Electrical Power System Interview Questions & Answers

2 avg. rating (40% score) - 6 votes

Electrical Power System Interview Questions & Answers

Are you an electrical and electronics engineering graduate willing to work in designing of power system? Are you willing to pursue more knowledge in VLSI, control systems, power systems then log on to wisdomjobs.com online site. Electrical Power System is a network of electrical components deployed to supply, transfer, store and use electric power. An example of an electric power system is the grid that provides power to an extended area. It is a network which consists generation, distribution and transmission system. It is the subfield of electrical engineering that deals in preventing damage such as overheating of generators and motors, to reduce transmission losses and to maintain the ability of system to withstand and prevent voltage collapse. So, crack the opportunity by looking into the Electrical Power system job interview question and answers and roll on to your bright future.

Electrical Power System Interview Questions

Electrical Power System Interview Questions
    1. Question 1. What Do You Mean By Zone Of Protection?

      Answer :

      The protection is organized to provide a ring of security around each and every element of power system. If there is any fault associated within the ring the relays associated with it must trip all the allied circuit breakers so as to remove any faulty element from rest of the power system. This ring of security is called ‘Zone of protection’.

    2. Question 2. What Are Internal And External Faults?

      Answer :

      Faults that occur within the zone are termed as Internal Faults and that occur outside the zone of protection are termed as external faults (can also be called as through faults).

    3. Question 3. What Do You Mean By Reach And Reach Point Of The Relay?

      Answer :

      The farthest point from the relay which is still inside the zone of protection is called reach point and the distance between relay and reach point is called reach.

    4. Question 4. Why Does The Adjacent Zones Of Protection Overlap?

      Answer :

      If the adjacent zones do not overlap there will be some portion of the power system which is left out unprotected.

    5. Question 5. How Do You Select The Pickup Value Of A Relay?

      Answer :

      The relay should allow normal load as well as a certain degree of overload to be supplied. So the pickup value of the relay should be more than maximum load. At the same time, the relay should be sensitive enough to respond to the smallest fault. So, pickup value should be less than the smallest fault current.

    6. Question 6. How To Set The Operating Time Of The Relay?

      Answer :

      Naturally when a fault occurs it is sensed by both the primary and backup protection. As the operating time of primary relay is less than that of the backup relay, it will operate first. There will be an overshoot time (due to moment of inertia of moving relay system).

      Consider a primary relay A having operating time of 0.1 sec. Assume circuit breaker operating time as 0.5 sec and overshoot time as 0.4 sec. Now the operating time of backup relay B will be 0.1+0.5+0.4= 1 sec.

    7. Question 7. Explain The Operating Principle Of Dtoc And Idmt Relays?

      Answer :

      A Definite time over current relay (DTOC) can be adjusted to trip out at a definite amount of time, after it picks up. It has a time adjustment setting and pickup setting.

      The operating principle of IDMT relay is based on the idea that more severe a fault is, the faster it should be cleared to avoid damage to apparatus.

    8. Question 8. When Will You Go For Idmt And Dtoc Relays?

      Answer :

      • Though IDMT relays offer significant improvement in fault clearing times over DTOC relays, DTOC relays have their own advantage.
      • Consider a system where .
      • Since the fault current as a function of fault location is proportional to , it would remain more or less constant throughout the length of feeder. Therefore, the IDMT relay will not be of much help. So DTOC relays can be used for lines which are short in length.

    9. Question 9. When Are The Directional Relays Used?

      Answer :

      Directional relays are used mainly in single end fed system of parallel feeders, ring main feeder system etc.

    10. Question 10. What Is Difference Between Fuse And Breaker?

      Answer :

      Fuses are burned at the time of over current flows in the circuit but breakers are just open (not burn) at the time of over current flow. Fuses are used in only one time but breakers are used by multiple number of times.

    11. Question 11. What Is Different Between Resistance Grounding System And Resistance Earthing System?

      Answer :

      Resistance grounding system means connecting the neutral point of the load to the ground to carry the residual current in case of unbalanced conditions through the neutral to the ground whereas resistance earthing system is done in an electric equipment in order to protect he equipment in occurrence of fault in the system.

    12. Question 12. What Is The Power Station?

      Answer :

      Power Station is a place where Power is Generated and Transmitted , eg. Thermal power station, Hydel power station, Nuclear power station etc.

    13. Question 13. What Is Slack Bus ?

      Answer :

      Slack Bus is the responsible for the delivering losses in the power system. in this bus the magnitude of voltage and phase angle are specified. This bus is first to respond to a changing load condition.

    14. Question 14. What Is Critical Disruptive Voltage?

      Answer :

      The minimum voltage at which the breakdown of the insulating properties of air occurs and corona start is called D C V .

    15. Question 15. How Many Types Of Fault Occurs In The 3p Power System ?

      Answer :

      Faults in the 3 P system can be classified under the following :-

      • single line to ground (LG) fault
      • line to line (LL) fault
      • Double line to ground (LLG) fault 
      • Three Phase short circuit (LLL) fault
      • Three phase to ground (LLLG) fault

    16. Question 16. How Many Methods Uses For The Load Flow Solution ?

      Answer :

      1. Gauss-seidel method using Ybus
      2. Newton- Raphson method (NR)
      3. Power flow through line and slack bus power
      4. Decouple load flow method
      5. Fast Decouple load flow method.

    17. Question 17. What Is Skin Effect ?

      Answer :

      When the AC passed through the conductor the density of the current is not uniform over the cross-section of the conductor, the density of the current is very high near the surface of the conductor and very low at middle this effect is called skin effect. this effect is only in the ac.

    18. Question 18. What Is The Bundle Conductor And Why Is Used ?

      Answer :

      A bundle conductor consists of two more parallel subconductors at a spacing of several diameters.this is use to reduce the corona and skin effect.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Power Electronics Tutorial