Splunk Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Splunk Interview Questions & Answers

Switching job? Want to build your career in splunk? Wisdom jobs build splunk job interview questions and answers for the sake of job seekers. Having knowledge about splunk architecture, configuration, knowledge objects, Splunk files, indexer, forwarder and more will be helpful to build your career in splunk. Top companies are hiring splunk consultant, splunk developer, splunk architect, splunk admin, splunk engineer, splunk consultant, splunk specialist, information security analyst, soc analyst, senior splunk administrator and project manager etc. Splunk is multinational company which works on machine data converted into answers which is the best platform to deal with the IT, IoT and security issues. Have a look at wisdom jobs online job search page to build your career on your desired location.

Splunk Interview Questions

Splunk Interview Questions
    1. Question 1. What Is Splunk?

      Answer :

      Splunk is Google for your machine data.It’s a software/Engine which can be used for searching, visualizing, Monitoring, reporting etc of your enterprise data. Splunk takes valuable machine data and turns it into powerful operational intelligence by providing real  time insight to your data through charts,alerts,reports etc.

    2. Question 2. What Are Components Of Splunk/splunk Architecture?

      Answer :

      Below are components of splunk:

      • Search head  – provides GUI for searching
      • Indexer – indexes machine data
      • Forwarder -Forwards logs to Indexer
      • Deployment server -Manges splunk components in distributed environment

    3. Question 3. Which Is Latest Splunk Version In Use?

      Answer :

      Splunk 6.3.

    4. Question 4. What Is Splunk Indexer?what Are Stages Of Splunk Indexing?

      Answer :

      The indexer is the Splunk Enterprise component that creates and manages indexes. The primary functions of an  indexer are:

      • Indexing incoming data.
      • Searching the indexed data.

    5. Question 5. What Is A Splunk Forwarder And What Are Types Of Splunk Forwarder?

      Answer :

      There are two types of splunk forwarder as below:

      • universal forwarder(UF) -Splunk  agent installed on non-Splunk system to gather data locally, can’t parse or indexdata
      • Heavy weight forwarder(HWF) – full instance of splunk with advance functionality.

      Generally works as a remote collector, intermediate forwarder, and possible data filter because they parse data, they are not recommended for production systems

    6. Question 6. What Are Most Important Configuration Files Of Splunk Or Can You Tell Name Of Few Important Configuration Files In Splunk?

      Answer :

      • props.conf
      • indexes.conf
      • inputs.conf
      • transforms.conf
      • server.conf

    7. Question 7. What Are Types Of Splunk Licenses?

      Answer :

      • Enterprise license
      • Free license
      • Forwarder license
      • Beta license
      • Licenses for search heads (for distributed search)
      • Licenses for cluster members (for index replication)

    8. Question 8. What Is Splunk App?

      Answer :

      Splunk app is  container/directory of configurations,searches,dashboards etc. in splunk

    9. Question 9. Where Does Splunk Default Configuration Is Stored?

      Answer :

      $splunkhome/etc/system/default

    10. Question 10. What Features Are Not Available In Splunk Free ?

      Answer :

      Splunk free lacks these features:

      • Authentication and scheduled searches/alerting
      • Distributed search
      • Forwarding in TCP/HTTP (to non-splunk)
      • Deployment management

    11. Question 11. What Happens If The License Master Is Unreachable?

      Answer :

      License slave will start a 24-hour timer, after which search will be blocked on the license slave (though indexing continues). users Will not be able to search data in that slave until it can reach license master again.

    12. Question 12. What Is Summary Index In Splunk?

      Answer :

      • The Summary index is the default summary index (the index that Splunk Enterprise uses if you do not indicate another one).
      • If you plan to run a variety of summary index reports you may need to create additional summary indexes.

    13. Question 13. What Is Splunk Db Connect?

      Answer :

      Splunk DB Connect is a generic SQL database plugin for Splunk that allows you to easily integrate database information with Splunk queries and reports.

    14. Question 14. Can You Write Down A General Regular Expression For Extracting Ip Address From Logs?

      Answer :

      There are multiple ways we can extract ip address from logs.Below are few examples.

      Regular Expression for extracting ip address:

      rex field=_raw  “(?<ip_address>d+.d+.d+.d+)”
      OR
      rex field=_raw  “(?<ip_address>([0-9]{1,3}[.]){3}[0-9]{1,3})”

    15. Question 15. What Is Difference Between Stats Vs Transaction Command?

      Answer :

      The transaction command is most useful in two specific cases:

      Unique id (from one or more fields) alone is not sufficient to discriminate between two transactions. This is the case when the identifier is reused, for example web sessions identified by cookie/client IP. In this case, time span or pauses are also used to segment the data into transactions. In other cases when an identifier is reused, say in DHCP logs, a particular message may identify the beginning or end of a transaction. When it is desirable to see the raw text of the events combined rather than analysis on the constituent fields of the events.

      In other cases, it’s usually better to use stats as the performance is higher, especially in a distributed search environment. Often there is a unique id and stats can be used.

    16. Question 16. How To Troubleshoot Splunk Performance Issues?

      Answer :

      • Check  splunkd.log for any errors
      • Check server performance issues i.e. cpu/memory usage,disk i/o etc
      • Install SOS (Splunk on splunk) app and check for warning and errors in dashboard

      check number of saved searches currently running and their system resources consumption install Firebug, which is a firefox extension. After it’s installed and enabled, log into splunk (using firefox), open firebug’s panels, switch to the ‘Net’ panel (you will have to enable it).The Net panel will show you the HTTP requestsand responses along with the time spent in each. This will give you a lot of information quickly over which requests are hanging splunk for a few seconds, and which are blameless. etc..

    17. Question 17. What Are Buckets? Explain Splunk Bucket Lifecycle?

      Answer :

      Splunk places  indexed data in directories, called as “buckets”. It is physically a directory containing events of a certain period.
      A bucket moves through several stages as it ages:

      • Hot: Contains newly indexed data. Open for writing. One or more hot buckets for each index.
      • Warm: Data rolled from hot. There are many warm buckets.
      • Colld: Data rolled from warm. There are many cold buckets.
      • Frozen: Data rolled from cold. The indexer deletes frozen data by default, but you can also archive it. Archived data can later be thawed (Data in  frozenbuckets is not searchable)

      By default, your buckets are located in $SPLUNK_HOME/var/lib/splunk/defaultdb/db. You should see the hot-db there, and any warm buckets you have.By default, Splunk sets the bucket size to 10GB for 64bit systems and 750MB on 32bit systems.

    18. Question 18. What Is The Difference Between Stats And Eventstats Commands?

      Answer :

      Stats command generate summary statistics of all existing fields in your search results and save them as values in new fields. Eventstats is similar to the stats command, except that aggregation results are added inline to each event and only if the aggregation is pertinent to that event. eventstats computes the requested statistics like stats, but aggregates them to the original raw data.

    19. Question 19. Who Are The Biggest Direct Competitors To Splunk?

      Answer :

      • logstash
      • Loggly
      • Loglogic
      • sumo logic etc..

    20. Question 20. Splunk Licenses Specify What ?

      Answer :

      How much data you can index per calendar day.?

    21. Question 21. How Does Splunk Determine 1 Day, From A Licensing Perspective ?

      Answer :

      Midnight to midnight on the clock of the license master.

    22. Question 22. How Are Forwarder Licenses Purchased ?

      Answer :

      They are included with splunk, no need to purchase separately.

    23. Question 23. What Is Command For Restarting Just The Splunk Webserver?

      Answer :

      Splunk start splunkweb

    24. Question 24. What Is Command For Restarting Just The Splunk Daemon?

      Answer :

      Splunk start splunkd.

    25. Question 25. What Is Command To Check For Running Splunk Processes On Unix/linux ?

      Answer :

      ps aux | grep splunk.

    26. Question 26. What Is Command To Enable Splunk To Boot Start?

      Answer :

      $SPLUNK_HOME/bin/splunk enable boot-start.

    27. Question 27. How To Disable Splunk Boot Start?

      Answer :

      $SPLUNK_HOME/bin/splunk disable boot-start

    28. Question 28. What Is Sourcetype In Splunk?

      Answer :

      Sourcetype is splunk way of identifying data

    29. Question 29. How To Reset Splunk Admin Password?

      Answer :

      To reset your password log in to server on which splunk is installed and rename passwd file at below location and then restart splunk.After restart you can login using default username: admin password: changeme
      $splunk-homeetcpasswd

    30. Question 30. How To Disable Splunk Launch Message?

      Answer :

      Set value OFFENSIVE=Less in splunk_launch.conf

    31. Question 31. How To Clear Splunk Search History?

      Answer :

      Delete following file on splunk server :

      $splunk_home/var/log/splunk/searches.log

    32. Question 32. What Is Btool Or How Will You Troubleshoot Splunk Configuration Files?

      Answer :

      Splunk btool is a command line tool that helps us to  troubleshoot configuration file issues or just see what values are being used by your Splunk Enterprise installation in existing environment

    33. Question 33. What Is Difference Between Splunk App And Splunk Add On?

      Answer :

      Basically both contains preconfigured configuration and reports etc but splunk add on do not have visual app. Splunk apps have preconfigured visual app.

    34. Question 34. What Is .conf Files Precedence In Splunk?

      Answer :

      File precedence is as follows:

      • System local directory: highest priority
      • App local directories
      • App default directories
      • System default directory: lowest priority

    35. Question 35. What Is Fishbucket Or What Is Fishbucket Index?

      Answer :

      It’s a directory or index at default location /opt/splunk/var/lib/splunk .It contains seek pointers and CRCs for the files you are indexing, so splunkd can tell if it has read them already.We can access it through GUI by seraching for  “index=_thefishbucket”

    36. Question 36. How Do I Exclude Some Events From Being Indexed By Splunk?

      Answer :

      This can be  done by defining a regex to match the necessary event(s) and send everything else to nullqueue.Here is a basic example that will drop everything except events that contain the string login In props.conf:
      <code>[source::/var/log/foo]
      # Transforms must be applied in this order
      # to make sure events are dropped on the
      # floor prior to making their way to the
      # index processor
      TRANSFORMS-set= setnull,setparsing
      </code>

       In transforms.conf
      [setnull] REGEX = . DEST_KEY = queue FORMAT = nullQueue
      [setparsing]
      REGEX = login
      DEST_KEY = queue
      FORMAT = indexQueue

    37. Question 37. How Can I Tell When Splunk Is Finished Indexing A Log File?

      Answer :

      By watching  data from splunk’s metrics log in real-time.
      index=”_internal” source=”*metrics.log” group=”per_sourcetype_thruput” series=”&lt;your_sourcetype_here&gt;” |
      eval MB=kb/1024 | chart sum(MB)
      or to watch everything happening split by sourcetype….
      index=”_internal” source=”*metrics.log” group=”per_sourcetype_thruput” | eval MB=kb/1024 | chart sum(MB) avg(eps) over series
      And if you’re having trouble with a data input and you want a way to troubleshoot it, particularly if your whitelist/blacklist rules aren’t working the way you expect.

    38. Question 38. What Is Dispatch Directory?

      Answer :

      $SPLUNK_HOME/var/run/splunk/dispatch contains a directory for each search that is running or has completed. For example, a directory named 1434308943.358 will contain a CSV file of its search results, a search.log with details about the search execution, and other stuff. Using the defaults (which you can override in limits.conf), these directories will be deleted 10 minutes after the search completes – unless the user saves the search results, in which case the results will be deleted after 7 days.

    39. Question 39. What Is Difference Between Search Head Pooling And Search Head Clustering?

      Answer :

      Both are features provided splunk for high availability of splunk search head in case any one search head goes down.Search  head cluster is newly introduced and search head pooling will be removed in next upcoming versions.Search head cluster is managed by captain and captain controls its slaves.Search head cluster is more reliable and efficient than search head pooling.

    40. Question 40. If I Want Add/onboard Folder Access Logs From A Windows Machine To Splunk How Can I Add Same?

      Answer :

      Below are steps to add folder access logs to splunk:

      • Enable Object Access Audit through group policy on windows machine on which folder is located
      • Enable auditing on specific folder for which you want to monitor logs
      • Install splunk universal forwarder on windows machine
      • Configure universal forwarder to send security logs to splunk indexer

    41. Question 41. How Would You Handle/troubleshoot Splunk License Violation Warning Error?

      Answer :

      License violation warning  means splunk has indexed more data than  our purchased license  quota.We have to identify which index/sourcetype has received more data recently than usual daily data volume.We can check on splunk license master pool wise available quota and identify the pool for which violation is occurring.Once we know the pool for which we are receiving more data then we have to identify top sourcetype for which we are receiving more data than usual data.Once sourcetype is identified then we have to find out source machine which is sending huge number of logs and root cause for the same and troubleshoot accordingly.

    42. Question 42. What Is Mapreduce Algorithm?

      Answer :

      Mapreduce algorithm is secret behind splunk fast data searching speed.It’s an algorithm typically used for batch based large scale parallelization.It’s inspired by functional programming’s map() and reduce () functions.

    43. Question 43. How Splunk Avoids Duplicate Indexing Of Logs ?

      Answer :

      At indexer splunk keeps track of indexed events in a directory called fish buckets (default location /opt/splunk/var/lib/splunk).
      It contains seek pointers and CRCs for the files you are indexing, so splunkd can tell if it has read them already.

    44. Question 44. What Is Difference Between Splunk Sdk And Splunk Framework?

      Answer :

      Splunk SDKs are designed to allow you to develop applications from the ground up and not require Splunk Web or any components from the Splunk App Framework. These are separately licensed to you from the Splunk Software and do not alter the Splunk Software.Splunk App Framework resides within Splunk’s web server and permits you to customize the Splunk Web UI that comes with the product and develop Splunk apps using the Splunk web server. It is an important part of the features and functionalities of Splunk Software , which does not license users to modify anything in the Splunk Software.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Mobile computing Tutorial