Search Engine Marketing Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Search Engine Marketing Interview Questions & Answers

Do you want to enhance your marketing skills? Are you a business promoter looking for effective way to promote your products through search engine in order to grow your business? Search engine marketing is a type of internet marketing to increase the business promotion through paid advertisements on search engines. The promotion pages can be visualized by paid ads. Any MBA graduate or M.com, BBA graduate can apply for search engine marketing jobs. Utilize our wisdom jobs interview questions page to get through the interview. Various positions are available like search engine marketing coordinator, search engine marketing analyst, search engine marketing specialist, video marketing coordinator, etc. As a search engine coordinator are responsible for planning, implementing and managing company’s overall growth. So, please give a glance at our search engine marketing job interview questions and answers and make your interview easy.

Search Engine Marketing Interview Questions

Search Engine Marketing Interview Questions
    1. Question 1. What Is Google Adwords?

      Answer :

      Adwords is Googles Online Advertising Platform that can help you drive interested people to your website. Through AdWords, we can create ads in the search engine and decide when to display those ads. It allows us to take advantage of millions of keyword what user search for and choose the relevant keyword to your business and create Advertisement.

    2. Question 2. What Is Ppc?

      Answer :

      When people search for any particular thing (relevant to your website) in the search engine, your website may or may not appear organically in the search result. But if you take the support of an advertising model, you get the assurance that your website would appear. This online advertising model is popularly known as Pay Per Click (PPC) advertising.

    3. Question 3. Explain How Adwords Work?

      Answer :

      Adword directly works under a bidding concept. Its purely based on price of a particular ad, More the price, higher the ranking of the ad. Also, these AdWords work on ‘pay per click’ which means you only pay the amount you have quoted, only if somebody clicks on your ad.

    4. Question 4. What Is Ad Rank?

      Answer :

      Ad Rank is the underlying concept which decides which Ad will show on which position.

      Ad Rank = Your CPC bid * (Quality Score[80% weight] + Ad Extensions[20% weight])

    5. Question 5. How Does A Google Auction Work?

      Answer :

      When someone performs a search, all of the ads relevant to that search “compete” based on bid price and other factors such as relevant keywords and geographical location. The winning ads are then displayed.

    6. Question 6. What Is Quality Score?

      Answer :

      Quality score is a very important aspect of Adwords. It determines your CPC and position.

      It is scaled from 1–10. The higher your QS gets the lower you pay per click and the higher position you get on Google.

      Quality Score = Keyword's CTR + Ad Text Relevance + Keyword Relevance + Landing Page Relevance

    7. Question 7. What Is An Ad Group In Google Adwords?

      Answer :

      Ad group contains no of keywords, advertisements, and landing pages. If one prepares AdWord campaigns that are properly structured then Google also rewards those advertisers. It is advisable to organize keywords into theme for a better structure.

    8. Question 8. What Are Google Ad Extensions?

      Answer :

      We have diff types of ad extensions in Google Adwords:

      • Sitelinks extensions
      • Callout extensions
      • Structured snippet extensions
      • Call extensions
      • Message extensions
      • Location extensions
      • Affiliate location extensions
      • Price extensions
      • App extensions
      • Review extensions
      • Automated extensions report

    9. Question 9. What Is Ctr?

      Answer :

      CTR stands for Click Through Rate. It is a metric that measures the number of clicks advertisers receive on their ads per their number of impressions.

      CTR =  No.of Clicks / No.of Impressions.

    10. Question 10. How Do You Calculate Roas (return On Ad Spend)?

      Answer :

      It’s the ratio of sales/spend.

    11. Question 11. What Is Maximum Length Of Destination Url?

      Answer :

      1024 characters is the maximum length of a destination URL.

    12. Question 12. Explain What Factors Affect Landing Page Quality?

      Answer :

      Relevance of ad text and keywords in ad group, original content, page load times, user friendliness, ease of navigation, conformation to site policies, transparency like contact information and privacy policy etc affects the landing page quality.

    13. Question 13. Does Google Page Rank Of A Landing Page Help In Quality Score?

      Answer :

      No, both page rank and quality score and not at all related to each other.

    14. Question 14. What Are The Difference Between Cpm, Cpc And Cpv Bidding?

      Answer :

      CPM : Cost Per Thousand is the amount you pay per thousand impressions that you receive, the amount has no relation with ad clicks.

      CPC : Cost Per Click is the amount that you agree with the advertiser to pay only for the clicks you receive on your landing page.

      CPV: is when advertisers pay for each unique user view of an advertisement or website (usually used with pop-ups, pop-unders and interstitial ads). Cost per view on youtube is more aligned with video marketing, where you pay Google for viewing your ad.  CPV may also mean cost per visitor where an advertiser pays you for driving each unique visitor to her site.

    15. Question 15. What Is The Significance Of Impression Share Metric?

      Answer :

      Impression share = impressions / total eligible impressions

      Impressions are estimated using various factors including targeting settings, approval statuses, quality and etc. Impression share data is accessible for campaigns, ad groups, product groups and for various keywords.

      It is a good way to elaborate on whether the ads will reach more people if you increase your bid or budget, basically is it viable or not.

    16. Question 16. What Are The First Steps You Should Take If Your Ads Get Disapproved For Any Reason?

      Answer :

      If in case your ads gets disapproved, you’ll get a notification in regard to it along with an email. Once you know why have your ads been disapproved then you can work on editing you ad and fix the problem there and then. Sometimes, you need to make changes in your ad text and in other cases we may need to edit both which means ad along with website.

    17. Question 17. What Are The Automatic Bidding Strategies?

      Answer :

      The Automated bidding strategies are as follows:

      1. Maximize Clicks:

      Automatically set bid to help to get as many clicks as your budget.

      2. Target Search Page Location:

      Automatically set your bid to help increase the chances that your ad appear at the top the page or on the 1st page of search results.

      3. Target Out Ranking Share:

      You choose a domain you want to outrank and how often you want to outraken.

      4. Target CPA:

      Automatically set bids to help to get as many conversions as possible at the target CPA you set.Some conversations may cost more or less than your target CPA.

      5. Enhance CPC:

      Automatically adjust manual bids to try to maximize conversions.

    18. Question 18. What Are The Character Limitations For Adwords Ad?

      Answer :

      • Headline 1 : 30 Characters
      • Headline 2 : 30 Characters
      • Path 1  : 15 Characters
      • Path 2  : 15 Characters
      • Description : 80 Characters
      • Final URL : 1024 Characters

    19. Question 19. What Is The Maximum Number Of Campaigns And Ad Groups You Can Create In Adwords?

      Answer :

      Campaign and ad group limits:

      Though it is very unlikely that you will reach the limit of your AdWords account in any way. Just for future reference, below are the limits that google puts when it comes to AdWords

      10,000 campaigns (includes active and paused campaigns)

      20,000 ad groups per campaign

      20,000 ad group targeting items per ad group (such as keywords, placements, and audience lists)

      Ad limits:

      300 image/gallery ads

      50 text and non-image/gallery ads per ad group

      4 million active or paused ads per account

      Negative keyword limits:

      20 shared negative keyword lists per account

      5,000 keywords per negative keyword list

      10,000 negative keywords per campaign

    20. Question 20. Explain What Is Google Ad Api?

      Answer :

      API stands for Application program interface. Google Ad API is designed for representing large, tech-savvy advertisers and third parties.

      It allows developers compile an application that directly interacts with Google Adwords server.

    21. Question 21. Explain How Can You Track Conversions In Google Adwords?

      Answer :

      In Google Adwords, conversion tracking can be done in following ways:

      Tracking purchases by involving basic tracking code provided by Adwords and modifying it with additional code unique to your particular e-commerce platform

      View-through conversion window options tracks when a person sees your ad but does not click it (impression)

      By enabling your ad rotation setting to optimize for clicks, meaning that Adwords will serve the ads it feels are likely to be clicked

      By accessing search funnels inside tools and analysis, you can also know when customers clicked on your ad for the first time and how frequently they saw your ad before converting.

    22. Question 22. What Will Frequency Capping Do?

      Answer :

      It will limit the number of times an ad appears to the same unique user on the Display Network.

    23. Question 23. Where Are Ads Using Images And Videos Shown?

      Answer :

      They would only be shown on the Google Display Network (GDN).

    24. Question 24. What Tools Do You Use For Keyword Research?

      Answer :

      Google keyword planner tool, WordStream’s Niche Finder, WordTracker and Search Query Reports.

    25. Question 25. What Is Keyword Density?

      Answer :

      It’s percentage of times your word or phrase present on a web page.

    26. Question 26. What Is Google Ad Api?

      Answer :

      Google Ad API is designed for representing large, tech savvy advertisers and third parties. It allows developers build an application that directly interacts with Google Adwords server.

    27. Question 27. How Many Types Of Keyword Matching Are There In Google Adwords?

      Answer :

      There are 6 type of Keywords matching in Adwords which are:

      • Broad match
      • Broad match modifier
      • Phrase match
      • Exact match
      • Negative match

    28. Question 28. What Are The Rules For Creating A Google Adwords Campaign?

      Answer :

      Google AdWords campaign Rule:

      1. Firstly you need to think and Understand How Your Ads Get Shown
      2. DON'T try to Send All Users to Your Home webpage
      3. Never Rely on Broad match keyword or Generic Keywords
      4. DO Organize Keywords Into Tightly Themed Ad Groups
      5. Think about All Match Type Options
      6. Never overlook Negative Keywords
      7. Don't mashup Your Campaigns try create you own campaign
      8. Use Free Conversion Tracking or always install conversion tracking
      9. Never Bid More Than Your Conversion Rate  example: (Lifetime client value*(1-Desired profit       margin))*Landing page  conversion rate
      10. DO Test Different Ad Versions
      11. DON'T Stick With Under-Performing Keywords
      12. DO Take Advantage of Ad Extensions
      13. Never Forget to Connect AdWords to Your Google Analytics Account
      14. Set ROI Goals etc.

    29. Question 29. How Many Campaign Types Are There In Adwords?

      Answer :

      There are six types of campaigns in adwords:

      1. Search Network with Display Select
      2. Search Network only
      3. Display Network only
      4. Shopping
      5. Video
      6. Universal app campaign.

    30. Question 30. Explain About Demographic Targeting In Adwords?

      Answer :

      By Using Demographic Targeting, Easily we can reach a specific set of potential customers who are likely to be within a particular age range, gender, parental status, or household income.

      Demographic targeting for Search, Display or Video campaigns can include:

      Age:

      18-24

      25-34

      35-44

      45-54

      55-64

      65+

      Unknown

      Gender:

      Male

      Female

      Unknown.

      Demographic targeting for Display or Video campaigns can include:

      Parental status:

      Parent

      Not a Parent

      Unknown

      Demographic targeting for Video campaigns can include:

      Household income (currently available in the U.S., Japan, Australia, and New Zealand only):

      Top 10% 

      11-20%

      21-30%

      31-40%

      41-50%

      Lower 50%

      Unknown.

    31. Question 31. What Is Roi?

      Answer :

      ROI Stands for Return On Investment.

      How much profit you've made from your ads compared to how much you've spent on those ads.

      To calculate ROI, Formula is

      ROI = Total Revenue / Ad Cost

    32. Question 32. What Is Adwords Editor?

      Answer :

      • Its Adwords Account Management software. by this you can manage your adwords account.
      • By Google Adwords Editor you can Use bulk editing tools to quickly make multiple changes.
      • Export and import files from one account to another account.
      • View statistics for all campaigns or a subset of campaigns.
      • Copy or move items between ad groups and campaigns.
      • Keep working even when you're offline.

    33. Question 33. What Are Negative Keywords In Adwords?

      Answer :

      Google AdWords supports something called "negative keywords." This means that within Ad Groups, you can designate not only the terms you want to bid on, but also the variations of terms you don't want included in the basket of clicks that you'll pay for.

    34. Question 34. 3 Reasons Why Ads Gets Rejected?

      Answer :

      • Using certain brand names in the ad.
      • Having more than one site targeted in an ad Group.
      • Too much punctuation.

    35. Question 35. What Is Remarketing In Google Ppc?

      Answer :

      Remarketing campaigns are used to show ads to people who have visited your website. The remarketing ads can be delivered in text or image display formats. The ads are managed in Google AdWords and are shown on web pages visited by your target audience that accept Google advertising placements.

    36. Question 36. What Is Frequency Capping?

      Answer :

      Frequency capping limits the number of times your ad is shown in the Google Display network in a given time period (day, week, or month).

    37. Question 37. How Can We Improve Conversion Rates?

      Answer :

      To target users to the campaign for boosting conversions, one has to create ads that match properly with keywords and create tightly themed ad groups.

    38. Question 38. What Is Average Ctr In Google Adwords?

      Answer :

      The average CTR generated by Google AdWords campaigns is about 2%, growing to 3% for some industries, such as finances and dating. However, this is will not be the same for everyone, as it depends on many factors, of which the most important are your industry and budget.

    39. Question 39. What Is The Best Way Optimize Placements In Gdn(google Display Network)?

      Answer :

      Assuming you are doing a direct response approach (getting conversions for a desired cost), you’ll want to look one primary attributes:

      Targeting method cost per conversion (CPA) or ROI

      Here is a sample protocol to optimize your Google Display Network Placements:

      Periodically (at least once a week), come through your placements. Identify ones that have spent at least 2x your target CPA or ROI. Exclude them. For example, if you want conversions at 10 CPA, you can be safe to assume that if you spend 20 dollars without a conversion, it’s time to turn off that placement. Alternatively, you can get more aggressive, and turn placements off at only 1.5x your target spend. In this case, you would pause everything over 15 dollars without a conversion, or anything that is over 15 CPA.

      Pluck out the best placements that give you the best performance (ROI or CPA), and bid specifically on them. The theory is: if you bid more aggressively on placements that perform well, you’ll increase your volume of conversions.

      Don’t know how much to bid Use the protocol here: How to Set the Perfect Bid Every Time in AdWords to get your bid modifiers. The math is simple: If your CPA is worse than your target, bid down. If your CPA is better than your target, bid up to increase volume.

      Pro-Level: after identifying the best placements, and bidding specifically on them, find other placements similar to those. Create ads that are finely tuned for that particular audience. Even more pro - once you get plenty of data on a site, try to reach out to them specifically to see if you can get a better rate than what you’re getting through GDN. This is known as a private media buy.

    40. Question 40. What Are Dynamic Search Ads (dsa)?

      Answer :

      Dynamic Search Ad campaigns target relevant Google searches by scanning the text of your existing website and serving up ads on Google when a query matches your site.

      Dynamic Search Ads help you to run the Adwords account if you have millions of pages of content.

      For Example: Suppose you are running an eCommerce site where you have millions of products and each of them have separate landing pages. It is nearly impossible to add all possible keywords to your account.

    41. Question 41. What Is The Role Of Dki In Google Adwords?

      Answer :

      Dynamic keyword insertion(DKI) lets you automatically update your ads with the keywords in your ad group that caused your ads to show. This can help make your ads more relevant to users searching for what you offer.

    42. Question 42. How Do I Adwords Display Campaign Placements In Gmail?

      Answer :

      You need to create Special Ads for Gmail Campaigns. Which can be found in the Ad gallery. then your ads will start showing up in gmail inboxes.

    43. Question 43. What Is Smart Display Campaign?

      Answer :

      A new feature that google has introduced ad format called ‘Smart Display. This feature is similar to that of a responsive ad. We enter the ad copies, images, logos, etc. and google assembles it into various types, sizes and shapes based on where the ad appears on the google display network.

    44. Question 44. What Are The Benefits To Use Smart Display Campaign?

      Answer :

      • A lot of time and energy can be saved as you need not create different ad sizes manually.
      • A successful conversion rate can be achieved.
      • Smart display ads help you discover which of your ad copies of images have worked well for your brand.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Search Engine Optimization (SEO) Tutorial