Dyeing Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Dyeing Interview Questions & Answers

Are you looking for a career in textile Dyeing? Then wisdomjobs are the perfect platform to look for the questions that may be asked during the interview. Dyeing is the process of adding or changing the color of textile products like fabrics, fiber, and yarn. Dyeing jobs can be listed for positions like Factory manager, Senior manager, Fabric development officer, Unit head, Supervisor and Chief operating officer etc. Dyeing job interview questions and answers page designed by our professional experts helps you to gather further knowledge on the subject and to excel your performance in interview clearing ability. Register on our job portal to get all the help and the details of the job to build your dream career.

Dyeing Interview Questions

Dyeing Interview Questions
    1. Question 1. What Is Wet Processing?

      Answer :

      The process which is used for de-sizing, scouring, bleaching, dyeing, printing and finishing is termed as wet processing.

    2. Question 2. What Do You Mean By Hardness Of Water?

      Answer :

      The property of the textile water for which it does not form foam easily without a lot of soap is known hardness of water. It has two types named temporary hardness and permanent hardness.

    3. Question 3. What Is Ppm?

      Answer :

      The number of grains of calcium carbonate which is present in one millions grains of water is termed as PPM.

    4. Question 4. What Do You Mean By Degree Of Hardness?

      Answer :

      The number of grains of calcium carbonates which is present in 70000 grains of water is known as degree of hardness of water.

    5. Question 5. What Is Water Softening?

      Answer :

      To remove the impurities of hard water by some desirable process is known as water softening.

    6. Question 6. What Is Soap?

      Answer :

      Soap is a metallic salt of saturated or unsaturated higher fatty acid. There may be Pb, Mg, Ca or other metallic salt.

    7. Question 7. What Is Detergent?

      Answer :

      The compound which gets orient at the interface between water and air and reduces interfacial tension or surface is known as detergent. It is mainly two types named ionic and non-ionic.

    8. Question 8. What Is Enzyme?

      Answer :

      It is one types of bio catalyst. It is based on protein. It is soluble in water but insoluble in acid and alkali.

    9. Question 9. What Is Chroma?

      Answer :

      The dullness of vividness of color describing is known Chroma.

    10. Question 10. What Is Shade?

      Answer :

      The meaning of shade is concentration. Usually, the depth of the tone of color is known as shade. It is three types such as light shade, medium shade and deep shade.

    11. Question 11. What Is Pigment?

      Answer :

      It is normally a substance in particulate form which is substantially insoluble in a medium but which can be mechanically dispersed in this medium to modify its color and light.

    12. Question 12. What Is Stripping?

      Answer :

      If the textile goods become uneven dyeing and insoluble for using then the color has to be distorted. The process to destroying of removing dye or finish form fibres or fabrics is known as stripping.

    13. Question 13. What Is Topping?

      Answer :

      The application of further colorant not necessarily of the same hue or class to a dyed substance in order to adjust the latter to the desired final color is known as topping.

    14. Question 14. What Do You Mean By After Treatment?

      Answer :

      The process which is used for proper and perfect dyeing action is known as after treatment. In case of direct dye, after treatment is done for increasing light fastness and wash fastness of dyed materials. Dye particle is done insoluble into the fiber after treatment.

    15. Question 15. What Is Vatting?

      Answer :

      The action which helps to insoluble vat dyes to be used by soluble is called vatting.

    16. Question 16. What Is Thickener?

      Answer :

      It used in textile printing which is a main part of high molecular weight compound giving viscose paste in water. Thickener imparts stickiness and plasticity to the printing paste so that it can be applied to a fabric surface without color spreading.

    17. Question 17. What Is Viscosity?

      Answer :

      It is the ratio of shear stress to the rate of shearing.

    18. Question 18. What Is Shear Stress?

      Answer :

      The ratio of the force to the area of shearing is known as shear stress.

    19. Question 19. What Is Shear Rate?

      Answer :

      The ratio of the velocity to the clearance is known as shear rate.

    20. Question 20. What Is Ageing?

      Answer :

      It is consisting of exposing printing goods to more or less prolonged action of steam at atmospheric pressure to assist in the diffusion and fixation of the dyes.

    21. Question 21. What Is Steaming?

      Answer :

      This consists of submitting printed fabrics to the action of steam for varying period at various pressure.

    22. Question 22. What Is Hue?

      Answer :

      The attribute of color whereby it is recognized as being predominantly red, green, blue, yellow, violet, brown etc. in simple words, a color of color is hue.

    23. Question 23. What Do You Mean By Dyeing Affinity?

      Answer :

      The affinity of dye to the fibre is known as dyeing affinity.

    24. Question 24. What Is Substrate?

      Answer :

      A material to which dyes and chemicals may be applied.

    25. Question 25. What Is Additive Color?

      Answer :

      It is a mixture of colored light. The three primary colors of red, green and blue when mixed together is equal proportions then produce white light. Mixing the three additives primaries in differing amounts can create any color in the rainbow. Color televisions use the principle of additive color mixing.

    26. Question 26. What Is Blotch Print?

      Answer :

      Prints where both the background and motif color are printed into the fabric using a direct printing process.

    27. Question 27. What Is Brand?

      Answer :

      A trade name identifying a manufacturer or product.

    28. Question 28. What Is Color Forecasting?

      Answer :

      The selection of ranges of color that are deemed to be those that will be wanted for a particular product or market at a particular time in the future.

    29. Question 29. What Is Color Palette?

      Answer :

      It is a range of selected color that will usually consist of groups of color, chosen with regard to trends and predicate directions.

    30. Question 30. What Is Color Recipe?

      Answer :

      List of component chemicals and pigments or dyestuff with relative quantities required to produce desired color.

    31. Question 31. What Is Consumer Textile?

      Answer :

      Textile not falling into the categories of apparel, furnishing, household and industrial, tents and back packs may be referred to as consumer textile.

    32. Question 32. What Is Fashion Color?

      Answer :

      Color within a color range perceived as being fashionable.

    33. Question 33. What Is Flocking?

      Answer :

      The application of short fibers to a base fabric by the direct printing of adhesive onto the fabric in the desired areas and then sticking the fibers to these areas.

    34. Question 34. What Is Geo-textile?

      Answer :

      A textile used in soil based applications such as road building, dams and erosion control.

    35. Question 35. What Is Grey Cloth?

      Answer :

      Undead and unfinished fabrics straight from the loom are known grey cloth or grey fabric.

    36. Question 36. What Is Industrial Textile?

      Answer :

      Textile product group that includes car tyres, medical textiles, geo-textile, conveyor or bet, car safety belts and parachute cord.

    37. Question 37. What Is Voile?

      Answer :

      Light weight, open plain weave is known as voile.

    38. Question 38. What Is Tie Dye?

      Answer :

      It is a method of patterning fabric by tyring areas of fabric and then dyeing.

    39. Question 39. What Is Stentering?

      Answer :

      A controlled straightening and stretching process.

    40. Question 40. What Is Screen Printing?

      Answer :

      It is a method of printing whereby the color is applied by what is essentially a stenciling process.

    41. Question 41. What Is Roller Printing?

      Answer :

      It is a method of printing fabric that uses engraved copper rollers.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Dyeing Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial