Surveying Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 2 votes

Surveying Interview Questions & Answers

Are you a civil engineer who has specialization in Surveying, which is the first step of any engineering project? If yes, then wisdomjobs can help you to build a career in the Surveying job. In a Surveying job, you will be involved in analyzing and determining the design of a land on which a structure is going to be constructed. A surveying job will also give you the opportunity to use technologies such as the Global Positioning System (GPS) and Geographic Information System (GIS) to locate the exact points and boundaries of the land. In order to know more about the Surveying job, read the wisdomjobs page thoroughly and get detailed information about the various job vacancies in the Surveying field. Prepare well for the interview by reading the Surveying job interview questions and answers which have been prepared by our experts.

Surveying Interview Questions

Surveying Interview Questions
    1. Question 1. What Is Surveying?

      Answer :

      The profession or work of examining and recording the area and features of a piece of land so as to construct a map, plan, or detailed description of it.

    2. Question 2. What Is A Surveyor?

      Answer :

      Surveyors update boundary lines and prepare sites for construction so that legal disputes are prevented. Surveyors make precise measurements to determine property boundaries. They provide data relevant to the shape and contour of the Earth's surface for engineering, mapmaking, and construction projects.

    3. Question 3. What Is A Property Surveyor?

      Answer :

      It is important, therefore, that you employ a surveyor yourself to undertake a thorough inspection of the property you wish to buy. The types of surveys available. There are two main types of structural survey available for those buying a property: a Homebuyer's Report or a Full Building Survey.

    4. Question 4. What Is A Marine Surveyor?

      Answer :

      A Marine surveyor (including "Yacht & Small Craft Surveyor", "Hull & Machinery Surveyor" and/or "Cargo Surveyor") is a person who conducts inspections, surveys or examinations of marine vessels to assess, monitor and report on their condition and the products on them, as well as inspects damage caused to both vessels .

    5. Question 5. What Is An Automatic Level?

      Answer :

      A dumpy level, builder's auto level, leveling instrument, or automatic level is an optical instrument used to establish or verify points in the same horizontal plane. It is used in surveying and building with a vertical staff to measure height differences and to transfer, measure and set heights.

    6. Question 6. What Is The Use Of Dumpy Level?

      Answer :

      A dumpy level is a surveying tool that measures horizontal lines. It is used to determine relative height and distance among different locations. In modern times, it is most commonly used to obtain measurements for buildings rather than to gather information on large tracts of land.

    7. Question 7. What Does It Mean To Survey A Boat?

      Answer :

      Basically, it is a detailed inspection of a boat, hopefully done by a qualified, diligent, intelligent and honest surveyor, for the purpose of determining its current condition and seaworthiness.

    8. Question 8. What Is A Chartered Quantity Surveyor?

      Answer :

      Members and Fellows of the RICS entitled to use the designation (and a number of variations such as "Chartered Building Surveyor" or "Chartered Quantity Surveyor" or "Chartered Civil Engineering Surveyor" depending on their field .

    9. Question 9. What Is A Level Staff?

      Answer :

      A level staff, also called levelling rod, is a graduated wooden or aluminum rod, used with a levelling instrument to determine the difference in height between points or heights of points above a datum surface.

    10. Question 10. What Is A Transit Tool?

      Answer :

      A transit level is an optical instrument, or a telescope, complete with a built-in spirit level that is mounted on a tripod. Transit levels are used mainly for surveying and building, but they can be used to determine the relative position of lines and objects as well.

    11. Question 11. What Is An Abney Level Used For?

      Answer :

      An Abney level and clinometer, is an instrument used in surveying which consists of a fixed sighting tube, a movable spirit level that is connected to a pointing arm, and a protractor scale.

    12. Question 12. What Is A Total Station?

      Answer :

      A Total Station is a modern surveying instrument that integrates an electronic theodolite with an electronic distance meter. A theodolite uses a movable telescope to measure angles in both the horizontal and vertical planes.

    13. Question 13. What Is Meant By Hydrographic Survey?

      Answer :

      Hydrographic survey is the science of measurement and description of features which affect maritime navigation, marine construction, dredging, offshore oil exploration/offshore oil drilling and related activities.

    14. Question 14. How Long Does It Take To Become A Chartered Surveyor?

      Answer :

      Most states require a degree along with an internship, to become a professional land surveyor. Most degrees are a four year college degree in surveying or geomatics or a 2 year associate degree. After college you then have to become licensed in whichever state you want to practice surveying in.

    15. Question 15. How Does A Theodolite Work?

      Answer :

      A theodolite works by combining optical plummets (or plumb bobs), a spirit (bubble level), and graduated circles to find vertical and horizontal angles in surveying. An optical plummet ensures the theodolite is placed as close to exactly vertical above the survey point.

    16. Question 16. What Is A Surveyor's Transit?

      Answer :

      A vernier compass has an adjustable scale that allows for the "setting off" of the magnetic declination and the compass can then directly read true north. The Transit and Theodolite. Transit. Theodolite. The transit and theodolite are used by the surveyor to measure both horizontal and vertical angles.

    17. Question 17. What Is An Optical Square?

      Answer :

      An optical square is a square refracting block which refracts an incident beam at an angle of 90 degrees.It can be used with an autocollimator for measuring squareness of a workpiece.

    18. Question 18. What Is An Edm In Surveying?

      Answer :

      A total station or TST (total station theodolite) is an electronic/optical instrument used in modern surveying and building construction. The total station is an electronic theodolite (transit) integrated with an electronic distance meter (EDM) to read slope distances from the instrument to a particular point.

    19. Question 19. What Is A Digital Theodolite Used For?

      Answer :

      In addition to measuring horizontal and vertical angles, digital theodolite are used to establish straight lines, to establish horizontal and vertical distances through the use of stadia, and to establish elevations when used as a level.

    20. Question 20. What Is A Bathymetric Survey?

      Answer :

      Bathymetry is the study of the "beds" or "floors" of water bodies, including the ocean, rivers, streams, and lakes. The term "bathymetry" originally referred to the ocean's depth relative to sea level, although it has come to mean “submarine topography,” or the depths and shapes of underwater terrain.

    21. Question 21. What Is An Intermediate Survey?

      Answer :

      Intermediate Survey—The inspection of a vessel by a classification society surveyor which takes place between two and three years before and after each Special Survey for such vessel pursuant to the rules of international conventions and classification societies.

    22. Question 22. What Is The Rics?

      Answer :

      The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) is a professional body that accredits professionals within the land, property and construction sectors worldwide. Members holding RICS qualifications may use the following designations after their name: MRICS (Member), FRICS (Fellow), AssocRICS (Associate).

    23. Question 23. What Is The Apc?

      Answer :

      The APC – assessment of professional competence – is the training scheme that graduates need to complete on the job to qualify as a chartered surveyor. Becoming chartered with the Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) is a key milestone in a surveyor's professional development.

    24. Question 24. What Is A Graphometer?

      Answer :

      The graphometer, semicircle or semicircumferentor is a surveying instrument used for angle measurements. It consists of a semicircular limb divided into 180 degrees and sometimes subdivided into minutes. The limb is subtended by the diameter with two sights at its ends.

    25. Question 25. What Is The Basic Principle Of Chain Surveying?

      Answer :

      Chain surveying is the type of surveying in which only linear measurements are made in the field. The main principle of chain surveying or chain triangulation is to provide a framework consist of number of well-conditioned triangles or nearly equilateral triangles. It is used to find the area of the field.

    26. Question 26. What Is The Chain Survey?

      Answer :

      Chain survey is the simplest method of surveying. In this survey only measurements are taken in the field, and the rest work, such as plotting calculation etc. are done in the office. This is most suitable adapted to small plane areas with very few details.

    27. Question 27. What Is The Tool Surveyors Use?

      Answer :

      The main surveying instruments in use around the world are the theodolite, measuring tape, total station, 3D scanners, GPS/GNSS, level and rod. Most instruments screw onto a tripod when in use. Tape measures are often used for measurement of smaller distances.

    28. Question 28. What Is A Chartered Surveyor?

      Answer :

      Chartered surveyors in the core of the profession may offer mortgage valuations, homebuyer's survey and valuations, full building surveys, building surveyors' services, quantity surveying, land surveying, auctioneering, estate management and other forms of survey- and building-related advice.

    29. Question 29. What Is The Purpose Of Hydrographic Surveying?

      Answer :

      Hydrographic survey is the science of measurement and description of features which affect maritime navigation, marine construction, dredging, offshore oil exploration/offshore oil drilling and related activities.

    30. Question 30. What Is A Tacheometer?

      Answer :

      Tacheometry, from the Greek "quick measure", is a system of rapid surveying, by which the positions, both horizontal and vertical, of points on the earth's surface relatively to one another are determined without using a chain or tape or a separate leveling instrument.

Surveying Related Interview Questions

Surveying Related Practice Tests

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Surveying Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial