Botany Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 2 votes

Botany Interview Questions & Answers

If you have love for plant sciences, then you can choose a career in Botany. The job of a Botanist includes not only plants but also trees, forests, flowers, fruits, seeds, leaves, pollens and fungi. As a Botanist you can choose from a variety of specializations such as horticulture, plant taxonomy, plan anatomy and genetics among others. Learning through experience can be enhanced by conducting experiments, continuous observations, maintaining records, classifying and testing processes. The wisdomjobs interview questions page prepares you to choose from a wide range of career opportunities in Botany for easy job suuccess. The Botany job interview questions and answers will further help you to secure a high paid job and will guide you to further enhance your career.

Botany Interview Questions

Botany Interview Questions
    1. Question 1. How Does Caffeine Effect Plant Growth?

      Answer :

      Minerals like potassium are often found alongside caffeine when it occurs in plant sources like coffee beans, and that could help the plant grow faster. However, the caffeine itself would be unlikely to have any affect on the plant’s rate of growth.

      I tested it and the plant grew at normal rate but the leaves were more wrinkly and browner.

    2. Question 2. How Do You Determine If A Molecule Is Polar Or Non-polar?

      Answer :

      A polar molecule is a molecule that has a net dipole moment due to its having unsymmetrical polar bonds.

      Two factors go into determining if a molecule is a polar. To determine if a molecule (or ion) is polar or non-polar, you must determine both factors.

      • The polarity of the individual bonds in the molecule.
      • The shape or geometry of the molecule.

    3. Question 3. What Is The Difference Between Xylem And Phloem?

      Answer :

      Both xylem and phloem are vascular tissues found in a plant. Xylem is a tubular structure, which is responsible for water transport from the roots towards all of the parts of the plant. Phloem is also a tubular structure, which, on the other hand, is responsible for the transportation of food and other nutrients needed by plant.

    4. Question 4. What Is A Burette And How Is It Used?

      Answer :

      • A burette is a uniform-bore glass tube with fine gradations and a stopcock at the bottom, used especially in laboratory procedures for accurate fluid dispensing and measurement.
      • The burette is commonly used in titrations to measure precisely how much liquid is used. A burette is simultaneously occupied by the presences of a liquid measuring and transferring this derailment.

    5. Question 5. What Is A Characteristic Feature Of A Carrier Protein In A Plasma Membrane?

      Answer :

      Carrier proteins are globular proteins which are specific it their action and thus regulate the entry and exit of particles into the cell. They help in the conduction of ionic substances and polar substances.

    6. Question 6. What Are Living And Nonliving Reservoirs?

      Answer :

      Viruses are both living as well as non-living. They have reservoirs of genes. A single nucleotide is a unit of gene. Viral genes make use of host raw material (non-living elements/organic moieties/ water etc.,) including elements to synthesize organic molecules or macromolecules. Subsequently, viruses replicate themselves thereby reproduce within the living cells. On crystallization, they become non-living and can stay in this state for years until they enter again into a living host to multiply. Certain plant viruses are transmitted to the progeny through seeds. Viruses evolve as any other living being. Therefore, now virus names are written in italics like binomial/trinomial names similar to scientific name of any other living organism i.e. Tobacco mosaicvirus (read as italic).

    7. Question 7. What Are Analogies For Centrioles?

      Answer :

      A Centriole is like a straw because they both are tubesthat let things get from one end to the other end.

      The centriole has a round look to it because it is made from nine triplets of microtubules that make a straw-like (as said above) look.

    8. Question 8. What Is An Analogy For A Smooth Endoplasmic Reticulum?

      Answer :

      Endoplasmic reticulum (ER) is like a manufacturing plant, like a factory, where proteins and lipids are made. This is also where things are packaged into boxed and sent off to different places. In the cell the smooth ER is a network of membrane bound bodies which lack ribosomes (the molecules used in protein synthesis) and its primary function is to modify, encapsulate and transport newly synthesized proteins and lipids which will be secreted or remain in the cytoplasm as membrane bound vesicles. The smooth ER can also be compared to a highway, or a protein and lipid highway, if you will. It is sometimes called the transitional ER because it contains exit sites from which transport vesicles carrying these proteins and lipids bud off for transport to the Golgi apparatus. It is usually prominent in cells that specialize in lipidmetabolism and synthesis.

    9. Question 9. Why Do Organisms Live In Certain Places?

      Answer :

      Think of that, the temperature difference in the desert is huge. So in order to survive, the cactus plant reduces heat gain and heat loss as well as water loss. (E.g. narrow pin shaped leaves, long extensive roots).

    10. Question 10. Who Created The Two-part Naming System Used In Biology?

      Answer :

      The scientific naming system that is used worldwide today was first devised by Swedish naturalist Carl Linnaeus in 1737. He proposed a two-part naming system, which classifies every living organism with a string of Latin and Greek identifiers. Full names are devised starting with kingdom and extending downward through phylum, subphylum, class, order, family, genus and species. The two-part name, or binomial name, consists of the genus and species of the organism and used to prevent the confusion that may arise with common names.

    11. Question 11. How Does The Odor Of Flower Petals Help Pollination?

      Answer :

      The purpose of the perfume is to attract a pollinator – insect, bat, bird or whatever. The reward for the pollinator is a meal of nectar, which is produced by the flower.

    12. Question 12. What Is An Analogy For Microtubules?

      Answer :

      Microtubules have two main functions in cells and in doing so act like a skeleton as well as like railroadtracks. Microtubules are the main structural component of the cytoskeleton in cells, which provides the cell with structure and rigidity and determines the shape of the cell. They also serve to transport vesicles and proteinswithin the cytoplasm through transport proteins called kinesins and dyneins, which act much like railroad cars.

    13. Question 13. What Is The Difference Between An Acid And A Base?

      Answer :

      • Base is any thing, which has a capability to abstract a proton.
      • Using the simplest definition, an acid is something when added to water releases hydrogen ions (H+), also called protons. A base, or an alkali, is something that when added to water releases hydroxide (OH-) ions.
      • The strength of a basic (or alkaline) or acidic solution is measured using the pH scale. A pH of 7 is perfectly pure neutral water (neither acidic nor basic), and pH below 7 is acidic, and a pH above 7 is basic.
      • There is another definition, which says that an acid releases H+ and a bases remove H+ from water. Thisdefinition is a bit more general than the first one above. Note that releasing OH- is the same as removing H+. This is because when OH- mixes with H+, they form neutral H2O, and so for every OH- released, one H+ is removed by combining them into water.
      • The final definition of an acid and base is the most general, but the hardest to understand conceptually, and it is not always taught in high school because of this. According to this definition, acids are electron pair acceptors, and bases are electron pair donors.

    14. Question 14. Why Does Dna Twist?

      Answer :

      As we all know, if we join all of the DNA molecules from a person’s body end to end, we would get length three times the distance from the centre of the earth to the sun! Therefore, DNA does not have a choice but to follow the super solenoid structure. This is also aided by the purine-pyrimidine linkages, to balance the weight of DNA components. Why pressing down on thecover slip does not remove excess water. Because of Newton’s Third Law of Motion: Every action has an equal an opposite reaction and hydraulic pressure. When you press down on the cover slip, the water underneath it pushes back against you with the same force that you are pressing down on it. If you want to get the water to moveout from under the cover slip, you need to direct it to the side. One way to do this is to lift an edge and break the suction, then set it back down on one edge first to let the water run out, then press it down. This creates a side motion so the water does not push straight up into thecover slip, but pushes at an angle, which allows it to run out.

    15. Question 15. What Is Botanical Garden?

      Answer :

      A garden in which gymnosperm and angiosperm plants are situated.

    16. Question 16. What Is The Ploidy Of Endosperm In Angiosperms?

      Answer :

      TRIPLOID.

    17. Question 17. What Are The Main Components Of Sindhur?

      Answer :

      SINDUR = TURMERIC + CALCIUM CARBONATE.

    18. Question 18. What Are The Signs Of Male And Female Plants?

      Answer :

      Only flower is one part where we find sign of male or female  plant take a flower of plant and abserve if androcium are present it mean male ,if carpel is present its mean female ,if both sex are peresent plant become bisexual.

    19. Question 19. What Is Telome Theory?

      Answer :

      zimmermann has given a picture of the origin of the  pteridophytes based on his telome theory.zimmermann defines  the telome as the single-nerved extreme portion of the  plant body from the tip to the next point of branching.

    20. Question 20. What Is Electrophoresis?

      Answer :

      Electrophoresis is a electronic equipment. it is used for protein extraction. not only protein and also amino acids  like. basic principle of this electrophoresis is molecules separated on the basis of the molecular weight. there are several types of electrophoresis used it depends upon our sample.

    21. Question 21. Explain Polyembryony And Apomixix?

      Answer :

      Polyembryony is defined as a presence of of more than one embryo in seeds. but mostly it will not germinate only one embryo will germinate another one never germinate. polyembryony is four types there are cleage polyembryony, other than egg synergids and antipodal cells function as embryo, presence of more than one ovule in seed, some of the vegetative cells function as embryo. apomixis is some of the vegetative cells function as embryo.

    22. Question 22. Explain Importance Of Solanaceae?

      Answer :

      Stem tuber of solanum tuberosum (potato),fruit of lycopersicon esculentum(tometo),fruit of s.melongena(brinjal),fruit of  capsicum (chilli) etc use as vegetable. withania somnifera use as medicine. pteunia use as ornamental plant. diff sp of datura use as medicine. fruit of physalis minima used as vegetable. leaf of nicotiana use as drug.

    23. Question 23. Reserve Food Materials In Pheophyceae?

      Answer :

      Laminarin and mannitol.

    24. Question 24. What Is The Blotting Technique To Detect Particular Specific Proteins?

      Answer :

      western blotting.

    25. Question 25. What Is Pure Botany? What Is Applied Botany?

      Answer :

      pure botany deals with the study of plants as they form part of nature, while applied botany deals with how it knowledge can be applied to the well-being of mankind.

    26. Question 26. Explain Respiratory Quotient?

      Answer :

      Respiratory quotient is the ratio between the carbon  dioxide used in photosynthesis to the amount of oxygen  liberated in respiration.

Medical Terminology(adaptive*) Tutorial

Botany Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Medical Terminology(Adaptive*) Tutorial