Time Management Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Time Management Interview Questions & Answers

Are you preparing for Time Management interview? Time management is simply managing time. Every one in the present world are busy with their life and not able to finish their tasks on time and delays next work. Finally not finishing the expected work. This leads to severe pressure from manager and stirs the personal life. By managing time like allocating certain time to a task and focusing on it will let you finish it quickly. Companies are hiring candidates with good time management skills so that they can complete the desired task in desired time. Good knowledge on how to set certain time to a task will fetch you the job. Wisdomjobs framed Time Management interview questions and answers to make it easier for your interview preparation.

Time Management Interview Questions

Time Management Interview Questions
    1. Question 1. Describe To Me In Detail A Time When You Took The Initiative In A Major Project.

      Answer :

      Applicant should express a desire to take on more responsibility when needed. They should have enough confidence to single handedly make decisions and a desire to move up in the company.

    2. Question 2. How Do You Manage Your Time In A Project When The Project Has A Tight Deadline? Give An Example To Prove Your Point.

      Answer :

      Job seeker should know the importance of time management in projects and be able to show this in his/her personal example. They should also show that they have the techniques and ability to manage time properly under the pressure of completing major projects.

    3. Question 3. What Is Your First Reaction When Your Senior Manager Assigns A Task That You Think Is Impossible?

      Answer :

      Applicant should have the ability to analyze the situation and make every attempt to come up with a solution. They should not have a problem asking co-workers for help from and be responsible enough to make sure that the task was done right.

    4. Question 4. Isn't It The Time And The Lack Of It To Finish All Your Duties And Activities?

      Answer :

      Gadgets and modern tools, like cellular phones, microwave ovens, computers, and portable electronic organizers (PDAs) have made our lives easier and have given us the necessary advantage to lessen our time to work on certain tasks.

      The connectivity of people through mobile technology, as well as the vast and efficient transportation system in industrialized and currently developing countries, leads to faster communication and social linkages.

      Changes like these have emphasized the importance of time management and a creation of a more organized and practical lifestyle. Time has therefore been measured and controlled through these developments, so we have to adjust according to the demands of our times. To picture this out, just think of your life as a giant hourglass with golden grains of sand, the top-half running empty and inside the bottom-half, we are being drowned by so many works and labors.

    5. Question 5. What Are The Characteristics Of Object Oriented Programming Language?

      Answer :

      Some key features of the Object Oriented programming are:

      • Emphasis on data rather than procedure
      • Programs are divided into entities known as objects
      • Data Structures are designed such that they characterize objects
      • Functions that operate on data of an object are tied together in data structures
      • Data is hidden and cannot be accessed by external functions
      • Objects communicate with each other through functions
      • New data and functions can be easily added whenever necessary
      • Follows bottom up design in program design

    6. Question 6. In Our Daily Struggle Towards Our Goals, Time And The Lack Of It Becomes Our Enemy?

      Answer :

      But this should not be the case!

      Since time is also a human invention, a form of measurement in knowing our past or history. The narrative of time, or how we have organized our memories and our past experiences using the standards of time, is very important in knowing the development of human civilization as well as societies and cultures.

      More than this, we can also influence the changes in time and space relationship. We can manage these changes and prepare ourselves for the tasks within the time being that we can foresee. Time Management is an important skill and knowledge especially in organizing complicated social structures.

      In practical terms, we must recognize the importance of every moment and how each daily perception of second, minute, hour, etc, affects our survival and interaction with others in our rapidly changing environment. We could learn new things by knowing the importance of little changes that could affect larger phenomena.

      One should know that a particular second in a chemical change is very relevant to whatever result of a scientific experiment.

      On a more practical note, a decision made within a matter of seconds or days can change a destiny of a person, more so, even a nation.

      The Millennium Celebration during the onset of the year 2000 was a major event and had inspired millions of people on what to expect and what to reflect as we marked two thousand years of human triumphs, defeats, and struggles. That celebration marked some of the most important achievements and even worries, as time is about to enter its historical leap. The millennium bug made some of us anxious. It scared people with cataclysmic scenarios of technology going frenzy as the two zeros of the year 2000 enters into our state of mind, resulting in outdated computer technology.

      We are now moving towards the future, when and where time is one factor that can influence our success or downfall. In this regard, we can contemplate on some concepts and ideas about time.

    7. Question 7. Tell Me About A Time You Got Totally Fed Up On The Job. What Did You Do After That?

      Answer :

      Job seeker should be able to accept his/her mistakes gracefully and try there best to resolve it. They should also be able to determine why the situation became so stressful.

    8. Question 8. Time Management Is An Important Skill And Knowledge Especially In Organizing Complicated Social Structures.

      Answer :

      Time is more valuable than money. You can accumulate money - but not time...

      Just imagine yourself every morning, still sleepy and dreamy from the less than five hours of sleep.

      You are about to start your day with seemingly insurmountable tasks: there are bills waiting to be paid, reports to be submitted before 12 noon, calls to be made, a long grocery list for the weekends, a barbecue party, endless post-6 p.m. meetings, tasks, tasks, tasksand even more tasks. 

    9. Question 9. Describe A Situation In Where You Had A Task That Was Quite Demanding And What Was The Result Of It?

      Answer :

      Applicant should show strong decision making powers and a feeling of responsibility towards his/her work.

    10. Question 10. Tell Me About A Specific Task You Undertook, Which Was A Challenge For You?

      Answer :

      Applicant should try to do his work with dedication, even in stressful circumstances.

    11. Question 11. How To Plan Instead Of Procrastinate?

      Answer :

      Identify what it is. The first thing is to identify the who, what, when, where, and how of the project.

      Get it out of your head. Begin to write it down in a notebook or electronic file so you can get it out of your head. Your conscious mind is best used for focusing not for storage as David Allen will tell you.

      Chunk it down. This is another way of looking at the who, what, when, where, and how. Don't let the monster take over. There are ways to break down any project into doable parts. Start to put your ideas into categories.

      Prioritize. Keep asking yourself what is most important in the project and adjust things as you go.

      Assign enough time. Often people don't allow enough time to complete a task. The rule of thumb is to add 50% more time than you think it will take. So if you think it will take an hour for a task, plan on an hour and a half.

      Delegate. And, last but not least, delegate tasks to other people. There is always more that can done by someone else than you think. Take a moment to identify tasks and people who can help.

    12. Question 12. Tell Me About A Time When You Asked For Extra Responsibility In Any Of Your Previous Jobs.

      Answer :

      Applicant should show a natural desire for doing extra tasks willingly.

    13. Question 13. Does Yes Really Mean Yes?

      Answer :

      By saying 'yes' they will have to say 'no' to something that is important for their own happiness. Each time they give they may be cross with themselves for doing this and continuing this will create lowered self esteem, lack of confidence and even resentment.

    14. Question 14. How Can I Achieve Increased Control With The Implementation And Progress Of My Projects?

      Answer :

      By using the Status Task, Status Indicator and Status Automation facilities in Task Timer you ensure a uniform and structured status reporting on both individual and organisational levels. The facilities enable you to focus on what is important without spending time on all the details.

    15. Question 15. How Do I Manage My Time Effectively?

      Answer :

      Divides daily tasks into 4 categories :

      1. Important but Not Urgent
      2. Important and Urgent
      3. Not important but Urgent
      4. Not important and Not Urgent

    16. Question 16. How You Can Succeed With The Enormous Benefit Of Time Management?

      Answer :

      Exercising time management requires--you guessed it--time. It appears a touch of an absurdity, doesn't it? To develop effective time allocation ability, you need to take more time out of your busy day that already contains more jobs than you have some time to do.

      But the investment of time used to plan your time will create more time open to you in the future. So if you are already beaten down by your to do list, and you end up making excuses not to do what you know must be done, then you want some incentive. You'll be able to find that inducement in the Huge Benefit of resource management.

    17. Question 17. How To Manage Your Time And Prioritize Your Tasks?

      Answer :

      If you think you are working too hard and still unable to complete all the tasks on your various lists, you're probably right. It has become a very common way of working and living in our society today. Most people are being asked to do more with less - less resources and less training. "Just get it done!" has become the mindset. This mindset has jeopardized quality and morale at work, and at home.

      Set Boundaries
      Set Priorities

    18. Question 18. How You Can Get More Done In Less Time?

      Answer :

      4 Key tips to help you with time management.

      • The first thing you want to do is sit down and write out a list of all of your required responsibilities for the week so you know what you need to be doing. The things that you absolutely need to get done over the week. Things like daily chores around the house. Your family , work responsibilities ect... Then prioritize them in the order of importance.
      • Next You need to know what you are currently spending your time on. You need to get yourself a daily planner and for one week write down everyday what you did and how much time it took to do it. I mean everything that you do. How long for cooking meals, time on the computer, tv, phone. How long it takes to get ready for work, traveling to work or school etc.... You want to study what you did for the week and how much time it took for each activity. Then anything that is not of immediate importance to your list you either stop doing that activity or greatly cut back on the time you spend on it. Things like time on the phone, computer, watching television.
      • Now to get more done in less time you will start off your day working only on those items on your list and nothing else until those tasks are completed.
      • The real key also is to not let any thing distract you and get you off track of your work. Example of this would be do not answer the phone either unplug the phone or let the answering machine take a message. Do not answer the door or if you do let who ever is at the door know that you are busy and this is not a good time. If you have a favorite show that is on early in the day when you need to be working on your responsibilities then tape it so that you can watch it later.

    19. Question 19. Can You Really Learn To Manage Your Time And Priorities?

      Answer :

      Yes. All of the following ineffective behavior patterns can be overcome:

      • Difficulty saying "no" to a request for your time
      • Procrastinating and losing things
      • Swimming in sticky notes
      • Juggling several things at once
      • Enjoying project start-ups, but finding difficulty completing them
      • Daydreaming often

      While these behavior patterns are not easy to change, they can be changed with practice. This course provides opportunities for you to create the necessary framework for addressing those factors that work against you. This course helps you dig deeper into your daily schedule and determine areas for improvement. It helps you to minimise or eliminate the obstacles that stand in the way of your goals.

    20. Question 20. Why Is Time And Priority Management Important?

      Answer :

      If you often feel overwhelmed by the many time requirements life demands, this course provides the basic framework to dramatically improve your ability to manage time.

      Individuals need effective time-management skills to succeed today. Regardless of the position in an organisation, success hinges on the effective use of time.

    21. Question 21. How Do I Focus On The Most Important Tasks In My Daily Work?

      Answer :

      Task Timer has a pre-defined system for prioritizing Tasks which makes it possible for you to recognize and focus on the most important tasks in order to reach your goals. Hereby you enjoy improved utilization of your time.

Sales Management Tutorial

Time Management Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Sales Management Tutorial