BHEL Interview Questions & Answers

BHEL Interview Questions

Looking for BHEL interview questions? You can find the latest BHEL interview questions here. These interview questions are collected from the job seekers/candidates who have attended the BHEL interview recently. Make sure that you are prepared well on all skills and projects or subjects you have mentioned in the resume. Technical Interview questions will be purely based on the topics you have mentioned in your resume. It is also important that you know every detail about the projects you have mentioned in your resume. To shortlist in first attempt, you need to study your technical subjects well and rehearse the answers to common HR and managerial interview questions. To crack your interview, you need to prepare well for the commonly asked list of BHEL interview questions and interview tips before the interview.

 

 

BHEL Interview Questions And Answers

    1. Question 1. What Do You Know About Bhel?

      Answer :

      Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) owned by the Government of India, is an engineering and manufacturing company based in New Delhi, India. Established in 1964, BHEL is India’s largest power plant equipment manufacturer. It has been granted the prestigious Maharatna (big gem) status in 2013 by Govt of India for its outstanding performance and vast scale.
      The elite list of Maharatna companies contains a total of 7 behemoth Public Sector Undertakings (PSUs) of India. Maharatna status affords the Boards of these companies enhanced financial and operational autonomy.BHEL is engaged in the design, engineering, manufacturing, construction, testing, commissioning and servicing of a wide range of products, systems and services for the core sectors of the economy, viz. power, transmission, industry, transportation, renewable energy, oil & gas and defense also has been exporting its power and industry segment products and services for over 40 years.

    2. Question 2. Where Is The Company Headquarters?

      Answer :

      Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) Company is based in New Delhi, India.

    3. Question 3. When This Company Was Established?

      Answer :

      BHEL was established in 1964 Heavy Electricals (India) Limited was merged with BHEL in 1974. It developed the capability to produce a variety of electrical, electronic and mechanical equipment for all sectors, including transmission, transportation, oil and gas and other allied industries.

    4. Question 4. Who Is Current Md/chairman Of This Company?

      Answer :

      Atul Sobti – who has been working as a board director in Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) – was appointed as the chairman and managing director (CMD) of the company.

    5. Question 5. What Was The Company Revenue And Profit Last Year?

      Answer :

      The total revenue of BHEL in the financial year of 2015-16 was ₹26,350.60 crore (US$4.1 billion). The profits in the same year was ₹33,156.87 crore (US$5.2 billion).

    6. Question 6. What Are The Products/services Offered By This Company?

      Answer :

      BHEL is India’s largest power plant equipment manufacturer. It sells Gas and Steam Turbines, Boilers, Electric Motors, Generators, Heat Exchangers, Pumps, Switchgears, Sensors, Automation and Control Systems, Power electronics, Transmission systems etc.

    7. Question 7. Under Which Ministry Of Central Government These Companies Function?

      Answer :

      Bharat Heavy Electricals limited works under the Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises.

    8. Question 8. Who Are Competitors Of This Company?

      Answer :

      The top competitors of BHEL are Larsen, Adani Ports, Siemens, ABB India and NBCC (India).

    9. Question 9. Where Are The Manufacturing Units Of This Company Located?

      Answer :

      The manufacturing units of BHEL are located in the following places in India:

      • Centralized Stamping Unit & Fabrication Plant (CSU & FP), Jagdishpur
      • Insulator Plant (IP), Jagdishpur
      • Electronics Division (EDN), Bangalore
      • Electronic System Division (ESD), Bangalore
      • Electro-Porcelains Division (EPD), Bangalore
      • Heavy Electrical Plant (HEP), Bhopal
      • Industrial Valves Plant (IVP), Goindwal
      • Heavy Electrical Equipment Plant (HEEP), Ranipur (Haridwar)
      • Central Foundry Forge Plant (CFFP), Ranipur (Haridwar)
      • Heavy Power Equipment Plant (HPEP), Hyderabad.

    10. Question 10. Why Was This Company In News In Recent Times?

      Answer :

      The recent news about BHEL said: State-run power equipment maker BHEL said its solar energy portfolio crossed the 370 MW mark in 2016-17.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2020 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial