Computer technician Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Computer technician Interview Questions & Answers

Are you preparing for Computer technician job interview? If yes, then we’ve a solution to win your ideal job.computer repair technician is a person who repairs and maintains computers and servers. The technician's responsibilities may extend to include building or configuring new hardware, installing and updating software packages, and creating and maintaining computer networks. If you are expertise at Computer Technician then there are several opportunities for the roles like IT Hardware & Network Engineer, Computer Technician, IT Support Technician, Computer Hardware Technician, System Administrator and many other roles too. Their will be lot of interview Questions raised from every nook and corner. So, to make it easy for you we have provided complete Computer technician interview Question and Answers on our site wisdomjobs.com.

Computer Technician Interview Questions

Computer technician Interview Questions
    1. Question 1. What Are The Qualities Of A Computer Technician?

      Answer :

      To become a computer service and repair technician, you will need:

      • A thorough knowledge of operating systems, hardware and commonly used software.
      • Good communication and customer service skills.
      • Excellent problem-solving skills.
      • A patient and organised approach.
      • The ability to meet deadlines.
      • A willingness to keep up to date with IT developments.
      • An awareness of electrical safety issues.

    2. Question 2. Why Should You Have General Hardware Understanding?

      Answer :

      This is a fairly large topic but the essentials to know is understand the power supply wattage's and voltages:

      • Have an understanding of motherboard and CPU socket types.
      • Understand different RAM types and speeds.
      • Understand motherboard slot types (AGP, PCI, PCI-E etc..)
      • Understand hard drive types such as IDE and SATA and understand hard drive jumpers and their configurations.

      With these skills, you need to be able to assemble a computer. I am not just talking about putting one together, but building a good one by knowing their part speeds, compatibility and possible bottlenecks.

    3. Question 3. How To Format A Computer And Understand Windows Licensing?

      Answer :

      Formatting a computer is a fairly common task for most computer technicians but its a little more than just sticking in the Windows CD during boot time and installing. You also need to know the differences between OEM, Retail, Branded, Home, Professional, Volume and Corporate Licenses.

    4. Question 4. Why Should You Know To Setup A Basic Wired/wireless Network?

      Answer :

      • Know to setup a network with a modem, router and a few client computers.
      • Understand how IP addresses work in a private network vs public Internet situation.
      • A general understanding of masking/subnetting.
      • Understand what your Gateway is.
      • Understand how DHCP works and also know how to setup a basic computer to computer network.
      • Understand how and when to use static IPs.
      • Know how to forward ports.
      • If wireless is involved, know how to apply encryption, understand signal strengths and how it can be improved.

    5. Question 5. How To Recover Data From A Non Booting Operating System?

      Answer :

      You need to be able to remove data from a non-booting operating system by either using a boot CD and an external hard drive; or by putting the bad drive into a good system of your own and recovering it that way.

    6. Question 6. What Education Does A Computer Technician Need?

      Answer :

      Computer technician positions may require or prefer a degree in computer information services or a similar degree. Network administration or electrical engineering are also common degree paths for this profession. While a bachelor's degree is preferable, you may find employment with an associate's degree and demonstrated acumen and experience. Continuing education may also been required within your specialization.

    7. Question 7. What Are The Equipment Does A Computer Technician Need To Perform His/her Job?

      Answer :

      Many tools are needed to perform this job. A computer technician will typically need an anti-static wrist strap, power supply tester, cable crimping tool, cable tester and a variety of screwdrivers. There are several software-based troubleshooting tools offered in this field which may require a subscription for professional use. Storage devices such as an external hard drive or large USB drives often prove invaluable. Other tools may be required within specific positions and they may be listed in the job notice.

    8. Question 8. What Personal Characteristics Make You A Valuable Candidate For The Position Of A Computer Technician?

      Answer :

      Computer technicians are expected to be disciplined and dedicated troubleshooters with a broad and deep knowledge of information technology maintenance. Technicians are able to work in different environments, from private homes to computerized corporations. Good computer technicians are polite and have strong work ethics and integrity when handling a client's property.

    9. Question 9. Why Should You Know To Remove Tough Viruses?

      Answer :

      You need to be able to remove tough viruses like Antivirus2009 (without formatting) and understand how to use tools like Combofix, SmitFraudFix, Autoruns, Process Explorer, Malwarebytes, Superantispyware and UBCD4Win.

    10. Question 10. Do You Have Experience Working With Computer Systems?

      Answer :

      Private clients usually have single separate computers to troubleshoot. Larger companies usually have computer networks on their premises. It requires a special sort of expertise to know how to handle interconnected systems. It might take some research and understanding of the specific companies' infrastructure and information technology needs.

    11. Question 11. How Important Are Interpersonal Skills To The Computer Technician?

      Answer :

      Technicians are usually very good at quickly understanding any client, whether scientists or laymen and being able to effectively communicate whatever the client needs to know about the problem and its solution.

    12. Question 12. What Experience Does A Computer Technician Need?

      Answer :

      Experience in computer repair and networking is a common requirement for a computer technician. Repairing a computer or small network typically involves substantial troubleshooting skill, and many employers seek a balance of academic study with experience in curing computer ailments.

    13. Question 13. How Would You Get Formal Computer Training?

      Answer :

      You can begin preparing to become a computer technician while still in high school. Many high schools offer certification training courses or credit towards a 2-year college degree or an Associate's degree. High school graduates can choose to pursue either a 2 or 4 years college program and many community colleges offer computer technician training programs that focus on jobs found in the real world. The most important training courses you will need to take are those courses that prepare you for your certification exams. These courses can be taken as part of a degree program or on a stand-alone basis.

    14. Question 14. What Are The Requirements To Be A Computer Technician?

      Answer :

      The requirements to become a computer technician vary, but there are a few things that will afford you the best opportunities:

      • Education
      • Certifications
      • Experience
      • Equipment

    15. Question 15. What Does A Computer Technician Do?

      Answer :

      Computer technicians perform installation and maintenance or solve problems that people have with their computers. Just as there are different types of computers and different levels of computer systems and networks, there are also several different types of computer specialists.

    16. Question 16. What Are The Responsibilities Of A Computer Technician?

      Answer :

      The computer technician's responsibilities may extend to include building or configuring new hardware, installing and updating software packages and creating and maintaining computer networks.

    17. Question 17. What Is A Computer Technician?

      Answer :

      A computer repair technician is a person who repairs and maintains computers and servers.

    18. Question 18. Why Should You Have Patience To Become A Successful Computer Technician?

      Answer :

      You should be consistently patient with yourself and with the people you work with to become a successful computer technician.

    19. Question 19. Why To Have A Positive Attitude?

      Answer :

      Most people will call you as a last resort because they have already tried to fix the problem themselves and were not able to. Keep the atmosphere calm and display a positive and friendly attitude.

    20. Question 20. Why Should You Continue To Improve Yourself?

      Answer :

      Adaptability is vital in this field. Computer technology is constantly changing and evolving, with the average lifespan for a particular model of technology standing at around two years. Always keep abreast of the latest advances in technology and stay ahead of the curve as much as you possibly can.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Computer Fundamentals Tutorial