Transmission & Distribution Interview Questions & Answers

Transmission & Distribution Interview Questions

Finding another job can be so cumbersome that it can turn into a job itself. Prepare well for the job interviews to get your dream job. Here's our recommendation on the important things to need to prepare for the job interview to achieve your career goals in an easy way. Transmission is the sending huge amounts of electrical energy from where it is created to the local substations like NTPC. Distribution is sending out the energy to from substation to customers. Candidates should have basic knowledge on how this is done in order to get a job. Follow our Wisdomjobs page for Transmission & Distribution job interview questions and answers page to get through your job interview successfully in first attempt.

Transmission & Distribution Interview Questions And Answers

Transmission & Distribution Interview Questions
    1. Question 1. Why Is Alternating Current Used For Transmission?

      Answer :

      AC is used for transmission because transformers can step it up to high voltage for long distance, and down to low voltage for local distribution and use. The output of power stations comes from a rotary turbine, which by its nature is AC and therefore requires no power electronics to convert to DC Also, it is much easier to change the voltage of AC electricity for transmission and distribution and the cost of plant associated with AC transmission (circuit breakers, transformers etc) is much lower than the equivalent of DC transmission. AC transmission provides a number of technical advantages. When a fault in the network occurs, large fault current flows. In an AC system, this becomes much easier to interrupt, as the sine wave current will naturally tend to zero at some point making the current easier to interrupt.

    2. Question 2. What Is Corona?

      Answer :

      The phenomenon of violet glow, hissing noise and production of ozone gas in an overhead transmission line is known as Corona.

    3. Question 3. What Is Skin Effect?

      Answer :

      The tendency of alternating current to concentrate near the surface of a conductor is known as Skin Effect

    4. Question 4. Why Is Voltage Stepped Up Before Transmission?

      Answer :

      Voltage is stepped up before transmission due to the following reasons:

      • Reduces volume of conductor material
      • Increases transmission efficiency
      • Decreases percentage line drop

    5. Question 5. What Are Standard Transmission And Distribution Voltages?

      Answer :

      • Primary Transmission: 66 kV, 132 KV, 220 kV and 400 kV
      • Secondary Transmission: 33 kV
      • Primary Distribution: 11 kV, 3-phase, 3-wire
      • Secondary Distribution: 400 V between two phases (3-phase, 4-wire) and 230 V between any one phase and neutral

    6. Question 6. Explain Transmission And Distribution Systems?

      Answer :

      Electric-power transmission system is the system used for bulk transfer ofelectrical energy, from generating power plants to electrical substations located near demand centers. The different systems of transmission are:

      • DC system
      • Single phase AC system
      • Two phase AC system
      • Three phase AC system

      The part of power system which distributes electric power for local use is known as Distribution System. The different distribution systems are:

      • AC Distribution system

      1. Primary distribution system
      2. Secondary distribution system

      • DC Distribution system

      1. 2 wire DC system
      2. 3 wire DC system

    7. Question 7. What Are The Equipments Used In Sub- Station?

      Answer :

      The elements of a sub- station are:

      • Primary power lines
      • Ground wire
      • Overhead lines
      • Transformer for measurement of electric voltage
      • Disconnect switch
      • Circuit breaker
      • Current transformer
      • Lightning arrester
      • Main transformer
      • Control building
      • Security fence
      • Secondary power lines

    8. Question 8. What Is The Difference Between Relay And Fuse?

      Answer :

      A relay is a switch; it is not usually meant to open under fault conditions (high current).

      A fuse is a fault protection device. If a short circuit develops, large currents will flow, and the fuse link will melt, causing the circuit to open.

    9. Question 9. What Is Plcc?

      Answer :

      Power line communication or power line carrier (PLC), also known as power line digital subscriber line (PDSL), mains communication, power line telecom (PLT), power line networking (PLN), or broadband over power lines (BPL) are systems for carrying data on a conductor and are also used for electric power transmission. A wide range of power line communication technologies are needed for different applications, ranging from home automation to Internet access

    10. Question 10. What Are Lightning Arrestors?

      Answer :

      A Lightning Arrestor is a device used in electrical power systems to protect the insulation on the system from the damaging effect of lightning

    11. Question 11. Explain The Principle Of Operation Of A Relay And A Circuit Breaker?

      Answer :

      RELAY: An electromagnetic relay works on two principles

      1. Electromagnetic attraction
      2. Electromagnetic induction

      The force of attraction produced has two components-one is constant and the other is fluctuating at a frequency, twice the natural frequency. This force in terms of current is represented as-

      F= K1 – K2 * I2

      K1=K2 * I2

      Since K1 and K2 both are constants, so the current I will be constant. This is the condition when the relay is at the verge of operation and F=0.

      CIRCUIT BREAKER: Once a fault is detected, contacts within the circuit breaker must open to interrupt the circuit; some mechanically-stored energy (using springs or compressed air) contained within the breaker is used to separate the contacts, although some of the energy required may be obtained from the fault current itself. When a current is interrupted, an arc is generated. This arc must be contained, cooled, and extinguished in a controlled way, so that the gap between the contacts can again withstand the voltage in the circuit. Different circuit breakers use vacuum, air, insulating gas, or oil as the medium in which the arc forms

    12. Question 12. What Is A Bus Bar?

      Answer :

      A Bus bar is a strip of copper or aluminium that conducts electricity within a switchboard, distribution board, substation or other electrical apparatus. They form a link between the incoming and outgoing circuits. The size of the bus bar determines the maximum amount of current that can be safely carried

    13. Question 13. What Is Arc Formation?

      Answer :

      When a short circuit occurs, a heavy current flows through the contacts of the circuit breaker and they are opened by the protective system. At the instant when the contacts begin to separate, the contact area decreases rapidly and large fault current causes increased current density and hence rise in temperature. The heat produced in the medium between the contacts is sufficient to ionise the medium. The ionised air or vapour acts as a conductor and an arc is struck between the contacts.

    14. Question 14. What Is 3-phase Supply?

      Answer :

      It is a type of poly phase system and is the most common method used by gridsworldwide to transfer power. In a three-phase system, three circuit conductors carry three alternating currents (of the same frequency) which reach their instantaneous peak values at different times

    15. Question 15. Why Do We Require Protection Against Lightning?

      Answer :

      The lightning surges may cause serious damage to the expensive equipments in the power system (e.g. generators, transformers etc.) either by direct strokes on the equipment or by the strokes on the transmission lines that reach the equipment as travelling waves.

    16. Question 16. What Is A Sub-station?

      Answer :

      The assembly of apparatus used to change some characteristics (e.g. voltage, AC to DC, frequency, power factor) of the electric supply is called a sub-station

    17. Question 17. What Is Grading Of Cables?

      Answer :

      The process of achieving uniform electrostatic stress in the dielectric of cables is called grading of cables

    18. Question 18. Explain The Purpose Of Fuse?

      Answer :

      When a short circuit or overload occurs, the current through the fuse increases beyond its rated value which raises the temperature and fuse element melts (or blows out), disconnecting the circuit protected by it

    19. Question 19. What Is Transmission Cable Made Up Of?

      Answer :

      The principal insulating materials used in cables are rubber, vulcanised India rubber, impregnated paper, varnished cambric and polyvinyl chloride.

    20. Question 20. What Will Happen When Power Factor Is Leading In Distribution Of Power?

      Answer :

      If there is high power factor, i.e. if the power factor is close to one

      • Losses in the form of heat will be reduced,
      • Cable becomes less bulky and easy to carry, and very cheap to afford, &
      • It also reduces over heating of transformers.

    21. Question 21. What Are The Faults In A Three Phase Line?

      Answer :

      The types of faults in a three phase line are:

      1. Phase-To-Earth Fault
      2. Phase-To-Phase Fault
      3. Phase-To-Phase-To-Earth Fault
      4. Three-Phase Fault
      5. Three-Phase-To-Earth Fault
      6. Phase-To-Pilot Fault
      7. Pilot-To-Earth Fault

    22. Question 22. What Is Current Chopping?

      Answer :

      Current chopping in CB is the incident of arc current interruption before normal current zero is reached. If this current is enough to deliver a voltage which is greater than restriking voltage than the arc will continue again. But gradually the current falls and certainly the voltage also reduces and finally falls down the restriking voltage and ultimately arc is extinguished. It results in voltage oscillation in the line which affects the electrical equipments

    23. Question 23. Which Circuit Breaker Uses Current Chopping Circuit?

      Answer :

      Vacuum circuit breaker uses current chopping circuit

    24. Question 24. What Is Scada?

      Answer :

      SCADA (supervisory control and data acquisition) generally refers to Industrial Control Systems (ICS): computer systems that monitor and control industrial, infrastructure, or facility-based processes

    25. Question 25. Why Do We Use A Wave Trap?

      Answer :

      Line trap also is known as Wave trap. It helps in trapping the high frequency communication signals sent on the line from the remote substation and diverting them to the telecom/ tele-protection panel in the substation control room (through coupling capacitor and LMU). The Line trap offers high impedance to the high frequency communication signals that obstructs the flow of these signals in to the substation Bus bars.

    26. Question 26. Which Are Preferred – Underground Or Overhead Cables?

      Answer :

      Although many low voltage, local electric distribution lines are buried underground, almost all high-voltage electric transmission lines are tried to be placed as overhead cables due to the cost difference.

    27. Question 27. What Is The Basic Structure Of A Rotating Electrical Machine?

      Answer :

      It mainly consists of the following circuits:

      • Magnetic circuit
      • Electric circuit
      • Dielectric circuit
      • Thermal circuit
      • Mechanical parts

    28. Question 28. What Is Specific Electric Loading?

      Answer :

      The number of Armature (and Stator) Amperage Conductors per Metre of Armature (and Stator) periphery at the air gap is known as Specific Electric Loading.

    29. Question 29. What Is Specific Magnetic Loading?

      Answer :

      The average flux density over the air gap of a machine is known as Specific Magnetic Loading.

    30. Question 30. What Are The Various Types Of Ratings Of A Machine?

      Answer :

      The different types of ratings are:

      • Continuous duty
      • Short time duty
      • Intermittent periodic duty
      • Intermittent periodic duty with starting
      • Intermittent periodic duty with starting and braking
      • Continuous duty with intermittent periodic duty
      • Continuous duty with starting and braking
      • Continuous duty with periodic speed changes

    31. Question 31. What Is A Runaway Speed?

      Answer :

      It is defined as the speed which the prime mover would have, if it is suddenly unloaded when working at its rated load.

    32. Question 32. What Are The Modes Of Heat Dissipation?

      Answer :

      The heat can be dissipated by

      • Conduction
      • Convection
      • Radiation

    33. Question 33. What Is A Field Form Factor?

      Answer :

      It is the ratio of the average flux density over the pole pitch to the maximum flux density. It is also known as flux distribution factor.

    34. Question 34. What Is A Window Space Factor?

      Answer :

      It is defined as the ratio of copper area in the window of the total window area

    35. Question 35. What Are The Different Types Of Cores?

      Answer :

      Different Types of cores are:

      • Rectangular core
      • Square core
      • Stepped core

All rights reserved © 2020 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Power Electronics Tutorial