Workplace Stress Interview Questions & Answers

Workplace Stress Interview Questions

Workplace Stress Interview Questions And Answers

    1. Question 1. What Are The Signs Of Stress In The Workplace?

      Answer :

      Physical symptoms include:

      • Fatigue
      • Muscular tension
      • Headaches
      • Heart palpitations
      • Sleeping difficulties, such as insomnia
      • Gastrointestinal upsets, such as diarrhea or constipation
      • Dermatological disorders

    2. Question 2. What Is The Definition Of Work Related Stress?

      Answer :

      Work-related stress is: "The adverse reaction people have to excessive pressures or other types of demand placed on them at work." Stress is not an illness. it is a state. However, if stress becomes too excessive and prolonged, mental and physical illness may develop.

    3. Question 3. What Causes Stress In The Work Place?

      Answer :

      Common causes of stress in the work:

      • Excessively high workloads, with unrealistic deadlines making people feel rushed, under pressure and overwhelmed.
      • Insufficient workloads, making people feel that their skills are being underused.
      • A lack of control over work activities.
      • A lack of interpersonal support or poor working relationships leading to a sense of isolation.
      • People being asked to do a job for which they have insufficient experience or training.
      • Difficulty settling into a new promotion, both in terms of meeting the new role's requirements and adapting to possible changes in relationships with colleagues.
      • Concerns about job security, lack of career opportunities, or level of pay.
      • Bullying or harassment.
      • A blame culture within your business where people are afraid to get things wrong or to admit to making mistakes.
      • Weak or ineffective management which leaves employees feeling they don't have a sense of direction. Or over-management, which can leave employees feeling, undervalued and affects their self-esteem.
      • Multiple reporting lines for employees, with each manager asking for their work to be prioritized.
      • Failure to keep employees informed about significant changes to the business, causing them uncertainty about their future.
      • A poor physical working environment, eg excessive heat, cold or noise, inadequate lighting, uncomfortable seating, malfunctioning equipment, etc.

    4. Question 4. How Do You Deal With Stress At Work?

      Answer :

      Taking Steps to Manage Stress:

      Track your stressors. Keep a journal for a week or two to identify which situations create the most stress and how you respond to them.

      • Develop healthy responses.
      • Establish boundaries.
      • Take time to recharge.
      • Learn how to relax.
      • Talk to your supervisor.
      • Get some support.

    5. Question 5. Can You Sue For Stress At Work?

      Answer :

      So, yes you can sue your employer for workplace stress under certain circumstances. Generally, if the stress is due to ordinary workplace incidents such as a demanding supervisor, long hours, or difficult co-workers, stress claims fall under the workers' compensation system.

    6. Question 6. Who Stress At The Workplace?

      Answer :

      "Workplace stress" then is the harmful physical and emotional responses that can happen when there is a conflict between job demands on the employee and the amount of control an employee has over meeting these demands. From: Canadian Mental Health Association, "Sources of Workplace Stress" Richmond, British Columbia.

    7. Question 7. How Does Work Cause Stress?

      Answer :

      Stress may be caused by time limited events, such as the pressures of examinations or work deadlines, or by ongoing situations, such as family demands, job insecurity, or long commuting journeys. Good employment practice includes assessing the risk of stress amongst employees.

    8. Question 8. What Are The Triggers Of Stress?

      Answer :

      Stressors are events or conditions in your surroundings that may trigger stress. Your body responds to stressors differently depending on whether the stressor is new or short term — acute stress — or whether they stressor has been around for a longer time — chronic stress.

    9. Question 9. How Stress Is Bad For You?

      Answer :

      Emotional stress that stays around for weeks or months can weaken the immune system and cause high blood pressure, fatigue, depression, anxiety and even heart disease. In particular, too much epinephrine can be harmful to your heart.

    10. Question 10. How Do You Deal With Conflict In The Workplace?

      Answer :

      How to Handle Conflict in the Workplace:

      • Talk with the other person.
      • Focus on behavior and events, not on personalities.
      • Listen carefully.
      • Identify points of agreement and disagreement.
      • Prioritize the areas of conflict.
      • Develop a plan to work on each conflict.
      • Follow through on your plan.
      • Build on your success.

    11. Question 11. What Is The Meaning Of Job Stress?

      Answer :

      Job stress can be defined as the harmful physical and emotional responses that occur when the requirements of the job do not match the capabilities, resources, and needs of the worker. Job stress can lead to poor health and even injury. ... In short, the stage is set for illness, injury, and job failure.

    12. Question 12. Can You Use Your Employer For Creating A Hostile Work Environment?

      Answer :

      To sue your employer for harassment under a hostile work environment theory, you must show that you were subjected to offensive, unwelcome conduct that was so severe or pervasive that it affected the terms and conditions of your employment. Getting yelled at all day long could be enough to meet this part of the test.

    13. Question 13. What Kind Of Damages Are Emotional Distresses?

      Answer :

      Emotional distress damages can be a major component of recovery in a personal injury case. If you are injured and file a successful lawsuit, you can get compensation for pain and suffering in addition to any economic damages (medical bills, lost wages, etc.) related to your injuries.

    14. Question 14. What Are 5 Emotional Signs Of Stress?

      Answer :

      • Depression or general unhappiness.
      • Anxiety and agitation.
      • Moodiness, irritability, or anger.
      • Feeling overwhelmed.
      • Loneliness and isolation.
      • Other mental or emotional health problems.

    15. Question 15. How Do You Get Rid Of Stress?

      Answer :

      • Each of these stress-relieving tips can get you from OMG to Om in less than 15 minutes.
      • Meditate. A few minutes of practice per day can help ease anxiety.
      • Breathe Deeply. Take a 5-minute break and focus on your breathing.
      • Be Present. Slow down.
      • Reach Out.
      • Tune In to Your Body.

    16. Question 16. What Are Some Examples Of Eustress?

      Answer :

      An example of Eustress would be a challenging work assignment that is perceived to be neither too difficult nor too easy. Another example would be a strength training workout. 2. Distress on the other hand, is a negative form of stress– the one that we most commonly associate with stress.

    17. Question 17. What Are The Three Stages Of The Stress Response?

      Answer :

      General adaptation syndrome (GAS) is a theory used to describe how humans respond to stress; it was developed by Hungarian endocrinologist, Hans Selye. There are three stages of stress: the alarm, resistance and exhaustion stages. The alarm stage is also known as the fight or flight stage.

    18. Question 18. What Is A Work Related Stress?

      Answer :

      Work Related Stress (WRS) is stress caused or made worse by work. It simply refers to when a person perceives the work environment in such a way that his or her reaction involves feelings of an inability to cope. It may be caused by perceived/real pressures/deadlines/threats/anxieties within the working environment.

    19. Question 19. What Are The Top 5 Ways To Reduce Stress?

      Answer :

      Here are five healthy techniques that psychological research has shown to help reduce stress in the short- and long-term.

      Take a break from the stressor. It may seem difficult to get away from a big work project, a crying baby or a growing credit card bill.

      • Exercise.
      • Smile and laugh.
      • Get social support.
      • Meditate.

    20. Question 20. How Can I Reduce Stress Naturally?

      Answer :

      8 Natural ways to handle stress and anxiety:

      • Circuit breaker. Get your mind off the problem, it's not going anywhere, but you can
      • Avoid caffeine. Caffeine is a stimulant that increases adrenaline in the body, the very hormone you are looking to reduce.
      • Eat small meals often.
      • Breathe.
      • Talk to yourself.
      • Tell someone who cares.
      • Cocooning.
      • Seek help.

    21. Question 21. What Are The Dangers Of Stress?

      Answer :

      Stress can play a part in problems such as headaches, high blood pressure, heart problems, diabetes, skin conditions, asthma, arthritis, depression, and anxiety. The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) declared stress a hazard of the workplace.

    22. Question 22. What Are The Negative Effects Of Stress?

      Answer :

      Indeed, stress symptoms can affect your body, your thoughts and feelings, and your behavior. Being able to recognize common stress symptoms can give you a jump on managing them. Stress that's left unchecked can contribute to many health problems, such as high blood pressure, heart disease, obesity and diabetes.

    23. Question 23. What Are The Major Causes Of Conflict In The Workplace?

      Answer :

      Poor Communication:
      Poor communication is one of the main causes of conflict between employees in the workplace. This can result in a difference in communication styles or a failure to communicate. Failing to communicate in the workplace may cause employees to make incorrect assumptions and believe workplace gossip.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Workplace Stress Tutorial