Garment Washing Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 2 votes

Garment Washing Interview Questions & Answers

The textile industry in India is flourishing and if you have a good knowledge of Garment Washing then this is the right place for you. Wisdomjobs gives you reference to a multiple job opportunities. This site helps you to look for a job and prepare well for the job interview. In the Garment Washing job you will have to use different technologies to clean the garments. Garment Washing is done to remove the starch and soften the garments. The washing process involves removing the stains and chemicals from the fabric. In this fast-paced world, where a number of fashion retail chains are coming up everyday, Widomjobs helps you to catch up with all the opportunities to take the Garment washing job. The following set of Garment Washing interview questions and answers will further simplify your work.

Garment Washing Interview Questions

Garment Washing Interview Questions
    1. Question 1. What Is Garment Washing ?

      Answer :

      The technology which is used to modify the appearance, outlook comfort ability & fashion of the garments is called garment washing.

    2. Question 2. Write The Purpose Of Washing ?

      Answer :

      • The first purpose is to remove dirt, dust, impurities of garments thus achieve wash look appearance and softness.
      • The other purpose is to bring faded look, old look, tinted or over dyed affect.
      • To increase color fastness, wash fastness properties no possibility of further shrinkage of wash garments.

    3. Question 3. Write Different Types Of Dry Processing?

      Answer :

      Sand blasting, Hand scraping, whiskering, overall wrinkle, permanent wrinkle, broken and tagging, grinding and destroy, pp spray and pp sponging.

    4. Question 4. Write Different Types Of Wet Processing?

      Answer :

      Normal wash / Garments wash/ Rinse wash, Pigment wash, Caustic wash, Silicon wash, Stone wash, Enzyme wash, Stone Enzyme wash, Acid wash, Bleach wash.

    5. Question 5. Write The Machine Names Which Are Used In Washing Plant.?

      Answer :

      The machine names which are used in Indigo washing Ltd:

      • Washing machine ( No of M/c -10)
      • Dryer machine (No of M/c -10): gas dryer-09 and Steam dryer-01

        Each m/c wt: 1300 Kg
        Rated voltage: 380 V
        Rated input power: 6 kw

        NB:
        these machines are imported from China manufacture: Shenzhen Multi se Industries ltd.
        Bangladeshi Supplier: RM flying yang industries.

      • Sample Machine (No of M/c-02)
      • Hydro (No of M/c -03)
      • Spray gun (No of M/c -02)

    6. Question 6. Write The Chemical Names Which Are Used In Washing Plant.?

      Answer :

      1. Sodium mete bi sulphite
      2. per oxide
      3. Caustic soda
      4. Soda ash
      5. (pocket clear)
      6. Bleach Kci
      7. Caustic potash
      8. Phosphoric acid
      9. Pumice stone
      10. Optical Brightening agent (3 types: Red, blue, yellow )
      11. Sodium hypo sulphite
      12. Sodium bi carbonate
      13. Enzyme (Acid, Neutral , SL enzyme)
      14. Acetic acid
      15. Softener
      16. Desizing agent
      17. Potassium per manganate
      18. Micro emulsion silicon
      19. Buffer, stabilizer, fixing agent, catanizer , resin, anti staining agent
      20. Dye for tinting or over dyeing.

    7. Question 7. What Is The Purpose Of Normal Wash?

      Answer :

      • To remove dust, dirt, oil spot, impurities, spot, size materials, starch from the garments surface
      • To bring the soft feeling to wear.

    8. Question 8. Describe The 1st And 2nd Step Of Normal / Garments Wash.?

      Answer :

      1st Step:-

      Lot size: -....................... 80 kg Twill/Canvas garment
      Add water @ L: R = 1: 8-10 ............640 --800 Liter
      Machine running
      Add detergent @ 0.5 gm / liter ............ 320--400 gm
      Temperature..... Sometime cold & sometime 40°c - 60°c
      Time .............................. 5 to 10 minutes
      Drop the liquor
      Cold wash

      2nd Step:-

      Add water @ L: R = 1: 6 ......... 480 liter.
      Washing machine running
      Add Flax softener @ 0.6 gm / liter .......... 288 gm.
      Add Acetic Acid @ 0.5 gm / liter........... 240gm.
      Time................................... 5 to 10 minutes
      Drop the liquor.
      Unload the Garments on trolley.

    9. Question 9. What Is The Function Of Hydro Extractor Machine?

      Answer :

      Function of Hydro extractor machine is to squeeze the garments for removing the excess water from the garments.

    10. Question 10. What Is The Purpose Of Silicon Wash?

      Answer :

      The purpose of silicon wash:

      • It gives durable softness, elastic handle,
      • It helps to anti pilling affects, dimensional stability, tear resistance.
      • It helps to fabrics to be cut and sewn more easily allows and improving wears and easy care properties.

    11. Question 11. Describe The Desizing Process Of Silicon Wash.?

      Answer :

      Desizing process of silicon Wash:

      Lot weight (approx 145 pies) ............ 70 kg
      Add water @ L: R = 1: 10.............. 700 Liter
      Machine running
      Add Desizing agent @ 0.6 gm / liter ............ 420 gm
      Add Detergent @ 0.5 gm / liter.................... 350 gm
      Temperature.......................... 50°c
      Time...............................10-20 minutes
      Drop the liquor
      Rinse one time 3 minutes

    12. Question 12. Write The Chemicals Name Which Are Used For Pigment/ Caustic Wash Process.?

      Answer :

      Caustic soda, soda ash, detergent, acetic acid, flax softener, silicon (for more soft)

    13. Question 13. Write The Chemicals Name Which Are Used For Enzyme Wash.?

      Answer :

      Chemicals name which are used for enzyme wash such as Desizing agent, detergent, acetic acid, anti back staining agent, enzyme cationic softener, bleach (Kic), soda ash, sodium hyposulphite.

    14. Question 14. Write The Desizing/ First Step Of Caustic Wash Process.?

      Answer :

      1st step of caustic wash process

      Lot size: ...................... 80 kg
      Add water @ L: R = 1 : 8.............. 640 Liter
      Machine Running
      Add Caustic soda (NAOH)..... @ 1.60 gm / liter........ 1024 gm
      Add Detergent ........................ @ 0.8 gm / liter ............ 512 gm
      Temperature........... 50°c to 60°c
      Time (Depend upon the shade) ....... 20 to 60 minutes
      Drop the liquor
      Wash cold water for 3 minutes

    15. Question 15. What Is The Standard Rpm Of Washing Machine?

      Answer :

      Standard rpm of washing machine is 28 to 30.

    16. Question 16. How Can Control The Ph Value In Garments?

      Answer :

      By using acetic acid we can control the pH value in garments.

    17. Question 17. What Types Of Enzyme Suitable For Dark Shade Enzyme Wash Of Denim Long Pant & Why?

      Answer :

      Neutral Enzyme is suitable for dark shade enzyme wash of denim long pant because this enzyme works for long time as compare to acid enzyme and affect comes slowly.

    18. Question 18. What Type Of Enzyme Suitable For Medium/light Shade Enzyme Wash Of Denim Skirt?

      Answer :

      Acid enzyme is suitable for medium/light shade Enzyme wash of Denim skirt.

    19. Question 19. Write Desizing Process Of Twill Long Pant For Enzyme Wash.?

      Answer :

      Desizing process of twill Long Pant for Enzyme wash: 

      Lot weight (Approx 125 pes) ............ 60 kg 
      Add water @ L : R = 1 : 10 .............. 600 Litre 
      Machine Running 
      Add Desizing agent @ 0.6 gm / litre ............ 360 gm 
      Add Detergent @ 0.5 gm / litre.................... 300 gm 
      Temperature.................................... 50°c 
      Time........................................10---20 minute 
      Drop the liquor 
      Rinse one time 3 minutes

    20. Question 20. Write Main Process Of Stone Enzyme Wash For Denim Long Pant.?

      Answer :

      Main process of stone Enzyme wash for Denim Long Pant: 

      1. Desizing/ pretreatment 
      2. Hot wash 
      3. Stone enzyme bath 
      4. Bleaching 
      5. Neutral wash 
      6. Soft wash 
      7. Hydro extractor 
      8. Dryer 
      9. Quality checking 
      10. Delivery.

    21. Question 21. Write Different Types Of Washing Faults.?

      Answer :

      • Color shade variation
      • Crease marks
      • After wash hole
      • Very dark and very light
      • Bleach spot
      • Bottom hem and course edge destroy
      • Running shade
      • Over blasting/low blasting
      • Over grinding/low grinding
      • Bad smell due to poor neutralization
      • Poor hand feel
      • To high hairiness
      • Poor brightness
      • High or low effect/abrasion on garments
      • Spot on garments
      • Out of range/ level of ph value of garments

    22. Question 22. Describe Only Bleaching Process Of Bleach Wash Of Denim Long Pant?

      Answer :

      Batch size....................... 60 kg Denim Long Pant 
      Add water @ L: R = 1: 8.............. 480 litres 
      Machine running 
      Add bleaching powder (k.c.i) @ 10 gm/litre.. 4800 Gms 
      Add soda ash @ 5 gm/litre............................... 2400 Gms 
      Temperature............................................................ 60°c 
      Time (Depend upon the shade).................... 12 to 15 minutes 
      Drop the liquor 
      Rinse twice, each 3 minutes

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial