Travel and Tourism Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 5881 votes

Travel and Tourism Interview Questions & Answers

Travel and Tourism is the department where they hire people and send to tourism locations to manage the work. Interview is not tough for such roles. One who is interested in travelling and exploring places will have idea on the good places to watch and stay. It is very interesting field and people can enjoy their work. Candidates should have knowledge on famous touring and travel spots. There are number of positions available across all the locations. Wisdomjobs focus on providing interview questions and answers to help you in clearing the interview with ease. Travel and Tourism interview questions are useful to attend job interviews and get shortlisted for job position. Check out interview questions page to get more information.

Travel And Tourism Interview Questions

Travel and Tourism Interview Questions
    1. Question 1. What Tour Guide Must Know?

      Answer :

      A tour guide should know following things before he becomes professional

      • Be aware of the geological condition about the place of the tour
      • Be aware about the local accommodation and restaurant facility
      • Knowledge about the history about the place
      • Local hospital and Police station address for any emergency
      • Likes and dislikes of the tourist
      • Knowing more than one language including local language would be beneficial

    2. Question 2. What Other Tasks Can A Tour Guide Do Other Than His Regular Work?

      Answer :

      • Tour guide can follow up with the guests
      • Can do a complete survey of the place
      • Make photo CDs for guests

    3. Question 3. Explain What Are The Physical Requirements Of A Tour Guide?

      Answer :

      • Must be comfortable working long hours outside
      • Must be comfortable standing and walking for long hours
      • Must be comfortable with a height

    4. Question 4. What All Things Does A Tour Guide Should Carry With Him?

      Answer :

      Depending on the site tour guide must carry the accessories

      • Torch
      • Compass
      • Compact first aid box
      • Map
      • A knife or handy weapon ( Safari Park)

    5. Question 5. What Are The Benefits Of Hiring Tour Guide?

      Answer :

      The benefits of hiring tour guide is

      • You have an immediate access to those things that you are not aware of otherwise
      • You will learn more about culture in-depth from someone on the inside
      • You will have little more security and companionship
      • Flexibility to change your travel plan and to set up priority

    6. Question 6. When Tourist Should Hire A Private Travel Guide?

      Answer :

      A private travel guide can be hired for following conditions

      • When you have very little time and more places to cover
      • When you are visiting a chaotic or relatively dangerous location
      • Private tour guide knows the tricks to take the tourist out from a crowded place and take them to their destinations
      • When language and communication becomes a barrier, tour guides are very useful
      • When you don’t know which is the best place for dining that is hygienic and safe
      • When you want to get rid of the hassle of ticket booking, checking operation hours, timing reservations, etc.
      • During a long stay at any place, private guide can help you to cut down your living cost
      • During an adventure trip, like visiting safari park, you need a private tour guide to keep your life safe from unexpected incidents.
      • When access to certain religious places is not allowed for foreigner’s, tour guide can negotiate with the locals or administrator.

    7. Question 7. What Is The Term Used To Refer Museum Guide?

      Answer :

      A museum guide is often referred as docent especially in U.S.A; they provide specialized knowledge, anecdote and commentary about the exhibitions to the visitors.

    8. Question 8. Mention What Are Benefits And Opportunity For Cruise Ship Guide?

      Answer :

      The benefits for cruise ship are immense 

      • You will have an experience travelling on the ocean
      • You will meet different people and make contact for a long time
      • It will give an opportunity to explore other culture, people, traditions, lifestyles, etc.
      • You will always live a luxurious lifestyle on board
      • You will be paid for travelling

    9. Question 9. As A Tour Guide What Are The Career Options?

      Answer :

      As a tour guide, you can work locally showing tourist city attractions or he can work as an international guide traveling to foreign destinations.  In order to do that you have to take training for domestic, as well as foreign travelling.

    10. Question 10. Explain How Can You Improve Tour Guide Skills?

      Answer :

      You can improve tour guide skills by:-

      Know your audience: You must know your tourist, particularly when you want to influence specific group of people. You should know what age people you are addressing, where do they come from, what is the reason selecting particular destination and so on

      Manage the group: Manage tourist group properly, like they can see and hear correctly what you say, assure passengers a safe passage, be ready to handle unexpected medical situation and select comfortable and safe locations for stops

      Prepare the tour dynamics: Make tour dynamic by including sports, games, demonstrations or even cooking in the wild

      Analyze your tour: Keep tourist engaged and make them feel active. It should not be a long road trip in a deserted land, keep talking to the tourist at regular interval even you can tell them historical stories and myth related to that.  Carry extra binoculars and pass it to passengers to have a better view, this will leave an impact on tourist.

      Make smooth transitions: At the end of the tour make a self-evaluation and figure it out whether you have carried out the tour the way you wanted and what are the area for improvisation.  You can also rotate a feedback form to your tourist at the end of the tour.

    11. Question 11. What Are The Different Categories Of Tourist A Tour Guide Frequently Come Across?

      Answer :

      The different categories for tourist are

      • Sports, recreation and leisure
      • Eco-tourist
      • Educational
      • Cultural
      • Explore their special interest or hobbies

    12. Question 12. Mention What Is The Five Characteristics Of Great Tour Guide?

      Answer :

      The five characteristics of an excellent tour guide is

      • Speak loudly and clearly
      • Helps tourist learn
      • Relays accurate information
      • Continues to learn and improve
      • Act professionally

    13. Question 13. Explain What Is The Approach A Tour Guide Should Go For To Make His Tour Standout?

      Answer :

      To stand out his tour, tour guide must do following things:

      Be a naturalist: Point out some significant natural landmark during your tour, natural habitat, and landscapes are always the tourist attraction.

      Speak about conservation: Tell them some information about how local have conserved this place and how much it is important for them. Give some direction of what to do and what not to do while tour like at some place taking pictures or touching of architectural statues is not allowed.

      Use interesting language or few words: Learn some basic words or language of the tourist you are guiding, it will help them to mix with you, and they will take interest in what you say.

      Intriguing opening: Always ask tourist about their interest and why they choose the place to visit, etc.

      Non-verbal communication: Your body language should be positive and use hand gestures while explaining them, smile and make eye contact. It will give them a sense of reliability and trust on you.

    14. Question 14. What Are The Challenges You Face While Handling Tourist?

      Answer :

      The challenges that tourist has to face is

      • Asking tourist not to do something repeatedly that is prohibited in that area like taking photographs
      • Check everything in the end as there is no negative impact.
      • Telling kids not to do certain things like visiting a zoo not to go close to animals or not to feed them.
      •  Following the guidelines, like not throwing litter anywhere, as it sometimes costs you few dollars.

    15. Question 15. What Should A Tour Guide Do Before The Tour?

      Answer :

      • Plan in advance
      • Provide necessary information to tourist before you start tour ( Health & Safety)
      • Carry appropriate equipment
      • Plan the structure of your tour

    16. Question 16. What Is Intangibility?

      Answer :

      It can be explained as services, which cannot be seen, tested, felt heard or smell or measured before they are delivered and received by customer. For example, travel experience, trust, confidence, hospitality, satisfaction, etc.

    17. Question 17. What Is Inseparability?

      Answer :

      To receive the service customer must be personally and physically present at the point of delivery. Customer cannot be separated from the point of delivery. Service is available at the Point of service Delivery (POD).

    18. Question 18. What Is Perishability?

      Answer :

      Perishable services are those services, which cannot be stored. Unused service of a particular day cannot be sold next day or in advance.

    19. Question 19. Described Adding Value?

      Answer :

      Adding value can be defined as adding extra item, image, product or service, which adds value to the product. For example a good-looking receptionist adds to the quality of hotel, a garnish on food adds to the value of the food. It can be service tool, service staff, environment, image of the owner or chef, etc. Travel agency adds value to the quality of hotel or vice versa.

    20. Question 20. What Is Village Tourism?

      Answer :

      To utilize village and villagers for the purpose of tourism. Tourism managed and operated by villagers for the villagers. Tourism managed and operated by villagers for the villagers.

    21. Question 21. What Is Variability In Tourism Hotel?

      Answer :

      Services are highly variable. The quality of service depends upon how, when where and who provides them. Each time customer receives different levels of satisfaction from the same level of service; same food gives different test to different people.

    22. Question 22. What Is Moment Of Truth?

      Answer :

      It is the actual time when customer interacts with service staff. It is the moment of contact when no management has control. It is the motivation, skill, tools of the service and expectation, behavior, expectation of the customer determines the quality of the service.

    23. Question 23. What Is Product Formation?

      Answer :

      It can be defined as putting different products and services together to form a product for the satisfaction of customer.
      For Example: Hospitality is a product formation which is not made from a single item.

    24. Question 24. What Is Point Of Contact?

      Answer :

      Place, item, product, staff, service customer contact to receive service. It can be building, service environment, delivery items, staffs, follow travelers which they contact and receive positive or negative feelings.

    25. Question 25. What Is Hospitality In Terms Of Hotel Industry?

      Answer :

      Hospitality actually means, "taking care of guests in the best possible way". 

      ★ Organizing, providing services and looking care after guests is included in it.
      ★ It means friendly and generous treatment of guests. 

      Hospitality industry includes all companies involved in providing services for guests. They provide more mental satisfaction than tangible objects.

    26. Question 26. Described Continuously Rendered Service?

      Answer :

      Continuously rendered services are those services, which are prepared and provided only to the customers who are physically present. This kind of service is not finished in instant time; it is a process, which is extended to a time limit. It is a kind of face-to-face interaction. For example reservation service, restaurant service, massage, etc.

    27. Question 27. What Is High Touch Service?

      Answer :

      These are those services which are already prepared but the customer receive it only when he wants. For e.g. room reservation, fast food, printed information, housekeeping service, etc.

    28. Question 28. What Is Excursionist?

      Answer :

      This term is used for the temporary visitors, who do not even stay for twenty- four hours in a hotel.

    29. Question 29. What Is Back Of The House?

      Answer :

      Staffs who are not directly involved in providing service. Guests rarely interact with them.

    30. Question 30. What Is Amenities?

      Answer :

      Extra facilities, service added with attraction, accessibility and accommodation to create tourism. It includes trust, friendship, hospitality, etc.

    31. Question 31. What Is Attraction?

      Answer :

      Anything/object/activity, which attracts tourists and attach with it.

    32. Question 32. What Is Adventure Tourism?

      Answer :

      To convert the adventure into pleasure for the purpose of tourism business.

    33. Question 33. What Is Blind Baking?

      Answer :

      To bake a pie crust without the filling. Metal weights or dried beans are typically utilized to keep the pastry from bubbling.

    34. Question 34. What Is The American Service?

      Answer :

      American service usually is pre planned service, in other word its also called coffee shop service, or e.g mac- download service.

    35. Question 35. What Are The Objectives Of Tourism?

      Answer :

      Objectives of tourism are not limited to the aspects of entertainment only, although this constitutes one of the important aims. The new concept of tourism, which is adopted by SCTH and led by the government, considers tourism as a sector of multiple benefits, including economic, cultural, social, heritage and environmental benefits as related to different segments of the society. Hence, it is evident that, this sector has a set of nested dimensions and aspirations that are in the service of the individual and the society.

    36. Question 36. What Are The Main Achievements Of Scth In Tourism?

      Answer :

      SCTH has set up objectives of a comprehensive strategy and progress in tourism. These strategic goals are achieved gradually and systematically. SCTH celebrates the empowerment of the concept of tourism in the Saudi citizens. SCTH has made a positive shift in its claim in this regard. It succeeded in transferring the concept of tourism to be associated with individuals and institutions as a social responsibility. Accordingly, new tourism activities and programs undergo systematic organization, based on institutional vision and prospective studies with the participation of all ministries in the government and private institutions that are directly and indirectly connected with the tourism industry.

    37. Question 37. How Do You Deal With The Traditional Patterns Of Tourism?

      Answer :

      SCTA deals with diverse tourism types in accordance with an integrated administrative methodology.  The patterns of traditional tourism have already been listed and multiple studies on their emotional dimension and potential of their being reproduced again have been conducted. Research outcomes paved the way for developing regulatory frameworks to reproduce traditional souks, long-established games and traditional crafts through private and public institutions.  These are experiencing a high demand from all segments of society.

    38. Question 38. Has The Traditional Vision On Tourism Been Addressed And New Outlets Opened?

      Answer :

      SCTA undertakes marketing the concept of tourism that enhances national, religious and social values and while not contradicting them. It stresses the importance of acquisition of national and cultural values in order to show respect, care and preservation of them. This is considered a shift in the social awareness towards tourism. Observers have noted the existence of such a positive shift for community-based tourism.

    39. Question 39. What Type Of Work Is Involved In Travel And Tourism Industry?

      Answer :

      Travel and Tourism industry is mainly concerned with giving services to people who are going away from home, either on business trip or on a vacation. This industry work area involves dealing with customers, providing ticketing and money exchange facilities, arranging visas, making reservations, providing tourist guides and all-important details that are needed.

    40. Question 40. I Have Heard A Lot About Iata Or Arc Number, What Is The Function Of Iata Or Arc Number In Travel And Tourism Industry?

      Answer :

      ARC (Airlines Reporting Corporation) and IATA (International Air Transportation Association) are two organizations that issue unique ARC or IATA number to qualified organizations. After getting IATA or ARC this number organization can issue tickets and claim for commission.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Travel And Tourism Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial