Assistant Manager Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 2 votes

Assistant Manager Interview Questions & Answers

Are you a person with good leadership qualities? Are you equipped with the qualities of supervision and handling the employees? Are you potential enough to work as an assistant manager? Then log on to www.wisdomjobs.com. Assistant manager is a manager who is promoted within the ranks after being identified for his/her efficiency and leadership qualities. He is the person who assists in supervising the staff, employee evaluation, initial disciplinary contact, and performing other managerial tasks when the manager is unavailable. Assistant managers are the leaders who represent their company and themselves by acting as a role model to the people reporting to them. So, trace your career as an assistant manager by looking into the below listed assistant manager job interview questions and answers.

Assistant Manager Interview Questions

Assistant Manager Interview Questions
    1. Question 1. What According To You Is The Importance Of An Assistant Manager In A Company?

      Answer :

      Assistant manager’s role is a very challenging role. Assistant managers are required to apply management skills for managing the company. They are responsible for communicating with employees, senior managers and customers also. Assistant managers are mainly responsible for assisting the senior managers. Thus, assistant managers are important in a company.

    2. Question 2. Do You Find The Job Of An Assistant Manager As Interesting?

      Answer :

      An assistant manager is a management job and hence interaction with people is necessary. In such a role one can improve their interpersonal skill, adaptability, problem solving and ability to multitask. Since there are many opportunities to learn in this role , the job of an assistant manager is an interesting one.

    3. Question 3. Are You Aware Of The Work Pressure In An Assistant Manager’s Position?

      Answer :

      There are definitely work pressures involved in an assistant manager’s job. You should always answer this positively adding that working under pressure makes you work more efficiently. Work pressure will not be a difficulty for you but help you work in a better way.

    4. Question 4. Do You Know About The Responsibilities Of An Assistant Manager?

      Answer :

      If you already have work experience, you can easily answer because you will very well know the responsibilities. If you are facing such an interview for the first time, it is better to read about the job description before appearing for the interview. The main responsibility of assistant manager is to assist the senior manager in daily works of the company. Assistant manager also has to acts as a medium to communicate between the staff and the senior manager. Employee training and client servicing are other responsibilities.

    5. Question 5. In Your Previous Job, Did You Face Any Kind Of Challenges?

      Answer :

      Here the interviewer wants to know how you handled problems or challenges in the past as you will be getting challenges in future also. Provide an example to the interviewer when you faced a challenge and how with your skills you were able to overcome the same.

    6. Question 6. You Will Be Responsible For Assigning Works To Your Juniors. What Will Be Your Way Of Assigning Work?

      Answer :

      The interviewer wants to find out through this question how you delegate tasks to your juniors. You need to remember about the deadlines and use ways for improving the performance of the employees.

    7. Question 7. In What Way Have You Demonstrated Your Decision Making Skill In Your Previous Job?

      Answer :

      You need to answer this question in a very simple and brief manner. Decision making is always done after taking into consideration all the possible alternatives and then choosing the appropriate one. Also, include in your answer, that your decision will be based taking into account available resources and limitations.

    8. Question 8. Have You Ever Been Criticized For Your Work In Your Previous Job?

      Answer :

      The answer here should be given in a very intelligent manner. As the answer will bring out negative qualities, you have to say it in a way that does not make you unfit for the job. Bring out something positive like you gave your best and you took the criticism in a positive way and how it helped you in future. You have to give an impressive answer to such a difficult question.

    9. Question 9. What Was Your Reason For Leaving Your Previous Job?

      Answer :

      Whatever may be the reason, you should include only positive reasons in your answer. You should always acknowledge whatever you learnt from your previous employer. Your skills improved and plus you gained experience from your previous job. Never ever criticize about your previous job.

    10. Question 10. How Will Your Co Workers Describe You?

      Answer :

      The answer you give should be in line with the job you have applied for. You can say few words about how people talk about you like hard worker or reliable. Whatever you say must be positive and it is better to keep the answer short and to the point.

    11. Question 11. What Is Your Greatest Achievement Till Date?

      Answer :

      Your greatest achievement should be something from your previous job and it should relate to the job you are applying. Do not make your answer lengthy but include all necessary details so as to give an impressive answer to the interviewer.

    12. Question 12. Did You Have Any Issues With Your Previous Boss?

      Answer :

      This is a very difficult question. You should always avoid saying that you had issues because if you say this, you will not be considered for the job. Just answer in a straight manner that you never had any issues.

    13. Question 13. Are You Comfortable Working In A Team?

      Answer :

      In an Assistant Manager’s position, you have to work with your senior manager and your juniors. So working in a team is essential. You cannot work independently in any company. You should always be able to work in a team. So your answer will be a yes.

    14. Question 14. Why Do You Want To Work As An Assistant Manager?

      Answer :

      You should mention that this role suits you at this point of your career. Also, talk about the benefits the company is offering for this position. You can also add about the company’s good reputation. Whatever you say should sound convincing.

    15. Question 15. Tell Me About Your Qualifications As An Assistant Manager.?

      Answer :

      Talk about your personal attributes, such as loyalty, integrity, ethics, ability to work under pressure, leadership and charisma, orderliness, etc. You can start your answer by giving examples; if you worked as an assistant retail manger you probably had to manage a group of people (mention exact number), hire and fire people, interact effectively with clients, and deal with client complaints.

    16. Question 16. Why Do You Think That The Position Of An Assistant Manager Is Important For The Company?

      Answer :

      Be confident answering in the affirmative. The assistant manager’s role is exciting and challenging as you work closely with an executive of the company. It is a job that is all about management and applying management skills. The assistant manager often communicates with staff, managers, and customers, and directly oversees customer service. Assistant managers play an important part in ensuring profit and a good name for the organization.

    17. Question 17. As Part Of Your Previous Management Experience, Did You Make Reports And Presentations For The Senior Management?

      Answer :

      All assistant managers report to senior management. Assistant managers keep their managers updated with oral and written reports.

    18. Question 18. Why Do You Find The Job Interesting Or Exciting?

      Answer :

      The assistant manager’s job may be fairly routine one day and exciting the next. Assistant managers often take over the establishment (like a restaurant) in the absence of the boss. It demands multi-tasking and adaptability, problem solving, and interpersonal skills. It’s a management job with a lot of people interaction.

    19. Question 19. Are You Aware Of The Mental Requirements Of The Job?

      Answer :

      Mental requirements might be intensive work load, working under pressure, stress, long hours, long periods of standing up and walking, and performing administrative tasks.

    20. Question 20. Do You Have Experience Hiring And/or Firing Personnel?

      Answer :

      If you do, don’t hesitate to give examples of firing people, as long as you explain your decision clearly and confidently. Further, explain you decision process on hiring new employees. Be specific and confident about your past decisions on employee hiring, professional development, and retention.

Principles Of Management Tutorial

All Tutorials

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Principles of Management Tutorial