Secure Socket Layer Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Secure Socket Layer Interview Questions & Answers

Getting prepared Secure Socket Layer interview? Do not panic, we will guide you how and what to answer in your interview. If you are preparing for Secure Socket Layer job interview then go through Wisdomjobs interview questions and answers page. Secure Socket Layer is the network protocol used to pass data in encrypted format to make the communication secure. Whenever a request is submitted from browser, it hits the web server using SSL protocol by encrypting data so that it can be not decoded, changed while sending to the server. Every IT company builds applications that communicate with their server using SSL. Please have a look at our Secure Socket Layer interview questions and answers page to win your interview.

Secure Socket Layer Interview Questions

Secure Socket Layer Interview Questions
    1. Question 1. Explain What Is Meant By Symmetric Multiprocessing (smp)?

      Answer :

      Symmetric Multiprocessing allows any processor to do work of another processor. SMP allows multiple processors to process programs that are a part of common OS and memory. Most common example of SMP is OLTP where many users access the same database in a relatively simple set of transactions. SMP efficiently balances the workload of the processors.

    2. Question 2. Do You Know What Are The Two Important Tcp Socket Classes?

      Answer :

      The two most important socket Classes are:

      Socket Class: The Socket class provides enriched methods and properties for network communications. It allows both synchronous and asynchronous data transfer. Shutdown method should be used to end the Socket once the data transfer is complete. Using SetSocketOption the socket can be configured.

      Declaration:

      Public Class Socket _

      Implements IDisposable

      Server Socket Class: The server Socket class is used to implement server sockets. Server sockets are used to respond to requests received over the network.

    3. Question 3. Do You Know What Are Tp-lite And Tp-heavy Monitors?

      Answer :

      TP  Lite is an integration of TP Monitor functions in a database engine. TP-Heavy Monitor allows the machine to initiate some complex multi server transactions. TP Heavy monitors support client server architecture.

    4. Question 4. Can You Explain What Are The Advantages And Disadvantages Of Java Sockets?

      Answer :

      Advantages:

      Flexible and powerful.

      Cause low network traffic if efficiently used.

      Only updated information can be sent.

      Disadvantages:

      The Java applets can establish communication only with the machine requested and not with any other machine on the network.

      Sockets allow only raw data to be sent. This means that both client and server need to have mechanisms to interpret the data.

    5. Question 5. Tell Me How Do Sockets Work?

      Answer :

      A socket is used to connect an application to a network protocol. A socket enables communication between a client and a server. The communication is started when the client is assigned a local port number, and binds a socket to it. The client writes on the socket and gets information from server by reading it. The Socket class is used to communicate. It provides rich set of methods for both asynchronous and synchronous data transfer. ConnectAsync is used to start an asynchronous connection. SendAsync and ReceiveAsync are used to send and receive data. Shutdown and close methods are used to shutdown and close the sockets.

    6. Question 6. Do You Know What Is A Socket?

      Answer :

      A socket is used to connect an application to a network protocol. A socket enables communication between a client and a server. The communication is started when the client is assigned a local port number, and binds a socket to it. The client writes on the socket and gets information from server by reading it.

    7. Question 7. Explain What Is Ssl?

      Answer :

      SSL is Secured Socket Layer. SSL is used to establish a secured and an encrypted connection between a server and the browser. SSL is most commonly seen in payment and banking web sites. To create a SSL connection, a SSL certificate needs to be created. If the website has a SSL certificate installed, a small icon is displayed in the tool bar to make customers confident that the site is secured.

    8. Question 8. What Is Server Socket Class?

      Answer :

      The server Socket class is used to implement server sockets. Server sockets are used to respond to requests received over the network.

    9. Question 9. What Is Socket Class?

      Answer :

      The Socket class provides enriched methods and properties for network communications. It allows both synchronous and asynchronous data transfer. Shutdown method should be used to end the Socket once the data transfer is complete. Using SetSocketOption the socket can be configured.

      Declaration:

      Public Class Socket _

      Implements IDisposable

    10. Question 10. Can You Explain What Is Race Condition? How Does The Race Condition Occur?

      Answer :

      1. A race condition occurs when there are two or more processes trying to access the same data concurrently or performing the same operation concurrently. Output of the operation depends on the sequence of requests of the operations.
      2. In networking, a race condition occurs when two or more try to access the same channel. This usually occurs in networks having lag times.
      3. In a computer memory, a race condition occurs when a request to read and write data is received at the same time.
      4. In logic gates, a race condition occurs when some inputs encounter conflicts.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Network Security Tutorial