Chattisgarh Gramin Bank General Knowledge Solved Paper | 42829

 
 

Chattisgarh Gramin Bank has been established on 30.06.2006 with the amalgamation of erstwhile Bilaspur - Raipur Kshetriya Gramin Bank, Bastar Kshetriya Gramin Bank and Raigarh Kshetriya Gramin Bank in terms of provisions of Regional Rural Banks Act 1976. This Bank is sponsored by State Bank of India. The shareholders of the Bank are Govt. of India ( 50% ), State Bank of India ( 35% ) and Govt. of Chattisgarh ( 15% ). The Bank is operating in 19 districts of Chattisgarh State with its Head Office at Raipur ( Capital of Chattisgarh State ). 

Knowing the Chattisgarh Gramin Bank Previous Paper is the basic factor for every candidate before appearing for the online test. 

CGB Officers Exam General Knowledge Solved Paper

1. Which of the following is one of the core functions of the Reserve Bank of India ?

(A) To act as Tax collector of the Govt. of India

(B) Work as Banker to the Banks

(C) Help in finalization of the Union Budget

(D) Participate in annual meetings of the various financial institutes world wide

(E) None of these

Ans: (B)

2. Which of the following tools is used frequently by the RBI to control credit and monetary situations of the markets in the country ?

(A) Cash Reserve Ratio (CRR)

(B) Real Time Gross Settlement (RTGS)

(C) Balance of Trade

(D) Forward Rate Agreements

(E) Electronic Clearing Service

Ans: (A)

3. The National Social Security Fund (NSSF) launched with a corpus of Rs. 1000 crore will help which of the following groups of society ?

(A) Bank Employees

(B) Central and State Government Employees

(C) Workers of the unorganized sectors

(D) War widows

(E) Women employees engaged in textile industry

Ans: (C)

4. What is the full form of the term ‘PDS’ which is a channel of distribution of foodgrains and other essentials to poor people on subsidized rates ?

(A) Public Distribution System

(B) Potential Development System

(C) Profitable Distribution Source

(D) Public Development Syndication

(E) Public Distribution Stores

Ans: (A)

5. India and Afghanistan recently signed a Strategic Partnership Agreement. Who among the following signed on it for Afghanistan during his visit to New Delhi ?

(A) President of Afghanistan

(B) Vice President of Afghanistan

(C) Foreign Minister of Afghanistan

(D) Finance Minister of Afghanistan

(E) None of these

Ans: (A)

6. Mr. Makhdoom Amin Fahim, who was on a state visit to India is the Commerce Minister of—

(A) Bangladesh

(B) Pakistan

(C) Afghanistan

(D) Nepal

(E) Myanmar

Ans: (B)

7. Which of the following terms is used in the field of finance and banking ?

(A) Metabolism

(B) Genetic Process

(C) Centrifugal force

(D) Debt instrument

(E) Experimental Error

Ans: (D)

8. Who among the following Indian Leaders was in New York in September 2011 to address UN General Assembly ?

(A) Mrs. Sonia Gandhi

(B) Dr. Manmohan Singh

(C) Mr. Pranab Mukherjee

(D) Ms. Meira Kumar

(E) None of these

Ans: (B)

9. Who among the following is the Chief Minister of Gujarat at present ?

(A) Sri Arun Jaitley

(B) Sri Praful Patel

(C) Sri L. K. Advani

(D) Sri Narendra Modi

(E) None of these

Ans: (D)

10. The 12th plan papers are sent to ‘NDC’ for approval-was the news in various newspapers recently. This means the plan was sent to—

(A) New Democratic Council

(B) National Development Council

(C) New Democratic Committee

(D) National Democratic Council

(E) New Departmental Committee

Ans: (B)

11. India recently signed a Tax treaty with ‘Uruguay’. This is a country in—

(A) South America

(B) South Africa

(C) South East Asia

(D) Gulf

(E) Europe

Ans: (A)

12. Which of the following is not a member of North Atlantic Treaty Organisation (NATO) ?

(A) Italy

(B) Germany

(C) USA

(D) France

(E) India

Ans: (E)

13. Which of the following countries launched its first Space Laboratory Module named ‘Tiangong-1’ recently ?

(A) South Korea

(B) North Korea

(C) China

(D) Japan

(E) Italy

Ans: (C)

14. India recently signed a significant Border Pact with which of the following SAARC countries ?

(A) Myanmar

(B) Nepal

(C) China

(D) Pakistan

(E) Bangladesh

Ans: (E)

15. Northern Rashidpur Field, where a huge stock of gas is found, is a place in—

(A) Pakistan

(B) Nepal

(C) Bangladesh

(D) Sri Lanka

(E) India

Ans: (C)

16. Women of which of the following countries got voting rights in General Elections for the first time ?

(A) China

(B) Bangladesh

(C) Pakistan

(D) Nepal

(E) Saudi Arabia

Ans: (E)

17. Which of the following is the currency of Myanmar ?

(A) Dinar

(B) Kyat

(C) Pesso

(D) Euro

(E) Dollar

Ans: (B)

18. Which of the following countries recently decided to lift ban on Foreign News, Websites, etc. as a reforms measure ?

(A) Bangladesh

(B) Nepal

(C) China

(D) Pakistan

(E) Myanmar

Ans: (E)

19. Who among the following is the first recipient of the Hridaynath Mangeshkar Award presented in September 2011 ?

(A) Asha Bhosle

(B) Lata Mangeshkar

(C) Sonu Nigam

(D) Kailash Kher

(E) Anu Malik

Ans: (B)

20. Mansur Ali Khan Pataudi was associated with which of the following games ?

(A) Badminton

(B) Cricket

(C) Football

(D) Hockey

(E) Lawn Tennis

Ans: (B)

21. Ms. Helle Thorning Schmidt has become the first woman Prime Minister of—

(A) New Zealand

(B) Malaysia

(C) Denmark

(D) Brazil

(E) None of these

Ans: (C)

22. Miss Leila Lopes who was crowned Miss Universe 2011, is a resident of—

(A) Britain

(B) Denmark

(C) New Zealand

(D) Angola

(E) Brazil

Ans: (D)

23. Sri B. C. Khanduri has become the Chief Minister of which of the following States for the second term ?

(A) Orissa

(B) Himachal Pradesh

(C) Jharkhand

(D) Uttarakhand

(E) Chhattisgarh

Ans: (D)

24. First share market in India was established in which of the following cities ?

(A) Kanpur

(B) Chennai

(C) Jaipur

(D) Mumbai

(E) None of these

Ans: (D)

25. Which of the following is not decided by the Finance Minister while presenting Union Budget every year ?

(A) Rate of Income Tax

(B) Expenditure on Defence Services

(C) Relief packages to various sections of the society

(D) Repo and Reverse Repo

(E) Revenue expected from various sources

Ans: (D)

26. Which country is at the top in production of milk in the world ?

(A) India

(B) Brazil

(C) Japan

(D) South Korea

(E) China

Ans: (A)

27. Who amongst the following is the President of France at present ?

(A) Angela Markel

(B) Elena Vesnina

(C) David Cameron

(D) Dilma Rousseff

(E) Nicolas Sarkozy

Ans: (E)

28. Which of the following is not an agricultural commodity ?

(A) Mango

(B) Cumin

(C) Sulphur

(D) Tomato

(E) Garlic

Ans: (C)

29. Which organization is being given the status of Micro Finance Regulating Authority ?

(A) SIDBI

(B) IDBI

(C) NABARD

(D) SEBI

(E) ICICI Bank

Ans: (D)

30. GNP, the term used by economist, stands for—

(A) Group Net Product

(B) Gross National Product

(C) Grand Nuclear Process

(D) Group Net Working Process

(E) Grand National Promotion

Ans: (B)

31. Some rural people still prefer to go to which of the following non institutional source for their credit needs ?

(A) Micro Finance Institutions

(B) Commercial Banks

(C) Urban Cooperative Banks

(D) Money Lenders

(E) None of these

Ans: (D)

32. Term ‘Balance of Payment’ is used in relation to which of the following ?

(A) Tax collection

(B) Exports and Imports

(C) Annual sales of a factory

(D) Deficit in Union Budget

(E) None of these

Ans: (B)

33. Which of the following is not a foodgrain ?

(A) Paddy

(B) Jowar

(C) Bajra

(D) Maize

(E) Isabgol

Ans: (E)

34. Which of the following is an employment generating programme of Govt. of India ?

(A) MGNREGA

(B) NRHM

(C) Bharat Nirman

(D) Pulse Polio

(E) ASHA

Ans: (A)

35. When the loan is granted by a bank for purchase of Electronic goods, it is called—

(A) Priority Sector

(B) White goods loan

(C) Consumer durable loan

(D) All of the above

(E) None of these

Ans: (B)

36. Which of the following metals is used for generation of Nuclear Power by most of the Nuclear Power Plants across the world ?

(A) Iron

(B) Copper

(C) Uranium

(D) Nickel

(E) Barium

Ans: (C)

37. Which of the following is/are considered a Renewable Source of Energy ?

1. Wind Energy

2. Solar Energy

3. Nuclear Energy

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 and 2

(E) All 1, 2, and 3

Ans: (E)

38. Which of the following is the full form of the abbreviation IFRS as used in corporate/financial sector ?

(A) Indian Financial Reconciliation Standards

(B) Interpretation and Formal Reporting System

(C) International Financial Reporting Standards

(D) International Financial Reporting system

(E) Indian Formal Reporting System

Ans: (C)

39. ‘Heavy Water’ is used in which of the following fields ?

(A) Textile Industry

(B) Cement Industry

(C) Iron and Steel Industry

(D) Nuclear Power

(E) Pharma Industry

Ans: (D)

40. At present who is the Governor of the Reserve Bank of India ?

(A) Dr. Y. V. Reddy

(B) Dr. C. Rangarajan

(C) Dr. D. Subbarao

(D) Dr. Subir Gokarn

(E) None of these

Ans: (C)

41. As per the reports in various newspapers, many private companies are trying to obtain the licences to launch a banking company in India. Which of the following organizations / agencies issues the licence for the same ?

(A) Securities and Exchange Board of India (SEBI)

(B) Indian Institute of Banking and Finance (IIBF)

(C) Indian Banks’ Association

(D) Registrar of Companies

(E) Reserve Bank of India

Ans: (E)

42. ‘Pulitzer Prize’ is given in the field of—

(A) Literature

(B) Social Service

(C) Films

(D) Science

(E) Sports

Ans: (A)

43. Which of the following terms/trophies is related with the game of Cricket ?

(A) Love

(B) Trump

(C) Grand slam

(D) Fifa Cup

(E) Ashes

Ans: (E)

44. Who amongst the following is the Prime Minister of Pakistan ?

(A) Yusuf Raza Gillani

(B) Nawaz Sharif

(C) Hina Rabbani Khar

(D) Asif Ali Zardari

(E) None of these

Ans: (A)

45. Prof. Muhammad Yunus, the recipient of the Nobel Peace Prize 2006, is the exponent of which of the following concepts in the field

of banking ?

(A) Core Banking

(B) Micro Credit

(C) Retail Banking

(D) Real Time Gross Settlement

(E) Internet Banking

Ans: (B)

46. Which of the following phenomenon is considered responsible for ‘Global Warming’ ?

(A) Greenhouse Effect

(B) Fire in coal mines

(C) Dry Farming

(D) Monsoon

(E) Trade winds

Ans: (A)

47. OPEC is a group of countries which are—

(A) Exporting oil

(B) Producing cotton

(C) Members of G-20

(D) Developing and poor

(E) Nuclear powers

Ans: (A)

48. Which of the following books is written by Chetan Bhagat ?

(A) A Bend in the River

(B) A China Passage

(C) A Suitable Boy

(D) Revolution 2020

(E) A House for Mr. Biswas

Ans: (D)

49. Wimbledon Trophy is associated with—

(A) Football

(B) Chess

(C) Hockey

(D) Badminton

(E) Lawn Tennis

Ans: (E)

50. Baichung Bhutia is a famous—

(A) Politician

(B) Cine actor

(C) Social worker

(D) Football Player

(E) Journalist

Ans: (D)

 


Register/Login

New to Wisdom Jobs ? Register Now

All rights reserved © 2020 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status