Computer Graphics Interview Questions & Answers

3 avg. rating (60% score) - 2 votes

Computer Graphics Interview Questions & Answers

Are you well aware of Computer Graphics? Looking to switch you career in Computer Graphics? Then we are here to provide a complete detail about the Computer Graphics jobs on our page. To be precise Computer graphics are pictures and films created using computers. There are many leading companies that offer jobs in computer graphics. The job position is like Game Development & Designer, Software Development Engineer Graphics I / II, Graphic Designers, Graphic Specialist, Graphic Specialist, Graphic Specialist (PPT Designer), Mentor Graphics - Software Development Lead Engineer and many more as well. For any interview there will be some important and tricky question asked. To get clear idea on such Computer Graphic Interview questions and answers we provide complete details on Computer Graphics on our page and further details visit our site wisdomjobs.com.

Computer Graphics Interview Questions

Computer Graphics Interview Questions
    1. Question 1. What Is Scan Conversion?

      Answer :

      A major task of the display processor is digitizing a picture definition given in an application program into a set of pixel-intensity values for storage in the frame buffer. This digitization process is called scan conversion.

    2. Question 2. Write The Properties Of Video Display Devices?

      Answer :

      Properties of video display devices are persistence ,resolution, and aspect ratio.

    3. Question 3. What Is Rasterization?

      Answer :

      The process of determining the appropriate pixels for representing picture or graphics object is known as rasterization.

    4. Question 4. Define Computer Graphics.

      Answer :

      Computer graphics remains one of the most existing and rapidly growing computer fields. Computer graphics maybe defined as a pictorial representation or graphical representation of objects in a computer.

    5. Question 5. Name Any Four Input Devices?

      Answer :

      Four input devices are keyboard, mouse, image scanners, and trackball.

    6. Question 6. Write The Two Techniques For Producing Color Displays With A Crt?

      Answer :

      Beam penetration method, shadow mask method.

    7. Question 7. What Is Vertical Retrace Of The Electron Beam?

      Answer :

      In raster scan display, at the end of one frame, the electron beam returns to the left top corner of the screen to start the next frame.

    8. Question 8. Short Notes On Video Controller?

      Answer :

      Video controller is used to control the operation of the display device. A fixed area of the system is reserved for the frame buffer, and the video controller is given direct access to the frame buffer memory.

    9. Question 9. What Is Bitmap?

      Answer :

      Some system has only one bit per pixel; the frame buffer is often referred to as bitmap.

    10. Question 10. Differentiate Plasma Panel Display And Thin Film Electroluminescent Display?

      Answer :

      In plasma panel display, the region between two glass plates is filled with neon gas. In thin film electroluminescent display, the region between two glasses plates are filled with phosphor, such as zinc sulphide doped with manganese.

    11. Question 11. What Is Resolution?

      Answer :

      The maximum number of points that can be displayed without overlap on a CRT is referred to as the resolution.

    12. Question 12. What Is Horizontal Retrace Of The Electron Beam?

      Answer :

      In raster scan display, the electron beam return to the left of the screen after refreshing each scan line, is called horizontal retrace of the electron beam.

    13. Question 13. What Is Filament?

      Answer :

      In the CRT, heat is applied to the cathode by directing a current through a coil of wire, is called filament

    14. Question 14. What Is Pix Map?

      Answer :

      Some system has multiple bits per pixel, the frame buffer is often referred to as pix map.

    15. Question 15. Write The Types Of Clipping?

      Answer :

      Point clipping, line clipping, area clipping, text clipping and curve clipping.

    16. Question 16. What Is Meant By Scan Code?

      Answer :

      When a key is pressed on the keyboard, the keyboard controller places a code carry to the key pressed into a part of the memory called as the keyboard buffer. This code is called as the scan code.

    17. Question 17. List Out The Merits And Demerits Of Penetration Techniques?

      Answer :

      The merits and demerits of the Penetration techniques areas follows. It is an inexpensive technique. It has only four colors. The quality of the picture is not good when it is compared to other techniques. It can display color scans in monitors. Poor limitation etc.

    18. Question 18. List Out The Merits And Demerits Of Dvst?

      Answer :

      The merits and demerits of direct view storage tubes[DVST] are as follows. It has a flat screen. Refreshing of screen is not required. Selective or part erasing of screen is not possible. It has poor contrast Performance is inferior to the refresh CRT.

    19. Question 19. What Do You Mean By Emissive And Non-emissive Displays?

      Answer :

      The emissive display converts electrical energy into light energy. The plasma panels, thin film electro-luminescent displays are the examples. The Non-emissive are optical effects to convert the sunlight or light from any other source to graphic form. Liquid crystal display is an example.

    20. Question 20. List Out The Merits And Demerits Of Plasma Panel Display?

      Answer :

      Merits. Refreshing is not required. Produce a very steady image free of Flicker. Less bulky than a CRT. Demerits. Poor resolution of up to 60 d.p.i. It requires complex addressing and wiring. It is costlier than CRT.

    21. Question 21. What Is Persistence?

      Answer :

      The time it takes the emitted light from the screen to decay one tenth of its original intensity is called as persistence.

    22. Question 22. What Is Aspect Ratio?

      Answer :

      The ratio of vertical points to the horizontal points necessary to produce length of lines in both directions of the screen is called the Aspect ratio. Usually the aspect ratio is ¾.

    23. Question 23. What Is The Difference Between Impact And Non-impact Printers?

      Answer :

      Impact printer press formed character faces against an inked ribbon on to the paper. A line printer and dot-matrix printer are examples. on-impact printer and plotters use Laser techniques, inkjet sprays, Xerographic process, electrostatic methods and electro thermal methods to get images onto the papers. Examples are: Inkjet/Laser printers.

    24. Question 24. Define Pixel?

      Answer :

      Pixel is shortened forms of picture element. Each screen point is referred to as pixel or pel.

    25. Question 25. What Is Frame Buffer?

      Answer :

      Picture definition is stored in a memory area called frame buffer or refresh buffer.

    26. Question 26. Where The Video Controller Is Used?

      Answer :

      A special purpose processor, which is used to control the operation of the display device, is known as video controller or display controller.

    27. Question 27. What Is Run Length Encoding?

      Answer :

      Run length encoding is a compression technique used to store the intensity values in the frame buffer, which stores each scan line as a set of integer pairs. One number each pair indicates an intensity value, and second number specifies the number of adjacent pixels on the scan line that are to have that intensity value.

    28. Question 28. What Is Point In The Computer Graphics System?

      Answer :

      The point is a most basic graphical element & is completely defined by a pair of user coordinates (x, y).

    29. Question 29. Write Short Notes On Lines?

      Answer :

      A line is of infinite extent can be defined by an angle of slope q and one point on the line P=P(x,y). This can also be defined as y=mx+C where C is the Y intercept.

    30. Question 30. Define Circle?

      Answer :

      Circle is defined by its center xc, yc and its radius in user coordinate units. The equation of the circle is (x-xc) + (yyc)= r2.

    31. Question 31. What Are The Various Attributes Of A Line?

      Answer :

      The line type, width and color are the attributes of the line. The line type include solid line, dashed lines, and dotted lines.

    32. Question 32. What Is Ant Aliasing?

      Answer :

      The process of adjusting intensities of the pixels along the line to minimize the effect of aliasing is called ant aliasing.

    33. Question 33. What Is Transformation?

      Answer :

      Transformation is the process of introducing changes in the shape size and orientation of the object using scaling rotation reflection shearing & translation etc.

    34. Question 34. What Is Translation?

      Answer :

      Translation is the process of changing the position of an object in a straight-line path from one coordinate location to another. Every point (x , y) in the object must under go a displacement to (x|,y|). the transformation is:x| = x + tx ; y| = y+ty

    35. Question 35. What Is Rotation?

      Answer :

      A 2-D rotation is done by repositioning the coordinates along a circular path, in the x-y plane by making an angle with the axes. The transformation is given by:X| = r cos (q + f) and Y| = r sin (q + f).

    36. Question 36. What Is Scaling?

      Answer :

      A 2-D rotation is done by repositioning the coordinates along a circular path, in the x-y plane by making an angle with the axes. The transformation is given by:X| = r cos (q + f) and Y| = r sin (q + f).

    37. Question 37. What Is Shearing?

      Answer :

      The shearing transformation actually slants the object along the X direction or the Y direction as required. ie; this transformation slants the shape of an object along a required plane.

    38. Question 38. What Is Reflection?

      Answer :

      The reflection is actually the transformation that produces a mirror image of an object. For this use some angles and lines of reflection.

    39. Question 39. What Are The Two Classifications Of Shear Transformation?

      Answer :

      X shear, y shear.
      A point (4,3) is rotated counterclockwise by an angle of45°. Find the rotation matrix and the resultant point

    40. Question 40. What Is Computer Graphics?

      Answer :

      The term computer graphics include almost every thing on computer that is not text or sound. It is an art of drawing pictures, lines. charts, etc. using computers with the help of programming. Or we can say that graphics is the representation and manipulation of image data by computer with the help from specialized software and hardware. Graphic designing is done using the various available softwares for computers which can produce the 3D images in the required shape and dimension. Computer graphics help us in getting the real display experiences.

       

    41. Question 41. Write The Important Applications Of Computer Graphic?

      Answer :

      Following are the applications of computer graphic
      1. computer graphics is used in the field of computer aided design.
      2. It is used to produce illustrations for reports or to generate slide for with projections.
      3. Computer graphic methods are widely used in both fine are and commercial are applications.
      4. The artist uses a combination of 3D modeling packages, texture mapping, drawing programs and CAD software.
      5. In the field of entertainment CG methods are now commonly used in making motion pictures. music videos and television shows.
      6. Computer-generated models of physical, financial and economic systems are often used as educational aids.

    42. Question 42. What Are The Raster And Vector Graphics?

      Answer :

      The Raster and Vector graphics can be explained as-
      RASTER- In computer graphics image, or BITMAP, is a dot matrix data structure representing a generally rectangular grid of pixels or points of color, viewable via a monitor, paper, or other display medium. Raster image are stored in image files with varying formats.
      VECTOR- Vector graphics is the use of geometrical primitives such as points, lines, curves, and shapes or polygon, which are all based on mathematical expressions, to represent image in computer graphics. “Vector”, in this context, implies more than a straight line.

    43. Question 43. Write The Difference Between Vector And Raster Graphics?

      Answer :

      Following are the differences between vector and raster graphics-
      1. Raster or Bitmap images are resolution dependent because of this its not possible to increase or decrease their size without sacrificing on image quality.
      While vector based image are not dependent on resolution. The size of vector image image can be increased or decreased without affecting image quality.
      2. Raster or bitmap images are always rectangular in shape, Vector image, however, can have any shape.
      3. Unlike raster image, vector image can’t be use for realistic images. This is because vector images are made up of solid color areas and mathematical gradients, so they can’t be used to show continuous tones of a colors in a natural photograph.

    44. Question 44. What Is Scaling In Computer Graphics?

      Answer :

      In computer graphic, image scaling is the process of resizing a digital image. scaling is a non-trivial process that involves a trade off between efficiency, smoothness and sharpness. With bitmap graphics, as the size of an image is reduced or enlarged, the pixels which comprise the image become increasingly visible, making the image appear “soft” if pixels are averaged, or jagged if not.

    45. Question 45. What Are The Hardware Devices Used For Computer Graphics?

      Answer :

      The hardwares devices used for the computer graphics are

      Input Devices: Keyboard, Mouse, Data tablet, Scanner, Light pen, Touch screen, Joystick
      Output Devices: Raster Devices- CRT, LCD, LED, Plasma screens, Printers,Vector Devices- Plotters, Oscilloscopes

    46. Question 46. What Are The Features Of Inkjet Printers?

      Answer :

      Features of inkjet printers are
      1. They can print 2 to 4 pages per minute.
      2. resolution is about 360d.p.i. Therefor better print quality is achieved.
      3. The operating cost is very low. The only part that requires replacement is ink cartridge.
      4. Four colors cyan, yellow, magenta, black are available.

    47. Question 47. What Are The Advantages Of Electrostatic Plotters?

      Answer :

      Following are the advantages of electrostatic plotters-
      1. They are faster then pen plotters and very high quality printers.
      2. Recent electrostatic plotters includes a scan conversion capability.
      3. color electrostatic plotters are available. They make multiple passes over the paper to plot color picture.

    48. Question 48. Define Random And Raster Scan Displays?

      Answer :

      Random scan is a method in which display is made by electronic beam, which is directed only to the points or parts of the screen where picture is to be drawn.

      The Raster scan system is a scanning technique in which the electron sweep from top to bottom and from left to right. The intensity is turned on or off to light and un-light the pixel.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Computer Graphics Tutorial