Spinning Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 2 votes

Spinning Interview Questions & Answers

Searching for a job in spinning mill? Do you have experience in Trumac, Blow Room, Cards, LMW Cards, LR Comber, Rieter Comber, Rieter Draw Frame & LR Simplex? Having experience in cotton spinning industry will create great career opportunities. Textile companies are looking for the job candidates with B.Tech/B.E. - Textile, Diploma and spinning function in Denim for various roles like spinning executive, spinning plant incharge, deputy spinning master, spinning maintenance manager, textile graduate, sales engineer, spinning engineer, product manager, spinning manager, post spinning incharge, factory manager, fashion designer, machine operator and shift engineer etc. Following spinning job interview questions and answers are helpful for the better interview performance. Have a look at wisdom jobs online job portal for more career tips!

Spinning Interview Questions

Spinning Interview Questions
    1. Question 1. What Is Textile Fibre?

      Answer :

      The fiber which contains staple length, strength, flexibility, fineness, color, less trash percentage characteristics of creaminess is known as textile fiber.

    2. Question 2. What Is Yarn?

      Answer :

      A product of substantial length and relatively small cross section consisting of fibres and or filaments with or without twist is known as yarn.

    3. Question 3. What Is Staple Fibre?

      Answer :

      The fibre which has staple length is known as staple fiber.

    4. Question 4. What Is Staple Length?

      Answer :

      The characteristics fiber length of a sample of staple fibers is known as staple length.

    5. Question 5. What Is Elasticity?

      Answer :

      The properties of a substance by which it comes it original position after withdrawn the applied load on it is known as elasticity.

    6. Question 6. What Is Bobbin?

      Answer :

      A cylindrical or slightly tapered former with or without a flange or flange for holding slub, roving or yarn.

    7. Question 7. What Is Filament?

      Answer :

      The long continuous fiber is known as filament.

    8. Question 8. What Is Denier?

      Answer :

      The mass in grams of 9000 meter of a fiber, yarn or filament is known as denier.

    9. Question 9. What Is Elastic Limit?

      Answer :

      The limit up to which a substance shows the elastic property is known as elastic limit.

    10. Question 10. What Is Elastomer?

      Answer :

      Any polymer having high extensibility together with rapid and substantially complete elastic recovery is known as elastomer.
      Example: synthetic rubber, natural rubber, and silicon runner.

    11. Question 11. What Is Extension At Break Or Breaking Extension?

      Answer :

      The extension percentage of a test specimen at breaking point is known as extension at break or breaking extension.

    12. Question 12. What Is Fibre?

      Answer :

      The material which is used to produce textile materials is known as fiber.

    13. Question 13. What Is Feed Roller?

      Answer :

      A roller that forwards a yarn of a subsequent processing or take-up stage is termed as feed roller.

    14. Question 14. What Is Flammability?

      Answer :

      The ability of a material to burn with a flame under specified test condition is termed as flammability.

    15. Question 15. What Is Hank?

      Answer :

      Hank is the traditional unit of length in the indirect system of yarn count e.g. the cotton count of a yarn is calculated as the number of hanks of 840 yds per pound. It is applied to sliver, roving or slub.

    16. Question 16. What Is Humidity?

      Answer :

      The term which is used to describe the moisture existing in the atmosphere is known as humidity.

    17. Question 17. What Is Elongation?

      Answer :

      The increase in length of a specimen during a tensile test expressed in units of length is known as elongation.

    18. Question 18. What Is Luster?

      Answer :

      The display of different intensities of light, reflected both secular and diffusely from various parts of surface exposed to the same incident light is termed as luster.

    19. Question 19. What Is Synthetic Fiber?

      Answer :

      The fibre which is produced artificially is known s synthetic fiber. Example: Polythene.

    20. Question 20. What Is Micronaire Value?

      Answer :

      Weight in micro grams per inch is known as micronaire value. The micronaire value regarded as identification of maturity and fineness.

    21. Question 21. What Is Seed Cotton?

      Answer :

      The cotton which has been harvested but not ginned so that the fibre is still attached to the seed is termed as seed cotton.

    22. Question 22. What Is Mildew?

      Answer :

      A growth of certain specials of fungi is termed as mildew.

    23. Question 23. What Is Nep?

      Answer :

      A small knot of entangled fiber is known as nep.

Spinning Related Interview Questions

Spinning Related Practice Tests

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial