SCBA (Self Contained Breathing Apparatus) Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

SCBA (Self Contained Breathing Apparatus) Interview Questions & Answers

SCBA (Self Contained Breathing Apparatus) is used by firefighters, underwater swimmers to protect themselves from hazardous atmosphere The kit usually has a mask to protect the face and a cylinder with gas filled in. it can be worn around back. Using it is very simple. The air in the cylinder is compressed and once the button is pressed, it passes to the person. Candidates should have knowledge on its functionality. There are number of positions available across all the locations. Wisdomjobs focus on providing interview questions and answers to help you in clearing the interview with ease. SCBA (Self Contained Breathing Apparatus) interview questions and answers are useful to attend job interviews and get shortlisted for job position. Check out interview questions page to get more information.

SCBA (Self Contained Breathing Apparatus) Interview Questions

SCBA (Self Contained Breathing Apparatus) Interview Questions
    1. Question 1. What Kind Of Application Need Scba?

      Answer :

      The most common is called “Confined Space”. Others would be working with liquid spills or gas exposures that produce or could produce IDLH conditions.

      EXAMPLES INCLUDE:

      Confined Space

      • Tank or reactor entry for maintenance or cleaning.
      • Repair of gas lines or toxic chemical lines in trenches or pits.
      • Working in sewers.
      • Working in silos, storage tanks, pipelines.
      • Working in truck or rail tank cars.
      • Working in large machinery housings. Working with liquids, gases, vapors and particulate
      • HAZMAT response to toxic gas leaks such as chlorine and hydrogen sulfide.
      • HAZMAT response to any unknown. This does not have to be in a confined space.
      • First response emergency rescue of people overcome by atmospheric hazards.
      • Escape from an area that has become IDLH due to accidental releaseof gases or vapors. 

    2. Question 2. What Is A Confined Space?

      Answer :

      Confined spaces are regulated under OSHA Confined Space Standard 29 CFR 1910.146. A confined space has very particular attributes. Notice none of these have anything to do with atmospheric hazards.

      1. It is of a size and shape that will allow entry by a person.
      2. There are few, perhaps only one, openings to entry or exit.
      3. It is not designed for continuous occupancy.

    3. Question 3. What Is Permitted Confined Space?

      Answer :

      Now we get into area that might require respiratory protection. However, always remember this:

      Just because it is a permitted confined space does not mean SCBA or even any other form of respirator is required.

      Remember, permitted confined space has one or more of these attributes:

      1. It contains or has the potential to contain a hazardous atmosphere;
      2. It contains materials that potentially could engulf anyone in the space;
      3. It has a design that potentially could trap or asphyxiate anyone in the space; and
      4. It contains any other serious safety or acute health hazard.

      The reason an SCBA is often needed for entry into a permitted confined space is because nothing has been done to characterize what is the potential or real atmospheric hazard. If you do not know, then an SCBA is required.

    4. Question 4. What Kind Of Scba Might Be Needed?

      Answer :

      • An SCBA approved for entry and escape from a hazardous atmosphere. Minimum 30-minute rating.

      • A combination SCBA/SAR (Supplied air respirator) approved for entry and escape from a hazardous atmosphere.

      With combination SCBA/SAR you must enter the contaminated area using the airline if the SCBA has a rated life of 3, 5, or 10 minutes. For 15-minute and higher ratings you can enter using the air cylinder as long as you use 20% or less of this air reaching the point where you plug into an airline. An alarm and gauge is required on the system.

    5. Question 5. How Does An Atmosphere Become Oxygen Deficient?

      Answer :

      Generally this means less than 19.5% oxygen. OSHA exceptions to this are based on altitude and concentration.

      The condition could exist for several reasons:

      • Combustion from fire, cutting torches, and welding arc;
      • Inert gases like nitrogen displacing the oxygen;
      • Rotting organic matter consumes oxygen; and
      • Rusting of metals consumes oxygen. 

    6. Question 6. What Does Osha Require When Working In An Idlh Confined Space?

      Answer :

      • At least one employee located outside the IDLH atmosphere.
      • Visual, voice, or signal line communication maintained between employee(s) inside the IDLH atmosphere and outside the IDLH atmosphere. Employee(s) located outside the IDLH atmosphere trained and equipped to provide effective emergency response.
      • Employer or designee notified before employee(s) located outside the IDLH atmosphere enter to emergency rescue.
      • Employer or designee to provide necessary assistance.

      Employees located outside the IDLH atmosphere equipped with:

      1. Appropriate retrieval equipment or equivalent means for rescue.
      2. Pressure demand SCBA.

    7. Question 7. What Kind Of Rules Exists For Scba Use In Hazardous Waste/ Emergency Response?

      Answer :

      29 CFR 1910.120 provides:

      • (g)(3)(iii) Positive pressure SCBA or combination SAR/SCBA required if there is substantial possibility that chemical exposures may be IDLH or impair ability to escape.
      • (q)(3)(x) Switching SCBA cylinders among manufacturers is acceptable.
      • Appendix B Levels A, B, C, D protective equipment ensembles described. Levels A & B include positive pressure SCBA or Type C/SCBA. 

    8. Question 8. What About Pressure Testing The Scba Cylinders?

      Answer :

      This is required and is done with water under high pressure, hence the name hydrostatic testing. The length of time between tests depends on the material of the cylinder. The date of the test is on the cylinder.

      • Steel - Hydrostatic test interval: 5 years
      • Aluminum - Hydrostatic test interval: 5 years
      • Composite - Hydrostatic test interval: 3 years.

      Service life limited to15 years

    9. Question 9. What About Fire Brigades?

      Answer :

      OSHA 1910.156 (f) requires the following:

      1. SCBA required for fire brigades working inside buildings or confined spaces where toxic combustion products or O2 deficiency may be present.
      2. "Buddy-breathing" devices are acceptable.
      3. Switching SCBA cylinders among manufacturers is acceptable.
      4. SCBA must be at least 30-minute duration.
      5. SCBA must have an audible low air warning.
      6. Only pressure demand SCBA for fire fighting.

    10. Question 10. What Impact Does The Current Version Of 29 Cfr 1910.134 Have On Our Products?

      Answer :

      The requirements for fit testing have changed. In the past, tight fitting positive pressure respirators did not have to be fit tested. NOW THEY DO HAVE TO BE FIT TESTED.

      • All tight fitting positive pressure respirators will require annual fit testing with the exact same make, model and size that is proposed for use.
      • Fit factors of 100 or greater are required for half facepiece, 500 or better for full facepiece.
      • Testing can be either Quantitative or Qualitative and is done in the negative pressure mode. This is true even if the actual use will be in the positive pressure mode.

    11. Question 11. What Does That Mean To The Scba Line?

      Answer :

      Customers who have need for SCBA are reluctant to have products in their plant that has different full facepieces. This would mean having to double up on fit testing. It seems obvious to the customer that all types of  respiratory protection in the plant using full facepieces should use the same one. 3M bases its 7800S and SCBA on the same Full Facepiece seal. A 7800S can be used to face fit both negative pressure and SCBA users.

    12. Question 12. How Should The Test Be Done?

      Answer :

      If both the 7800S and 7800-AM facepieces are in use at a plant simply fit test the 7800S using appropriate P100 filters and any of the OSHA accepted fit test protocols. Since the 7800-AM facepiece is exactly the same make, model and size, testing the 7800S covers both. If you only have SCBA with the 7800S-AM Facepiece you will need a standard 7800S Facepiece. Use the Quantitative Fit test adapter and 2091 filter. Use any of the OSHA accepted fit test protocols.

    13. Question 13. Who Uses The Iscba?

      Answer :

      The Industrial SCBA (ISCBA) is designed specifically to serve the needs of industrial users requiring NIOSH-approved SCBA for nonfire related applications. The ISCBA provides a cost-effective solution for providing IDLH level respiratory protection for a wide range of industry and manufacturing processes, including petrochemical plants, chemical processing operations, foundries and steel mills, papermaking operations and printing plants.

      The ISCBA unit is designed to give industrial users an SCBA responsive to their demand for breathing air during the most demanding working conditions. The Industrial SCBA is not intended for fire or potential fire fighting related applications, nor is it NFPA approved.

    14. Question 14. Is The Iscba Available In High Or Low Pressure Versions?

      Answer :

      Yes. Both 2216 psig and 4500 psig models are available. Users can select 30-minute duration 2216 psig models with carbon or aluminum cylinders. The 4500 psi ISCBA permits the choice of 30, 45 and 60 minute carbon cylinders.

    15. Question 15. Can The Iscba Be Outfitted With An Extended Duration Airline?

      Answer :

      Yes. When the unit is specified with a dual port pressure reducer, it may be equipped with an extended duration airline. This option permits a user to hold the cylinder’s air in reserve while using the extended duration airline to tap into a remote breathing air source as a primary air supply. With an airline connection, the user may work for extended periods of time at locations up to 300 feet (91 meters) away from the remote air source.

    16. Question 16. What Are The Key Features Of The Iscba?

      Answer :

      Like all Scott respirators, the Industrial SCBA is designed for ease of use and simple maintenance. The harness system allows for easy donning and doffing, while the quick-change cylinder retention system permits efficient cylinder changes. The regulator’s air-saver switch allows the user to place the SCBA in a standby mode with an activated cylinder during donning and doffing without spending cylinder air. The regulator’s positive locking mount and first-breath activation provide superior reliability and performance

    17. Question 17. Can The Iscba Scba Be Ordered With An E-z Flo Modulair Regulator?

      Answer :

      Yes. The ISCBA SCBA can be supplied with an E-Z Flo Modulair regulator, allowing for personal issue regulators that can also be used with the ACSi SCBA, Ska-Pak Plus, and E-Z Airline Supplied Air Respirators. This option contributes to simplified and reduced inventory, training and maintenance costs across the Scott air supplied respirator product family.

    18. Question 18. Can The Iscba Scba Be Ordered With An E-z Flo Modulair Regulator?

      Answer :

      Yes. The ISCBA SCBA can be supplied with an E-Z Flo Modulair regulator, allowing for personal issue regulators that can also be used with the ACSi SCBA, Ska-Pak Plus, and E-Z Airline Supplied Air Respirators. This option contributes to simplified and reduced inventory, training and maintenance costs across the Scott air supplied respirator product family.

    19. Question 19. Which Facepieces Are Approved For Use With The Iscba Scba?

      Answer :

      The ISCBA SCBA can be used with the full range of Scott's AV-style facepieces including the AV-2000 Facepiece, AV-3000 Facepiece and AV-3000 SureSeal System. These facepieces are available in a range of different sizes, materials and head harness options. The ISCBA SCBA is also approved with the Weld-O-Vista Facepiece.

    20. Question 20. How Does The Iscba Take Advantage Of Scott Safety's Top Down Convertibility?

      Answer :

      The ISCBA SCBA is available with Scott's AV-series facepieces, offering Scott's exclusive Top-Down Convertibility. This design platform, pioneered by Scott, allows one facepiece to be used on numerous respiratory protection products, from supplied air to air purification. This one-facepiece concept reduces costs of inventorying, training, and fit-testing multiple facepieces for each employee.

    21. Question 21. What Is The Acsi Scba?

      Answer :

      The ACSi SCBA is a NIOSH -  approved SelfContained Breathing Apparatus (SCBA) featuringthe Advanced Carrying System, a unique, Lightweight ThermoFlex™ backplate and harness designed for greater comfort, flexibility and reduced wearer fatigue. Intended to serve the needs of industrial users, it combines Scott's proven performance and safety features with enhanced user comfort and a range of optional accessories to meet various user requirements.

    22. Question 22. What Does Acs Stand For?

      Answer :

      ACS stands for "Advanced Carrying System," the ACSi SCBA is the industrial specification SCBA.

    23. Question 23. Who Uses The Acsi Scba?

      Answer :

      The ACSi SCBA is designed specifically to serve the needs of industrial users requiring NIOSH approved SCBA for non-fire related applications. The ACSi SCBA provides a comfortable, ergonomic, cost-effective solution for providing IDLH level respiratory protection for a wide range of industry and manufacturing processes, including petrochemical plants, chemical processing operations, foundries and steel mills, food & beverage processing, public utilities, papermaking operations and printing plants. The ACSi SCBA is designed to give industrial users an SCBA responsive to their demand for breathing air while providing the utmost comfort and flexibility for enhanced mobility and comfort. The ACSi SCBA is not intended for fire or potential fire fighting related applications, nor is it NFPA approved.

    24. Question 24. How Has The Backplate Been Designed Ergonomically?

      Answer :

      The shape of the ThermoFlex™ backplate has been carefully designed with input from an Osteopath. The channels in the backplate are designed specifically to fit with the spine and the muscles in the back provided enhanced comfort and mobility for the user, reducing user fatigue and burden.

    25. Question 25. What Material Is The Acsi Scba Harness Made From?

      Answer :

      The ACSi SCBA harness is manufactured from polyester webbing. The ACS harness padding is closed cell foam covered in coated nylon.

    26. Question 26. Is The Acsi Scba Available In High And Low Pressure Versions?

      Answer :

      Yes. Both 2216 psig and 4500 psig models are available. Users can select 30-minute rated duration 2216 psig models with carbon or aluminum cylinders. The 4500 psig ACSi SCBA permits the choice of 30, 45 and 60 minute rated carbon cylinders.

    27. Question 27. Can The Acsi Scba Pneumatics Be Easily Removed From The Backplate?

      Answer :

      Yes. The pneumatics can be removed (or replaced) from the sets quickly, without the use of tools. The pneumatics are removed in one piece with a simple, "quarter turn" and do not therefore have to be tested when this is done.

    28. Question 28. Is The Acsi Scba User Serviceable?

      Answer :

      The ACSi is fully user serviceable. The user can service and test each part of the set with no need for any of it to be returned to the factory. To carry out this servicing the user must be trained by a qualified person.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial