CNC Interview Questions & Answers

3 avg. rating (60% score) - 4 votes

CNC Interview Questions & Answers

Searching for CNC jobs? If you are looking for CNC preparation questions then visit wisdomjobs. Visit CNC jobs interview questions and answers page to be prepared for the interview and for a quick and easy win in the interview. Many top companies are hiring for CNC programmers for various positions. CNC jobs are available across top IT hubs like Chennai, Hyderabad, Mumbai, Pune, Bangalore etc. Experts at wisdomjobs.com have designed everything on our job portal with great care so as to give the best benefit to the job seekers whoever visit our portal and stay ahead on the top of the applicants. Subscribe to our job portal to get notified of any latest jobs that you may not want to miss.

CNC Interview Questions

CNC Interview Questions
    1. Question 1. What Is Cnc?

      Answer :

      CNC router (Or Computer Numerical Control router) is a computer-controlled cutting machine related to the hand held router used for cutting various hard materials, such as wood, composites, aluminium, steel, plastics, and foams.

    2. Question 2. What Is The Cnc Machine?

      Answer :

      CNC Machining is a process used in the manufacturing sector that involves the use of computers to control machine tools. Tools that can be controlled in this manner include lathes, mills, routers and grinders. The CNC in CNC Machining stands for Computer Numerical Control.

    3. Question 3. How Does A Cnc Work?

      Answer :

      Computer Numerical Control – Taking digitized data, a computer and CAM program is used to control, automate, and monitor the movements of a machine. ... The CNC controller works together with a series of motors and drive components to move and control the machine axes, executing the programmed motions.

    4. Question 4. What Is A Cnc Lathe Used For?

      Answer :

      This style of lathe is commonly used under CNC control. Most CNC Swiss-style lathes today use one or two main spindles plus one or two back spindles (secondary spindles). The main spindle is used with the guide bushing for the main machining operations.

    5. Question 5. What Is The Cnc Programming?

      Answer :

      Most NC today is computer (or computerized) numerical control (CNC), in which computers play an integral part of the control. In modern CNC systems, end-to-end component design is highly automated using computer-aided design (CAD) and computer-aided manufacturing (CAM) programs.

    6. Question 6. What Is G Code?

      Answer :

      GCode is the generic name for a control language for CNC (or Reprap) machines. It is a way for you to tell the machine to move to various points at a desired speed, control the spindle speed, turn on and off various coolants, and all sorts of other things.

    7. Question 7. What Is A Cnc Controller?

      Answer :

      The CNC controller is the brain of a CNC system. A controller completes the all important link between a computer system and the mechanical components of a CNC machine.

    8. Question 8. What Is The Machine Control Unit?

      Answer :

      The machine control unit (MCU) is the heart of a CNC system. It is used to perform the following functions: To read the coded instructions. To decode the coded instructions. To implement interpolations (linear, circular, and helical) to generate axis motion commands.

    9. Question 9. What Is The Meaning Of Fanuc?

      Answer :

      FANUC is one of the largest makers of industrial robots in the world. FANUC had its beginnings as part of Fujitsu developing early numerical control (NC) and servo systems. The company name is an acronym for Fuji Automatic NUmerical Control.

    10. Question 10. How Do You Program A Cnc Machine?

      Answer :

      • Learn all Fanuc CNC Programming Skills .
      • Learn all parts of CNC G-Code programming:
      • All details of Lathe-Mill Programming and Setup on a series of 2 hour long DVDs:
      • Start learning for free:
      • Go to www.youtube.com and put in Heinz Putz, CNC Partmaking.
      • Each is 2 hours long and teaches CNC skills in great detail.

    11. Question 11. When Was The First Cnc Machine?

      Answer :

      The Invention of CNC Machining. In order to understand where CNC Machining first appeared, it is important to note that the said machine's advent can be traced back to the invention of the NC (numerical controlled) machine made by John T. Parsons during the 1940s-1950s.

    12. Question 12. What Is The Meaning Of G Code?

      Answer :

      G-code (also RS-274), which has many variants, is the common name for the most widely used numerical control (NC) programming language. It is used mainly in computer-aided manufacturing for controlling automated machine tools. G-code is sometimes called G programming language.

    13. Question 13. What Is An Nc Programmer?

      Answer :

      An NC programmer is a person who is responsible for the preparation and development of numerical programs used to drive NC and CNC tools. The programmer will select the necessary tools that are used in cutting, and also in establishing the sequence of operations of the machine's operations.

    14. Question 14. What Is Turning Operation?

      Answer :

      Turning is a machining process in which a cutting tool, typically a non-rotary tool bit, describes a helix toolpath by moving more or less linearly while the workpiece rotates.

    15. Question 15. What Is The Use Of Lathe Machine?

      Answer :

      A lathe   is a machine tool that rotates the workpiece on its axis to perform various operations such as cutting, sanding, knurling, drilling, or deformation, facing, turning, with tools that are applied to the workpiece to create an object with symmetry about an axis of rotation.

    16. Question 16. What Is Meant By Canned Cycle?

      Answer :

      A Canned cycle is a way of conveniently performing repetitive CNC machine operations. Canned cycles automate certain machining functions such as drilling, boring, tapping, pocketing, etc... Canned cycles are so called because they allow a concise way to program a machine to produce a feature of a part.

    17. Question 17. What Is The Hardwired Control?

      Answer :

      Hardwired control is a control mechanism that generates control signals by using an appropriate finite state machine (FSM). Microprogrammed control is a control mechanism that generates control signals by reading a memory called a control storage (CS) that contains control signals.

    18. Question 18. What Is The Cnc Milling?

      Answer :

      CNC milling is a specific form of computer numerical controlled (CNC) machining. Milling itself is a machining process similar to both drilling and cutting, and able to achieve many of the operations performed by cutting and drilling machines. Like drilling, milling uses a rotating cylindrical cutting tool.

    19. Question 19. What Is A Dnc Machine?

      Answer :

      Direct numerical control (DNC), also known as distributed numerical control (also DNC), is a common manufacturing term for networking CNC machine tools.

    20. Question 20. What Are The Different Types Of Cnc Machines?

      Answer :

      There are basically five different types of CNC machines:

      • CNC Plasma Cutting Machine.
      • CNC Laser Cutting Machine.
      • CNC Milling Machine.
      • CNC Router Machine.
      • CNC Lathe Machine.

    21. Question 21. What Is The D Girl?

      Answer :

      A d-girl (a.k.a. development girl) is a non-influential, entry-level staffer in a film production company. Responsibilities include: finding and identifying story ideas worthy of adaptation into a script, and potentially a feature film; and writing script coverage for scripts submitted to the production company.

    22. Question 22. What Is Meant By Vmc Machine?

      Answer :

      A vertical machining center (VMC) is a machining center with its spindle in a vertical orientation. High-end VMCs are high-precision machines often used for tight-tolerance milling, such as fine die and mold work. Low-cost vertical machining centers are among the most basic CNC machine tools.

    23. Question 23. What Does A Cnc Machine Operator Do?

      Answer :

      CNC machine operators set up and work with computer numerically controlled (CNC) machines, a type of equipment that is usually found in the metalworking industry. Their jobs often involve repetitive tasks and the monitoring of multiple machines.

    24. Question 24. What Materials Can Be Cut On A Cnc Machine?

      Answer :

      Materials Used: Almost any material can be used in a CNC machine. It really depends on the application. Common materials include metals such as aluminum, brass, copper, steel, and titanium, as well as wood, foam, fiberglass, and plastics such as polypropylene.

    25. Question 25. What Is The Application Of Cnc Machine?

      Answer :

      • Electronics Parts Manufacturing.
      • Engraving Machine Applications.
      • Machining Composites.
      • 5 Axis Machining.
      • Dental Milling Applications.
      • Micro Hole Drilling.
      • Machining Aluminum.
      • Machining Plastics.

    26. Question 26. What Is Fanuc In Cnc?

      Answer :

      The world standard CNC from FANUC powers. FANUC i Series CNC. A wide range of CNCs for simple machine tools to the most complex, as well as for other general industrial machines. FANUC has produced over 3.6 million CNCs and those CNCs are used to power machines around the globe.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Power Electronics Tutorial