Sheet Metal Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 2 votes

Sheet Metal Interview Questions & Answers

Finding another job can be so cumbersome that it can turn into a job itself. Prepare well for the job interviews to get your dream job. Here's our recommendation on the important things to need to prepare for the job interview to achieve your career goals in an easy way. Sheet Metal is the metal that is undergone many processes in industry to come out as final product which is thin. Using it, any shape can be formed by cut and bend. Many metals are available that are used to form Sheet Metal like Aluminium, copper, tin etc. Follow our Wisdomjobs page for Sheet Metal job interview questions and answers page to get through your job interview successfully in first attempt.

Sheet Metal Interview Questions

Sheet Metal Interview Questions
    1. Question 1. What Is The Application Of Dowel Pins?

      Answer :

      Dowel Pins are generally used to align two parts for assembly.

    2. Question 2. What Is The Effect Of Grain Direction In Sheet Metal Bending?

      Answer :

      When Sheet metal is manufactured with cold rolling process, Grain structure of sheetmetal is aligned in the direction of rolling. for the softer materials if bending is done in rolling direction it will result in cracks. It is always prefered to do bending in the direction perpendicular to rolling direction.

    3. Question 3. What Are Commonly Used Sheet-metal Assembly Process?

      Answer :

      1. Screws: Self tapping Screws, Machine Screws
      2. Welding : Arc Welding, TIG Welding, MIG Welding
      3. Folding Techniques: Lap Joint, Hem Joint Riveting
      4. Press Fitting: PEM Inserts

    4. Question 4. What Is Some Common Reinforcement Techniques Used To Improve The Strength Of The Sheet Metal Parts?

      Answer :

      Generally following Techniques are used:

      • Bending: normal bend, hem bend
      • Forming tools: sheet-metal rib, louver, lance & Tab 

    5. Question 5. What Are Some Common Design Parameters Need To Be Considered While Material Selection For Sheet Metal Parts Is Done?

      Answer :

      Following are the commonly parameters need to consider:

      • Product IP-Rating
      • Working Temprature
      • Corrosion Resistance
      • Part Strength Requirement
      • Part Weight
      • Final Finish Requirements
      • Part joining Methods (Riveting/Welding/Screw)

    6. Question 6. What Is Minimum Hole/slot Distance From Edge?

      Answer :

      Minimum Distance = 3 X Sheet Thickness + R (Inside Bend Radius)

    7. Question 7. What Is The Minimum Flange Length In Sheet-metal Bend?

      Answer :

      The minimum flange length should be kept 4 times of sheet thickness plus inside radius

      Minimum Flange length = 4 X T (sheet thickness) + R (Inside Bend Radius)

    8. Question 8. Explain What Is Blue Print Reading?

      Answer :

      Blueprint reading is like a structural map that covers the steel structure.  It is a detail drawing of steel structure, and it carries a label or piece mark to differentiate one steel bar or structure from others.  Each piece or segment of steel structure has a single blueprint with detailed information before it become the part of the whole.  It carries information even small as hole sizes, dimension, etc.

    9. Question 9. Mention Few Surface Coating Process Form Sheet Metal Brackets?

      Answer :

      • Phosphate coating ZP12,,
      • CED Black Coating ,
      • CATION type electro deposition coating after Phosphating

    10. Question 10. What Is The Necessity Of Surface Treatment Process In Sheet Metal Components?

      Answer :

      Surface treatment is necessary for sheet metal parts in-order to prevent corrosion , protect the part form mechanical damage, protect the component due to temperature changes, to provide additional strength, durability, to improve aesthetic appearance, to protect against rust.

      Zinc plating, Nickel plating, Anodizing, Tinning, Dip coating and powder coating are some of the familiar surface treatment processes followed for sheet metal components.

    11. Question 11. What Are All The Surface Finish Processes Used For Sheet Metal Fabrication?

      Answer :

      Powder coating is a commonly used surface finishing technique. It is a type of coating that is applied as a free-flowing, dry powder.

    12. Question 12. What Is K-factor In Sheet Metal Fabrication?

      Answer :

      As explained in bend allowance, when sheet metal is bent, the inside surface of the bend is compressed and the outer surface is stretched, but somewhere within the thickness of the metal lies its Neutral Axis, which is a line in the metal that is neither compressed nor stretched.

      The location of the neutral line varies depending on:

      • the material itself, 
      • the radius of the bend,
      • the ambient temperature, 
      • direction of the material grain, 
      • and the method by which it is being bent, etc. 

      The location of this neutral line is referred to as the K-factor.

      Many CAD programs also work out bend allowances automatically by using K-factor calculations.

      K-factor is a ratio that represents the location of the neutral line with respect to the thickness of the sheet metal.

    13. Question 13. What Is Meant By Bending Allowance In Sheet Metal Fabrication ? How To Calculation Bending Allowance?

      Answer :

      Bend allowance comes from the fact that when sheet metal is bent, the inside surface of the bend is compressed and the outer surface of the bend is stretched (elongated).

      So, when we want a 90 degree bend in which one panel side has a length of A, and the other panel side has a length of B, the total length of the flat piece will NOT be A+B, but rather equals A+B plus a bend allowance or A+B minus a bend deduction(depending on how we measure A and B).

      So bend allowance is a term which describes how much material is needed between two panels to accommodate a given bend. Determining bend allowance is commonly referred to as “bend development” or simply “development”.

    14. Question 14. What Common Methods Of Welding, Would Be Associated With Sheet Metal Fabrication?

      Answer :

      Depending on your sheet metal design, you may desire spot-welded enclosures or fully seam-welded enclosures. With many enclosure designs, such as our standard U-shape (clam shell), no welding is required. One section of the enclosure contains small flanges with self-clinching nuts and the other section of the enclosure is fastened using mechanical fasteners such as machine screws or sheet metal screws.

      Spot welding would be used in cases where disassembly is not required. Fully seam welded edges may also be a requirement, especially if the application requires a more tightly sealed enclosure.

    15. Question 15. What Is The Standard Bending Radius Followed During Sheet Metal Fabrication?

      Answer :

      Sheet metal enclosures are usually fabricated by 'cold forming' technique, where the metal is clamped and bent in machines called 'press brakes'. Because of this, metal typically cannot be formed into a true 90 degree corner. Instead, the corners are curved or filleted in practical which is technically denoted as bend radius,

      Different degrees of curvature can be achieved and Note that bend radius is specified as the radius of the INSIDE surface of the bend

    16. Question 16. What Are Precision Sheet Metal Components?

      Answer :

      Sheet metal components that are made using high precision dies with sheet of close tolerance in machines with high stability are generally called as precision sheet metal components. The precision of the component has to be decided based on the purpose that the components is going to serve,

    17. Question 17. How Is Sheet Metal Components Formed?

      Answer :

      Sheet metal components are generally metal formed through various forming processes majorly involving Bending, deep drawing, Roll forming, Stamping, Punching, Piercing etc. The sheet metals are initially received as Rolls and cut into plain blankets and then formed into desired shape using above mentioned processes mainly bending and stamping.

Sheet Metal Related Interview Questions

Sheet Metal Related Practice Tests

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Sheet Metal Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial