Asp Dot Net Mvc Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Asp Dot Net Mvc Interview Questions & Answers

Looking for a bright career in Asp Dot Net Mvc? Worried about what type of interviews Question will be asked in the interviews. Don’t worry we have provided all levels of Asp Dot Net Mvc interview question and answers on our Wisdomjobs site page If you are familiar with the Asp Dot Net Mvc and also with its Advanced concepts then there are many leading companies that offer job roles like Full Stack Developer - C#/ASP/.Net/MVC, .Net Developer - ASP/MVC/C#, .NET Developer ( MVC + Angular), Asp.Net MVC, Dot Net Azure Developer - MVC/ASP, .Net Developer - Microsoft Technologies - Asp/c#/mvc and many other roles too. Below are some frequently asked Asp Dot Net Mvc job interview questions and answers which will make you feel better to face the interview.

Asp Dot Net Mvc Interview Questions

Asp Dot Net Mvc Interview Questions
    1. Question 1. Breifly Explain Us What Is Asp.net Mvc?

      Answer :

      ASP.Net MVC is a pattern which is used to split the application's implementation logic into three components i.e. models, views, and controllers.

    2. Question 2. Tell Us Something About Model, View And Controllers In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Model : It is basically a business entity which is used to represent the application data.

      Controller : The Request which is sent by the user always scatters through controller and it's responsibility is to redirect to the specific view using View () method.

      View : it's the presentation layer of ASP.Net MVC.

    3. Question 3. Do You Know About The New Features In Asp.net Mvc 4 (asp.net Mvc4)?

      Answer :

      Following are features added newly : Mobile templates Added ASP.NET Web API template for creating REST based services. Asynchronous controller task support. Bundling of the java scripts. Segregating the configs for ASP.Net MVC routing, Web API, Bundle etc.

    4. Question 4. How Does The 'page Lifecycle' Of Asp.net Mvc Works?

      Answer :

      Below are the processed followed in the sequence :

      • App initializWhat is Separation of Concerns in ASP.NET ASP.Net MVCation
      • Routing
      • Instantiate and execute controller
      • Locate and invoke controller action
      • Instantiate and render view.

    5. Question 5. Explain The Advantages Of Asp.net Mvc Over Asp.net?

      Answer :

      • Provides a clean separation of concerns among UI (Presentation layer), model (Transfer objects/Domain Objects/Entities) and Business Logic (Controller).
      • Easy to UNIT Test.
      • Improved reusability of model and views. We can have multiple views which can point to the same model and vice versa.
      • Improved structuring of the code.

    6. Question 6. What Is Separation Of Concerns In Asp.net Asp.net Mvc?

      Answer :

      It is the process of breaking the program into various distinct features which overlaps in functionality as little as possible. ASP.Net MVC pattern concerns on separating the content from presentation and data-processing from content.

    7. Question 7. What Is Razor View Engine?

      Answer :

      Razor is the first major update to render HTML in ASP.Net MVC 3. Razor was designed specifically for view engine syntax. Main focus of this would be to simplify and code-focused templating for HTML generation.

      Below is the sample of using Razor:

      @model ASP.Net MVCMusicStore.Models.Customer

      @{ViewBag.Title = "Get Customers";}

      < div class="cust">

      @Model.CustomerName

    8. Question 8. What Is The Meaning Of Unobtrusive Javascript? Explain Us By Any Practical Example?

      Answer :

      This is a general term that conveys a general philosophy, similar to the term REST (Representational State Transfer). Unobtrusive JavaScript doesn't inter mix JavaScript code in your page markup. Eg : Instead of using events like onclick and onsubmit, the unobtrusive JavaScript attaches to elements by their ID or class based on the HTML5 data- attributes.

    9. Question 9. What Is The Use Of View Model In Asp.net Mvc?

      Answer :

      View Model is a plain class with properties, which is used to bind it to strongly typed view. View Model can have the validation rules defined for its properties using data annotations.

    10. Question 10. What You Mean By Routing In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Routing is a pattern matching mechanism of incoming requests to the URL patterns which are registered in route table. Class : "UrlRoutingModule" is used for the same process.

    11. Question 11. What Are Actions In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Actions are the methods in Controller class which is responsible for returning the view or json data. Action will mainly have return type : "ActionResult" and it will be invoked from method : "InvokeAction()" called by controller.

    12. Question 12. What Is Attribute Routing In Asp.net Mvc?

      Answer :

      ASP.NET Web API supports this type routing. This is introduced in ASP.Net MVC5. In this type of routing, attributes are being used to define the routes. This type of routing gives more control over classic URI Routing.

      Attribute Routing can be defined at controller level or at Action level like :

      [Route("{action = TestCategoryList}")] - Controller Level

      [Route("customers/{TestCategoryId:int:min(10)}")] - Action Level

    13. Question 13. How To Enable Attribute Routing?

      Answer :

      Just add @Model.CustomerName the method : "MapASP.Net MVCAttributeRoutes()" to enable attribute routing as shown below:

      public static void RegisterRoutes(RouteCollection routes)

          {

              routes.IgnoreRoute("{resource}.axd/{*pathInfo}");

              //enabling attribute routing

              routes.MapASP.Net MVCAttributeRoutes();

              //convention-based routing

              routes.MapRoute

              (

                  name: "Default",

                  url: "{controller}/{action}/{id}",

                  defaults: new { controller = "Customer", action = "GetCustomerList", id = UrlParameter.Optional }

              );

        }

    14. Question 14. Explain Json Binding?

      Answer :

      JavaScript Object Notation (JSON) binding support started from ASP.Net MVC3 onwards via the new JsonValueProviderFactory, which allows the action methods to accept and model-bind data in JSON format. This is useful in Ajax scenarios like client templates and data binding that need to post data back to the server.

    15. Question 15. Explain Dependency Resolution?

      Answer :

      Dependency Resolver again has been introduced in ASP.Net MVC3 and it is greatly simplified the use of dependency injection in your applications. This turn to be easier and useful for decoupling the application components and making them easier to test and more configurable.

    16. Question 16. Explain Bundle.config In Asp.net Mvc4?

      Answer :

      "BundleConfig.cs" in ASP.Net MVC4 is used to register the bundles by the bundling and minification system. Many bundles are added by default including jQuery libraries like - jquery.validate, Modernizr, and default CSS references.

    17. Question 17. How Route Table Has Been Created In Asp.net Asp.net Mvc?

      Answer :

      Method : "RegisterRoutes()" is used for registering the routes which will be added in "Application_Start()" method of global.asax file, which is fired when the application is loaded or started.

    18. Question 18. Which Are The Important Namespaces Used In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Below are the important namespaces used in ASP.Net MVC :

      • System.Web.ASP.Net MVC
      • System.Web.ASP.Net MVC.Ajax
      • System.Web.ASP.Net MVC.Html
      • System.Web.ASP.Net MVC.Async

    19. Question 19. What Is Viewdata?

      Answer :

      Viewdata contains the key, value pairs as dictionary and this is derived from class : "ViewDataDictionary". In action method we are setting the value for viewdata and in view the value will be fetched by typecasting.

    20. Question 20. What Is The Difference Between Viewbag And Viewdata In Asp.net Mvc?

      Answer :

      ViewBag is a wrapper around ViewData, which allows to create dynamic properties. Advantage of viewbag over viewdata will be : In ViewBag no need to typecast the objects as in ViewData. ViewBag will take advantage of dynamic keyword which is introduced in version 4.0. But before using ViewBag we have to keep in mind that ViewBag is slower than ViewData.

    21. Question 21. Explain Tempdata In Asp.net Mvc?

      Answer :

      TempData is again a key, value pair as ViewData. This is derived from "TempDataDictionary" class. TempData is used when the data is to be used in two consecutive requests, this could be between the actions or between the controllers. This requires typecasting in view.

    22. Question 22. What Are Html Helpers In Asp.net Mvc?

      Answer :

      HTML Helpers are like controls in traditional web forms. But HTML helpers are more lightweight compared to web controls as it does not hold viewstate and events. HTML Helpers returns the HTML string which can be directly rendered to HTML page. Custom HTML Helpers also can be created by overriding "HtmlHelper" class.

    23. Question 23. What Are Ajax Helpers In Asp.net Mvc?

      Answer :

      AJAX Helpers are used to create AJAX enabled elements like as Ajax enabled forms and links which performs the request asynchronously and these are extension methods of AJAXHelper class which exists in namespace - System.Web.ASP.Net MVC.

    24. Question 24. What Are The Options Can Be Configured In Ajax Helpers?

      Answer :

      Below are the options in AJAX helpers :

      Url : This is the request URL.

      Confirm : This is used to specify the message which is to be displayed in confirm box.

      OnBegin : Javascript method name to be given here and this will be called before the AJAX request.

      OnComplete : Javascript method name to be given here and this will be called at the end of AJAX request.

      OnSuccess - Javascript method name to be given here and this will be called when AJAX request is successful.

      OnFailure - Javascript method name to be given here and this will be called when AJAX request is failed.

      UpdateTargetId : Target element which is populated from the action returning HTML.

    25. Question 25. What Is Layout In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Layout pages are similar to master pages in traditional web forms. This is used to set the common look across multiple pages. In each child page we can find : /p>

      @{

      Layout = "~/Views/Shared/TestLayout1.cshtml";

      } This indicates child page uses TestLayout page as it's master page.

    26. Question 26. Explain Sections Is Asp.net Mvc?

      Answer :

      Section are the part of HTML which is to be rendered in layout page. In Layout page we will use the below syntax for rendering the HTML :

      @RenderSection("TestSection") And in child pages we are defining these sections as shown below :

      @section TestSection{

      <h1>Test Content<h1>

      } If any child page does not have this section defined then error will be thrown so to avoid that we can render the HTML like this :

      @RenderSection("TestSection", required: false)

    27. Question 27. Can You Explain Renderbody And Renderpage In Asp.net Mvc?

      Answer :

      RenderBody is like ContentPlaceHolder in web forms. This will exist in layout page and it will render the child pages/views. Layout page will have only one RenderBody() method. RenderPage also exists in Layout page and multiple RenderPage() can be there in Layout page.

    28. Question 28. What Is Viewstart Page In Asp.net Mvc?

      Answer :

      This page is used to make sure common layout page will be used for multiple views. Code written in this file will be executed first when application is being loaded.

    29. Question 29. Explain The Methods Used To Render The Views In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Below are the methods used to render the views from action -

      View() : To return the view from action.

      PartialView() : To return the partial view from action.

      RedirectToAction() : To Redirect to different action which can be in same controller or in different controller.

      Redirect() : Similar to "Response.Redirect()" in webforms, used to redirect to specified URL.

      RedirectToRoute() : Redirect to action from the specified URL but URL in the route table has been matched.

    30. Question 30. What Are The Sub Types Of Actionresult?

      Answer :

      ActionResult is used to represent the action method result. Below are the subtypes of ActionResult :

      • ViewResult
      • PartialViewResult
      • RedirectToRouteResult
      • RedirectResult
      • JavascriptResult
      • JSONResult
      • FileResult
      • HTTPStatusCodeResult

    31. Question 31. What Are Non Action Methods In Asp.net Mvc?

      Answer :

      In ASP.Net MVC all public methods have been treated as Actions. So if you are creating a method and if you do not want to use it as an action method then the method has to be decorated with "NonAction" attribute as shown below :

      [NonAction]

      public void TestMethod()

      {

      // Method logic

      }

    32. Question 32. How To Change The Action Name In Asp.net Mvc?

      Answer :

      "ActionName" attribute can be used for changing the action name.

      Below is the sample code snippet to demonstrate more :

      [ActionName("TestActionNew")]

      public ActionResult TestAction()

          {

             return View();

          }

      So in the above code snippet "TestAction" is the original action name and in "ActionName" attribute, name - "TestActionNew" is given. So the caller of this action method will use the name "TestActionNew" to call this action.

    33. Question 33. What Are Code Blocks In Views?

      Answer :

      Unlike code expressions that are evaluated and sent to the response, it is the blocks of code that are executed. This is useful for declaring variables which we may be required to be used later.

      @{

       int x = 123;

       string y = "aa";

       }

    34. Question 34. What Is The "helper Page.isajax" Property?

      Answer :

      The Helper Page.IsAjax property gets a value that indicates whether Ajax is being used during the request of the Web page.

    35. Question 35. How We Can Call A Javascript Function On The Change Of A Dropdown List In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Create a JavaScript method:

      function DrpIndexChanged() { } Invoke the method:

      < %:Html.DropDownListFor(x => x.SelectedProduct, new SelectList(Model.Customers, "Value", "Text"), "Please Select a Customer", new { id = "ddlCustomers", onchange=" DrpIndexChanged ()" })%>

    36. Question 36. What Are Validation Annotations?

      Answer :

      Data annotations are attributes which can be found in the "System.ComponentModel.DataAnnotations" namespace. These attributes will be used for server-side validation and client-side validation is also supported. Four attributes - Required, String Length, Regular Expression and Range are used to cover the common validation scenarios.

    37. Question 37. Why To Use Html.partial In Asp.net Mvc?

      Answer :

      This method is used to render the specified partial view as an HTML string. This method does not depend on any action methods.

      We can use this like below :

      @Html.Partial("TestPartialView")

    38. Question 38. What Is Html.renderpartial?

      Answer :

      Result of the method : "RenderPartial" is directly written to the HTML response. This method does not return anything (void). This method also does not depend on action methods. RenderPartial() method calls "Write()" internally and we have to make sure that "RenderPartial" method is enclosed in the bracket. Below is the sample code snippet : @{Html.RenderPartial("TestPartialView"); }

    39. Question 39. What Is Routeconfig.cs In Asp.net Mvc 4?

      Answer :

      "RouteConfig.cs" holds the routing configuration for ASP.Net MVC. RouteConfig will be initialized on Application_Start event registered in Global.asax.

    40. Question 40. What Are Scaffold Templates In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Scaffolding in ASP.NET ASP.Net MVC is used to generate the Controllers,Model and Views for create, read, update, and delete (CRUD) functionality in an application. The scaffolding will be knowing the naming conventions used for models and controllers and views.

    41. Question 41. Explain The Types Of Scaffoldings?

      Answer :

      Below are the types of scaffoldings :

      • Empty
      • Create
      • Delete
      • Details
      • Edit
      • List

    42. Question 42. Can A View Be Shared Across Multiple Controllers? If Yes, How We Can Do That?

      Answer :

      Yes we can share a view across multiple controllers. We can put the view in the "Shared" folder. When we create a new ASP.Net MVC Project we can see the Layout page will be added in the shared folder, which is because it is used by multiple child pages.

    43. Question 43. What Are The Components Required To Create A Route In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Name - This is the name of the route.

      URL Pattern : Placeholders will be given to match the request URL pattern.

      Defaults :When loading the application which controller, action to be loaded along with the parameter.

    44. Question 44. Why To Use "{resource}.axd/{*pathinfo}" In Routing In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Using this default route - {resource}.axd/{*pathInfo}, we can prevent the requests for the web resources files like - WebResource.axd or ScriptResource.axd from passing to a controller.

    45. Question 45. Can We Add Constraints To The Route? If Yes, Explain How We Can Do It?

      Answer :

      Yes we can add constraints to route in following ways :

      • Using Regular Expressions
      • Using object which implements interface - IRouteConstraint.

    46. Question 46. What Are The Possible Razor View Extensions?

      Answer :

      Below are the two types of extensions razor view can have :

      .cshtml : In C# programming language this extension will be used.

      .vbhtml - In VB programming language this extension will be used.

    47. Question 47. What Is Partialview In Asp.net Mvc?

      Answer :

      PartialView is similar to UserControls in traditional web forms. For re-usability purpose partial views are used. Since it's been shared with multiple views these are kept in shared folder.

      Partial Views can be rendered in following ways :

      • Html.Partial()
      • Html.RenderPartial()

    48. Question 48. How We Can Add The Css In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Below is the sample code snippet to add css to razor views : < link rel="StyleSheet" href="/@Href(~Content/Site.css")" type="text/css"/>

    49. Question 49. Can I Add Asp.net Mvc Testcases In Visual Studio Express?

      Answer :

      No. We cannot add the test cases in Visual Studio Express edition it can be added only in Professional and Ultimate versions of Visual Studio.

    50. Question 50. What Is The Use .glimpse In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Glimpse is an open source tool for debugging the routes in ASP.Net MVC. It is the client side debugger. Glimpse has to be turned on by visiting to local url link - http://localhost:portname//glimpse.axd This is a popular and useful tool for debugging which tracks the speed details, url details etc.

    51. Question 51. What Is The Need Of Action Filters In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Action Filters allow us to execute the code before or after action has been executed. This can be done by decorating the action methods of controls with ASP.Net MVC attributes.

    52. Question 52. Mention Some Action Filters Which Are Used Regularly In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Below are some action filters used :

      • Authentication
      • Authorization
      • HandleError
      • OutputCache

    53. Question 53. How Can We Determine Action Invoked From Http Get Or Http Post?

      Answer :

      This can be done in following way : Use class : "HttpRequestBase" and use the method : "HttpMethod" to determine the action request type.

    54. Question 54. In Server How To Check Whether Model Has Error Or Not In Asp.net Mvc?

      Answer :

      This can be done in following way : Use class : "HttpRequestBase" and use the method : "HttpMethod" to determine the action request type.

    55. Question 55. How To Make Sure Client Validation Is Enabled In Asp.net Mvc?

      Answer :

      In Web.Config there are tags called : "ClientValidationEnabled" and "UnobtrusiveJavaScriptEnabled". We can set the client side validation just by setting these two tags "true", then this setting will be applied at the application level.

      < add key="ClientValidationEnabled" value="true" />

      < add key="UnobtrusiveJavaScriptEnabled" value="true" />

    56. Question 56. What Are Model Binders In Asp.net Mvc?

      Answer :

      For Model Binding we will use class called : "ModelBinders", which gives access to all the model binders in an application. We can create a custom model binders by inheriting "IModelBinder".

    57. Question 57. How We Can Handle The Exception At Controller Level In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Exception Handling is made simple in ASP.Net MVC and it can be done by just overriding "OnException" and set the result property of the filtercontext object (as shown below) to the view detail, which is to be returned in case of exception.

      protected overrides void OnException(ExceptionContext filterContext)

          {

          }

    58. Question 58. Does Tempdata Hold The Data For Other Request In Asp.net Mvc?

      Answer :

      If Tempdata is assigned in the current request then it will be available for the current request and the subsequent request and it depends whether data in TempData read or not. If data in Tempdata is read then it would not be available for the subsequent requests.

    59. Question 59. Explain Keep Method In Tempdata In Asp.net Mvc?

      Answer :

      As explained above in case data in Tempdata has been read in current request only then "Keep" method has been used to make it available for the subsequent request.

      @TempData["TestData"];

      TempData.Keep("TestData");

    60. Question 60. Explain Peek Method In Tempdata In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Similar to Keep method we have one more method called "Peek" which is used for the same purpose. This method used to read data in Tempdata and it maintains the data for subsequent request.

      string A4str = TempData.Peek("TT").ToString();

    61. Question 61. What Is Area In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Area is used to store the details of the modules of our project. This is really helpful for big applications, where controllers, views and models are all in main controller, view and model folders and it is very difficult to manage.

    62. Question 62. How We Can Register The Area In Asp.net Mvc?

      Answer :

      When we have created an area make sure this will be registered in "Application_Start" event in Global.asax.

      Below is the code snippet where area registration is done :

      protected void Application_Start()

      {

      AreaRegistration.RegisterAllAreas();

      }

    63. Question 63. What Are Child Actions In Asp.net Mvc?

      Answer :

      To create reusable widgets child actions are used and this will be embedded into the parent views. In ASP.Net MVC Partial views are used to have reusability in the application. Child action mainly returns the partial views.

    64. Question 64. How We Can Invoke Child Actions In Asp.net Mvc?

      Answer :

      "ChildActionOnly" attribute is decorated over action methods to indicate that action method is a child action. Below is the code snippet used to denote the child action :

      [ChildActionOnly]

      public ActionResult MenuBar()

      {

      //Logic here

      return PartialView();

      }

    65. Question 65. What Is Dependency Injection In Asp.net Mvc?

      Answer :

      it's a design pattern and is used for developing loosely couple code. This is greatly used in the software projects. This will reduce the coding in case of changes on project design so this is vastly used.

    66. Question 66. Explain The Advantages Of Dependency Injection (di) In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Below are the advantages of DI :

      • Reduces class coupling
      • Increases code reusing
      • Improves code maintainability
      • Improves application testing

    67. Question 67. Explain Test Driven Development (tdd) ?

      Answer :

      TDD is a methodology which says, write your tests first before you write your code. In TDD, tests drive your application design and development cycles. You do not do the check-in of your code into source control until all of your unit tests pass.

    68. Question 68. Explain The Tools Used For Unit Testing In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Below are the tools used for unit testing :

      • NUnit
      • xUnit.NET
      • Ninject 2
      • Moq

    69. Question 69. What Is Representational State Transfer (rest) Mean?

      Answer :

      REST is an architectural style which uses HTTP protocol methods like GET, POST, PUT, and DELETE to access the data. ASP.Net MVC works in this style. In ASP.Net MVC 4 there is a support for Web API which uses to build the service using HTTP verbs.

    70. Question 70. How To Use Jquery Plugins In Asp.net Mvc Validation?

      Answer :

      We can use dataannotations for validation in ASP.Net MVC. If we want to use validation during runtime using Jquery then we can use Jquery plugins for validation.

      Eg:

      If validation is to be done on customer name textbox then we can do as :

      $('#CustomerName').rules("add", {

      required: true,

      minlength: 2,

      messages: {

      required: "Please enter name",

      minlength: "Minimum length is 2"

      }

      });

    71. Question 71. How We Can Multiple Submit Buttons In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Below is the scenario and the solution to solve multiple submit buttons issue. Scenario :

      @using (Html.BeginForm("MyTestAction","MyTestController")

      {

          <input type="submit" value="MySave" />

          <input type="submit" value="MyEdit" />

      } Solution :

      Public ActionResult MyTestAction(string submit) //submit will have value either "MySave" or "MyEdit"

      {

          // Write code here

      }

    72. Question 72. What Are The Differences Between Partial View And Display Template And Edit Templates In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Display Templates : These are model centric. Meaning it depends on the properties of the view model used. It uses convention that will only display like divs or labels.

      Edit Templates : These are also model centric but will have editable controls like Textboxes.

      Partial View : These are view centric. These will differ from templates by the way they render the properties (Id's) Eg : CategoryViewModel has Product class property then it will be rendered as Model.Product.ProductName but in case of templates if we CategoryViewModel has List then @Html.DisplayFor(m => m.Products) works and it renders the template for each item of this list.

    73. Question 73. Can I Set The Unlimited Length For "maxjsonlength" Property In Config?

      Answer :

      No. We can't set unlimited length for property maxJsonLength. Default value is - 102400 and maximum value what we can set would be : 2147483644.

    74. Question 74. Can I Use Razor Code In Javascript In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Yes. We can use the razor code in javascript in cshtml by using <text> element.

      < script type="text/javascript">

      @foreach (var item in Model) {

      < text >

      //javascript goes here which uses the server values

      < text >

      }

      < script>

    75. Question 75. How Can I Return String Result From Action In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Below is the code snippet to return string from action method :

      public ActionResult TestAction() {

      return Content("Hello Test !!");

      }

    76. Question 76. How To Return The Json From Action Method In Asp.net Mvc?

      Answer :

      Below is the code snippet to return string from action method :

      public ActionResult TestAction() {

      return JSON(new { prop1 = "Test1", prop2 = "Test2" });

      }

Asp.net Tutorial

Asp Dot Net Mvc Practice Tests

Face Book Twitter Google Plus Instagram Youtube Linkedin Myspace Pinterest Soundcloud Wikipedia

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

ASP.NET Tutorial