Seo Analyst Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Seo Analyst Interview Questions & Answers

Are you preparing Seo Analyst interviewSeo Analyst is the one who analyzes the web traffic on a website. Search Engine Optimization is way of making the websites more visible to the users by including content that attracts. Analyst role is to find the users frequency to the site and make it grow for marketing. Candidates are supposed to have basic knowledge on the functionality of it. Many companies are in need of such people. There is less number of people who are skilled in SEO. There is huge demand for this technology in the market. Opportunities are everywhere for this technology. Good knowledge on how the process is done will fetch you the job. Wisdomjobs framed Seo Analyst job interview questions and answers to make it easier for your interview preparation.

Seo Analyst Interview Questions

Seo Analyst Interview Questions
    1. Question 1. Why The Title Tag In Website Is Valuable?

      Answer :

      Title tags are very essential in SEO, as it tells about the contents on that web page. Through title tags only the search engine will tell the user, what is there in the page.

    2. Question 2. Name Some Seo Blogs That You Frequently Read?

      Answer :

      • Jimboykins
      • Search Engine Land
      • SEOSmarty
      • MOZ
      • Search Engine Journal 

    3. Question 3. What Is The Difference Between Soft 404 And 404 Errors ?

      Answer :

      A 404 error is returned when the browser requests a resource from the web server and the server is unable to find that resource so it returns 404 file not found error. On the other hand, soft 404 error is returned when the browser requests a resource from the web server and the server returns 200 OK response for a file that does not exist on the server. Hence, in both the cases, file is not present on the server but in case of soft 404 the server returns 200 OK response code by mistake. We can find out these errors with the help of Google Webmasters Tool and we can either remove them by adding proper redirects and by creating a custom 404 page for helping the user in proper navigation while browsing the site. 

    4. Question 4. What Is Seo And Introduce Its Types?

      Answer :

      Search engine optimization or SEO is a process of keep changing the position of a web page or website in a search engine results by using keywords or phrases.

      Two Types of SEO are:

      • On Page Optimization
      • Off Page Optimization 

    5. Question 5. What Are The Key Aspects Of Penguin Update?

      Answer :

      Penguin is the code name for Google algorithm. Its main target is to decrease the ranking of that website that are violating the Google Webmaster guidelines. These guidelines are violated by using black hat techniques like cloaking and stuffing.

    6. Question 6. What Is Cross Linking And What Are The Function Of Cross Linking?

      Answer :

      • Cross linking is used to refer the process of linking one site to another site and provide a way to allow the accessing to it.
      • It provides the users with reference sites that consists the content related to the search.
      • It doesn't need to be owned by the same person as it provides the methods that have been built on the Internet.
      • It serves the purpose to display the page on the search engines using search engine optimization techniques and methods.
      • The site ranking is calculated on the basis of the relevance of the sites and then it is reflected on the search engine.
      • It uses SEO tools that provide reciprocal links and inbound links that can be used as our SEO.

    7. Question 7. What Do You Mean By Backlink?

      Answer :

      The incoming links to your website or webpage is referred as Backlink.  

    8. Question 8. What Do You Understand By Cloaking?

      Answer :

      Cloaking involves using deceptive techniques which presents the user with a different version of the webpage than that presented to the search engines. 

    9. Question 9. What Is Robots.txt?

      Answer :

      Robots.txt is a text file. It is through this file, it gives instruction to search engine crawlers about indexing and caching of a webpage, file of a website or directory, domain.

    10. Question 10. Name Few Black Hat Seo Techniques?

      Answer :

      • Link Farming
      • Hidden text, etc.
      • Gateway or Doorway pages
      • Cloaking
      • Keyword Stuffing  

    11. Question 11. What Is The Meaning Of Competitive Analysis?

      Answer :

      Competitive analysis does the comparison, between the website I am optimizing, and the website that is ranked highly in search results. 

    12. Question 12. What Do You Understand By Google Dance?

      Answer :

      Google Dance happens when major updates happen on the database maintained by Google. Constant shuffling leads to unstable rankings of the Web Pages.This continues for some days and is known as Google dance. It was witnessed in the past before the real time searching happened. Now, Google updates its index almost everyday and changes are witnessed narrowly.

    13. Question 13. What Is 301 Redirect?

      Answer :

      It is a method by which the user is redirected to new page url to old page url . It is a permanent redirect and it is also useful in directing link juice to new url from old url .

    14. Question 14. Mention The Difference Between Seo And Sem?

      Answer :

      SEM (Search Engine Marketing), it is used for the promotion of website through Search Engine Result Page (SERP) , while to optimize the search result of your webpage or website SEO (Search Engine Optimization) is used.

    15. Question 15. What Are The Limitations Of Title And Description Tags?

      Answer :

      Title tag can be between 66-70 characters and Meta description tag can be between 160-170 characters.  

    16. Question 16. What Does It Mean If Nothing Appears On Doing Search On The Domain ?

      Answer :

      On doing search on your domain and if nothing appears then there are three possibilities.

      • May be the site is banned by search engines
      • May be no index by search engines
      • Some canonical issues 

    17. Question 17. What Is The Main Purpose Of Using Keyword In Seo?

      Answer :

      Keyword is a single word, and while a combination of those keywords makes phrases. These keywords or phrases are used by the search engines to populate the subjects over the internet. Search engine stores keywords in the database, and when search is done, it will come up with the best possible match.

    18. Question 18. How Important Is To Have A Keyword In A Domain Name?

      Answer :

      After the recent EMD update, the weightage on the presence of keyword on a domain has reduced. It is therefore important to go for a domain name that can focus on building a brand rather than using only keywords which could make a domain look spammy. Although having keywords in the domain helps but it would work only if the combination comes out as brandable. Some popular examples of website which succeded without having keywords in it are flipkart.com, myntra.com, ebay.com, digg.com, reddit.com 

    19. Question 19. Optimize The Website Which Has Pages In Millions?

      Answer :

      From SEO point of view, for dynamic website, special additional SEO stuffs have to be implemented.

      • Good Internal link structure
      • Generation of dynamic title and description
      • Dynamic XML sitemap generation 

Seo Analyst Related Tutorials

Seo Analyst Related Interview Questions

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Seo Analyst Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial