Geology Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Geology Interview Questions & Answers

Are you interested in Geology and want to make a rewarding career in it? Then browse through the wisdomjobs site to get all information you require. This site will tell you about the required qualification, various training courses and institutions that will help you to take up a Geology job. As a geologist, you have to understand the earth’s processes such as landslides, floods and volcanic eruptions. You have to study the earth’s materials and plan and guide the community. You will have to prepare well for courses such as maths, science, computers and communication. Over the next few years, the number of geology job openings are expected to increase. The following set of interview questions and answers will prepare you to become a Geologist and explore the various employment opportunities available around the world.

Geology Interview Questions

Geology Interview Questions
    1. Question 1. Why Does Marble Rarely Contains Fossils?

      Answer :

      This is because of the way that it is formed. When you have a rock that is formed through metamorphosis then it has been created through heat and pressure acting on other rocks.

      Fossils are inherently delicate things and therefore precious little would withstand the conditions that are required to create marble - and therefore marble hardly ever contains fossils as a direct result of this.

    2. Question 2. Why Does A Glacier Move?

      Answer :

      It moves because the huge pressure of the ice and snow lowers the freezing point of its lower layers, causing them to melt.

    3. Question 3. Why Did The Continents Spread Apart?

      Answer :

      This is due to the heat generated from the earth's interior and earthquakes - the convection currents deep within the earth because the movement of the material that sits on top.

    4. Question 4. Which Type Of Rock Is Critical For The Formation Of Geysers?

      Answer :

      Liquid rock is needed for geysers to form in the form of what is called magma - which is the geological name for liquid rock. Without that, you cannot get geysers forming.

    5. Question 5. Which Of The Earths Interior Layers Have Been Drilled And Sampled? What Are The Deepest Drilling Projects On Record?

      Answer :

      The lower section of the Earth's crust has been reached. The possibility of the mantle is not far away. Depths of over 4,500 feet have been reached.

    6. Question 6. Which Kind Of Volcano Is The Most Destructive?

      Answer :

      Well each type of volcano can be very destructive and if you are talking in human loss of life terms than the answer is any type of volcano that is near dense population.

      The most destructive type of volcano though that is generally acknowledged; as such, independent of people is that which is called the stratovolcano.

    7. Question 7. Which Is The Largest Reef?

      Answer :

      This is the Great Barrier Reef off the northeast corner of Australia.

    8. Question 8. Which Carbonate Mineral Reacts Readily With Cool Dilute Hydrochloric Acid To Produce Visible Bubbles Of Carbon Dioxide Gas?

      Answer :

      Many carbonate minerals will do this. However since this is a chemistry homework question - I'm guessing for GCSE - then almost certainly the answer they are looking for is calcium carbonate, because this equation often needs to be learnt and then perhaps balanced in an exam question.

    9. Question 9. Where Would You Expect To Find The Oldest Basalt On The Floor Of The Atlantic Ocean?

      Answer :

      The oldest sea floor in the Atlantic that is made of basalt is to be found closest to the continents, the further into the ocean away from land that you go, the newer the sea floor.

      This is because new sea floor is still being added in the middle of the ocean and therefore the banding and age of the rocks gets increasingly older the further you move from the centre of the ocean.

    10. Question 10. Where Are Mountains Of The Moon?

      Answer :

      These are a mountain range, along Zaire and Uganda in East Africa.

    11. Question 11. When Does An Atoll Start To Form?

      Answer :

      This begins to form when tiny marine animals - coral polyps - attach themselves to rocks on the seabed.

    12. Question 12. What Ways Can Igneous Rock Form Two Ways?

      Answer :

      Igneous rocks - got to that stage of your geography or chemistry class already?

      Well here is a little information for you on the ways in which igneous rocks can form.

      Igneous rocks are created when melted material crystallizes, e.g. from magma.

      There are two formation methods, the first is that they form on the surface and these are called extrusive igneous rocks, or they can form inside the crust, and these ones are called intrusive igneous rocks.

    13. Question 13. What Time Period Can Carbon-14 Dates Have?

      Answer :

      Carbon 14 has a half-life of 5,730 years, and therefore it can be used to date very accurately a large majority of things, particularly wood and so on.

      It is only not useful for ancient things where all the carbon 14 will have gone, or almost gone - and for these there are other isotopes of other elements, that can be used with a much longer half-life.

    14. Question 14. What Separates The Outer Core From The Mantle Above It?

      Answer :

      There is a gradual transition caused by a change in temperature and reducing pressure.

    15. Question 15. What Minerals Attract Lightning?

      Answer :

      Tall structures and things that are metal attract lightning, also trees do.

      In fact, anything that is metallic containing mineral may seem to attract the lightning for instance things like iron.

    16. Question 16. What Makes Mountains Appear Purple?

      Answer :

      This is to do with light and the atmosphere.

      The way the rays of light strike the mountains at a greater height than us, then reflect and reach our eyes below the height of mountains, coupled with the air in-between, leads to them looking purple, in a similar way to the process with different wavelength light makes the sky look blue on a sunny day.

    17. Question 17. What Layer Of The Earth Does Magma Form?

      Answer :

      Magma is part of the layer just under the crust.

      It reminds us that whilst everything seems solid underfoot actually that is not quite so, and there are only relatively thin layers on top that move and float on a sea of magma underneath, it is this that moves the continents around the surface of the planet, all be it very slowly indeed.

    18. Question 18. What Is The Rate Of Species And How Does This Relate To Finding Transitional Species?

      Answer :

      The rate of species depends on the time and particular species and environment at the time, therefore there is no one absolute figure that can be used.

      However clearly the rate of species can be used to estimate where in transition each species is and when the next variations will come along.

    19. Question 19. What Is The Name Of The Largest Volcano In The World?

      Answer :

      The largest volcano in the world over ground is called Mauna Loa. Mauna Loa is to be found in Hawaii, now a US State.

    20. Question 20. What Is The Minimum Depth Needed For A Feature To Be Considered A Canyon?

      Answer :

      In fact, it is a bit like considering when a few grains of sand become a heap of sand: there is no absolute point where something turns from a depression to a canyon.

      The definition is simply a deep, narrow steep-sided valley, but the minimum depth is not absolute.

    21. Question 21. What Is The Mantle Made Of?

      Answer :

      Earth's mantle - what is it made of - well, many things indeed, but mainly the following:

      Compounds of the following metals or semi-metals, along with oxygen compounds:

      1. Iron compounds
      2. Magnesium compounds
      3. Aluminum compounds
      4. Silicon compounds

    22. Question 22. What Is The General Statement Regarding The Temperature Of Water In Oceanic Depths?

      Answer :

      Generally, the relation is this - the further from the surface the colder the water.

      This makes sense because of course as you go down further there is less and less sunlight, and therefore the temperature of the water drops.

    23. Question 23. What Is The Earths Crust Made Of?

      Answer :

      The overall composition of the Earth's crust, in terms of elemental composition is as follows:

      • Oxygen 46.6%
      • Silicon 27.7%
      • Aluminum 8.1%
      • Iron 5.0%
      • All other elements 12.6%

    24. Question 24. What Is The Earths Core Made Of?

      Answer :

      The outer core is liquid and the inner is solid. Both parts are made of alloy of two metals - iron and nickel, allowing the rise of the magnetic field that the earth exhibits and is so essential in protecting our existence.

    25. Question 25. What Is The Earth Made Of?

      Answer :

      The overall composition of the Earth, in terms of elemental composition is as follows:

      • Iron 34.6%
      • Oxygen 29.5%
      • Silicon 15.2%
      • Magnesium 12.7%
      • Nickel 2.4%
      • Sulphur 1.9%
      • All others: 3.7%

    26. Question 26. What Is The Difference Between The Geoid And The Surface Of The Earth?

      Answer :

      The geoid is an imaginary surface that equivalences with the average (mean) sea level around the world.

      Therefore, it is not an actual or real thing like the continents themselves that form the surface of the earth, but merely a useful model that we can imagine to extend through the continents.

    27. Question 27. What Is The Difference Between A Semi-precious And A Precious Stone?

      Answer :

      • The difference between precious and semi-precious comes down purely to human definitions that have been imposed.
      • There is nothing in and of itself about the nature of a stone, which makes it precious or semi-precious.
      • Rather it is down to human desirability of an element or mineral or form or a stone that decides.
      • Generally, the rarer and more sought after a mineral is, the more likely it is to be defined as precious.
      • Desired, but more common and less valuable items may be, in contrast, semi-precious.

    28. Question 28. What Is The Difference Between A Canyon, Gorge, And Valley?

      Answer :

      The simplest way to answer this is to define each term, so you can see:

      1. A canyon is a deep valley with steep sides thinks of the Grand Canyon most famously to visualize what this is.
      2. A gorge is a deep ravine, which usually has a river running through it - though this does not have to be the case.
      3. Finally, a valley is any depression, usually of a certain length, in the surface of the land and often contains a river.

      Therefore, a canyon is a specific type of valley, with particularly steep sides. A gorge is a deep depression that will usually contain a river.

    29. Question 29. What Is The Cambrian?

      Answer :

      This refers to the Cambrian period, a geological time, at around 570 - 510 million years ago. It is when invertebrate life first appeared.

      During the period comes what is known as the Cambrian Explosion - where the fossil record suddenly seems to radiate with an array of multi-celled creatures.

    30. Question 30. What Is Shale?

      Answer :

      It is a fine-grained, earthy, sedimentary rock like clay, but formed in thin layers.

    31. Question 31. What Is Loam Soil?

      Answer :

      This is a type of soil, which is halfway between clay and sandy soils.

    32. Question 32. What Is Happening When A Metamorphic Rock Is Forming?

      Answer :

      The rock is being subjected to intense heat and pressure at the time - this is what causes the dramatic stresses that are indeed what happens during the metamorphic process and what triggers the profound change in the chemical make up or constitution of the rocks.

    33. Question 33. What Is Granite?

      Answer :

      Granite is a hard, igneous rock. It is made up of mica, quartz, feldspar and sometimes bits of other rocks as well. Granite is usually pink, white, or grey. It is crystalline and so shines.

    34. Question 34. What Is Coal?

      Answer :

      The remains of trees and shrubs grew millions of years ago, when the weather was mild and moist.

    35. Question 35. What Is China Clay?

      Answer :

      It is a type of clay first used by the Chinese for making chinaware and porcelain.

    36. Question 36. What Is Ablation?

      Answer :

      Ablation is a technical term for the loss of snow and ice from a glacier. The process occurs by a combination of the two physical processes, melting, and evaporation, caused by the warming of the relevant ice on the glacier. It may be thought this would be most prevalent at the top of a glacier, however actually it occurs more at the foot - for the simple reason that temperatures tend to be higher here.

    37. Question 37. What Is A Hypothesis?

      Answer :

      A hypothesis is a postulation as to what could be the case; it is a suggestion as to something that accurately models and explains some aspect in reality.

      Then the hypothesis can be tested by getting it to make a prediction, then performing the actual experiment it predicts the outcome of, and see if the outcome matches the prediction.

      The more experiments in practice the hypothesis can model and explain the better it is seen to be.

    38. Question 38. What Does Regolith Mean?

      Answer :

      This refers to a layer of loose surface material covering bedrock.

    39. Question 39. What Does A Geologist Do On A Typical Day?

      Answer :

      One in academia for instance will spend the day doing research and writing papers and lecturing.

      Others will be involved in practical work in the field, examining rocks and structures and making deductions about age and formation and so on.

       

    40. Question 40. What Are The Three Major Types Of Rocks?

      Answer :

      The three types of rocks are as follows:

      1. Igneous (from volcanoes etc)
      2. Sedimentary (Dead Sea creatures, time and pressure)
      3. Metamorphic (other rock types compressed, squished, heated and geologically stressed in massive temperatures and pressure fairly deep in the earth)

    41. Question 41. What Are Examples Of Techno Fossils?

      Answer :

      In which case I guess that you might be referring to things such as nuclear waste and other waste products of our recent systems for instance rubbish dumps and similar.

      We have also fired some artifacts into space, for instance on spacecraft that aliens might some time come across we have given a glimpse or snapshot of our lives at a particular time in history.

    42. Question 42. Were There Super Continents Before Pangea?

      Answer :

      Pangaea is used to describe the state where all the land on earth was one great big landmass and therefore there was just one ocean too which was everything that surrounded that land mass.

      Therefore, before Pangaea or all the land was linked you are asking whether the land was previously split before it came together. That is possible - we do not know the answer. However, we read about it and current theory suggests that yes there have been break ups and come together forming super continents before, though this hardly seems set in stone.

    43. Question 43. Soils Take How Many Years To Form?

      Answer :

      There is no answer to this as it varies very much depending on the type of soil you are talking about and the conditions on earth at the time.

      In places that are very warm or very wet with fast moving waters for instance then times are quicker than places where very little happens for thousands of years at a time.

      However, the process is very slow indeed and therefore, you would be looking at hundreds of years to produce an inch of soil - and 1,000 years+ to get two or more inches.

    44. Question 44. What Did Radon Detection In Arid Areas Can Help To Explore?

      Answer :

      Radon is a radioactive gas that is associated with certain rocks, so perhaps this is a measure of the geology of the area, as in the rocks that are present in that location?

    45. Question 45. In 1763, How Did Great Britain Try To End Troubles With The Native American?

      Answer :

      By offering more rights and giving better treatment, more freedom and better options it was hoped to reduce the conflict and pre-empt problems from occurring because of this.

    46. Question 46. How Were Sedimentary Rocks Created?

      Answer :

      Sedimentary rocks have a clue to their origin in the name - sediment.

      They are the products of lots and many dead marine creatures, which piled up on the sea floor as they were formed in water. These piled up together over a period and the pressure of them all caused the formation of rock.

    47. Question 47. Describe The Formation Of Igneous, Sedimentary, And Metamorphic Rocks?

      Answer :

      Igneous rocks are those that form from volcanoes and volcanic activity.

      Sedimentary rocks are laid down over great time in oceans and are the results of compression on dead organic matter like small sea animals and so on.

      Metamorphic rock is a change that occurs to igneous or sedimentary rock in the earth's crust due to the immense heat and pressure there acting on those rocks and chemically and physically changing their properties.

    48. Question 48. How Continental Heat Flow Is Produced?

      Answer :

      This is caused by the magma - the molten rock - that is underneath each of the plates of the earth and causes them to move and flow along.

    49. Question 49. Contrast The Process That Forms Igneous Rocks With The Process That Form Metamorphic Rocks.

      Answer :

      Igneous rocks form in quite a different way to metamorphic rocks.

      Igneous rocks form due to heat and volcanic activity specifically they form when molten rock cools and becomes solid.

      However, metamorphic rocks are existing rocks - perhaps igneous ones - that have been changed by great pressure and often-great heat into metamorphic rocks.

    50. Question 50. Discuss Major Factors That Influence Mass Movements.

      Answer :

      Things as if climate and food availability will make a big difference if it is too cold, too dry then people will need to move.

      In addition, the amount of food is important too. Other factors might be human and political ones - such as a tough regime in charge of a country or if there is a war and so on then people will want to move too.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Geology Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial