Seo Executive Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Seo Executive Interview Questions & Answers

Are you looking for SEO executive job? Wisdom jobs will provide you with latest interview questions to enable you to win the interview session. SEO executive manages a team of copywriters, link builders and developers in order to implement and achieve the search engine optimization goals for clients. They also assist the content team in creating high quality, informative SEO content. Candidates should possess the above knowledge to get the job and should be aware of the various keyword tools that are available in the market, so that he should be able to operate these tools. So, visit wisdom jobs online portal which will give you useful information on SEO executive job interview questions and answers and surely gets selected for the final interview.

Seo Executive Interview Questions

Seo Executive Interview Questions
    1. Question 1. What Are Some Common Seo Mistakes You’ve Seen In Other Organizations?

      Answer :

      If you’re an experienced SEO executive or manager, this should be an easy question for you to answer! You can talk about the obvious mistakes such as using the wrong keywords (which is possible in so many ways), not keeping up with changes made by Google, not optimizing for mobile, ignoring analytics, and so on, but mention others that are particular to your experience too.

    2. Question 2. What Is Rank Brain And Why Does It Matter?

      Answer :

      As with so many things Google, no one can say exactly what it is. Rank Brain is part of Google’s search algorithm. It’s an Artificial Intelligence (AI) system used to process billions of web pages to help determine which results are the most relevant, in particular, queries that are new and not necessarily related to specific keywords (to really dumb down the explanation). There isn’t a way to optimize websites for Rank Brain other than to continue to focus on quality content because Rank Brain is less about keywords.

    3. Question 3. What Is Pagerank And Why Does It Matter?

      Answer :

      PageRank is about credibility and it is used to help rank your pages. Credibility is determined in part by the age of the page, the amount and quality of the content, and the number of inbound links.

    4. Question 4. How Do You Use Content Marketing For Seo?

      Answer :

      Content marketing is crucial to effective SEO because Google wants quality content, it gives you content to optimize for SEO, and it creates content other websites will link to (when done right). Content marketing is often done via a blog, but content can be created in many other forms as well, such as video, podcasts, infographics, books and so on.

    5. Question 5. How Do You Use Social Media Marketing For Seo?

      Answer :

      The degree to which social media influences search rankings is not known, but social media still matters. For example, it can help you get backlink when you share website content via social media platforms, and it builds your brand, which makes your website more likely to get the clicks on the search results page.

    6. Question 6. How Do You See Seo And Ppc Working Together To Improve Results?

      Answer :

      This is another SEO interview question you’ll answer based on your experience, but some specifics you might mention include how PPC can be used to drive traffic while waiting for pages optimized for SEO to start ranking. Also, we no longer have keyword research tools just for SEO, so we have to use PPC tools. PPC can be used to try out a keyword before committing to using it for SEO.

    7. Question 7. What Is Your Approach To Developing An Seo Strategy?

      Answer :

      Again, you’ll answer this question based on your own experiences and knowledge. Factors you might mention include knowing the short- and long-term goals, knowing the competitive landscape, understanding the audience, etc. But how you as an SEO expert go about developing the strategy will probably be unique to your experience.

    8. Question 8. How Do You Evaluate Web Analytics To Measure Seo Performance?

      Answer :

      As part of your answer you will want to talk about how you use Google’s web analytics to look at direct navigation, referral traffic, numbers of visits, conversions, time on page, etc. and how you interpret all of that data to measure the effectiveness of your SEO strategy.

    9. Question 9. What’s Your Greatest Digital Marketing Success Story?

      Answer :

      Obviously this is an advanced SEO interview question we can’t help you with, but you have to anticipate and be ready to answer the question, preferably with some hard data to add credibility to your story.

    10. Question 10. What Is Your Experience With Managing A Marketing Or Seo Team?

      Answer :

      Again, this is an advanced SEO interview question we can’t help you with, but you are interviewing for an SEO executive or manager job, so you will need to talk about your experience as a manager.

    11. Question 11. Explain Google’s Projected Plan For Indexes In 2018?

      Answer :

      Google is going to have two indexes, starting at some point in 2018: one for desktop searches and one for mobile searches.

    12. Question 12. What Is Hummingbird?

      Answer :

      Hummingbird was an overhaul of Google’s search algorithm, released in 2013. It strives to move beyond just keywords and understand a searcher’s intent.

    13. Question 13. Why Do Internal Links Matter?

      Answer :

      Internal links are links within your website linking to another page within your website. Internal links help all of the content on your website to get crawled and ranked.

    14. Question 14. What Is Domain Authority?

      Answer :

      Domain Authority is a search engine ranking score developed by Moz. It predicts how well a website will rank in search results.

    15. Question 15. How Do You Stay Current With Google’s Changes As Well As Industry Changes?

      Answer :

      To answer this question, you’ll want to talk about those blogs or newsletters you follow, probably including the well-known SEO websites such as Moz and SearchEngineLand, but also including any others you find beneficial.

    16. Question 16. How Do You See Seo Changing In The Near Future?

      Answer :

      This answer is more subjective and no one will fault you if it turns out your predictions were wrong, but giving a well thought out answer shows you pay attention to the industry. You can talk about the two indexes Google will start using in 2018 and how that will affect mobile SEO, and the continued importance of providing a good user experience (and what that might look like). Local search is still a hot topic, as is voice search. Take a look at what the pundits are saying prior to your answering your SEO interview questions and you’ll come across as someone in the know.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial