TCS Technical Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 20 votes

TCS Technical Interview Questions & Answers

Are you an engineering graduate in electronics and communication? Are you a person with commendable knowledge in C, data structures or web technology then log on to Wisdom jobs online site. TCS technical is a deciding factor for the recruitment. Technical includes C data structures, DBMS, operating 4, computer network, web technology ( if you are CS / IT ), you should have best programming language, academic project description, self management skills, communication skills. TCS is an Indian Multinational Information Technology service, consulting company. It is one of the largest Indian companies by market capitalization. So place yourself as TCS technical recruiter Senior Technical Recruiter, Lead recruiter by looking into TCS Technical job interview question and answers given and attend the interview successfully without any fear.

TCS Technical Interview Questions

TCS Technical Interview Questions
    1. Question 1. Differences Between C And Java?

      Answer :

      1. JAVA is Object-Oriented while C is procedural.
      2. Java is an Interpreted language while C is a compiled language.
      3. C is a low-level language while JAVA is a high-level language.
      4. C uses the top-down approach while JAVA uses the bottom-up approach.
      5. Pointer go backstage in JAVA while C requires explicit handling of pointers.
      6. The Behind-the-scenes Memory Management with JAVA & The User-Based Memory Management in C.
      7. JAVA supports Method Overloading while C does not support overloading at all.
      8. Unlike C, JAVA does not support Preprocessors, & does not really them.
      9. The standard Input & Output Functions--C uses the printf & scanf functions as its standard input & output while JAVA uses the System.out.print & System.in.read functions.
      10. Exception Handling in JAVA And the errors & crashes in C.

    2. Question 2. In Header Files Whether Functions Are Declared Or Defined?

      Answer :

      Functions are declared within header file. That is function prototypes exist in a header file,not function bodies. They are defined in library (lib).

    3. Question 3. What Are The Different Storage Classes In C ?

      Answer :

      There are four types of storage classes in C. They are extern, register, auto and static

    4. Question 4. What Does Static Variable Mean?

      Answer :

      Static is an access qualifier. If a variable is declared as static inside a function, the scope is limited to the function,but it will exists for the life time of the program. Values will be persisted between successive calls to a function.

    5. Question 5. How Do You Print An Address ?

      Answer :

      Use %p in printf to print the address.

    6. Question 6. What Are Macros? What Are Its Advantages And Disadvantages?

      Answer :

      Macros are processor directive which will be replaced at compile time.

      The disadvantage with macros is that they just replace the code they are not function calls. similarly the advantage is they can reduce time for replacing the same values.

    7. Question 7. Difference Between Pass By Reference And Pass By Value?

      Answer :

      Pass by value just passes the value from caller to calling function so the called function cannot modify the values in caller function. But Pass by reference will pass the address to the caller function instead of value if called function requires to modify any value it can directly modify.

    8. Question 8. What Is An Object?

      Answer :

      Object is a software bundle of variables and related methods. Objects have state and behavior

    9. Question 9. What Is A Class?

      Answer :

      Class is a user-defined data type in C++. It can be created to solve a particular kind of problem. After creation the user need not know the specifics of the working of a class.

    10. Question 10. What Is The Difference Between Class And Structure?

      Answer :

      Structure: Initially (in C) a structure was used to bundle different type of data types together to perform a particular functionality. But C++ extended the structure to contain functions also. 

      The major difference is that all declarations inside a structure are by default public:

      Class: Class is a successor of Structure. By default all the members inside the class are private.

    11. Question 11. What Is Pointer?

      Answer :

      Pointer is a variable in a program is something with a name, the value of which can vary. The way the compiler and linker handles this is that it assigns a specific block of memory within the computer to hold the value of that variable.

    12. Question 12. What Is The Difference Between Null And Void Pointer?

      Answer :

      A Null pointer has the value 0. void pointer is a generic pointer introduced by ANSI. Generic pointer can hold the address of any data type. 

    13. Question 13. What Is Function Overloading And Operator Overloading?

      Answer :

      Function overloading: C++ enables several functions of the same name to be defined, as long as these functions have different sets of parameters (at least as far as their types are concerned). This capability is called function overloading. When an overloaded function is called, the C++ compiler selects the proper function by examining the number, types and order of the arguments in the call. Function overloading is commonly used to create several functions of the same name that perform similar tasks but on different data types.

      Operator overloading allows existing C++ operators to be redefined so that they work on objects of user-defined classes. Overloaded operators are syntactic sugar for equivalent function calls. They form a pleasant facade that doesn't add anything fundamental to the language (but they can improve understandability and reduce maintenance costs).

    14. Question 14. What Is Friend Function?

      Answer :

      A friend function for a class is used in object-oriented programming to allow access to public, private, or protected data in the class from the outside.

      Normally, a function that is not a member of a class cannot access such information; neither can an external class. Occasionally, such access will be advantageous for the programmer. Under these circumstances, the function or external class can be declared as a friend of the class using the friend keyword.

    15. Question 15. What Do You Mean By Inline Function?

      Answer :

      The idea behind inline functions is to insert the code of a called function at the point where the function is called. If done carefully, this can improve the application's performance in exchange for increased compile time and possibly (but not always) an increase in the size of the generated binary executables.

    16. Question 16. Tell Me Something About Abstract Classes?

      Answer :

      An abstract class is a class which does not fully represent an object. Instead, it represents a broad range of different classes of objects. However, this representation extends only to the features that those classes of objects have in common. Thus, an abstract class provides only a partial description of its objects.

    17. Question 17. What Is The Difference Between Realloc() And Free()?

      Answer :

      The free subroutine frees a block of memory previously allocated by the malloc subroutine. Undefined results occur if the Pointer parameter is not a valid pointer. If the Pointer parameter is a null value, no action will occur. The realloc subroutine changes the size of the block of memory pointed to by the Pointer parameter to the number of bytes specified by the Size parameter and returns a new pointer to the block. The pointer specified by the Pointer parameter must have been created with the malloc, calloc, or realloc subroutines and not been deallocated with the free or realloc subroutines. Undefined results occur if the Pointer parameter is not a valid pointer.

    18. Question 18. What Is The Difference Between An Array And A List?

      Answer :

      Array is collection of homogeneous elements. List is collection of heterogeneous elements.

      For Array memory allocated is static and continuous. For List memory allocated is dynamic and Random.

      Array: User need not have to keep in track of next memory allocation.

      List: User has to keep in Track of next location where memory is allocated.

      Array uses direct access of stored members, list uses sequential access for members.

    19. Question 19. What Are The Differences Between Structures And Arrays?

      Answer :

      Arrays is a group of similar data types but Structures can be group of different data types.

    20. Question 20. What Is Data Structure?

      Answer :

      A data structure is a way of organizing data that considers not only the items stored, but also their relationship to each other. Advance knowledge about the relationship between data items allows designing of efficient algorithms for the manipulation of data.

    21. Question 21. Can You List Out The Areas In Which Data Structures Are Applied Extensively?

      Answer :

      • Compiler Design,
      • Operating System,
      • Database Management System,
      • Statistical analysis package,
      • Numerical Analysis,
      • Graphics,
      • Artificial Intelligence,
      • Simulation

    22. Question 22. What Are The Advantages Of Inheritance?

      Answer :

      It permits code reusability. Reusability saves time in program development. It encourages the reuse of proven and debugged high-quality software, thus reducing problem after a system becomes functional.

    23. Question 23. What Are The Two Integrity Rules Used In Dbms?

      Answer :

      The two types of  integrity rules are referential integrity rules and entity integrity rules. Referential integrity rules dictate that a database does not contain orphan foreign key values. This means that A primary key value cannot be modified if the value is used as a foreign key in a child table. Entity integrity dictates that the primary key value cannot be Null.

    24. Question 24. Tell Something About Deadlock And How Can We Prevent Dead Lock?

      Answer :

      In an operating system, a deadlock is a situation which occurs when a process enters a waiting state because a resource requested by it is being held by another waiting process, which in turn is waiting for another resource. If a process is unable to change its state indefinitely because the resources requested by it are being used by other waiting process, then the system is said to be in a deadlock.

      Mutual Exclusion: At least one resource must be non-shareable.[1] Only one process can use the resource at any given instant of time.

      Hold and Wait or Resource Holding: A process is currently holding at least one resource and requesting additional resources which are being held by other processes.

      No Preemption: The operating system must not de-allocate resources once they have been allocated; they must be released by the holding process voluntarily.

      Circular Wait: A process must be waiting for a resource which is being held by another process, which in turn is waiting for the first process to release the resource. In general, there is a set of waiting processes, P = {P1, P2, ..., PN}, such that P1 is waiting for a resource held by P2, P2 is waiting for a resource held by P3 and so on till PN is waiting for a resource held by P1.[1][7]

      Thus prevention of deadlock is possible by ensuring that at least one of the four conditions cannot hold.

    25. Question 25. What Is Doubly Link List?

      Answer :

      A doubly linked list is a linked data structure that consists of a set of sequentially linked records called nodes. Each node contains two fields, called links, that are references to the previous and to the next node in the sequence of nodes. The beginning and ending nodes' previous and next links, respectively, point to some kind of terminator, typically a sentinel node or null, to facilitate traversal of the list. If there is only one sentinel node, then the list is circularly linked via the sentinel node. It can be conceptualized as two singly linked lists formed from the same data items, but in opposite sequential orders.

    26. Question 26. What Is Data Abstraction? What Are The Three Levels Of Data Abstraction With Example?

      Answer :

      1. Physical level : how the data is stored physically and where it is stored in database.
      2. Logical level : what information or data is stored in the database. eg: Database administrator
      3. View level : end users work on view level. if any amendment is made it can be saved by other name.

    27. Question 27. What Is Command Line Argument?

      Answer :

      Getting the arguments from command prompt in c is known as command line arguments. In c main function has three arguments.They are:

      1. Argument counter
      2. Argument vector
      3. Environment vector

    28. Question 28. Advantages Of A Macro Over A Function?

      Answer :

      Macro gets to see the Compilation environment, so it can expand #defines. It is expanded by the preprocessor. 

    29. Question 29. What Are The Different Storage Classes In C?

      Answer :

      Auto,register,static,extern

    30. Question 30. Which Header File Should You Include If You Are To Develop A Function Which Can Accept Variable Number Of Arguments?

      Answer :

      stdarg.h

    31. Question 31. What Is Cache Memory ?

      Answer :

      Cache Memory is used by the central processing unit of a computer to reduce the average time to access memory. The cache is a smaller, faster memory 

      which stores copies of the data from the most frequently used main memory locations. As long as most memory accesses are cached memory locations, the average

      latency of memory accesses will be closer to the cache latency than to the latency of main memory.

    32. Question 32. What Is Debugger?

      Answer :

      A debugger or debugging tool is a computer program that is used to test and debug other programs

    33. Question 33. Const Char *p , Char Const *p What Is The Difference Between The Above Two?

      Answer :

      1. const char *p - Pointer to a Constant char ('p' isn't modifiable but the pointer is)
      2. char const *p - Also pointer to a constant Char 

      However if you had something like:

      char * const p - This declares 'p' to be a constant pointer to an char. (Char p is modifiable but the pointer isn't)

    34. Question 34. What Is Memory Alignment?

      Answer :

      Data structure alignment is the way data is arranged and accessed in computer memory. It consists of two separate but related issues: data alignment and data structure padding. 

    35. Question 35. Explain The Difference Between 'operator New' And The 'new' Operator?

      Answer :

      The difference between the two is that operator new just allocates raw memory, nothing else. The new operator starts by using operator new to allocate memory, but then it invokes the constructor for the right type of object, so the result is a real live object created in that memory. If that object contains any other objects (either embedded or as base classes) those constructors as invoked as well.

    36. Question 36. Difference Between Delete And Delete[]?

      Answer :

      The keyword delete is used to destroy the single variable memory created dynamically which is pointed by single pointer variable.

      Eg: int *r=new(int)

      the memory pointed by r can be deleted by delete r.

      delete [] is used to destroy array of memory pointed by single pointer variable.

      Eg:int *r=new(int a[10])

      The memory pointed by r can be deleted by delete []r.

    37. Question 37. What Is Conversion Constructor?

      Answer :

      A conversion constructor is a single-parameter constructor that is declared without the function specifier 'explicit'. The compiler uses conversion constructors to convert objects from the type of the first parameter to the type of the conversion constructor's class.To define implicit conversions, C++ uses conversion constructors, constructors that accept a single parameter and initialize an object to be a copy of that parameter.

    38. Question 38. What Is A Spanning Tree?

      Answer :

      A spanning tree is a tree associated with a network. All the nodes of the graph appear on the tree once. A minimum spanning tree is a spanning tree organized so that the total edge weight between nodes is minimized.

    39. Question 39. Why Should We Use Data Ware Housing And How Can You Extract Data For Analysis With Example?

      Answer :

      If you want to get information on all the techniques of designing, maintaining, building and retrieving data, Data warehousing is the ideal method. A data warehouse is premeditated and generated for supporting the decision making process within an organization.

      Here are some of the benefits of a data warehouse:

      • With data warehousing, you can provide a common data model for different interest areas regardless of data's source. In this way, it becomes easier to report and analyze information.
      • Many inconsistencies are identified and resolved before loading of information in data warehousing. This makes the reporting and analyzing process simpler.
      • The best part of data warehousing is that the information is under the control of users, so that in case the system gets purged over time, information can be easily and safely stored for longer time period.
      • Because of being different from operational systems, a data warehouse helps in retrieving data without slowing down the operational system.
      • Data warehousing enhances the value of operational business applications and customer relationship management systems.
      • Data warehousing also leads to proper functioning of support system applications like trend reports, exception reports and the actual performance analyzing reports.

      Data mining is a powerful new technology to extract data for analysis.

    40. Question 40. Explain Recursive Function & What Is The Data Structures Used To Perform Recursion?

      Answer :

      a) A recursive function is a function which calls itself.

      b) The speed of a recursive program is slower because of stack overheads. (This attribute is evident if you run above C program.)

      c) A recursive function must have recursive conditions, terminating conditions, and recursive expressions.

      Stack data structure . Because of its LIFO (Last In First Out) property it remembers its caller so knows whom to return when the function has to return. Recursion makes use of system stack for storing the return addresses of the function calls. Every recursive function has its equivalent iterative (non-recursive) function. Even when such equivalent iterative procedures are written, explicit stack is to be used.

    41. Question 41. Differentiate Between Compiler And Interpreter?

      Answer :

      An interpreter reads one instruction at a time and carries out the actions implied by that instruction. It does not perform any translation. But a compiler translates the entire instructions

    42. Question 42. What Is Scope Of A Variable?

      Answer :

      Scope refers to the visibility of variables. It is very useful to be able to limit a variable's scope to a single function. In other words, the variable wil have a limited scope

    43. Question 43. What Is An Interrupt?

      Answer :

      Interrupt is an asynchronous signal informing a program that an event has occurred. When a program receives an interrupt signal, it takes a specified action.

    44. Question 44. What Is User Defined Exception In Java?

      Answer :

      The keywords used in java application are try, catch and finally are used in implementing used-defined exceptions. This Exception class inherits all the method from Throwable class.

    45. Question 45. What Is Java Applet?

      Answer :

      Applet is java program that can be embedded into HTML pages. Java applets runs on the java enables web browsers such as mozila and internet explorer. Applet is designed to run remotely on the client browser, so there are some restrictions on it. Applet can't access system resources on the local computer. Applets are used to make the web site more dynamic and entertaining.

    46. Question 46. What Do You Know About The Garbage Collector?

      Answer :

      Garbage collection is the systematic recovery of pooled computer storage that is being used by a program when that program no longer needs the storage. This frees the storage for use by other programs 

      (or processes within a program). It also ensures that a program using increasing amounts of pooled storage does not reach its quota (in which case it may no longer be able to function). 

      Garbage collection is an automatic memory management feature in many modern programming languages, such as Java and languages in the .NET framework. Languages that use garbage collection are often interpreted or run within a virtual machine like the JVM. In each case, the environment that runs the code is also responsible for garbage collection.

    47. Question 47. Write A Binary Search Program...........

      Answer :

      int binarySearch(int arr[],int size, int item)

      {

      int left, right, middle;

      left = 0;

      right = size-1;

      while(left <= right)

      {

      middle = ((left + right)/2);

      if(item == arr[middle])

      {

      return(middle);

      }

      if(item > arr[middle])

      {

      left = middle+1;

      }

      else

      {

      right = middle-1;

      }

      }

      return(-1);

      }

    48. Question 48. What Are Enumerations?

      Answer :

      An enumeration is a data type, used to declare variable that store list of names. It is act like a database, which will store list of items in the variable. example: enum shapes{triangle, rectangle,...

    49. Question 49. What Is Static Identifier?

      Answer :

      The static identifier is used for initializing only once, and the value retains during the life time of the program / application. A separate memory is allocated for ‘static’ variables. This value can be used between function calls. The default value of an uninitialized static variable is zero. A function can also be defined as a static function, which has the same scope of the static variable.

    50. Question 50. What Is Cryptography?

      Answer :

      Cryptography is the science of enabling secure communications between a sender and one or more recipients. This is achieved by the sender scrambling a message (with a computer program and a secret key) and leaving the recipient to unscramble the message (with the same computer program and a key, which may or may not be the same as the sender's key).

      There are two types of cryptography: Secret/Symmetric Key Cryptography and Public Key Cryptography

    51. Question 51. What Is Encryption?

      Answer :

      Encryption is the transformation of information from readable form into some unreadable form.

    52. Question 52. What Is Decryption?

      Answer :

      Decryption is the reverse of encryption; it's the transformation of encrypted data back into some intelligible form.

    53. Question 53. What Exactly Is A Digital Signature?

      Answer :

      Just as a handwritten signature is affixed to a printed letter for verification that the letter originated from its purported sender, digital signature performs the same task for an electronic message. A digital signature is an encrypted version of a message digest, attached together with a message.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial