Aws Devops Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 2 votes

Aws Devops Interview Questions & Answers

Looking for Aws Devops interview questions? Don’t know how to prepare?. Then do not worry, we’ve a right answer for your interview preparation. If you are preparing for Aws Devops interview and don’t know how to crack interview and what level or difficulty of questions to be asked in interviews then go through Wisdomjobs Aws Devops interview questions and answers page. Aws Devops is the club of amazon web services with Devops. DevOps is the combination of practices, tools to increase the company throughput to provide services and applications fastly. Developers and Operations team merge and work together as a single to give reliable applications. Please have a look at our Aws DevOps interview questions and answers page to win your interview.

Aws Devops Interview Questions

Aws Devops Interview Questions
    1. Question 1. What Is Amazon Web Services In Devops?

      Answer :

      AWS provides services that help you practice DevOps at your company and that are built first for use with AWS. These tools automate manual tasks, help teams manage complex environments at scale, and keep engineers in control of the high velocity that is enabled by DevOps.

    2. Question 2. What Is The Role Of A Devops Engineer?

      Answer :

      There’s no formal career track for becoming a DevOps engineer. They are either developers who get interested in deployment and network operations, or sysadmin who have a passion for scripting and coding, and move into the development side where they can improve the planning of test and deployment.

    3. Question 3. What Is Devops With Cloud Computing?

      Answer :

      Inseparable development and operations practices are universally relevant. Cloud computing, agile development, and DevOps are interlocking parts of a strategy for transforming IT into a business adaptability enabler. If cloud is an instrument, then DevOps is the musician that plays it.

    4. Question 4. Why Do We Use Aws For Devops?

      Answer :

      There are many benefits of using AWS for DevOps, thery are:

      • Get Started Fast – Each AWS service is ready to use if you have an AWS account. There is no setup required or software to install.
      • Fully Managed Services – These services can help you take advantage of AWS resources quicker. You can worry less about setting up, installing, and operating infrastructure on your own. This lets you focus on your core product.
      • Built for Scale – You can manage a single instance or scale to thousands using AWS services. These services help you make the most of flexible compute resources by simplifying provisioning, configuration, and scaling.
      • Programmable – You have the option to use each service via the AWS Command Line Interface or through APIs and SDKs. You can also model and provision AWS resources and your entire AWS infrastructure using declarative AWS Cloud Formation templates.
      • Automation – AWS helps you use automation so you can build faster and more efficiently. Using AWS services, you can automate manual tasks or processes such as deployments, development & test workflows, container management, and configuration management.
      • Secure – Use AWS Identity and Access Management (IAM) to set user permissions and policies. This gives you granular control over who can access your resources and how they access those resources.
      • Large Partner Ecosystem – AWS supports a large ecosystem of partners which integrate with and extend AWS services. Use your preferred third-party and open source tools with AWS to build an end-to-end solution.
      • Pay-As-You-Go – With AWS purchase services as you need them and only for the period when you plan to use them. AWS pricing has no upfront fees, termination penalties, or long term contracts. The AWS Free Tier helps you get started with AWS.

    5. Question 5. What Is Devops Tooling By Aws?

      Answer :

      AWS provides services that help you practice DevOps at your company and that are built first for use with AWS. These tools automate manual tasks, help teams manage complex environments at scale, and keep engineers in control of the high velocity that is enabled by DevOps.

    6. Question 6. How Do You Handle Continuous Integration And Continuous Delivery In Aws Devops?

      Answer :

      The AWS Developer Tools help you securely store and version your application’s source code and automatically build, test, and deploy your application to AWS or your on-premises environment.

      Start with AWS Code Pipeline to build a continuous integration or continuous delivery workflow that uses AWS Code Build, AWS Code Deploy, and other tools, or use each service separately.

    7. Question 7. What Is Aws Code Pipeline In Aws Devops?

      Answer :

      AWS Code Pipeline is a continuous integration and continuous delivery service for fast and reliable application and infrastructure updates. Code Pipeline builds, tests, and deploys your code every time there is a code change, based on the release process models you define. This enables you to rapidly and reliably deliver features and updates.

    8. Question 8. What Is Aws Code Build In Aws Devops?

      Answer :

      AWS Code Build is a fully managed build service that compiles source code, runs tests, and produces software packages that are ready to deploy. With Code Build, you don’t need to provision, manage, and scale your own build servers. Code Build scales continuously and processes multiple builds concurrently, so your builds are not left waiting in a queue.

    9. Question 9. What Is Aws Code Deploy In Aws Devops?

      Answer :

      AWS Code Deploy automates code deployments to any instance, including Amazon EC2 instances and on-premises servers. AWS Code Deploy makes it easier for you to rapidly release new features, helps you avoid downtime during application deployment, and handles the complexity of updating your applications.

    10. Question 10. What Is Aws Code Star In Aws Devops?

      Answer :

      AWS Code Star enables you to quickly develop, build, and deploy applications on AWS. AWS Code Star provides a unified user interface, enabling you to easily manage your software development activities in one place. With AWS Code Star, you can set up your entire continuous delivery tool chain in minutes, allowing you to start releasing code faster.

    11. Question 11. How Instacart Uses Aws Devops?

      Answer :

      Instacart uses AWS Code Deploy to automate deployments for all of its front-end and back-end services. Using AWS Code Deploy has enabled Instacart developers to focus on their product and worry less about deployment operations.

    12. Question 12. How Lulu Lemon Athletic Uses Aws Devops?

      Answer :

      Lulu lemon athletic uses a variety of AWS services to engineer a fully automated, continuous integration and delivery system. Lulu lemon deploys artifacts distributed via Amazon S3 using AWS Code Pipeline. From this stage, the artifacts are deployed to AWS Elastic Beanstalk.

    13. Question 13. What Is Amazon Elastic Container Service In Aws Devops?

      Answer :

      Amazon Elastic Container Service (ECS) is a highly scalable, high performance container management service that supports Docker containers and allows you to easily run applications on a managed cluster of Amazon EC2 instances.

    14. Question 14. What Is Aws Lambda In Aws Devops?

      Answer :

      AWS Lambda lets you run code without provisioning or managing servers. With Lambda, you can run code for virtually any type of application or backend service – all with zero administration. Just upload your code and Lambda takes care of everything required to run and scale your code with high availability.

    15. Question 15. What Are Aws Developer Tools?

      Answer :

      The AWS Developer Tools is a set of services designed to enable developers and IT operations professionals practicing DevOps to rapidly and safely deliver software.

      Together, these services help you securely store and version control your application’s source code and automatically build, test, and deploy your application to AWS or your on-premises environment. You can use AWS Code Pipeline to orchestrate an end-to-end software release workflow using these services and third-party tools or integrate each service independently with your existing tools.

    16. Question 16. What Is Code Commit In Aws Devops?

      Answer :

      AWS Code Commit is a fully-managed source control service that makes it easy for companies to host secure and highly scalable private Git repositories. Code Commit eliminates the need to operate your own source control system or worry about scaling its infrastructure. You can use Code Commit to securely store anything from source code to binaries, and it works seamlessly with your existing Git tools.

    17. Question 17. What Are The Benefits Of Aws Code Build In Aws Devops?

      Answer :

      AWS Code Build is a fully managed build service that compiles source code, runs tests, and produces software packages that are ready to deploy. With Code Build, you don’t need to provision, manage, and scale your own build servers.

      Code Build scales continuously and processes multiple builds concurrently, so your builds are not left waiting in a queue. You can get started quickly by using prepackaged build environments, or you can create custom build environments that use your own build tools. With Code Build, you are charged by the minute for the computer resources you use.

      AWS Code Build Benefits:

      • Fully Managed Build Service – AWS Code Build eliminates the need to set up, patch, update, and manage your own build servers and software. There is no software to install or manage.
      • Continuous Scaling – AWS Code Build scales automatically to meet your build volume. It immediately processes each build you submit and can run separate builds concurrently, which means your builds are not left waiting in a queue.
      • Pay as You Go – With AWS Code Build, you are charged based on the number of minutes it takes to complete your build.
      • Extensible – You can bring your own build tools and programming runtimes to use with AWS Code Build by creating customized build environments in addition to the prepackaged build tools and runtimes supported by Code Build.
      • Enables Continuous Integration and Delivery – AWS Code Build belongs to a family of AWS Code Services, which you can use to create complete, automated software release workflows for continuous integration and delivery (CI/CD). You can also integrate Code Build into your existing CI/CD workflow.
      • Secure – With AWS Code Build, your build artifacts are encrypted with customer-specific keys that are managed by the AWS Key Management Service (KMS). Code Build is integrated with AWS Identity and Access Management (IAM), so you can assign user-specific permissions to your build projects.

    18. Question 18. What Is Amazon Ec2 In Aws Devops?

      Answer :

      Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2) is a web service that provides secure, resizable compute capacity in the cloud. It is designed to make web-scale cloud computing easier for developers.

    19. Question 19. What Is Amazon S3 In Aws Devops?

      Answer :

      Amazon Simple Storage Service (Amazon S3) is object storage with a simple web service interface to store and retrieve any amount of data from anywhere on the web.

    20. Question 20. What Is Amazon Rds In Aws Devops?

      Answer :

      Amazon Relational Database Service (Amazon RDS) makes it easy to set up, operate, and scale a relational database in the cloud.

    21. Question 21. What Is Amazon Quick Sight In Aws Devops?

      Answer :

      Amazon Quick Sight is a fast, cloud-powered business analytics service that makes it easy to build visualizations, perform ad-hoc analysis, and quickly get business insights from your data.

    22. Question 22. What Is Aws Iot In Aws Devops?

      Answer :

      AWS IoT is a managed cloud platform that lets connected devices easily and securely interact with cloud applications and other devices.

    23. Question 23. What Are The Benefits Of Aws Code Deploy In Aws Devops?

      Answer :

      AWS Code Deploy is a service that automates software deployments to a variety of computer services including Amazon EC2, AWS Lambda, and instances running on-premises.

      AWS Code Deploy makes it easier for you to rapidly release new features, helps you avoid downtime during application deployment, and handles the complexity of updating your applications.

      AWS Code Deploy Benefits:

      • Automated Deployments – AWS Code Deploy fully automates your software deployments, allowing you to deploy reliably and rapidly. You can consistently deploy your application across your development, test, and production environments whether deploying to Amazon EC2, AWS Lambda, or instances running on-premises. The service scales with your infrastructure so you can deploy to one Lambda function or thousands of EC2 instances.
      • Minimize Downtime – AWS Code Deploy helps maximize your application availability during the software deployment process. It introduces changes incrementally and tracks application health according to configurable rules. Software deployments can easily be stopped and rolled back if there are errors.
      • Centralized Control – AWS Code Deploy allows you to easily launch and track the status of your application deployments through the AWS Management Console or the AWS CLI. Code Deploy gives you a detailed report allowing you to view when and to where each application revision was deployed.
      • Easy To Adopt – AWS Code Deploy is platform and language agnostic, works with any application, and provides the same experience whether you’re deploying to Amazon EC2 or AWS Lambda. You can easily reuse your existing setup code. Code Deploy can also integrate with your existing software release process or continuous delivery tool chain (e.g., AWS Code Pipeline, GitHub, and Jenkins).

    24. Question 24. What Is Vpc?

      Answer :

      A virtual private cloud (VPC) is a virtual network dedicated to your AWS account. You can configure or create your VPC as per requirement like select region, create subnets (IP- CIDR), configure route tables, security groups, Internet gateway etc to your AWS account By which you can launch your AWS resources, such as Amazon EC2, RDS instances etc, into your VPC.

      So basically you can say that Amazon VPC is the networking layer for AWS Infrastructure.

    25. Question 25. What Is Vpc Peering?

      Answer :

      • A VPC peering connection is a networking connection between two VPCs that enables you to route traffic between them using private IP addresses. And instances which are in VPC can communicate with each other as if they are within the same network.
      • You can create a VPC peering connection between your own VPCs, or with a VPC in another AWS account within a single region.
      • If you have more than one AWS account within a same region and wants to share or transfer the data, you can peer the VPCs across those accounts to create a file sharing network. You can also use a VPC peering connection to allow other VPCs to access resources you have in one of your VPCs.
      • A VPC peering connection can help you to facilitate the transfer of data.

    26. Question 26. What Is Vpc Endpoints?

      Answer :

      A VPC endpoint enables you to create a private connection between your VPC with another AWS service without requiring access over the Internet, through a NAT device, a VPN connection, or AWS Direct Connect. They are horizontally scaled, redundant, and highly available VPC components that allow communication between instances in your VPC and AWS services without imposing availability risks or bandwidth constraints on your network traffic.

      An endpoint enables instances in your VPC to use their private IP addresses to communicate with resources in other services. Don’t require public IP addresses to your instances, and you don’t need an Internet gateway, a NAT device, or a virtual private gateway in your VPC.

    27. Question 27. What Is Ebs (elastic Block Storage)?

      Answer :

      EBS is a virtualized SAN or storage area network. Elastic Block Store (Amazon EBS) provides persistence block level storage volumes for use with EC2 instances. EBS volumes are highly available and reliable storage volumes that can be attached to any running instance that is in the same Availability Zone.

    28. Question 28. What Is S3? What Is It Used For? Should Encryption Be Used In S3?

      Answer :

      • Amazon S3 is stand for Simple storage service that is storage for the Internet. It as a, “simple storage service that offers software developers a highly-scalable, reliable, and low-latency data storage infrastructure at very low costs”.
      • Amazon S3 provides a simple web service interface which you can use to store and retrieve any amount of data, at any time, from anywhere on the web. Using this web service, developers can easily build applications that make use of Internet storage.
      • You can think of it like ftp storage, where you can move files to and from there, but not mount it like a file system. AWS automatically puts your snapshots there, as well as AMIs there. Encryption should be considered for sensitive data, as S3 is a proprietary technology developed by Amazon themselves, and as yet unproven vis-a-vis a security standpoint.
      • Encryption should be considered for sensitive data, as S3 is a proprietary technology developed by Amazon themselves, and yet to be proven from a security standpoint.

    29. Question 29. What Is An Ami?

      Answer :

      AMI stands for Amazon Machine Image. It is effectively a snapshot of the root filesystem. AWS AMI provides the information required to launch an instance, which is a virtual server in the cloud. You specify an AMI when you launch an instance, and you can launch as many instances from the AMI as you need. You can also launch instances from as many different AMIs as you need.

      An AMI includes the following:

      • A template for the root volume for the instance (such as an operating system, an application server, and applications).
      • Launch permissions that control which AWS accounts can use the AMI to launch instances.
      • A block device mapping that specifies the volumes to attach to the instance when it’s launched.

      Build a new AMI by first spinning up and instance from a trusted AMI. Then adding packages and components as required. Be wary of putting sensitive data onto an AMI. For instance your access credentials should be added to an instance after spin up. With a database, mount an outside volume that holds your Mysql data after spin up as well.

    30. Question 30. What Is The Relation Between Instance And Ami?

      Answer :

      An Amazon Machine Image (AMI) is a template that contains a software configuration (for example, an operating system, an application server, and applications). From an AMI, you launch an instance, which is a copy of the AMI running as a virtual server in the cloud.

      You can launch different types of instances from a single AMI. An instance type determines the hardware of the host computer used for your instance. Each instance type offers different compute and memory capabilities.

    31. Question 31. What Automation Tools Can You Use To Spin Up Servers?

      Answer :

      Here below many types tools given any of the following tools can be used:

      • Roll-your-own scripts, and use the AWS API tools. Such scripts could be written in bash, Perl or other language or your choice.
      • Use a configuration management and provisioning tool like Ansible, puppet or its successor Opscode Chef Etc.
      • You might also look towards a tool like Scalr. Lastly you can go with a managed solution such as Right scale.

    32. Question 32. What Are The Different Deployment Models For Cloud?

      Answer :

      The different models are:

      • Private Cloud
      • Public Cloud
      • Hybrid Clouds

    33. Question 33. What Is Auto-scaling? How Does It Work?

      Answer :

      • Horizontally Scaling
      • Vertically Scaling

      Auto scaling is a feature of AWS which allows you to configure and automatically provision and spin up new instances without the need for your intervention. You can do this by setting thresholds and metrics to monitor. When those thresholds are crossed, a new instance of your choosing will be spun up, configured, and rolled into the load balancer pool. You’ve scaled horizontally without any operator intervention!

      Vertically Scaling: This is an incredible feature of AWS and cloud virtualization. Spin up a new larger instance than the one you are currently running. Pause that instance and detach the root ebs volume from this server and discard. Then stop your live instance, detach its root volume. Note the unique device ID and attach that root volume to your new server. And the start it again. You have scaled vertically in-place!!

    34. Question 34. What Is The Difference Between Scalability And Elasticity?

      Answer :

      Scalability is the ability of a system to increase the workload on its current hardware resources to handle variability in demand.

      Elasticity is the ability of a system to increase the workload on its current and additional hardware resources, thereby enabling businesses to meet demand without investing in infrastructure up-front.

    35. Question 35. List Out Different Layers Which Define Cloud Architecture?

      Answer :

      There are five layers:

      • Cloud Controller (CLC)
      • Walrus
      • Cluster Controller
      • Storage Controller (SC)
      • Node Controller (NC)

    36. Question 36. What Are The Security Laws Which Are Implemented To Secure Data In A Cloud?

      Answer :

      The security laws which are implemented to secure data in cloud are:

      • Processing
      • File
      • Output reconciliation
      • Input Validation
      • Security and Backup

    37. Question 37. Why Api’s Have In Cloud Services?

      Answer :

      Application Programming Interface (API) has the following uses:

      • It eliminates the need to write fully fledged programs.
      • It provides the instructions to set up communication between one or more applications.
      • It allows easy creation of applications and links the cloud services with other systems.

    38. Question 38. How Many Data Centers Are Deployed For Cloud Computing? What Are They?

      Answer :

      There are two data centers in cloud computing:

      • Containerized Data centers
      • Low Density Data centers

    39. Question 39. What Is The Security For Amazon Ec2?

      Answer :

      There are several best practices for secure Amazon EC2. A few of them are given below:

      • Use AWS Identity and Access Management (IAM) to control access to your AWS resources.
      • Restrict access by only allowing trusted hosts or networks to access ports on your instance.
      • Review the rules in your security groups regularly, and ensure that you apply the principle of least
      • Privilege – only open up permissions that you require.
      • Disable password-based logins for instances launched from your AMI. Passwords can be found or cracked, and are a security risk.

    40. Question 40. How Is Buffer Used In Amazon Web Services?

      Answer :

      Buffer is used to make the system more resilient to burst of traffic or load by synchronizing different components. The components always receive and process the requests in an unbalanced way. Buffer keeps the balance between different components and makes them work at the same speed to provide faster services.

    41. Question 41. What Is The Function Of Amazon Elastic Compute Cloud?

      Answer :

      Amazon Elastic compute cloud also known as Amazon EC2 is an Amazon web service that provides scalable resources and makes the computing easier for developers.

      The main functions of Amazon EC2 are:

      • It provides easy configurable options and allow user to configure the capacity.
      • It provides the complete control of computing resources and let the user run the computing environment according to his requirements.
      • It provides a fast way to run the instances and quickly book the system hence reducing the overall time. 
      • It provides scalability to the resources and changes its environment according to the requirement of the user.
      • It provides varieties of tools to the developers to build failure resilient applications.

    42. Question 42. What Are The Different Components Used In Aws?

      Answer :

      The components that are used in AWS are:

      • Amazon S3: it is used to retrieve input data sets that are involved in making cloud architecture and also used to store the output data sets that is the result of the input.
      • Amazon SQS: it is used for buffering requests that is received by the controller of the Amazon. It is the component that is used for communication between different controllers.
      • Amazon Simple DB: it is used to store intermediate status log and the tasks that are performed by the user/
      • Amazon EC2: it is used to run a large distributed processing on the Hadoop cluster. It provides automatic parallelization and job scheduling.

    43. Question 43. Explain The Function Of An Amazon Ec2 Instance Like Stopping, Starting And Terminating?

      Answer :

      Stopping and Starting an instance: When an instance is stopped, the instance performs a normal shutdown and then transitions to a stopped state. All of its Amazon EBS volumes remain attached, and you can start the instance again at a later time. You are not charged for additional instance hours while the instance is in a stopped state.

      Terminating an instance: When an instance is terminated, the instance performs a normal shutdown, and then the attached Amazon EBS volumes are deleted unless the volume’s delete On Termination attribute is set to false. The instance itself is also deleted, and you can’t start the instance again at a later time.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Amazon Market Place Tutorial