Strength of Materials Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 7 votes

Strength of Materials Interview Questions & Answers

Are you a person with bachelor degree in material science? Are you person with material engineering then logon to Wisdom jobs online site. Strength of Materials also called Mechanics of materials is a subject which deals with the behaviour of solid objects subject to stresses and strains. The study of strength of materials often refers to various methods of calculating the stresses and strains in structural members, such as beams, columns band shafts. It is ability to with stand an applied load strength of materials relies on the experience as well as theory and is a scientific in development. So track your future as Biomedical engineer, Project Manager, Quality Manager, Material Engineer Environmental Engineer by looking into Strength of Materials job interview question and answers given.

Strength Of Materials Interview Questions

Strength of Materials Interview Questions
    1. Question 1. Define Compressive Stress And Compressive Strain?

      Answer :

      The stress induced in a body, when subjected to two equal and opposite pushes, as a result of which there is an decrease in length, is known as compressive stress. The ratio of increase in length to th original length is known as compressive strain.

    2. Question 2. Define Shear Stress And Shear Strain?

      Answer :

      The stress induced in a body, when subjected to two equal and opposite forces, which are acting tangentially across the resisting section as a result of which the body tends to shear off across the section is known as shear stress and corresponding strain is known as shear strain.

    3. Question 3. What Is Sketch A Composite Bar?

      Answer :

      A bar made up of two or more bars of equal length but of different materials rigidly fixed with each other behaving as one unit for extension or for compression when subjected to an axial tensile or compressive load is called as a composite bar.

    4. Question 4. Define Poisson’s Ratio?

      Answer :

      The ratio of lateral strain to the linear strain is a constant for a given material, when the material is stressed within the elastic limit. This ratio is Poisson’s ratio and it is generally denoted by 1/m or µ.

      Poisson’s ratio 1/m = µ = linear starin/ lateral starin.

    5. Question 5. Write The Relationship Between Modulus Of Elasticity, Modulus Of Rigidity And Poisson’s Ratio?

      Answer :

      The relationship between modulus of elasticity, modulus of rigidity and Poisson’s ratio is given by

                                 E = 2C (1+ 1/m)

      E=Modulus of elasticity

      C=Modulus of rigidity

      1/m = Poisson’s ratio

    6. Question 6. What Is State Hooke’s Law?

      Answer :

      Hooke’s law is stated as when a material is loaded within elastic limit, the stress is proportional to the strain produced by stress, or Stress/strain=constant. This constant is termed as modulus of elasticity.

    7. Question 7. Define Stress And Strain?

      Answer :

      Stress: The force of resistance per unit area, offered by a body against deformation is known as stress.

      Mathematically stress is written as

      f=P/A

      Where f= stress

      P=external force or load

      A=cross-sectional area.

      Unit of stress: stress is represented in N/m2

      Strain: The ratio of change in dimension to the orginal dimension when subjected to an external load is termed as strain and is denoted by e. It has no unit.

    8. Question 8. Define Modulus Of Rigidity?

      Answer :

      The ratio of shear stress to the corresponding shear strain when the stress is within the elastic limit is known as modulus of rigidity or shear modulus and is denoted by C or Gor N

                                                Shear stress / Shear strain = q / ?

    9. Question 9. Define Modulus Of Elasticity?

      Answer :

      The ratio of tensile stress or compressive stress to the corresponding strain is known as modulus of elasticity or young’s modulus and is denoted by E.

                           stress / strain  = E

    10. Question 10. Define Bulk Modulus?

      Answer :

      When a body is subjected to an uniform direct stress in all the three mutually perpendicular directions, the ratio of the direct stress to the corresponding volumetric strain is found to be a constant is called as the bulk modulus of the material and is denoted by K.

                  K =  direct stress / volumetric strain = P/A / dv/v

    11. Question 11. Define Longitudinal Strain And Lateral Strain?

      Answer :

      Longitudinal strain: longitudinal strain is defined as the deformation of the body per unit length in the direction of the applied load.

      Longitudinal strain= dL/L

      Where L= length of the body.

      P= tensile force acting on the body

      dL= increase in the length of the body in the direction of P

    12. Question 12. Define Factor Of Safety?

      Answer :

      It is defined as the of ultimate stress to the working stress or permissible stress.

              Factor of safety = ultimate stress / permissible stress

    13. Question 13. State The Two Conditions Employed In Solving A Composite Bar Subjected To An Axial Load?

      Answer :

      Two conditions employed in solving a composite bar are

      • P=f1A1 + f2A2
      • e= f1/E1 + f2/E2

      Where P =total load

      e= strain

      f1 and f2 = stress set up in the respective materials.

      E1 and E2 = modulus of elasticity of the respective materials.

      Give the relationship between modulus of elasticity, modulus of rigidity and bulk modulus.

                                   E = 9KC / 3K+C

      Where

      E= young’s modulus

      K= bulk modulus

      C= rigidity modulus

    14. Question 14. What Is Stability?

      Answer :

      The stability may be defined as an ability of a material to withstand high load without deformation.

    15. Question 15. Give Example For Gradually Applied Load And Suddenly Applied Load?

      Answer :

      Example for gradually applied load

      When we lower a body with the help of a crane, the body first touches the platform on which it is to be placed. On further releasing the chain, the platform goes on loading till it is fully loaded by the body. This is the case of gradually applied load.

    16. Question 16. Example For Suddenly Applied Load?

      Answer :

      When we lower a body with the help of a crane, the body is first of all, just above the platform on which it is to be placed. If the chain breaks at once at this moment the whole load of the body begins to act on the platform. This is the case of suddenly applied load.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Materialize Tutorial