Sql Azure Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Sql Azure Interview Questions & Answers

If you are an expert in Sql Azure then this is for you. Let us know if you looking for a job change? Then do not worry, we’ve a right answer for your job interview preparation. If you are preparing for Sql Azure job interview then go through Wisdomjobs interview questions and answers page. Sql Azure is the Microsoft cloud based database service. SQL Azure enables organizations to store general purpose relational data in the cloud and quickly scale the size of their databases up or down as business needs change. Good knowledge on the Sql Azure is must to crack the interview. Below are the Sql Azure interview questions and answers which makes you comfortable to face the interviews:

Sql Azure Interview Questions

Sql Azure Interview Questions
    1. Question 1. What Is Sql Azure?

      Answer :

      Microsoft SQL Azure is a cloud-based relational database service that is built on SQL Server technologies and runs in Microsoft data centers on hardware that is owned, hosted, and maintained by Microsoft.

    2. Question 2. What Is Sql Azure Federations?

      Answer :

      SQL Azure federation provides tools that allow developers to scale out (by sharding) in SQL Azure.

      Here are some of the benefits of a sharded database: 

      • Taking advantage of greater resources within the cloud on demand.
      • Allowing customers to have their own database, to share databases or to access many databases.
      • Reducing the exposure of a single point of failure.
      • Benefiting from the lower costs of using cloud resources on an as-needed basis and releasing them when done.
      • Reducing I/O bottlenecks and SQL Azure throttling.

    3. Question 3. What Is Sharding?

      Answer :

      • It is a technique for partitioning large data sets, which improves performance and scalability. 
      • It also enables distributed querying of data across multiple tenants.

    4. Question 4. What Is Federation Root Database?

      Answer :

      The federation root database is a SQL Azure database that contains metadata about the federations. It’s the first thing you need to create when setting up your own federation

      example:

      CREATE DATABASE [fedRoot] COLLATE French_CI_AS (MAXSIZE = 100 GB, EDITION = 'business')

    5. Question 5. What Is Federation?

      Answer :

      The federation is where you define the data type (e.g., Customer ID, Product ID) you’ll shard on. 

      As with creating the root database, you can create a federation through the SQL Azure database management portal, 

      with SQLAzureMW or by using this T-SQL script while connected to your root database:

      CREATE FEDERATION <FederationName>(<DistributionKeyName> <DistributionType> RANGE)

      In this example, 

      <FederationName> is the name of the federation (not the name of the physical database, which is a System-GUID). 

      <DistributionKeyName> is the name for the distribution key, 

      and <DistributionType> is the distribution data type that data will be sharded on. 

      The valid distribution data types are int, bigint, uniqueidentifier and varbinary (up to 900).

    6. Question 6. What Is Federation Member?

      Answer :

      The federation member is the shard (i.e., the database containing a specific range of information).

      T-SQL script:

      USE FEDERATION ROOT WITH RESET 

      GO 

      ALTER FEDERATION <Federation Name> SPLIT AT (<Distribution KeyName>=<script point>)

    7. Question 7. How To Scale Out A Federation By Sql Statement?

      Answer :

      ALTER FEDERATION <FederationName> SPLIT AT (<DistributionKeyName>=<value>)

    8. Question 8. What Is Sql Azure Firewall?

      Answer :

      SQL Azure firewall is a security mechanism that blocks requests based on its IP address.

    9. Question 9. What Is The Difference Between Web Edition And Business Edition?

      Answer :

      SQL Azure Web edition database Max Size is 5 GB whereas the business edition supports Max Size up to 50 GB. 

      The size of a web edition database can be increased (/decreased) in the increments (/decrements) of 1 GB 

      where as the size of a business edition can be increased in the increments of 10 GB.

    10. Question 10. How Many Databases Can We Create In A Single Server?

      Answer :

      150 databases (including master database) can be created in a single SQL Azure server.

    11. Question 11. How Many Servers Can We Create In A Single Subscription?

      Answer :

      As of now, we can create six servers under a single subscription.

    12. Question 12. How Many Replicas Are Maintained For Each Sql Azure Db?

      Answer :

      3 replicas are maintained for each logical DB. 

      Single primary is observed as the replica where actual read/write take place. Once this goes down, another replica is upgraded automatically as a single primary.

    13. Question 13. What Is The Index Requirement In Sql Azure?

      Answer :

      All tables must have clustered index. You can't have a table without clustered index.

    14. Question 14. What Is Cloud Computing?

      Answer :

      Cloud Computing:

      Cloud computing is a model for enabling ubiquitous, convenient, on-demand network access to a shared pool of configurable computing resources (e.g., networks, servers, storage, applications, and services) that can be rapidly provisioned and released with minimal management effort or service provider interaction.

    15. Question 15. How Is Sql Azure Different Than Sql Server?

      Answer :

      SQL Azure is a cloud based service and so it has own set of pros and cons when compared to SQL server. SQL Azure service benefits includes on demand provisioning, high availability, reduced management overhead and scalability. But SQL Azure abstracts some details from the subscriber which can be good or bad which depends on the context of the need.

    16. Question 16. How Many Replicas Are Maintained For Each Sql Azure Database?

      Answer :

      For each database, three replicas are maintained for each database that one provisions. One of them is primary replica. All read/write happen on primary replica and other replicas are kept in sync with primary replica. If for some reason, primary goes down, other replica is promoted to primary. All this happens under the hood.

    17. Question 17. How Can We Migrate From Sql Server To Sql Azure?

      Answer :

      For Data Migration, we can use BCP or SSIS. And for schema Migration we can use Generate Script Wizard. Also, we could use a Tool called SQL Azure migration wizard available on codeplex.

    18. Question 18. Which Tools Are Available To Manage Sql Azure Databases And Servers?

      Answer :

      We can manage SQL Azure database using SQL server management server 2008 R2. Also, we can manage SQL Azure databases and servers through a Silverlight app integrated in Azure management portal.

    19. Question 19. Tell Me Something About Security And Sql Azure?

      Answer :

      SQL Azure service allows blocking a request based on its IP address through SQL Azure firewall. It uses SQL server Authentication mechanism to authenticate connections. Also connections to SQL Azure are SSL-encrypted by default.

    20. Question 20. How Do We Synchronize On Premise Sql Server With Sql Azure?

      Answer :

      We could use a No code solution called DATA SYNC (currently in community technology preview) to synchronize on-premise SQL server with SQL Azure. We can also develop custom solutions using SYNC framework.

    21. Question 21. How Do We Backup Sql Azure Data?

      Answer :

      SQL Azure keeps three replicas of a database to tackle hardware level issues. To tackle user level errors, we can use COPY command that allows us to create a replica of a SQL Azure database. We can also backup SQL Azure data to local SQL server using BCP, SSIS, etc. but as of now, point in time recovery is not supported.

    22. Question 22. What Is The Current Pricing Model Of Sql Azure?

      Answer :

      Charges for SQL Azure consumption is based on

      1. Size
      2. Data Transfer.

    23. Question 23. What Is The Current Limitation Of The Size Of Sql Azure Db?

      Answer :

      Maximum size of a SQL Azure database is 50 GB.

    24. Question 24. How Do You Handle Datasets Larger Than 50 Gb?

      Answer :

      As of now, we have to build custom solution at application level that can handle scale out of underlying SQL Azure databases. But Microsoft has announced, SQL Azure Federations that will assist scaling out of SQL Azure databases. And scale out means that we are splitting the data into smaller subsets spread across multiple databases.

    25. Question 25. What Happens When The Sql Azure Database Reaches Max Size?

      Answer :

      Read operations continue to work but create/insert/update operations are throttled. You can drop/delete/truncate data.

    26. Question 26. How Do You Improve The Performance Of A Sql Azure Database?

      Answer :

      We can tune a SQL Azure database using information available from execution plan and statistics of a query. We could use SQL Azure Dynamic Management views to monitor and manage SQL Azure database.

      Also, SQL Azure performance is affected by network latency and bandwidth. Considering this, code in application topology gives the best performance.

    27. Question 27. What Is Code Near Application Topology?

      Answer :

      Code near application topology means that the SQL Azure database and the windows azure hosted service consuming the data are hosted in the same Azure datacenter.

    28. Question 28. What Were The Latest Updates To Sql Azure Service?

      Answer :

      Latest SQL Azure updates include multiple servers per subscription, SQL Azure co administrator support, creating Firewall rules for servers with IP detect.

    29. Question 29. When Does A Workload On Sql Azure Get Throttled?

      Answer :

      When database reaches its maximum size update /insert /create operations get throttled. Also there are policies in place that does not allow to a workload to exploit a shared physical server. In other words, the policies make sure that all workload get a fair share of shared physical server. Now, a workload can get soft throttled that means that the workload has crossed the safety threshold. A workload can also got hard throttled which means that a SQL Azure machine is out of resources and it does not accept new connections. We can know more about what happened by decoding reason codes.

Microsoft Azure Tutorial

Sql Azure Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Microsoft Azure Tutorial