you followed in reaching it and the courageous or effective way you carried it out.

Hr Management Tutorial

Hr Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

HR Management Tutorial