Sharepoint Designer Workflow Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Sharepoint Designer Workflow Interview Questions & Answers

Do you like to switch your career? Here's our recommendation on the important things to need to prepare for the job interview to achieve your career goals in an easy way. Sharepoint Designer Workflow is the set of technologies which are grouped together and used easily for development. Developers are most benefited by using the designer workflow to modify the sites, web pages. Candidate should have good command on all activities to be done. There is huge demand for jobs related to Sharepoint Designer Workflow anywhere. One can check the availability of the job across cities including Mumbai, Delhi, Bangalore, Pune and Hyderabad. Follow Wisdomjobs page for Sharepoint Designer Workflow job interview questions and answers page to get through your job interview successfully.

Sharepoint Designer Workflow Interview Questions

Sharepoint Designer Workflow Interview Questions
    1. Question 1. What Is A Workflow?

      Answer :

      Workflows are the way an organization functions, a series of actions that correspond to a work process, such as the process for purchase orders.SharePoint 2010 helps you automate these workflows, thereby increasing the efficiency and productivity of the organization.

    2. Question 2. What Are The Types Of Workflow That You Can Design In Sharepoint 2010?

      Answer :

      you can design List Workflows, Reusable List Workflows and Site workflows using SharePoint designer 2010.

    3. Question 3. What Reusable List Workflows And Site Workflows?

      Answer :

      Reusable List Workflows:

      You can create a reusable list workflow (reusable workflow) in the top-level site in the site collection, and that workflow can be made globally reusable — meaning that the workflow can be associated to any list, library, or content type in the site collection. You can also create a reusable workflow in any subsite in the site collection; this workflow is available for reuse in that particular subsite.

      Site workflows:

      A site workflow is associated to a site not to a list, library, or content type. So unlike most workflows, a site workflow is not running on a specific list item. Because of this, many of the actions that are available for items not available for site workflows.

    4. Question 4. Can You Modify The Out-of-box Workflows In Sharepoint 2010 ?

      Answer :

      In SharePoint 2010, you have an option to customize the Out-of-Box workflows. The four most popular workflows in SharePoint Server 2007 the Approval, Collect Feedback, Collect Signatures, Publishing Approval workflows have been completely rebuilt as declarative reusable workflows, meaning that they are now fully customizable in SharePoint Designer 2010.

    5. Question 5. What Are Events, Actions, Conditions And Steps?

      Answer :

      Lets look at this one by one.

      Events : An event is what starts or initiates a workflow. Events can also be used to manage the timing of actions within a workflow, such as waiting for the status of an item to change.

      There are three events that can start a workflow:

      • An item is created.
      • An item is changed.
      • A workflow participant clicks a start button on the SharePoint site.

      Actions: An action is the most basic unit of work in a workflow. SharePoint Designer 2010 provides a set of ready-made, reusable actions for you to incorporate into your workflow.

      For example, your workflow can:

      • Create, copy, change, or delete list items (including documents).
      • Check items in or out.
      • Send an e-mail message.

      Conditions – When you design a workflow, you can use the workflow editor to create rules that apply conditional logic to SharePoint sites, lists, items and content types. A rule establishes a condition where the workflow performs the associated action only if that condition is true. For example, you can create a rule where the workflow sends a reviewer an e-mail message only if an item is created by a specific person.

    6. Question 6. What Are Parallel And Serial Actions ?

      Answer :

      When you have more than one action associated with a condition, the actions can be set up to run at the same time (parallel) or one after another (serial), the default.

    7. Question 7. What Are The Types Of Forms Associated With The Workflow ?

      Answer :

      With SharePoint Designer 2010, you can create three types of workflow forms:

      Initiation form: An initiation form gathers information from the workflow participant when they start the workflow. It is automatically generated when you create the workflow in SharePoint Designer 2010. Initiation forms are displayed to users when they manually start a workflow on a given SharePoint item. With an initiation form, users can specify additional parameters or information about the workflow as it applies to the given SharePoint item.

      Task form : A custom task form allows workflow participants to interact with tasks in the Tasks list specified for the workflow. With the Custom Task Wizard, you can easily create custom form fields and add them to a custom task form. When you finish designing the workflow, SharePoint Designer 2010 automatically generates the InfoPath or ASP.NET forms for your custom tasks.

      Reusable workflow: association form A reusable workflow, by default, only provides the fields common to all items, such as Created and Modified by. This is because a reusable workflow isn’t by default associated with a list, library, or content type. An association form enables you to associate fields with a reusable workflow so that the fields will be available when you design and run the workflow.

    8. Question 8. When Are These Forms Get Created ? And How Do You Customize It?

      Answer :

      SharePoint Designer 2010 automatically generates the forms, but you can customize them by going to the settings page for the workflow, in the Forms section, click the form you want to customize. Workflow forms are either InfoPath or ASP.NET pages. They are stored on the SharePoint site with the workflow source files.

    9. Question 9. Workflow Can Be Applied To What All Elements Of Sharepoint ?

      Answer :

      While workflow associations are often created directly on lists and document libraries, a workflow association can also be created on a content type that exists within the Content Type Gallery for the current site or content types defined within a list.

      In short, it can be applied ...

      At the level of a list (or document library)

      At the level of a content type defined at site scope

      At the level of a site ( Sharepoint 2010 )

    10. Question 10. What Are The Ways To Initiate The Workflow ?

      Answer :

      • Automatic (on item added or item deleted)
      • Manual (standard WSS UI interface)
      • Manual (Custom UI Interface)
      • Programatically through custom code

    11. Question 11. What Are The Types Of Input Forms That Can Be Created For A Workflow ?

      Answer :

      You can create four different types of input forms including an association form, an initiation form, a modification form, and a task edit form. Note that these forms are optional when you create a workflow template.

    12. Question 12. What Are Ways To Create Input Forms For Workflow ?

      Answer :

      Two different approaches can be used to develop custom input forms for a WSS workflow template.

      You can create your forms by using custom application pages, which are standard .aspx pages deployed to run out of the _layouts directory. ( disadv: lot of code required when compared to Infopath approach).

      using Microsoft Office InfoPath 2007 /2010 (disadv: picks up a dependency on MOSS, i.e. it cannot run in a standalone WSS environment).

    13. Question 13. What Is The Difference Between Method Activity And Event Activity In Wf ?

      Answer :

      A method activity is one that performs an action, such as creating or updating a task. An event activity is one that runs in response to an action occurring.

    14. Question 14. What Is Different With Sharepoint 2010 Workflows ?

      Answer :

      Some of the additions in workflow model are :

      1. SharePoint 2010 workflows are build upon the the workflow engine provide .Net Framework 3.5.
      2. In addition to the SharePoint lists we can now create workflows for SharePoint sites as well.
      3. SharePoint Designer 2010 also has a new graphical workflow designer for designing workflows and deploying them directly to SharePoint.
      4. Another Improvement in SharePoint Designer 2010 is that it now allows you to edit the out-of-the-box workflows that come with SharePoint. 

    15. Question 15. Can Ms Visio Be Used To Create A Sharepoint Workflow ?

      Answer :

      MS Visio cannot be used to create the Sharepoint workflow itself, but can be used for workflow visualization. What this means is that, the flow diagram designed in Visio can be imported in Sharepoint Designer where all the functionality can be added and deployed to Sharepoint.

      Note:

      To use Visio 2010 for workflow visualization, you must be running the Enterprise version of SharePoint Server 2010 and Visio 2010 Premium.

    16. Question 16. What Is Sharepoint Workflow? Explain Its Purposes?

      Answer :

      Workflows are implementation of business processes allowing people to collaborate on documents through various project tasks assigned to individuals. They enhance productivity and organization of work in an organization. This enables people to only concentrate on tasks given to them. It’s basically a planned series of tasks assigned to individuals to achieve an outcome.

      Workflows included in MOSS:

      • Approval
      • Collect Feedback
      • Collect signatures
      • Disposition approval
      • Three-state
      • Group approval
      • Translation management

      Overall MOSS workflows target at higher productivity keeping collaboration and business processes in mind. 

    17. Question 17. What Are Ways To Create Input Forms For Workflow?

      Answer :

      MOSS has the capability for a workflow participant to fill an initiation form to start a workflow.

      The initiation form can have fields that support:

      • Single line of text
      • Multiple lines of text
      • Number (up/down counter arrows)
      • Yes/No (Checkbox)
      • Choice (dropdowns)
      • Date and time (calendar)

      One can use these to create forms by using custom application pages (aspx pages), which are deployed to run out of the _layout directory on MOSS server or using Microsoft Office Infopath 2007 /2010.

Share Point 2010 Tutorial

Sharepoint Designer Workflow Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Share Point 2010 Tutorial