Fashion Designer Interview Questions & Answers

3 avg. rating (60% score) - 3 votes

Fashion Designer Interview Questions & Answers

Interested in fashion? Expertise in apparel designing? Do you have diploma in fashion designing? Then multiple jobs are awaiting or you. Fashion design is the art of applying design, decorative and natural beauty to clothing and its accessories. It is affected by cultural and social attitudes, and has varied over time and place. Fashion designers work in a number of ways in designing clothing and accessories such as bracelets and necklaces. If you are good at Fashion Designing concepts and expertise in sketching, Pattern Making Garment, construction, etc then number of opportunities are there in the market. Some part time and full time jobs for fashion designers are Fashion/Apparels Designer, Assistant Designer, Assistant Designer, Assistant Designer etc posted on wisdomjobs. Have a look at Fashion Designer job interview questions and answers to shortlist for your job interview.

Fashion Designer Interview Questions

Fashion Designer Interview Questions
    1. Question 1. How Designers Work?

      Answer :

      Different designers work in different ways. Some sketch their ideas on paper, others drape fabric on a dress stand, pinning, folding and tucking it until the idea for a garment emerges. A third method is to adapt their own patterns from previous seasons (this method can give continuity to a fashion studio's output).

    2. Question 2. What Is Fashion Profile?

      Answer :

      Fashion is very important when it comes to showing who you are. You don't want someone to think you are the wrong person because they could treat you badly. In some ways fashion and style are important variables to human life.

      Let's say you were a regular person in a diner, but you were wearing an outfit that made you look like a waitress. Somebody might come up to you and ask you for a soda! Be careful about what you wear.

    3. Question 3. What Is Cultural Fashion?

      Answer :

      Fashion is very unique. Some might say a dress is ugly, when another could say it is beautiful. This is what is known as cultural fashion. Different people like different things. Different shoes, different clothes, and different leg wear. It depends on who you are and what your opinions are.

    4. Question 4. What Is Weather-wear Fashion?

      Answer :

      Have you ever thought about what might someone be wearing where they live? Well, if you lived somewhere cold, you may have many boots and jackets. But others might have tank-tops and shorts. You could think this idea is weird, but that is because you live in a different place. If you know you live somewhere cold, wear appropriate clothing items. I hoped this helped you realize that fashion also has something to do with the weather.

       

    5. Question 5. What Is Footwear Fashion Design?

      Answer :

      Footwear has been quite amazing. There have been different forms of shoes, different shapes, different colors, and many other changes. Shoes used to be used only for the protection and comfort of your feet. Eventually, most shoes became part of fashion and changed from protection to style. That's a big change! People would buy all kinds of different shoes based on the color or the shape and showing them off.

    6. Question 6. What Are Fashion Designers Areas Of Working?

      Answer :

      There are three main ways in which designers can work:

      • Working freelancer
      • Working In-house
      • Setting up a company

    7. Question 7. What Is Freelance Working?

      Answer :

      Freelance designers works for themselves. They sell their work to fashion houses, direct to shops, or to clothing manufacturers. The garments bear the buyer's label.

    8. Question 8. What Is The Mean Of "company Setting Up" For A Fashion Designer?

      Answer :

      Fashion designers often set up their own companies. A lot of designers find this more satisfying than working for someone else, as their designs are sold under their own label.

    9. Question 9. What Is In-house Working?

      Answer :

      In-house designers are employed full-time by one fashion company. Their designs are the property of that company, and cannot be sold to anyone else.

    10. Question 10. Why Designers Making A Card Pattern?

      Answer :

      When the designer is completely satisfied with the fit of the toile (or muslin), they show it to a professional pattern maker who then makes the finished, working version of the pattern out of card. The pattern maker's job is very precise and painstaking. The fit of the finished garment depends on their accuracy.

    11. Question 11. How To Making A Toile (muslin)?

      Answer :

      After making a rough paper pattern, or life-size 2-D plan, of the garment, a sample machinist (or skilled sewing machine operator) then makes a trial version of the garment from plain-colored calico. The toile (called a muslin in the U.S.) is put on to a dress stand (or a model) to see how it fits and whether it hangs properly.

    12. Question 12. Which Areas Fashion Designers Works?

      Answer :

      Most fashion designers, however, work for apparel manufacturers, creating designs of men's, women's, and children's fashions for the mass market. Designer brands which have a 'name' as their brand such as Calvin Klein or Ralph Lauren are likely to be designed by a team of individual designers under the direction of a designer director.

    13. Question 13. Is Fashion Design Differs From Costume Design?

      Answer :

      Yes, fashion design is differs from costume design due to its core product having a built in obsolescence usually of one to two seasons. A season is defined as either autumn/winter or spring/summer.

    14. Question 14. For Whom Fashion Designers Design?

      Answer :

      Fashion designers design clothing and accessories also for women. Some high-fashion designers are self-employed and design for individual clients. Other high-fashion designers cater to specialty stores or high-fashion department stores. These designers create original garments, as well as those that follow established fashion trends.

    15. Question 15. What Fashion Designer's Design?

      Answer :

      Fashion designers attempt to design clothes which are functional as well as aesthetically pleasing. They consider who is likely to wear a garment and the situations in which it will be worn. They have a wide range and combinations of materials to work with and a wide range of colors, patterns and styles to choose from.

      Though most clothing worn for everyday wear falls within a narrow range of conventional styles, unusual garments are usually sought for special occasions such as evening wear or party dresses.

    16. Question 16. What Is Fashion Design?

      Answer :

      Fashion design is the applied art dedicated to the design of clothing and lifestyle accessories created within the cultural and social influences of a specific time.

    17. Question 17. Have You Get Any Training For Fashion Designing?

      Answer :

      This is another biographical interview question that relates back to the fashion designer's career is where he received his training. Some fashion designers have received extensive professional training in fashion design, including college degrees and high profile internships.

      Others have received little to no training, relying solely on raw talent. The answer to this question tells you a bit about how the designer developed as an artist and also gives readers an idea of what it takes to become a successful fashion designer.

    18. Question 18. What Are Your Inspiration About Fashion Designing?

      Answer :

      Relatively easy biographical question to start off with is to ask the fashion designer where he finds his inspiration. The question is still related to the designer's fashion industry career, but it also gives you insight to who he is as a person outside of his work. By answering the question, the designer is giving you a peek into how he thinks. The things that inspire him are also the things that interest him as a person and can help your readers get to know the designer on a more personal level.

    19. Question 19. What Are Your Work Ethics?

      Answer :

      Biographical question that you might consider when interviewing fashion designer is that drives his work ethic. Same elements that drive his work ethic and make him strive to be a better designer probably relate closely to what motivates him in his personal life. By delving into the designer's motivations you and your readers can better understand what moves the designer, and why he makes the career moves that define his career.

    20. Question 20. What Are Your Career Goals?

      Answer :

      Fashion industry interview, you may be asked what your career goals are. Examples of this include being asked where you see yourself in five years and where in the fashion industry you see yourself working. Be honest when describing your career goals. Don't align your goals with the goals of the company unless you truly feel that is the direction that you want to go in.

    21. Question 21. Tell Me How You Stay Up To Date With Fashion?

      Answer :

      Designers stay current by reading magazines, browsing the internet, attending fashion shows, and studying technical manuals. They study the history of fashion to better understand its development and current tendencies.

    22. Question 22. Which Skills Are Important For A Fashion Designer For A Successful Career?

      Answer :

      Designers have either combine marketing intelligence and artistic vision themselves, or to be able to delegate business duties to hired specialists, agents, etc. while they focus on the art.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Material Design Lite Tutorial