Data Visualization Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Data Visualization Interview Questions & Answers

Are you preparing for Data Visualization job interview? Are you worried for job interview preparation? Then do not worry, we’ve a right answer for your job interview preparation. If you are preparing for Data Visualization job interview and don’t know how to crack interview and what level or difficulty of questions to be asked in job interviews then go through Wisdomjobs Data Visualization interview questions and answers page to crack your job interview. Data Visualization is a technique to communicate the information or data by encoding it as visual objects like lines, points, bars contained in graphics. Below are the frequently asked Data Visualization job interview questions and answers which can make you feel comfortable to face the interviews and win your dream job:

Data Visualization Interview Questions

Data Visualization Interview Questions
    1. Question 1. What Is Surface Rendering In Visualization?

      Answer :

      • Lightening conditions in the screen
      • Assigned characteristics
      • Degree of transparency
      • How rough or smooth the surfaces are to be
      • Exploded and cutaway views
      • Three dimensional and stereoscopic views

    2. Question 2. Explain The Steps Involved In 3d Transformation?

      Answer :

      • Modeling Transformation.
      • Viewing Transformation.
      • Projection Transformation.
      • Workstation Transformation.

    3. Question 3. What Is Depth Cueing In Visualization?

      Answer :

      Basic problem for visualization techniques is called depth cueing.

      Some 3D objects are without depth information visible line and surface identification To highlight the visible lines display visible lines as dashed lines removing the invisible lines.

    4. Question 4. Explain Informational Visualization?

      Answer :

      Information visualization concentrates on the use of computer-supported tools to explore large amount of abstract data. The term "information visualization" was originally coined by the User Interface Research Group at Xerox PARC and included Dr. Jock Mackinlay. Practical application of information visualization in computer programs involves selecting, transforming and representing abstract data in a form that facilitates human interaction for exploration and understanding. Important aspects of information visualization are dynamics of visual representation and the interactivity. Strong techniques enable the user to modify the visualization in real-time, thus affording unparalleled perception of patterns and structural relations in the abstract data.

    5. Question 5. Can You Please Explain The Difference Between General Graphics System Designed For A Programmer And One Designed For A Specific Application, Such As Architectural Design?

      Answer :

      Basically, packages designed for graphics programming contain functions for setting primitives, attributes, and parameters for various graphics operations such as viewing and transformations. Packages designed for applications allow a user to create scenes in terms of the particular application, rather than in terms of graphics functions.

    6. Question 6. Which Major Components (hardware And Software) Are Needed For Computer Graphics?

      Answer :

      Besides the basic computer, some special devices and software may be required especially for computer graphics. For hardware, a special high-resolution, color monitor is often demanded and some input tools, e.g. mouse and joy-sticker, and hard-copy devices, e.g. high-resolution color printer, may be required. For software, some special purpose utilities (device-dependent and device-independent) are needed for handling processing in computer graphics.

    7. Question 7. What Is Depth Sorting Method In Visualization?

      Answer :

      • Both image and object space operations.
      • Perform the basic function.
      • Surface are sorted in order of decreasing depth.
      • Surface are scan converted in order, starting with the surface of greatest depth.
      • Often referred as painters algorithm.
      • Test listed in the order of increasing difficulty.
      • Surface do not overlap.
      • Projections of the two surfaces on to the view plane do not overlap.

    8. Question 8. Explain The Advantages Of Electrostatic Plotters?

      Answer :

      • They are faster than pen plotters and very high quality printers.
      • Recent electrostatic plotters include a scan-conversion capability.
      • Color electrostatic plotters are available. They make multiple passes over the paper to plot color pictures.

    9. Question 9. What Is Pixel Phasing In Visualization?

      Answer :

      Pixel phasing is an antialiasing technique, stair steps are smoothed out by moving the electron beam to more nearly approximate positions specified by the object geometry.

    10. Question 10. Explain Winding Number In Visualization?

      Answer :

      Winding number method is used to check whether a given point is inside or out side the polygon. In this method give a direction number to all the edges which cross the scan line. If the edge starts below the line and ends above scan line give direction as -1 . otherwise1. Fr polygons or two dimensional objects, the point is said to be inside when the value of winding number is nonzero.

    11. Question 11. What Is Perspective Projection?

      Answer :

      Done by the projecting points to the display plane along the converging points Causes the objects farther from the viewing point should be smaller of the same sized object present here.

    12. Question 12. What Is Parallel Projection?

      Answer :

      The production of the 2D display of the 3D scene is called projection. Project points on the object surface along the parallel lines on to the display plane. Different 2D views of objects can be produced by projecting the visible points.

    13. Question 13. Explain Blobby Object?

      Answer :

      Some objects do not maintain a fixed shape, but change their surface characteristics in certain motions or when in proximity to other objects. That is known as blobby objects.

      Example - molecular structures, water droplets.

    14. Question 14. Can You Please Explain The Difference Between Bitmap And Pixmap?

      Answer :

      The frame buffer used in the black and white system is known as bitmap which take one bit per pixel. For systems with multiple bits per pixel, the frame buffer is often referred to as a pixmap.

    15. Question 15. What Are The Merits And Demerits Of Penetration Techniques In Visualization?

      Answer :

      • It is an inexpensive technique.
      • It has only four colors.
      • The quality of the picture is not good when it is compared to other techniques.
      •  It can display color scans in monitors.

    16. Question 16. What Is Non-emissive In Visualization?

      Answer :

      They are optical effects to convert the sunlight or light from any other source to graphic form. Liquid crystal display is an example.

    17. Question 17. What Is Emissive In Visualization?

      Answer :

      The emissive display converts electrical energy into light energy. The plasma panels, thin film electro-luminescent displays are the examples.

    18. Question 18. What Is Scan Code In Visualization?

      Answer :

      When a key is pressed on the keyboard, the keyboard controller places a code carry to the key pressed into a part of the memory called as the keyboard buffer. This code is called as the scan code.

    19. Question 19. Explain Some Basic Features Of Computer Graphics?

      Answer :

      The salient feature of computer graphics is the creation and manipulation of graphics (artificial images) by computer.

      Computer graphics provides a tool called as motion dynamics which allows user to move object.

    20. Question 20. What Is Resource Manager In Flex Actionscript?

      Answer :

      Resource Manager now handles access to all localized resources in an application. Any components that extend UIComponent, Formatter, or Validator now have a new resourceManager property, which lets you easily access the singleton instance of this manager. If youre writing some other kind of class that needs to use the Resource Manager, you can call Resource Manager. get Instance() to get a reference to it.

    21. Question 21. What Is Raster Scan Systems?

      Answer :

      Several processing units: Contains a special purpose processor, called video controller or display controller.

      Video controller: A fixed area of the system memory is reserved for the frame buffer, and the video controller is given access to the framebuffer memory. 

      • Tow registers are used to store the coordinates of the screen pixels. 
      • The value is stored in the frame buffer for this pixel position is then retrieved and used to set the intensity of the CRT beam Initially the x register is set to 0 and the y register is set to ymax. 
      • Then the x register is incremented by 1, and the process repeated for the next pixel on the top scan line.

    22. Question 22. Can You Please Explain The Difference Between Window Port & View Port?

      Answer :

      A portion of a picture that is to be displayed by a window is known as window port. The display area of the part selected or the form in which the selected part is viewed is known as view port.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

CSS Advanced Tutorial