CAT - Common Admission Test Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

CAT - Common Admission Test Interview Questions & Answers

Finding another job can be so cumbersome that it can turn into a job itself. Prepare well for the job interviews to get your dream job. Here's our recommendation on the important things to You need to prepare for the job interview to achieve your career goals in an easy way. Cat - Common Admission Test is one of the most difficult exams and is very important to students who want to get placed in IIM and IIT. The kind of questions are very analytical. One should prepare to manage the time and answer the questions properly. Strong determination is required to crack the job. Follow our Wisdomjobs page for Cat - Common Admission Test job interview questions and answers page to get through your job interview successfully in first attempt.

CAT - Common Admission Test Interview Questions

CAT - Common Admission Test Interview Questions
    1. Question 1. Tell Me What Is Written In Your Cv?

      Answer :

      Be thorough with everything mentioned in your resume because ignorance about your own accomplishments sounds dangerous to the interviewers as it will make them doubt your memory-power.

    2. Question 2. What Did You Learn In Your Graduation?

      Answer :

      Do not forget to revise on what all things you have studied in your graduation no matter which background you are from.

    3. Question 3. What Are Your Strengths And Weaknesses?

      Answer :

      Before you go to the interview, the first thing you should do is assess yourself and note down everything you are strong and weak at. Try making resolutions to overcome your weaknesses. Vague answers in such cases get quite repulsive for the interviewers.

    4. Question 4. Why Mba? Why Now?

      Answer :

      Try to convince the panel that this opportunity will make a value addition to your knowledge and skills. This is the time when you can connect your future to your past.

    5. Question 5. How Does Your Academic Background Relate To Your Goal?

      Answer :

      If you are an engineer and you are keen about a management degree, try explaining how your engineering degree can help you do your job better in a company that you will join in the future.

    6. Question 6. Why Is That Particular Business School Right For You?

      Answer :

      Before you appear for an interview, do a detailed research about that particular B-school. Your answers should be according to their specialty. For example, if one B-school is good at Human Resource Development, try relating your talent and skills to that specific area.

    7. Question 7. How Will You Fit Into Our Programme? What Will You Bring?

      Answer :

      Express your most successful team work. Highlight your critical thinking, leadership and social abilities. Do not be shy about expressing yourself confidently, but avoid being self-centered. Panels look for candidates who will fit into their programme's culture and add value to it. Tell them something unique that you can contribute to their work.

    8. Question 8. Why Do You Think Your Chosen Area Of Study (e.g. Finance) Is Suitable For You?

      Answer :

      “Finance is the sector that has always appealed to me as it requires integrity, fearlessness, command on both technology and financial issues. I feel I possess these qualities. I know I will enjoy working in the Finance sector as I am equipped with the knowledge that is required for my career growth.”

    9. Question 9. What Have You Learnt In Your Summer Internship?

      Answer :

      Interviewers are curious about the particular section which you did your internship in. Be confident and thorough in your narrating your experience. The panel tends to confuse or cross question whatever you say. It is tough for you to give the right answer without a slip. That is how they check the genuineness of the information and your sincerity towards your work.

    10. Question 10. What Do You Do In Your Free Time/what Are Your Hobbies?

      Answer :

      An answer with both fun and serious hobbies in it, will be apt here. Reading books and going out with friends, gaming and doing some work of social importance are the kind of answers the interviewer would enjoy hearing.

    11. Question 11. If You Were A Working Professional Then They May Ask, “tell Us About The Work You Did In The Last Company.”

      Answer :

      • Get ready to answer all the questions related to your previous work profile and convince them how your work experience will just facilitate your future growth.
      • These are some open-ended questions which never get old with the interviewers. Once you are thorough with these, give a quick revision to your subject questions, general awareness, business updates, economics and whatever you think will make you sound smarter and better informed.

    12. Question 12. Why You Choose Mba As A Career?

      Answer :

      It has to be a very logical answer. Don’t give answers with jargons. You can simply say because you think you are fit for MBA. You can talk about your career objectives and how 2 year MBA programme will help you achieve them. You can also mention the opportunities that are opening up in various organizations for management graduates.

      Things to note:

      • Interviewer is looking towards clarity of purpose and conviction.
      • Vague and complex are answers are not recommended.

    13. Question 13. What Are Your Short-term & Long Term Goals?

      Answer :

      Your short-term and long term goals give an insight into what kind of person you are and how you plan to achieve your goals. Your short term goals should be such that they ultimately lead to fulfilment of long term goals. If you have a dream company or a sector you wish to get into, you can mention that.

      For eg- Your short term goal is to be post graduate from the reputed IIM and your long term goal is to join your dream company.

      Important points to note:

      • Give a practical answer
      • As an MBA, your answer must be ambitious yet realistic.

    14. Question 14. Why You Chose This Particular B-school?

      Answer :

      You can talk little about the institutions history, its placement records, its ranking and then how it has fascinated & inspired you to be a part of that college.

    15. Question 15. Who Is Your Role Model?

      Answer :

      Whenever you are asked about your role models, it is not necessary to bring celebrities into your answer. You can talk of someone very close to you, someone you have known for whole life. Tell them you don’t want to be exactly like the person but what all virtues and characteristics in the person attract you and how you aspire to have all those virtues. Make your answer believable.

    16. Question 16. Mention 1 Significant Achievement In Your Life?

      Answer :

      When you are asked such a question, don’t speak of normal achievements. For eg- you scored 90% in 10th class or you won a prize in sports etc. Talk of something very significant which has a deep impact on your life.

    17. Question 17. What Are Your Weakness And Strengths?

      Answer :

      When you are asked about your weakness and strengths, mention atleast 3 of them. You should have thoroughly researched on it. You can mention leadership qualities, good communication skills etc. as your strengths. It is very important to list an actual weakness. Do not say punctuality or perfectionist behaviour as weakness (something that actually sounds like a positive attribute). When you list your weaknesses, mention how you are trying to overcome them.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial