SAP Workflow Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

SAP Workflow Interview Questions & Answers

Are you preparing for SAP Workflow interview? SAP Workflow is a tool from SAP family where the sequences of the particular flow is tracked and produced to the people at the right time. It provides automation on the process to follow instead of people doing it manually. SAP engineers use it for writing automation code to be used by developers. Currently, SAP Workflow is being used more and will increase in future. There is huge demand for this technology in the market. Opportunities are everywhere for this technology. Companies are hiring for onsite positions as well. Good knowledge on these concepts will fetch you the job. Wisdomjobs framed SAP Workflow interview questions and answers to make it easier for your interview preparation.

SAP Workflow Interview Questions

SAP Workflow Interview Questions
    1. Question 1. What Are The Different Types Of Wf Agents?

      Answer :

      1. Possible Agents:

      • Users who are authorized to execute the task
      • Configured during Task definition (Org Unit, Position, User, Work Center, Role, Rule)
      • If a Task is configured as General Task, then all users become possible users.

      2. Responsible Agents:

      The users to whom the work item needs to be sent.

      This is set during Step definition. Note that Possible agents are defined during Task definition. (Org Unit, Position, User, Work Center, Role, Rule, Container Element) 

      Note: The work item recipients is determined by intersection of Possible Agents and Responsible Agents. 

      3. Actual Agents: Actual user who executed the dialog task.

      4.Excluded Agents: Users who are not supposed to execute the dialog task (even if they are in possible agents)

    2. Question 2. What Are The Agent Determination Techniques?

      Answer :

      • Rule Resolution with responsibility: Helpful when a set of static positions are responsible for action.
      • Rule resolution with Function (FM): Helpful when agents are determined dynamically from business logic.
      • Rule resolution with OM: Usually used in CRM. Have not used
      • Rule resolution with Function, but asynchronously: This is through a class and a method. Initially WI is created in status ready without agent. Later agent is assigned. This is suitable for agent determination having complex logic.
      • Users: Rarely used.
      • Role: Ex: ABAP_DEVELOPER
      • OM objects (Position, Org Unit, work center)
      • Expression: A container element containing the agents.

      Containers:

      1 Workflow Container:

      2  Task Container:

      • SWC_GET_CONTAINER
      • SWC_GET_TABLE
      • SWC_SET_CONTAINER
      • SWC_SET_TABLE

      Event Container:

      Method Container:

      Rule Container: For resolving rules

      Business Objects

      Key Fields:

      Attributes:

      Database: Automatically gets populated by system code

      Virtual: You determine the content and use SWC_SET_CONTAINER to populate

      Methods: Can be created using FM, Transaction, Report, Dialog Module, Other

      Synchronous: Finish execution before handling the control back to the task.

      Asynchronous: Return the control back immediately. Cannot have export parameters. They depend on events to return results back to the calling program.

      Dialog: Something to user

      Background: Cannot have messages or exceptions.

    3. Question 3. What Are The Options To Implement Method Of A Bo?

      Answer :

      • FM
      • BAPI
      • Tcode
      • Dialog Module
      • Report
      • Other (BO program)

    4. Question 4. How To Extend A Bo?

      Answer :

      • Got SWO1 and enter a BO that you want to extend. Click on ‘New Subtype’ Give all the details.
      • Go back to SW01, enter the BO, and goto Settings Delegate.

      Example:

      BUS7051: Notification,
      BUS1001: Material,
      BUS2012: Purchase Order,
      BUS1065: Employee

      Various status of BO

      Modeled: Not accessible at runtime
      Implemented: Not ready to be used, Internal use only
      Released: For customer to use
      Obsolete: Don’t use anymore

      To change attribute values from methods of a BO

      • SWC_GET_CONTAINER
      • SWC_SET_CONTAINER

    5. Question 5. How To Create Events?

      Answer :

      HR Tables: SWEHR2/3
      ABAP Code user Exit: SWE_EVENT_CREATE
      Change Document: SWEC
      Status management:
      Message Control:
      Event Linkage: SWE2

      Subtype: Key field cannot be created. Methods and attributes can be created.

      Delegate: If you want to change the functionality of a method, define a sub type, redefine the method, delegate the parent business object to child object.

      Interface: Interface is a combination of Attributes, Methods and Events, to reduce the redundancy in definition.

      IFSAP: Common interface for all BOs. It has following methods
      Method: Display
      Method: Existence Check
      Attribute; ObjectType

    6. Question 6. Different Workflow Steps Activities?

      Answer :

      • Condition:
      • Multiple Conditions:
      • Until Loop:
      • Fork:
      • Send Mail:
      • Container Operations:
      • Event Creator:
      • Wait Event:
      • Process Control

    7. Question 7. Different Deadline Conditions?

      Answer :

      Requested Start: When this date is met, only then the work item will start execution, or available for taking action (dialog).

      Latest Start: When a date mentioned here is met, it can send an email, or can be modeled to do something action.

      Requested End: Same as Latest Start

      Latest End: Same as Latest Start

    8. Question 8. Important Tcodes?

      Answer :

      1. Workflow Toolbox: SWUS
      2. Simulate Event: SWU0
      3. Business Object Repository: SW01
      4. Event Trace: SWEL (S)
      5. Workitems per task: SWI2_FREQ
      6. SWUE: Event simulate
      7. SWEL: Event log
      8. SWELS: Set event log ON
      9. SWE2: Linkage between Event and Workflow
      10. SWEHR2: Event linkage in HR
      11. SWU3: Workflow customizing
      12. SWU_OBUF: Synchronize buffers
      13. SWI5: Look into other user’s SBWP

    9. Question 9. What Are The Important Background Jobs For Workflow?

      Answer :

      SWWDHEX     –     For deadline monitoring
      SWWERRE      –     For error Monitoring 
      SWEQSRV        –     For Event Queue Delivery

    10. Question 10. What Are The Workflows Created By You? Worked Upon By You?

      Answer :

      Function Module that creates workflow:

      SAP_WAPI_START_WORKFLOW:
      SAP_WAPI_CREATE_EVENT
      SAP_WAPI_WORKITEM_RECIPIENTS
      SAP_WAPI_GET_WORKITEM_DETAIL

    11. Question 11. When A Infotype Action Is Performed, An Event Should Trigger, And A Workflow Subsequently. How Can I Configure It?

      Answer :

      Tcode SWEHR2

    12. Question 12. When A Infotype Action Is Performed, An Fm Should Trigger, And A Workflow Subsequently. How Can I Configure It?

      Answer :

      Tcode SWEHR2

    13. Question 13. How To Achieve Dynamic Parallel Processing?

      Answer :

      There are three ways a parallel processing can be implemented:

      Dynamic parallel processing using a multi-line container element
      Fork (3 out of 5)        Work queue
      In dynamic processing the type of each entry in the table have to be of same type.
      Same task will be processed for each line of the multi-line container. It can be a dialog or background task. Deadline monitoring, binding, agent determination will be same for each work item generated To achieve, go to “Miscellaneous” in the activity, and enter the multi line container element.

    14. Question 14. How To Notify A User Immediately In R/3 That He Has Got An Email?

      Answer :

      Mark the priority as ‘1’ Express

    15. Question 15. How Can We Debug A Workflow?

      Answer :

      1. If it is a dialog task, you can set breakpoint in the method called by the task
      2. If it is a method that you want to debug, use SWO1, and create a instance of the object and debug the methods
      3. If it is a background task, and you are in development client, you can do the following. Create an infinite loop in the method you want to debug. Go to SM50 (processes overview) and select the relevant item, and select debug from option.

    16. Question 16. Huge Number Of Events Is Getting Created In A Short Duration Of Time, And Thus Creating A Huge Load On The System And Making It Very Slow. Solution?

      Answer :

      Enable event queue. It will ensure that triggered events are received in a phased manner. This needs to be done while providing event linkages.

    17. Question 17. Why ‘process Control’ Is Used? What Are Its Features?

      Answer :

      ‘Process Control’ is used to manipulate another work item of the workflow during runtime.

      ‘Process Control’ is usually used to model the workflow when deadlines are reached. SAP offers 4 standard behaviors as part of process control.

      Cancel Work item: Target WI is logically deleted. Subsequent tasks are not executed. Precondition is that Process control and the target WI have to be in different branches of the same fork.

      Set Work item to obsolete: The target WI is set to complete, and processing continues in the branch processing obsolete.

      Cancel Workflow: Current workflow is set to ‘Complete’. If this is the sub workflow, then the control goes to super-ordinate workflow.

      Complete (terminate) Workflow: Same as above, but the branch of super-ordinate workflow which contains the current sub-workflow will not be continued.

      Cancel Workflow including all callers: Same as above, but all callers also will be ‘COMPLETE’d.

    18. Question 18. What Is The Integration Point With Ess Portal?

      Answer :

      Tcode SWFVISU
      Portal config file for UWL

    19. Question 19. What Are The Types Of Work Items?

      Answer :

      Dialog Work item – W
      Background work item
      Workflow work item
      Work queue work item

      Missed deadline work item: When a deadline is missed a missed deadline workitem with the message appears in inbox.

    20. Question 20. What Are The Different Statuses Of A Work Item?

      Answer :

      • Waiting
      • Ready
      • Reserved
      • Inprocess
      • Executed (‘confirm end of processing’ in task definition)
      • Completed
      • Logically deleted
      • Error

    21. Question 21. Difference Between Asynchronous And Synchronous Methods In A Task?

      Answer :

      A work item created as part of synchronous in locked until end of the method execution. But in asynchronous, work item is locked only until start of method execution.

      At least one terminating event is required for a task using Asynchronous task.

    22. Question 22. What Is The Use Of Secondary Methods In An Activity?

      Answer :

      • A modal call
      • Before work item executing
      • After work item execution

    23. Question 23. What Is The Bo Method Called For The Task Which Calls Uwl Wd Screens? Why?

      Answer :

      EXTSRV –> PROCESS

    24. Question 24. What Is The Use Of “advance With Dialog”?

      Answer :

      If this indicator is set for an activity, workflow system checks if the processor of current task is also a recipient for next task. If yes, then the next task will be executed immediately.

    25. Question 25. On Abap: Did You Set Up A Workflow ? Are You Familiar With All Steps For Setting Up A Workflow ?

      Answer :

      Yes.

      • Execute the Txn SWDD (Creating a new Workflow).
      • In the header of the Workflow, define the Business Object and Event you refer to for triggering the Wf.
      • Create the Steps required for your workflow(Activity).
      • Inside the Activity, Create the task and assign the Business Object and the related method for that business object.
      • Activate the Workflow.

    26. Question 26. Have You Used Performance Tuning? What Major Steps Will You Use For These ?

      Answer :

      The Main Transaction Code Involved in Performance Tuning is SE30-Run Time Analysis and ST05-SQL Tracer.

    27. Question 27. In The ‘select’ Statement What Is “group By”?

      Answer :

      1. Group by clause is used to fetch the data from the table by the specified field
      2. ex.select count (*) from emp table group by deptno where deptno = 1.
      3. It is used to find the number of employees present in the specified department no.

    28. Question 28. Sap R/3 Screens How Will You Develop A Table Control Having 3 Columns With Only One Editable ?

      Answer :

      we can develop it by giving the code in PBO (process before output) giving table control line = 3. it will give only 3 lines and we can make 2 lines disable in screen painter options available in table control

      Elementary search helps, Collective search help.

      Elementary search helps defines a search path where we will define the table from which the data has to be read and the selection criteria. Through import and export parameters. Used when we gets the data rom a single table.

      Collective search helps: Combination of elementary search helps. When we need to fetch data based on multiple selection criteria’s. More than one tables are Selection from multiple tables

      Difference between Search Helps and Match Codes:

      search help: adding f4 functionality is search help(adding help for any topic)

      match code: adding search help for the input field is called as math code object.

    29. Question 29. Have You Created Database Tables?

      Answer :

      Yes, if we have customised data to store in table , we create a table.

    30. Question 30. Difference Between Client Dependent And Client Independent Tables?

      Answer :

      Tables which can be access by all user are client independent (no mandt field in table)

      Tables which can be access by some specific user are client dependent (use mandt field in table)

    31. Question 31. How To Create Client Independent Tables?

      Answer :

      1. The table in which the first field is not mandt is the client independent tables
      2. mandt is the field with mandt as the data element
      3. Automatically client which we login is populated to mandt

    32. Question 32. Have You Created Maintenance Dialog Or Table Maintenance?

      Answer :

      At the time of creating table through, there is a check box for table maintenance allowed.So if you want to activate the table maintenance, just mark this box. Once table gets activated, u can change its contents through SM30 ot Through Table Maintenance.

    33. Question 33. Which Method Is Executed If Space Is Passed For The Method Parameter Of Macro Swc_call_method ?

      Answer :

      The Default method of the object type is executed if a space is passed as the method parameter value. You can find the default method by viewing the applicable object using transaction SWO1 and going to menu option “Goto -> Basic Data” and clicking on the Defaults tab. The default method is located in the field “Method”.

    34. Question 34. Name The Tables Used For Storing The Event Linkages?

      Answer :

      SWETYPECOU – Type Linkage Table
      SWEINSTCOU – Instance Linkage Table

    35. Question 35. List The Various Advantages Of Sap Business Workflow.?

      Answer :

      Workflow provides numerous advantages to SAP users and consultants:

      • It allows consultants to create new business processes without modifying the standard SAP code.
      • Workflow ensures that the tasks are executed in the correct sequential order, involving the relevant personnel.
      • SAP Business Workflow may be run through the internet or intranet web applications via the Webflow Engine.
      • Deadline Monitoring functionality is also incorporated within SAP Workflow.
      • The timely execution of activities is guaranteed even when a number of parties (users) are involved.
      • Workflow reduces both time and expense involved in managing business activities.

    36. Question 36. Workflow Is Not Starting. What Might Be Possible Reasons And Corresponding Solution?

      Answer :

      If started by an event: 

      • Run SWU_OBUF and check transaction SWU3 for problems .
      • Check that the linkage between the event and the workflow exists in transaction SWE2 and is activated .
      • Check transaction SWEL to see if event was created / gets created (may need transaction SWELS to turn SWEL on) .
      • Test if creating the event manually in SWUE triggers the workflow.  
      • Check if there is a start condition that isn’t being satisfied.
      • Check if the event is in a queue (if event queueing is turned on, see transaction SWEQADM)
      • Check WF-BATCH in transaction SU01, see if all is well (e.g. password not expired)

       If started directly (e.g. with function module SAP_WAPI_START_WORKFLOW; not recommended if it can be avoided):

      • Run SWU_OBUF and check SWU3 for problems
      • Check if workflow has been set to General Task

    37. Question 37. What Is A Work Item ? How Does It Differ From A Simple Sap Office Mail Item?

      Answer :

      • A work item is a runtime object generated by a step within a workflow. Whenever user interaction is required, the respective users are informed via work items. These work items will be received by the user in their Business Workplace inbox, or other email application such as Microsoft Outlook&rights;
      • The work item may be a user decision or a dialog form that allow you to enter data for starting a process within SAP, or a confirmation of whether a particular task may be performed. The user then chooses an appropriate option which determines the subsequent behavior of the workflow in question. There are a variety of applicable work items. Each work item has a status reflecting the stage of processing at any given point in time.
      • A work item comprises of text explaining what action needs to be taken, whom to refer to and any information pertinent to the business object involved.
      • Unlike simple SAP office mails, work items are active entities, as they determine the subsequent direction of the workflow. SAP office mails can also be deleted from the inbox without viewing them whereas a work item has to be executed to have it removed from your inbox.

    38. Question 38. What Is A Background Work Item ? Are They Displayed In The Business Workplace?

      Answer :

      A background work item (code B) represents tasks that do not require any user interaction.They are controlled and executed automatically by the workflow system, and do not appear in the Business Workplace. However, you may view them using the Work Item Selection Report.

    39. Question 39. Is There Anyway To Undelete Work Items In Sap Workflow After I Have Logically Deleted Them Already?

      Answer :

      No. What you can do is restart the workflow using SWUE. This will be the same as recreating the workflow because it will start at the point where it has logically been deleted.

    40. Question 40. How Do You Set Up A User To Receive A Pop-up Reminder When He/she Gets A New Wf Message?

      Answer :

      You can accomplish this by setting up the work item priority to the highest level.

    41. Question 41. Is It Possible To Create Timed Events?

      Answer :

      You may consider using deadline monitoring facilities.

      For example:  

      Requested start, requested end; Latest start or latest end on tasks;

    42. Question 42. What Are Important Tcodes In Sap Workflow?

      Answer :

      1. SWUS : Workflow Toolbox
      2. SWU0 : Simulate Event
      3. SWI2_FREQ: Workitems per task
      4. SWUE: Event simulate
      5. SWELS: Set event log ON
      6. SWEHR2: Event linkage in HR
      7. SWU3: Workflow customizing
      8. SWU_OBUF: Synchronize buffers
      9. SWI5: Look into other user’s SBWP
      10. SWDD : Workflow builder
      11. SWLD : SAP workflow easy access to all workflow related transactions
      12. SW01 : Maintain Business objects (add new attributes, methods, events etc to standard business objects)
      13. SWE2 : Active event linkages, addition options not available by SWDD such as setting check function module .
      14. SWWL_TOPLEVEL  : Delete workflow items from SBWP.  
      15. SWELLS : Start/ stop event trace
      16. SWEL : View event trace report
      17. SWUD : Workflow diagnosis
      18. SWI2_DIAG  : Troubleshoot workflows in error, restart
      19. SWIA : Workflow administrator
      20. SWB_COND : Maintain workflow start condition (has pretty pics but is especially rubbish, everything can be done easier via SWDD
      21. SWNCONFIG : Send emails to user with unread work items
      22. SWEC : Trigger workflow on change doc
      23. SWUY : Workflow wizard for message long text
      24. SBWP : Business workplace
      25. PFTC : Maintain (change, display, copy) WF objects including tasks, workflow templates…
      26. PFAC : Maintain Rules for workflow steps (can include ABAP code)
      27. SM63 : Events
      28. SWI1 : Work item selection
      29. SWI2_DEAD : Workflow items with monitored deadline (items that missed deadline)
      30. SWI2_DURA : Workflow items by processing duration.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

SAP Fiori Tutorial