Citrix XenApp Interview Questions & Answers

3 avg. rating (60% score) - 2 votes

Citrix XenApp Interview Questions & Answers

With the world turning virtual, Citrix Xenapp is playing a crucial role as virtualization software resulting in more Citrix Xenapp jobs available for freshers as well as experienced. Access wisdomjobs portal for any kind of information regarding Citrix jobs like openings in any companies across locations, sample resumes and cover letters designed by professionals, etc. Also visit Citrix Xenapp jobs interview questions and answers page to get more acquainted with the interview model. All the details provided on our portal being gathered from already interview attended candidates and experts in the segment, they form the path to a fruitful career on Citrix Xenapp. Definitely this job will payyou more by lifting your career graph absolutely high on recurrent basis.

Citrix XenApp Interview Questions

Citrix XenApp Interview Questions
    1. Question 1. What Is Citrix Xml Service?

      Answer :

      • The Citrix XML Service is used by clients connecting over the TCP/IP+HTTP protocol and the Web Interface for MetaFrame Presentation Server.
      • The Citrix XML Service Port is used by the ICA Client for connection to the Citrix server / published application: When TCP/IP + HTTP is selected and you specify servers in the Address List box, the client communicates with the Citrix XML Service on a specified server for Enumeration.

    2. Question 2. How To Change The Port Number?

      Answer :

      CTXXMLSS.EXE to change the port number.

    3. Question 3. What Is The Main Concept Of Citrix?

      Answer :

      Main concept of Citrix is to deploy remote application to users.

    4. Question 4. What Are Different Xenapp Editions?

      Answer :

      Advanced, enterprise, platinum.

    5. Question 5. Name Few Functions Of Each Edition?

      Answer :

      • Advanced edition: Basic edition, positioning applications, getting those application out to users.
      • Planitum Edition: Adds password manager, edge site for monitoring Citrix server, password manager provides SSL for single sign, provides access gateway, replacing secured gateway (Access gateway being a hardware device, and secured gateway being a software device).
      • Enterprise : Adds some more functionality to XenApp.

    6. Question 6. What Is A Citrix Xenapp Farm?

      Answer :

      It is a group of XenApp servers, they can be combination of web interface servers, where the website will allow the users to connect into the XenApp license servers and XenApp servers itself. Farm has a single data store.

    7. Question 7. What Is A Citrix Xenapp Data Collector?

      Answer :

      Stores dynamic information, for each of the Zones in a farm we will have a data collector. Ex: how many users are on a server, what the users are doing, what applications are being run.

    8. Question 8. What Is A Citrix Xenapp Data Store?

      Answer :

      It stores static information, farm has a single data store, data store is connected by some data connection, like SQL or Oracle.

      Note: With the use of both, data collector and data store, we can manage a farm.

    9. Question 9. What Is The Function Of Local Host Cache In Citrix?

      Answer :

      It is local host cache, available on each server. Its like a mini data base, for example if a XENAPP server losses its connectivity to data store then it will use the information it has in its local host cache.

    10. Question 10. Name Few Citrix Xenapp Clients?

      Answer :

      • Program neighborhood agent
      • Xenapp web plugin
      • java client's
      • Xenapp plugin for hosted app
      • XenApp plugin for stream app

    11. Question 11. Prerequisites For Installing Xenapp 6.5?

      Answer :

      • Terminal service role
      • Application server role
      • Iis role
      • A database
      • Jre 1.6.0-05
      • .net frame work 3.5
      • Visual j# .net 2.0
      • net
      • Visual C++ 2005 8.0 sp1.

    12. Question 12. What Is The Function Of Citrix Xenapp Hosted Apps?

      Answer :

      Hosted app is an application that is hosted in Citrix XenApp servers and is accessed by clients remotely.

    13. Question 13. What Is The Function Of Streamed Apps?

      Answer :

      Streamed apps comes with platinum edition and here the vdisk is provisioned by a provisioning server to target devices

    14. Question 14. What Is The Use Of Appcompat?

      Answer :

      You can easily move an application with this AppCompat toolkit. Move application to XenApp, search and anaylize, virtualize and validate.

    15. Question 15. Name Few Best Citrix Services?

      Answer :

      • Citrix client network: which maps client drives and peripherals
      • Citrix CPU utilization, GMT/resource mgmet
      • Citrix encryption service
      • Citrix health monitoring and recovery
      • Citrix IMA
      • Citrix licenses management console
      • Citrix license
      • Citrix ls port updater service
      • Print manger
      • Secure gateway
      • Streaming service
      • Virtual memory optimization
      • Wm service

    16. Question 16. Architecture Of Ica Protocol?

      Answer :

      ICA: Citrix actually replaced the terminal servers RDP with its own protocol called ICA.

      ICA protocol is called thin protocol as it can run with very low bandwidth connections, ICA protocol is not transferring the real data back and forth, its just updating screen updates and mouse clicks from server to client and client to server. With ICA protocol, users can print to their local printers.

    17. Question 17. Name Few Citrix Xenapp Port Numbers?

      Answer :

      • ICA : 1494
      • ICA with session reliability: 2598
      • IMA communication: 2512
      • XenApp advanced console: 2513
      • TCP browsing: 1604
      • Xml service port shared with IIS: 80
      • Ssl communication: 443
      • Licenses management console: 8082
      • Licenses port: 27000

    18. Question 18. What Is Windows Print Server?

      Answer :

      A print server, or printer server, is a device that connects printers to client computers over a network. It accepts print jobs from the computers and sends the jobs to the appropriate printers.

    19. Question 19. How Does A Window Print Server Work?

      Answer :

      Normally, a server operating system is installed on the print server computer and then the office’s various printers can be added to the system with the appropriate drivers. The new printers are then set up to be shared from the print server, so that employees can access them from their individual workstations.

    20. Question 20. What Is Print Spooling?

      Answer :

      In print spooling, documents are loaded into a buffer (usually an area on a disk), and then the printer pulls them off the buffer at its own rate. Because the documents are in a buffer where they can be accessed by the printer, you can perform other operations on the computer while the printing takes place in the background. Spooling also lets you place a number of print jobs on a queue instead of waiting for each one to finish before specifying the next one.

    21. Question 21. What Is Windows Universal Print Driver?

      Answer :

      (Universal Printer Driver or Unidriver) is a GDI-based Microsoft Windows universal printer driver and architecture for non-PostScript printers. It is used to simplify driver development of non-PostScript printers (also called Winprinters) for printer manufacturers. Unidrv allows the creation of a printer-specific minidriver in the form of a GPD (Generic Printer Description) file, similar to a PPD file, which is much simpler than kernel mode driver development.

    22. Question 22. What Is A Xps And Emf Print Drivers?

      Answer :

      Universal XPS Printer driver:-

      This driver is based on the Windows XML Paper Specification (XPS) printing technology introduced in Windows Server 2008. Windows XPS printing technology uses XML to create a platform-independent “electronic paper” similar to Adobe’s PDF format. The XPS format is a device-independent XML-based spool file format that provides a compressed XML description of a page’s graphic elements. Printing devices can use XPS-formatted print jobs directly without translation.

      The Citrix Universal XPS Printer driver creates the XPS print job using the Microsoft XPS printer driver on the client device. The Citrix Universal XPS Printer driver obtains printing device-specific information from the client device. Provided your farm servers are running XenApp 5.0 and your client devices have .NET 3.0 installed on them, which comes with Windows

      Vista, you can use the Citrix Universal XPS Printer driver.

      Citrix Universal Printer driver:-

      This driver uses Windows’ Enhanced Metafile Format (EMF) technology.EMF is a device-independent format for capturing the graphical elements printed on each page of a print job. A client-side renderer uses EMF and provides a substantial reduction in the processing time of Citrix Universal print jobs on the client.

    23. Question 23. Rdp V/s Xenapp?

      Answer :

      Maine diffrence – RDP: transfer complete frame and bandwidth depends on screen resolution,

      ICA: create virtual channels(video,audio,print,keyboard& mouse updates) and transfers only screen updates and bandwidth will less as keyboard and mouse click will be 10-15% of frame

      1. RDP works only under TCP/IP, while ICA works on many protocols.
      2. RDP doesn’t permit applications to run in a browser, while works for ICA
      3. Session Reliability will be there in ICA,it is not in the RDP
      4. Encryption is possible in ICA,it is not present in RDP
      5. ICA also supports non windows like DOS, UNIX, MACOS, mobiles

    24. Question 24. What Is The Difference B/w Data Store And Dc?

      Answer :

      Datastore – Is the database which contain the static information related Xenapp farm which includes – published applications, users, printers, and servers, citrix GPO.

      Datacollector – maintains dynamic information about the servers in the zone, such as server loads, session status, published applications, users connected, and license usage. Data collectors receive incremental data updates and queries from servers within the zone. Data collectors relay information to all other data collectors in the farm. By default, the data collector is configured on the first server when you create the farm, and all other servers configured with the controller server mode have equal rights to become the data collector if the data collector fails. When the zone’s data collector fails, a data collector election occurs and another server takes over the data collector functionality. Farms determine the data collector based on the election preferences set for a server. Applications are typically not published on the data collector.

    25. Question 25. What Is Xml Broker?

      Answer :

      • It functions as an intermediary between the farm and Web Interface.
      • XML Broker receives the credentials of user from the Web Interface.
      • XML Broker retrieves the applications which have user permissions to access.
      • This is done by Independent Management Architecture and returns to the Web Interface.
      • Once the user is authenticated, the XML broker locates the server in the farm.
      • XML Broker returns the address of the service rendering server to the Web Interface.
      • XMS Service functions between Web Interface and IMA service.

    26. Question 26. What Is Citrix Xenapp Farm?

      Answer :

      XenApp server farm is a logical collection or group of XenApp servers that can be managed as a single entity and they talk to single datastore server.

    27. Question 27. What Is Zone?

      Answer :

      A zone is a grouping of XenApp servers that communicate with a common data collector. In large farms with multiple zones, each zone has a server designated as its data collector. Data collectors in farms with more than one zone function as communication gateways with the other zone data collectors. The data collector maintains all load and session information for the servers in its zone. All farms have at least one zone, even small ones. The fewest number of zones should be implemented, with one being optimal. Multiple zones are necessary only in large farms that span WANs.

    28. Question 28. What Are The Different Ports And Their Numbers?

      Answer :

      ICA port – 1494.

      XML port – 80 & 443.

      Session reliability – 2598/2599.

      License – 27000.

      Vendor daemon – 7279.

      License management console – 8082.

      Database port – 1433.

      IMA – 2512 & 2513

    29. Question 29. What Is Application Enumeration Process?

      Answer :

      The application listing and displaying process is as follows:

      1. A user launches the Web Interface URL, it returns the logon page.
      2. Users types their credentials, it is forwarded from XML then to IMA service in HTTP (or HTTPS) form.
      3. The IMA then forwards thecredential data to local Lsass.exe (lsass.exe” is the Local Security Authentication Server. It verifies the validity of user logons to your PC or server).
      4. The Lsass.exe encrypts the credentials then passes them to the domain controller.
      5. The DC returns the SIDs (user’s SID and the list of group SIDs) to Lsass.exe and to IMA.
      6. IMA used the SIDs to search the Local Host Cache (LHC) for a list of applications and the Worker Group Preference policy for that authenticated user.
      7. The list of the applications together with the user’s worker group preference policy are returned to the Web Interface.
      8. The Web Interface returns the web page to the web browser with the list of applications
      9. Web Interface passes the application information together with the user’s Worker Group Preference policy back to IMA on the XML broker server.
      10. It then forwards to the IMA service on the Zone Data Collector.
      11. The Zone Data Collector tries to find out a least loaded server according to the Worker Group preference list.
      12. When it finds the least loaded server, it sends a query to the Citrix Service Manager of that server to verify whether the server has the required application installed, if the answer is yes, it then provides this server’s host ID to the XML broker.
      13. The XML broker translates this host ID into it’s IP address by searching the LHC
      14. The IP address is then provided to Web Interface and it creates the ICA file.
      15. The ICA file is then returned to Web browser on the client machine.
      16. Citrix online Web plug-in uses the ICA file to launch an ICA connection to the least loaded XenApp server.
      17. The XenApp server launches the application for the user.

    30. Question 30. What If Datastore Goes Down?

      Answer :

      1. Data store Server goes down (And you have a backup from the Data store available, If you don’t you would have to recreate all the farm settings) dsmaint backup takes a backup of the data store.
      2. Run a dsmaint migrate to migrate the settings to a new data store. Even if a Data store is unavailable the LHC contains enough information about the farm to allow normal operations for an indefinite period of time. However, no new information can be published, or added to the farm, until the farm data store is online. If you need to start from scratch with a new data store, prepare a new data store the way you did before configuring XenApp and run the Server Configuration Tool from any farm server. After running the Server Configuration Tool, manually reenter the lost settings. If you use the same name as he previous data store, you do not need to reconfigure the farm servers.

    31. Question 31. What If License Server Goes Down?

      Answer :

      The Citrix servers can function without contacting the license server and it is 30-days fault tolerant, and in Enterprise version an alert can be set with Resource Manager to send an email in case of License Server Connection Failure. If the license server reconnects at any time in the thirty days the problem resolves itself. If the server is not going to come back up, then the license file, digitally signed with the case-sensitive hostname of the old license server, is the critical component. The license file, a *.lic file, can be backed up to a thumb drive separately, and restored to a new server with the same name of the old license server, and the Citrix License server software installed.

    32. Question 32. What If Data Collector Goes Down?

      Answer :

      1. Data collector server goes down.
      2. The servers in the zone recognize that the data collector has gone down and start the election process. In this example the back up data collector is elected as the new data collector for the zone.
      3. The member servers in the zone then send all of their information to the new data collector for the zone. This is a function of the number each server has of sessions, disconnected session, and applications.
      4. In turn, the new data collector replicates this information to all other data collectors in the farm. Even if a Data collector is unavailable the servers will continue to function. The users that are already logged in will not be affected.

    33. Question 33. What Happens In Zdc Election Process?

      Answer :

      Incase ZDC is not be available, another server in the zone can take over that role. The process of taking the role is called ZDC election. Server Administrators should choose the Zone Data Collector strategy carefully during the farm design itself. When an election needs to occur in a zone, the winner of the election is determined by

      1. Highest version of Presentation Server first
      2. Highest rank (as configured in the Management Console)
      3. Highest Host ID number (Every server has a unique ID called Host ID).

      When the existing data collector for Zone failed unexpectedly or the communication between a member server and the Zone Data Collector for its zone failed or the communication between data collectors failed, then the election process begins in the Zone. If the server is shutdown properly, it triggers the election process before it goes down. The servers in the zone recognize the data collector has gone down and starts the election process. Then the ZDC is elected and the member servers send all of their information to the new ZDC for the zone. In turn the new data collector replicates this information to all other data collectors in the farm.

      Note: The data collector election process is not dependent on the data store. If the data collector goes down, sessions connected to other servers in the farm are unaffected .The data collector election process is triggered automatically without administrative interference. Existing as well as incoming users are not affected by the election process, as a new data collector is elected almost instantaneously.

      C: QueryHR.exe

      —— Showing Hosts for “10.22.44.0” ——

      Host 1:

      —————————–

      Zone Name: 10.22.44.0

      Host Name: TEDDYCTX02

      Admin Port: 2513

      IMA Port: 2512

      Host ID: 4022

      Master Ranking: 1

      Master Version: 1

      ———————————

      —— Show Host Records Completed ——-

      To see the Host ID number and its version, run queryhr.exe utility (with no parameters).

      Each server in the zone has a rank assigned to it. The administrator can configure such that the servers in a zone can be ranked to make the server as the most desired to serve as the zone master or ZDC. The ties between servers with the same administrative ranking are broken by using the HOST IDs assigned to the servers. When a Presentation Server starts or when the IMA service starts, the IMA service starts trying to contact other servers via the IMA protocol on port 2512 until it finds one that’s online. When it finds, it queries it to find out which server is acting as the data collector. The winner of this Zone Data Collector election is determined by the newest version of the IMA service. We can control which server will act as data collector by keeping that server the most up-to-date.

      Data Collection Election Priority

      Whichever server has the most recent version of the IMA Service running. (This may include hotfixes) and the server with the highest preference set in the data store.

      Basically data collectors and data store are not really related. The data store holds permanent farm configuration information in a database, and the data collector tracks dynamic session information in its RAM.

      In addition to their primary role to provide dynamic farm information for admin consoles or for incoming connection requests, data collectors also take part in the distribution of configuration changes to Presentation Servers in the farm. When we make a changes in a presentation server that change is written to the local host cache of whichever server we connected to, and then immediately replicated to the data store. Presentation Server only looks for changes in the central data store every 30 minutes. Whenever a change is made to the data store, that change is sent to the data collector for the zone.

      The data collector then distributes that change (via IMA port 2512) to all of the servers in its zone, allowing each server to update its own local host cache accordingly. Furthermore, if we have more than one zone, the initial data collector contacts the data collectors in the other zones. It sends its change to them, and in turn those data collectors forward the change to all of the servers in their zones.

      Coolest part is if the change is larger than 64k, the data collectors don’t send the actual change out to its zone. Instead they send out a notification which causes the servers in the zone to perform an “on demand” sync with the central data store. However it’s rare for a single change to be more than 64k in size.  The data collector election priority settings in the management console

      Presentation Server Java Management Console > Right-click on farm

      name >Properties > Zones > highlight server > “Set Election Preference”

      We can totally control which server is our data collector by manually setting the preferences in the Java console. We can manually configure four levels of Zone’s Data Collector election preferenceoptions

      Most Preferred

      Preferred

      Default Preferred

      Not Preferred

      The important thing to remember is that these preferences will beignored if a newer server is up for election.

    34. Question 34. What Happens If The Web Interface Is Down?

      Answer :

      New user will not be able to access the application hosted in citrix and it will not affect the existing connected user.

    35. Question 35. What Are The Types Of Websites In Web Interface?

      Answer :

      Website and service site.

    36. Question 36. How Can We Add The Backup Xml Service?

      Answer :

      We can specify the back xml service on the webinterface management console.

    37. Question 37. What Is Lhc?

      Answer :

      A local cache of the data store, which allows a server to function in the absence of data store.

    38. Question 38. What Is Session Reliability?

      Answer :

      This setting allows or prevents sessions to remain open during a loss of network connectivity. By default, session reliability is allowed.

      Session Reliability keeps sessions active when network connectivity is interrupted. Users continue to see the application they are using until network connectivity resumes. When connectivity is momentarily lost, the session remains active on the server. The user’s display freezes and the cursor changes to a spinning hourglass until connectivity resumes. The user continues to access the display during the interruption and can resume interacting with the application when the network connection is restored. Session Reliability reconnects users without reauthentication prompts.

    39. Question 39. What Is Meant By Keep Alive?

      Answer :

      Keep Alive Policy Settings The Keep Alive section contains policy settings for managing ICA keep-alive messages.  ICA keep alive timeout This setting specifies the number of seconds between successive ICAkeep-alive messages. By default, the interval between keep-alive messages is 60 seconds.  Specify an interval between 1-3600 seconds in which to send ICA keep-alive messages. Do not configure this setting if your network monitoring software is responsible for closing inactive connections. If using Citrix Access Gateway, set keep-alive intervals on the Access Gateway to match the keep-alive intervals on XenApp.

      ICA keep alives

      This setting enables or disables sending ICA keep-alive messages periodically. By default, keep-alive messages are not sent.

      Enabling this setting prevents broken connections from being disconnected. If XenApp detects no activity, this setting prevents Remote Desktop Services from disconnecting the session. XenApp sends keep-alive messages every few seconds to detect if the session is active. If the session is no longer active, XenApp marks the session as disconnected.

      ICA Keep-Alive does not work if you are using Session Reliability.Configure ICA Keep-Alive only for connections that are not using Session Reliability.

      • Related Policy Settings
      • Session reliability connections.

    40. Question 40. New Featires In 6.5?

      Answer :

      • Session Lingering
      • Session Pre-Launch
      • App Center
      • Load Evaluators assigned to Worker Groups or OUs instead of individual servers
      • Datastore and Zone information configured via GPO
      • Sesssion Only and Controller roles
      • Desktop Director web console can manage XenApp sessions

      MultiStream ICA – ica traffic can be split into four separate TCP streams if required Log On control feauture to drain users.

    41. Question 41. What Are The Policies You Have Worked?

      Answer :

      Clipboard policy, drive mapping policy, printer policy, universal printer policy, Universal profile management 4.0.

    42. Question 42. Which Has High Priority Citrix Policy Or Ad Policy?

      Answer :

      Local -> Citrix > site > domain > OU.

    43. Question 43. What Is Universal Printer In Citrix?

      Answer :

      Universal Print Server: The Citrix Universal Print Server extends XenApp and XenDesktop Universal printing support to network printing. This feature eliminates the need to install numerous network printer drivers on XenApp and XenDesktop hosts, and enables more efficient network utilization. The new Citrix Universal printer driver supports direct network printing on Windows and non-Windows clients. After you install the Universal Print Server components and configure the new policy settings, a user can add and enumerate network printers through the Windows Provider and Citrix Provider interfaces.

      The Universal Print Server feature comprises:

      • A client component, UPClient, that you install on each XenApp and XenDesktop host that provisions session network printers and that uses the Universal Printer Driver.
      • A server component, UPServer, that you install on each print server that provisions session network printers and that uses the Universal Printer Driver for the session printers (regardless of whether or not the session printers are centrally provisioned).

    44. Question 44. What Are Commands Often Used In Citrix?

      Answer :

      Qfarm /load, /zone, /app, lboff and enablelb /servername

      dsmaint, /clean, / recreatelhc after stoping IMA.

    45. Question 45. How To Know Which Is Your Data Store Machine?

      Answer :

      By opening the MF20.dsn file in notepad.

    46. Question 46. What Are Troubleshooting Steps If Ima Service Is Not Gettingstarted?

      Answer :

      The following could be some reasons, in addition to others, for the

      IMA Service to fail to start:

      • IMA Service load time
      • IMA Service subsystem
      • Missing Temp directory
      • Print spooler service
      • ODBC configuration
      • Roaming Profile
      • Another server with an identical NetBIOS name on the same network

      IMA Service Load Time

      If the Service Control Manager reports that the IMA Service could not be started, but the service eventually starts, ignore the error message. The Service Control Manager has a timeout of six minutes. The IMA Service can take longer than six minutes to start if the load on the database exceeds the capabilities of the database hardware or if the network has high-latency. If you feel that the service is merely hung(stuck in a “starting” state) you can terminate the ImaSrv.exe process in Task Manager and restart the Citrix Independent Management Architecture service as a test.

      IMA Service Subsystem

      Examine the following Windows Registry setting:

      • x32-bit: HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWARECitrixIMARuntimeCurrentlyLoadingPlugin
      • x64-bit: HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREWow6432NodeCitrixIMARuntimeCurrentlyLoadingPlugin

      If there is no value specified in the CurrentlyLoadingPlugin portion of the preceding Windows Registry entry, then either the IMA Service could not connect to the data store or the local host cache is missing or corrupt.

      If a CurrentlyLoadingPlugin value is specified, the IMA Service made a connection to the data store and the value displayed is the name of the IMA Service subsystem that failed to load.

      Missing Temp Directory

      If administrators see an “IMA Service Failed” error message with an error code of 2147483649 when starting the server, the local system account might be missing a Temp directory which is required for the IMA Service to run.

      To gain further insight into the situation, change the IMA Service startup account to the local administrator and restart the server. If the IMA Service is successful in starting under the local administrator’s account, then it is likely that a missing Temp directory for the local system account is causing the situation.

      If the Temp directory is not present, then manually create one as

      Temp. For example:

      C:WindowsTemp

      Also, verify that the TMP and TEMP system environment variables point to the temporary directory. Restart the server to restart the IMA Service.

       Print Spooler Service

      When the server attempts to start the IMA Service, the “Setup Could Not Start the IMA Service” error message appears. This error shows that the IMA Service is not starting, possibly because the print spooler service is not running or was configured incorrectly. In addition, the following error messages appear in the Event Viewer:

      • Failed to load plugin MfPrintSs.dll with error 80000001h
      • Failed to load initial plugins with error 80000001h
      • The Independent Management Architecture service terminated with service-specific error

      The error occurs because the print spooler service:

      • Has stopped
      • Is disabled
      • Is not configured to run under the Local System Account

      To resolve this issue, verify that the print spooler service was started in the context of system rather than in the context of a user. A print spooler service that is not running or has been configured incorrectly might cause the printing subsystem to fail to load.

      To resolve the situation, stop and start the print spooler service, ensure that it is configured to run under the Local System Account.

      Then, try to start the IMA Service.

      ODBC Configuration

      1. Verify that the Microsoft SQL Server or Oracle server is online.
      2. Verify the name of the DSN file that the IMA Service is using the

      following key in the Windows Registry:

        • x32-bit: HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWARECitrixIMADataSourceName
        • x64-bit: HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREWow6432NodeCitrixIMADataSourceNameRoaming Profile
        • 3. Attempt to connect to the database using the DSN file with an ODBC test utility such as Oracle ODBC Test or SQL Server ODBC Test.
        • 4. Verify that the correct user name and password are being used for database connectivity.
        • 5. Change the user name and password using the DSMAINT CONFIG command, if needed using dsmaint config /user:username /pwd:password/dsn:dsnfilename.
        • 6. Enable ODBC Tracing for further troubleshooting.

       When the server attempts to start the IMA Service, the “Setup Could Not Start the IMA Service” error message appears. In the event viewer the error IMA_RESULT_INVALID_MESSAGE is displayed or other events related to the IMA Service not being able to start. Verify the size of the roaming profile, especially if it is crossing a WAN. Also watch for error messages related to not being able to load the profile. Test with a local user profile or one that is smaller in size.

      Another server with an identical NetBIOS name on the same network Verify that there is not another server on the network with the same NetBIOS name on the network. If the CurrentlyLoadingPlugin has the ImaLicSs.dll listed, this might be an indication of this condition.Another symptom of ImaLicSs.dll “106. The IMA Service failed to start because of license group corruption in the data store. “CTX124406 – DSCHECK – XenApp Data Store Checker Tool Commands.

    47. Question 47. What Is Proximity Printing?

      Answer :

      Proximity printing basically detects a user’s current IP address and then maps the user to a printer in the user’s subnet. Granted, one would hope that maybe every floor has its own scope or some kind of an identifier that would make it unique so that you can map a printer accordingly. Assuming that is the case, you can configure Citrix print policies to map network printers for users based on the IP address of their device.

      To configure proximity printing, follow these steps:

      1. Create a separate Citrix Policy for each subnet or each geographic location
      2. Enable proximity printing through the session printing policy rule in Citrix Policies
      3. Add the printers for that subnet or geographic location in the policy
      4. Set the Default printer policy to use the Do not adjust the user’s default printer setting
      5. Filter the policy bt Client IP address

      Now there is another method which you should be aware, called Workspace Control. This feature is useful when users disconnect from their existing session, move to a different location and a different device and connect back to that same session. Typically, without Workspace Control, if they resume the same session the printers will not change. With Workspace Control, when they connect again, it automatically detects that they are connecting from a different location and a different device and maps their printers. Cool, no.

    48. Question 48. What Are Troubleshooting Steps If Delivery Service Console Is Not Getting Connected To Xenapp?

      Answer :

      Check the IMA port and check the MFCOM services if they are running or not.

    49. Question 49. How To Enable Configuration Log In Db?

      Answer :

      to create the configuration log in DB for citrix we need a seprate database and once the DB is created right on the farm and then go to properties and follow th wizard.

    50. Question 50. What Is The Purpose Of Ctx Keytool?

      Answer :

      CTX KEYTOOL – Use ctx keytool to enable and disable the IMA encryption feature and generate, load, replace, enable, disable, or back up farm key files.

    51. Question 51. How To Upgrade/migrate Your Xenapp?

      Answer :

      We cannot upgrade to xenapp 6.5 due to architure defrence so, if we want to move to upper version there is a option of migration.

      Steps:1. Create a new farm with the xenapp 6.5 and use the migration tool and specify the source farm to new farm and then migration utility will check for the compatibility of apps with new farm and after that it will migrate the old farm to new farm.

    52. Question 52. What Is Workspace Control?

      Answer :

      Use workspace control to allow users to disconnect quickly from all resources (applications, content, and desktops), reconnect to disconnected resources, and log off from all resources. This allows users to move between devices and gain access to all of their resources (disconnected only or disconnected and active) either when they log on or manually at any time. For example, clinicians in hospitals may need to move between workstations and access the same set of resources each time they log on.

    53. Question 53. What Are The Windows Editions Available? And Which Are Supported?

      Answer :

      Windows server 2008 R2 is supported for xenapp 6 and xenapp 6.5.

    54. Question 54. Which Databases Are Used In The Environment?

      Answer :

      MS SQL 2008

    55. Question 55. What Are The License Server Ports? And What Is License Vendor Daemon?

      Answer :

      27000 and vendor daemon is the thing that will provide the license to DATA collector for the users.

    56. Question 56. What Is The Purpose Of Dscheck?

      Answer :

      This utility performs validation checks on a server farm datastore. Results are displayed on the console and written to the Event Log. The /clean option deletes inconsistent records.

    57. Question 57. What Is The Purpose Of Dsmaint Command?

      Answer :

      • Run the dsmaint on farm servers to perform XenApp data store maintenance tasks, including backing up the data store, migrating the data store to a new server, and compacting the XenApp data store or the Streaming Offline database. Not all dsmaint commands apply to all database types.
      • When using this command, user names and passwords may be case-sensitive, depending on the database and the operating system you are using.

    58. Question 58. How To Take Back Up And Restore Of Xenapp And Data Store?

      Answer :

      DSmaint backup Path.

    59. Question 59. How To Bring Xenapp Server Into Maintenance Mode?

      Answer :

      change logon:

      • /EXECUTE Enable execute mode (default).
      • /INSTALL Enable install mode.
      • /QUERY Display current settings.
      • /disable disable user login from session

    60. Question 60. What Do You Mean By Load Throttling?

      Answer :

      Limits the number of concurrent connection attempts that a server handles. This prevents the server from failing when many users try to connect to it simultaneously. The default setting (High impact) assumes that logons affect server load significantly. This rule affects only the initial logon period, not the main part of a session. The Load Throttling rule can be applied only to a server, not to an individual application.

    61. Question 61. What Do You Mean By Workergroup And What Are Its Advantages?

      Answer :

      Worker Groups are new in Citrix XenApp 6. They’re collections of XenApp servers that reside in the same farm and are managed as a single unit. Worker Groups let you collect servers into groups for publishing applications, load balancing, and policy filtering. They’re particularly useful for larger installations where many XenApp servers must be managed as a single unit. Worker Groups can be created based on each server’s Active Directory Organizational Unit (OU) membership, or a Worker Group membership can be specifically assigned to each server in the Citrix Delivery Services Console.

    62. Question 62. What Are Worker Group Priorities?

      Answer :

      Whenever we add the worker group to load balancing. Each worker group you add is automatically assigned a priority, from highest (1) to lowest.

Citrix XenApp Related Interview Questions

Citrix XenApp Related Practice Tests

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Citrix Xenapp Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial