BEL Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

BEL Interview Questions & Answers

Take your career to the next level at BEL by accessing the complete details about BEL jobs at wisdom jobs job portal. While career at BEL challenge your skills but benefit you by rewarding your performance. There are exceptional career opportunities for the right talent at BEL for numerous positions as Deputy Engineer, Assistant Engineer, Product support executive, Accounts assistant, Company Secretary, Technical officer, etc. Wisdomjobs.com providence you with all the guidance needed for a fruitful career start at BEL. To wave off the tension faced during the interview, go through various Q&As and get enough knowledge. Visit BEL jobs interview questions and answers page for more details regarding the interview model or relevant sample resumes, cover letter templates and any other as such.

BEL Interview Questions

BEL Interview Questions
    1. Question 1. What Do You Know About Bel?

      Answer :

      Bharat Electronics Limited is an Indian state-owned aerospace and defense company with about nine factories, and few regional offices in India. It is owned by the Indian Government and primarily manufactures advanced electronic products for the Indian Armed Forces. BEL is one of nine PSUs under the Ministry of Defence of India. It has been accorded Navratna status by the Government of India. On 1 April 2016, BEL’s order book was estimated to be around ₹300 billion. BEL was established to meet the specialized electronic equipment requirements of the Indian Defense Services. While this continues to be its prime focus, the Company has a significant presence in the civilian market, too. BEL exports some of its products and services to a number of countries as well.

    2. Question 2. Where Is The Company Headquarter?

      Answer :

      It is headquartered at Bengaluru, Karnataka, India.

    3. Question 3. When This Company Was Established?

      Answer :

      In 1954, the dream of a self-reliant India gave birth to many Public Sector Undertakings. Bharat Electronics Limited (BEL) was one such dream, which has come a long way since then with the far-sighted vision of its pioneers, the dedication and hard work of its employees, support and faith of its customers and the Government of India.

    4. Question 4. Who Is Current Md/chairman Of This Company?

      Answer :

      Shri GOWTAMA M V is the Chairman & Managing Director of Bharat Electronics Limited.

    5. Question 5. What Was The Company Revenue And Profit Last Year?

      Answer :

      The company’s total revenue of the financial 2015 was ₹70.93 billion (US$1.1 billion). And the profits were ₹15.15 billion (US$240 million).

    6. Question 6. What Are The Products/services Offered By This Company?

      Answer :

      BEL designs, develops and manufactures products in the fields of:

      1. Electronic voting Machines
      2. Voter-verified paper audit trail
      3. Radars
      4. Telecommunications
      5. Sound and vision broadcasting
      6. Opto-electronics
      7. Information technology
      8. Semiconductors
      9. Missiles
      10. Sonars
      11. Composite Communication System
      12. Fire-control system
      13. Radar
      14. Electronic warfare systems
      15. Simulators

    7. Question 7. Under Which Ministry Of Central Government This Company Function?

      Answer :

      BEL is one of nine PSUs under the Ministry of Defense of India.

    8. Question 8. Who Are Competitors Of This Company?

      Answer :

      BEL has competitors which are:

      1. M Forgings Ltd.
      2. Hind Rectifiers Ltd.
      3. Ruttonsha International Rectifier Ltd.
      4. Genus Overseas Electronics Ltd.
      5. G P Electronics Ltd.
      6. Zicom Electronic Security Systems Ltd

    9. Question 9. Where Are The Manufacturing Units Of This Company Located?

      Answer :

      Units of Bharat Electronics Limited are in the following cities of India:

      1. Bangalore (corporate head office and factory), Karnataka.
      2. Chennai, Tamil Nadu
      3. Panchkula (Haryana)
      4. Kotdwara, (Uttarakhand)
      5. Ghaziabad, (Uttar Pradesh)
      6. Pune
      7. Hyderabad, Telangana
      8. Navi Mumbai
      9. Vishakhapatnam
      10. Kolkata
      11. Machilipatnam, Andhra Pradesh.

    10. Question 10. Why Was This Company In News In Recent Times?

      Answer :

      The next general election in 2019 will be conducted entirely with new electronic voting machines and the finance minister has announced that the center will buy these machines from Bharat Electronics (BEL) and Electronics Corporation of India Limited (ECIL). In an interview, MV Gowtama, CMD of BEL spoke about how the company will benefit through the sale of electronic voting machines (EVMs).

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Power Electronics Tutorial