Web testing Interview Questions & Answers

Web testing Interview Questions

If you are an expert in Testing technology then this is for you. Let us know if you looking for a job change? Then do not worry, we’ve a right answer for your job interview preparation. If you are preparing for Web testing job interview then go through Wisdomjobs interview questions and answers page. Web testing is a kind of testing where testers directly test the application once deployed. This is what user will test in real time. Before handing over to user, there is a Web UI testing as a part of it. One should know how to test the web applications live. Below are the Web testing interview questions and answers which makes you comfortable to face the interviews:

Web Testing Interview Questions And Answers

Web testing Interview Questions
    1. Question 1. What Is Www?

      Answer :

      The term WWW refers to the World Wide Web or simply the Web. The World Wide Web consists of all the public Web sites connected to the Internet worldwide, including the client devices (such as computers and cell phones) that access Web content. The WWW is just one of many applications of the Internet and computer networks.

    2. Question 2. What Is Web Application?

      Answer :

      It is Software application that is accessed over a network such as the Internet or an intranet through a web browser.

    3. Question 3. What Are The Advantages Of Web Applications Over Itier And Ii­tier Applications?

      Answer :

      • Web Software Applications Support Thousands of clients easily 
      • Client side installation is optional, so maintenance is easy, adding/removing client machines is easy
      • Can be deployed in Stand­alone, Intranet and Internet Environments

    4. Question 4. What Are The Different Types Of Environment Available In The Web?

      Answer :

      • Stand­alone
      • Intranet (Local Network)
      • Internet (Wide area Network)
      • Extranet (Private network over Internet)

    5. Question 5. What Is Intranet Application?

      Answer :

      It is a private application, can be accessed within the Organization only. It uses Local /Private Network and Internet Protocol technology to share information.

    6. Question 6. What Is Internet Application?

      Answer :

      Generally it is a public web application, uses Wide area network. It can be accessed from anywhere.

    7. Question 7. What Is Extranet Application?

      Answer :

      It is also a private application over internet, can be accessed by fixed machines only. It uses Wide area network and Internet Protocol technology to share information.

    8. Question 8. What Is Website?

      Answer :

      Basically website is an information provider, It provides information globally using internet protocols.

    9. Question 9. What Is Web Portal?

      Answer :

      Web portal is a business gateway, It organizes business operations.

      Ex: Online shopping portals, Job portals etc...

    10. Question 10. What Is Html?

      Answer :

      HTML stands for Hyper Text Markup Language, it is for displaying web pages and other information. Basically it is data presenter in the web.

    11. Question 11. What Is Client Side Validation?

      Answer :

      Validating client side forms, which is typically done by Java Script. Generally it checks weather the user is entering correct form of data or not? and entering all mandatory fields or not? Client site validation is 2 types One is Field level validation another is Form level validation.

    12. Question 12. What Is Server Side Validation?

      Answer :

      Validating, processing client requests and providing response from the Server.

    13. Question 13. What Is Web Server?

      Answer :

      • Web server handles Clint side and server side validations and helps to deliver
      • Web content that can be accessed through the Internet protocols.

      Examples:

      • Microsoft IIS (Internet Information Service)
      • Apache Web server from Apache
      • Java Web server
      • Pramathi web server etc...

    14. Question 14. What Is Application Server?

      Answer :

      Application Server also called an appserver, It is a program that handles all  application operations between users and an organization's back­end business applications or databases.

      Examples:

      • Bea WebLogic
      • IBM WebSphere

    15. Question 15. What Is Database Server?

      Answer :

      Database server is used to refer to the back­end system of a database application using client/server architecture.The back­end, sometimes called a database server, performs tasks such as data design, storage, data manipulations, archiving, and other non­ user specific tasks.

      Examples:

      • Oracle
      • MS SQL Server
      • MySQL (Open source)
      • IBM DB2 etc...

    16. Question 16. What Is Https?

      Answer :

      HTTPS stands for Hypertext Transfer Protocol Secure is a widely ­used communications protocol for secure communication over a computer network.

    17. Question 17. What Is Purpose Of Java Script In The Web?

      Answer :

      It is for performing client side validations.

    18. Question 18. What Is The Purpose Of Vbscript In The Web?

      Answer :

      It can be used for client side validations as well as Server side validations.

    19. Question 19. What Is Web Browser?

      Answer :

      Web browser is a software application used to locate, retrieve and also display content on the World Wide Web, including Web pages, images, videos and other files.

      Examples:

      • Microsoft Internet Explorer
      • Mozilla Firefox
      • Google Chrome
      • Opera
      • Safari etc…

    20. Question 20. What Are The Advantages Of Web Applications Than Gui Based Applications?

      Answer :

      • Only server side installation, client side installation is not mandatory, so deployment and maintenance is easy.
      • It can be accessible anywhere, anytime via a PC with an Internet connection. The user interface of web­based applications is easier to customize than it is in GUI applications.
      • Content can also be customized for presentation on any device connected to the internet, including PDAs, mobile phones etc…
      • Supports thousands of clients effectively
      • Adding and removing clients is very easy.

    21. Question 21. What Are Web Services?

      Answer :

      Web services are application components, communicate using open protocols and these can be used by other applications. XML is the basis for Web services SOAP (Simple Object Access Protocol), UDDI (Universal Description, Discovery and Integration) and WSDL (Web Services Description Language) are the Web services platform elements.

    22. Question 22. What Are The Important Aspects In Web Testing?

      Answer :

      • Functionality Testing (Includes Forms Validation, Search operations, links testing, navigation testing etc...),
      • Security Testing (Ahorization, Access Control, Virus Attacks, Etc...)
      • Database Testing (includes Data integrity, data manipulations, data retrievals etc..),
      • Performance Testing (includes all types of performance like Load Testing, Stress Testing, Spike Testing, Endurance Testing and Data volume Testing),
      • Usability Testing (Easy Navigation, Look and feel including colors, Alignments, Fonts etc...)
      • Navigation testing,
      • Configuration Testing,
      • Compatibility Testing,
      • Reliability Testing,
      • Availability Testing,
      • Scalability Testing Etc...

    23. Question 23. What Is Cookies Testing?

      Answer :

      A "cookie" is a small piece of information that sent by a web server to store on a web browser so it can later be read back from that browser. This is useful for having the browser remember some specific information.

    24. Question 24. How To Perform Web Services Testing?

      Answer :

      A Web Service is a service accessed via Web. Web Service is a way to publish your application over web and enable other applications to access functions defined by your web service. Web services exposes an interface defined in Web Services Description Language (WSDL).

    25. Question 25. How To Test Web Forms Manually And Using Uft (formerly Qtp) Tool?

      Answer :

      Web forms validation is 2 types:

      1. Field level validations
      2. Form level validations
      • Using Black Box test design techniques we can test web forms manually 
      • Using Conditional statements and built­in functions we can test web forms (Using UFT)

    26. Question 26. What Is The Difference Between Desktop Application Testing And Web Testing?

      Answer :

      Desktop testing is standalone testing. Desktop need not worry about number of user etc. Web testing is related to client server and Web testing needs to have many testing types to be performed like Usability, GUI, Database and Load Testing etc...

    27. Question 27. What Are Possible Configurations That Could Affect The Testing Strategy Of Any Web Site?

      Answer :

      Possible configurations that affect the testing strategy of any web site are hardware platform (PC, Mac), Browser software and version, Browser PlugIns, Browser settings options, Video resolution and Colour Depth, and text size.

    28. Question 28. What Is Difference Between Client Server And Web Testing?

      Answer :

      The difference between client server and Web Testing:

      In client server application you have two different components to test. Application is loaded on server machine while the application exe on every client machine. You will test broadly in categories like, GUI on both sides, functionality, Load, client­server interaction, back­end. This environment is mostly used in Intranet networks. You are aware of number of clients and servers and their locations in the test scenario.

      Web application is a bit different and complex to test as tester don’t have that much control over the application. Application is loaded on the server whose location may or may not be known and no exe is installed on the client machine, you have to test it on different web browsers.

      Web applications are supposed to be tested on different browsers and OS platforms so broadly Web application is tested mainly for browser compatibility and operating system compatibility, error handling, static pages, back­end testing and load testing.

    29. Question 29. What Are The Latest Web Technologies Do You Know?

      Answer :

      Latest web technologies are:

      The main three web tracks:

      1. Microsoft ASP.Net Track + SQl Server database engine (IDE: Expression Web, Visual Studio).
      2. Oracle Java Track + Oracle database engine (IDE: NetBeans, Eclipse).
      3. PHP Track + MySQL database engine (IDE: Zend Studio, DreamWeaver).

      There are many new concepts and enhanced methodologies like Ajax, JQuery, JSON, and so on.

    30. Question 30. What Types Of Web Testing Security Problems Do You Know?

      Answer :

      Types of web testing security problems are:

      Denial of Service (DoS) attack, buffer overflow etc…

    31. Question 31. What Types Http Response Codes Do You Know?

      Answer :

      Types of HTTP Response Codes are:
      2xx ­ success, 3xx ­ Redirection, 4xx ­ Client Error, 5xx ­ Server Error

    32. Question 32. How Is Web Application Testing Different To Desktop Application Testing?

      Answer :

       Web Applications are typically hosted on a server which we can access via a web browser, where as desktop applications are installed on the client’s machine.

      This setup opens a whole new testing challenges: Performance and Security testing become important as the application is open to a wide audience. Good design and usability are also important.

      Other important factors that come to play are testing on multiple browsers, multiple devices, redirection and responsiveness.

      Also we should not forget about Javascript, CSS, Cookies, W3C standards, traffic monitoring, third party tags testing, all of which are important in Web Application Testing.

    33. Question 33. What Are The Http Response Code Blocks And What Do They Mean?

      Answer :

      After a request is sent to a server, there are different possible response codes which can be returned by the server:

      The blocks are:

      • 2xx for Success, the most common one is 200 which means “OK”.
      • 3xx for Redirection, the most common ones are 301 and 303 which mean “Permanent Redirect” and “Redirect for Undefined Reason”, respectively.
      • 4xx for Application Error, the most common ones are 403 and 404 which mean “Forbidden” and “Not Found”, respectively.
      • 5xx for Server Error, the most common one is 500 which means “Server Error”.

    34. Question 34. How Would You Test A Service Oriented Architecture (soa) Web Application?

      Answer :

      The testing of web applications that communicate with a web service can be broken down in two parts:

      Testing of the Web Service in isolation. Each web service has one or more functions which can be tested by sending appropriate requests and analyzing the response and verifying correct data is returned in the response. We can use tools such as SoapUI to test a Soap Service or Rest Client to test a RESTful web service.

      Integration Testing of Web Service with the Front End. The integration testing is also important as it can highlight issues with data in the request and display of the response.

      The reason for this separation is to be able to identify issues in the web service much quicker and easier to debug.

    35. Question 35. Suppose You Have A Login Form Which Is Connected To An Authentication Web Service. What Tests Would You Perform At Which Layer?

      Answer :

      All the input/output validation should be tested at the API layer calling the Authentication Web Service. Tests such as valid/invalid username/password combinations as well as verifying correct error messages.

      The location of the display of error messages, their color and font should be tested at login web page. Also Javascript and Cookies tests if applicable needs to be tested at front-end login page.

    36. Question 36. There Are Many Ways To Test A Website And There Could Be Lots Of Test Cases To Execute, How Can You Make Sure The We B Application Is Fit For Release?

      Answer :

      We can Automate majority of test cases, but most importantly we can use test techniques such as Pair-wise testing to reduce combinations and/or model based testing to plan user journeys to ensure major functionality of web application works.

      We can also use analytics to gain insight into what users do on the website, which page is most popular and which feature is most used by users.

    37. Question 37. Define Performance And Stress Testing?

      Answer :

      Performance Testing: Performance Testing is performed to evaluate application performance under some load and stress condition. It is generally measured in terms of response time for the user activity. It is designed to test the whole performance of the system at high load and stress condition.

      Stress testing: It involves imposing the database with heavy loads. Such as, large numbers of users access the data from the same table and that table contains large number of records.

    38. Question 38. What Are The Typical Problems In Web Testing?

      Answer :

      The following problem may arise in web testing:

      • Functionality problems
      • User Interface related problems
      • Performance related problems
      • Database related problems
      • OS compatibility problems
      • Browser compatibility problems
      • Security related problems
      • Load related problem
      • Navigation problem

    39. Question 39. Write The Test Scenarios For Testing A Web Site?

      Answer :

      First we have to assume that Graphical User Interface (GUI) objects and elements of a website together is One Test Scenario. Then, we have to check all the links and buttons. Then we have to check all forms are working properly or not. Prepare Test Scenarios of the forms of a webpage. We can identify 4 different types of Test Scenarios of a form:

      • Check the form with valid data in all the fields.
      • Check the form with invalid data which violate the validations of fields in the form.
      • Check the form by leaving some mandatory fields in the form.
      • Check the form with existing record details.

    40. Question 40. While Testing A Website, Which Are The Different Configurations Which Will Have To Be Considered?

      Answer :

      These configurations may demand for change in strategy of the webpage. The most important factors that need consideration are following:

      Hardware platform: some user may use the Mac platform, some may use Linux, while others may use Microsoft platform.

      Browsers: browser and their versions also change the layout of the web page. Along with the browser versions, the different Plug-Ins also has to be taken into consideration. The resolution of the monitor also with color depth and text size is some of the other configurations.

    41. Question 41. What Is The Difference Between Authentication And Authorization In Web Testing?

      Answer :

      The differences between authentication and authorization are:

      • Authentication is the process with which the system identifies the user whereas authorization is the process after the authentication process.
      • The authentication is used to ensure that the user is indeed a user, who he claims to be whereas in authorization system will decide whether a particular task can be performed by the user.
      • There are different types of authentications, which can be used like password based authentication, device based authentication whereas in authorization there are two types read only, and read write both.

    42. Question 42. Explain The Different Between Http And Https?

      Answer :

      The differences between HTTP and HTTPS are following:

      • Hypertext Transfer Protocol is a protocol for information to be passed back and forth between web servers and clients. Https is refers to the combination of a normal HTTP interaction over an encrypted Secure Sockets Layer (SSL) or Transport Layer Security (TLS) transport mechanism.
      • HTTP use port number 80 whereas HTTPS use port number 443.
      • HTTP can support the client asking for a particular file to be sent only if it has been updated after a certain date and time whereas Hypertext Transfer Protocol over Secure Socket Layer is built into its browser that encrypts and decrypts user page requests as well as the pages that are returned by the Web server.

    43. Question 43. What Is The Difference Between The Static And Dynamic Website?

      Answer :

      The differences between Static and Dynamic website are following:

      • A static website contains Web pages with fixed content where as in Dynamic web site content of the web page change with respect to time.
      • Static website are easy to create and don't require any database design but in case of dynamic website it require good knowledge to develop the website with programming and database knowledge.
      • In static website user cannot communicate with other and same information will be displayed to each user where as in dynamic website user may communicate with ea

    44. Question 44. How Do You Perform Testing On Web Based Application Using Qtp?

      Answer :

      We can do the performance testing using QTP by adding the web add-in in the QTP at the startup of the QTP. Now to make URL of the website available to the QTP we have to type the URL of the site. So that while running QTP will open the application and do the testing.

    45. Question 45. What Is Cross Site Scripting?

      Answer :

      Cross Site Scripting is a thread in the dynamic website. It is also known as XSS. Cross site scripting occurs when a web application gathers malicious data from a user. The data is collected in the hyperlink form which contains malicious content within it. It allows malicious code to be inserted into the web page. The web page can be a simple HTML code or a client side script. When the malicious code is inserted in page and clicked by some user, the malicious code becomes a part of the web request of the user. This request can also execute on the user’s computer and steal information.

    46. Question 46. What Type Of Security Testing You Performed?

      Answer :

      To perform the security testing tester try to attack the system. This is the best way to determine the lope hole in the security area of the application. Most of the systems use encryption technique to store passwords. In this we have to try to get access to the system by using different combinations of passwords. Another common example of security testing is to find if the system is vulnerable to SQL injection attacks. While performing the security testing, tester cannot do any changes in any of the following:

      • Configuration of the application or the server
      • Services running on the server
      • Existing user or customer data hosted by the application

    47. Question 47. What Are Steps You Will Perform For Securing A New Web Server?

      Answer :

      Some of the important steps to be carried out for securing the web server are following:

      • Minimize rights.
      • Update permissions.
      • Delete default data and scripts.
      • Make use of software firewall.
      • Enable and make use of IIS logging.
      • Regular backup.

    48. Question 48. What Is Usability Testing In Web Testing?

      Answer :

      Usability testing perform with reference to the end user. In usability testing we find how easily end user can access the application. In terms of websites and software applications, usability is defined as the ease at which a person with no programming knowledge can use the software to complete the desired task.

      Usability is comprised of following:

      • Learnability is how easy it is for a new user to accomplish tasks the first time they visit your website.
      • Memorability is how easy it is for someone to come back to using your website after they haven’t used it for a period of time.
      • Efficiency is how quickly users can complete tasks on your site after they are familiar with its use.

    49. Question 49. What Is Difference Between Web Based Testing And Windows Based Testing?

      Answer :

      Web based testing is concerned with the following:

      • Broken Links in the web pages.
      • Performance of web like response time.
      • Graphical User Interface
      • Text on the page

      Where as in Windows based testing we look for :

      • Functionality
      • Integration

    50. Question 50. What Are The Common Bugs In Web Testing?

      Answer :

      In Web based testing following bugs are very common:

      • Issues in navigation of application
      • Usability
      • Cosmetic Issues and GUI Issues
      • Functional Issues
      • Performance issues - How time it takes to display the page to the user.
      • Load - How much load an application can handle at any point in time.
      • Stress - At how much load application will crash.
      • Flow of data - Information which is entered by user is stored in correct format.
      • If proper static information is not displayed along with text fields to enter data.
      • Links are broken, default focus is not set in forms, tab key not working, all key board short cuts are not fully functional

    51. Question 51. What Is The Difference B/w Desktop Application Testing And Web Testing?

      Answer :

      Desktop Testing - Desktop application testing is standalone testing, it is independent of the other application which are executing on the different machines. In this application testing, tester need not worry about number of user.

      Web testing - Web testing is related to client server. Web testing needs to have many testing’s like Usability, GUI, Load Testing, Performance Testing.

       

    52. Question 52. What Is Field Validation In Web Testing?

      Answer :

      Field validation is used to ensure that only correct data is entered into the field. We can select validation options to make sure that only correct format data can be entered into a field correctly. When validation options are selected, we can use the FileMaker Pro to displays a message when user enter data in incorrectly format. For example, you can set an option to require that users enter a value in a field. The field validations check the format of the data. To ensure this we perform the validation testing in the website. Like the email field must contain the data in email@domain.com format.

    53. Question 53. What Is Focus Testing In Website?

      Answer :

      Focus testing is used to test that when we open a webpage the cursor automatically blink on the particular field. Like in the case of Gmail login page. When we open the Gmail login page the cursor automatically blinks on the username filed. This is the Focus testing in website.

    54. Question 54. Explain Some Web Testing Tools?

      Answer :

      Some of the webs testing tools are discussed below:

      • JMeter (load and performance tester): JMeter is a Java desktop application which is used to create the load test environment and measure performance of the application during load test. It can be used for examine the performance of static and dynamic website.
      • Selenium (Web app testing tool ): Selenium is a contains several application like Selenium IDE, Selenium Remote Control and Selenium Grid to examine and evaluate the web application.

    55. Question 55. What Is Website Testing?

      Answer :

      Website testing is a type of software testing which deal with the testing of the website. Website testing is performing on website to check the functionality, performance, usability, database related issues and browser related issues. To perform this testing we have so many tools like JMeter, Selenium, QTP etc.

Testing Tools Tutorial

All Tutorials

All Practice Tests

All rights reserved © 2020 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Testing Tools Tutorial