Business Letter Format Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Business Letter Format Interview Questions & Answers

Are you weak in writing business letters? Are you unaware of writing a letter? You are worried about how to handle business letters? Business letters are essential part in business communication. A person who has key position in the business organization needs to write the business letters which is required to carry out the activities in an organisation smoothly. Business letters are usually considered as formal letters and very effective in terms of business aspects. Various types of business letters are used by different people to serve their purpose of sending the message across. Business letters can be written to employees or managers, clients and customers. Candidates who want to know the format of the business letter can see the below listed business letter format job interview questions and answers which is very useful for all job seeking candidates who want to pursue their career in business organizations.

Business Letter Format Interview Questions

Business Letter Format Interview Questions
    1. Question 1. What Is Business Letter Format?

      Answer :

      When writing business letters, you must pay special attention to the format and font used. The most common layout of a business letter is known as block format. Using this format, the entire letter is left justified and single spaced except for a double space between paragraphs.

    2. Question 2. What Are The Different Parts Of A Business Letter?

      Answer :

      There are six parts to a business letter :

      1. The Heading. This contains the return address (usually two or three lines) with the date on the last line.
      2. The Inside Address. 
      3. The Greeting.
      4. The Body.
      5. The Complimentary Close.
      6. The Signature Line.

    3. Question 3. How Many Spaces Do You Put After Sincerely?

      Answer :

      For this example, we are using a traditional approach to cover letters: Single-space your cover letter. Leave a space between each paragraph. Leave three spaces between your closing (such as "Sincerely" or "Sincerely Yours") and typed name.

    4. Question 4. What Is The Definition Of A Business Letter?

      Answer :

      A business letter is a letter written in formal language, usually used when writing from one business organization to another, or for correspondence between such organizations and their customers, clients and other external parties.

    5. Question 5. What Is The Salutation Part Of The Letter?

      Answer :

      The salutation (or greeting) in a business letter is always formal. It often begins with “Dear {Person's name}.” Once again, be sure to include the person's title if you know it (such as Ms., Mrs., Mr., or Dr).

    6. Question 6. What Do You Call The End Of A Letter?

      Answer :

      The end of a letter is called the complimentary close. This part of the letter is composed of a short statement such as "Yours sincerely," and is followed by the signature of the writer.

    7. Question 7. What Do You Call The Beginning Of A Letter?

      Answer :

      I have always heard the "Sincerely, xxxx" part of a letter called the closing. (And the part you describe as the greeting ("Dear Mr. yyyy") I'm used to calling the salutation.) It's called a valediction or a complimentary close. The opening phrase is called a salutation.

    8. Question 8. What Is A Formal Letter Writing?

      Answer :

      A formal letter is an official letter. It is a letter written for official reason. A formal letter is written for different purposes which are. Make a complaint. Request something.

    9. Question 9. What Is Writing A Letter?

      Answer :

      A letter is a written message from one party to another containing information. Letters promote the preservation of communication between both parties; they may bring friends or relatives closer together, enrich professional relationships and provide a means of self-expression.

    10. Question 10. How Many Types Of Business Letters Are There?

      Answer :

      10 Types of Business Letters :

      1. Sales Letters.
      2. Order Letters.
      3. Complaint Letters.
      4. Adjustment Letters.
      5. Inquiry Letters.
      6. Follow-Up Letter.
      7. Letters of Recommendation.
      8. Acknowledgment Letters.
      9. Cover Letter.
      10. Letters of Resignation.

    11. Question 11. What Is The Purpose Of Writing A Business Letter?

      Answer :

      A business letter is a formal method of communication between two or more parties. The common purposes of writing business letters are for sales efforts, relationship building, resolving an issue and considerations.

    12. Question 12. What Is The Job Letter?

      Answer :

      A job letter is the most basic form of income qualification for a mortgage application. When an applicant is looking to secure mortgage financing, they are responsible for providing proof of employment.

    13. Question 13. What Is A Business Letter And What Is It Used For?

      Answer :

      In business, you might use letters and memorandums to communicate with others. A letter contains the company's letterhead or return address, the date, the recipient's address, a subject line, salutation, message, closing and signature.

    14. Question 14. What Is A Block Style Business Letter?

      Answer :

      Block format is typically used for business letters. In block format, the entire text is left aligned and single spaced. The exception to the single spacing is a double space between paragraphs (instead of indents for paragraphs).

    15. Question 15. What Is A Full Block Style Letter?

      Answer :

      Full block format is used for formal business letters. This format is characterized by the fact that every line starts at the left margin. None of the lines of type are centered, or on the right.

    16. Question 16. What Is The Modified Block Style?

      Answer :

      MODIFIED BLOCK LETTER FORMAT : Modified block letters are different from block format because tabs are used to start data at the page's horizontal center point. Paragraphs on a modified block letter may also be tabbed (indented) or stay in block style at the left margin.

    17. Question 17. What Is Block Print Writing?

      Answer :

      Block letters (known as printscript, manuscript, print writing or ball and stick in academics) are a sans-serif (or "gothic") style of writing Latin script in which the letters are individual glyphs, with no joining.

    18. Question 18. What Is A Semi Block Style Letter?

      Answer :

      A semi-block style letter is a less formal version of a block or a full-block letter with the differences being the sender's address, date, reference or attention line and complimentary closing. In addition, the signature lines are located direct center or slightly right of center, along with indented paragraphs.

    19. Question 19. What Are Sales Letters?

      Answer :

      Sales Letters : Typical sales letters start off with a very strong statement to capture the interest of the reader. Since the purpose is to get the reader to do something, these letters include strong calls to action, detail the benefit to the reader of taking the action and include information to help the reader to act, such as including a telephone number or website link.

    20. Question 20. What Are Letters Of Recommendation?

      Answer :

      Prospective employers often ask job applicants for letters of recommendation before they hire them. This type of letter is usually from a previous employer or professor, and it describes the sender’s relationship with and opinion of the job seeker.

    21. Question 21. What Is Letters Of Resignation?

      Answer :

      When an employee plans to leave his job, a letter of resignation is usually sent to his immediate manager giving him notice and letting him know when the last day of employment will be. In many cases, the employee also will detail his reason for leaving the company.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Collaborative Writing Tutorial