Sap Purchase Order Interview Questions & Answers

Sap Purchase Order Interview Questions & Answers

Sap Purchase Order Interview Questions

Sap Purchase Order Interview Questions
    1. Question 1. In Me23n What Is The Difference Between Po Quantity And Scheduled Quantity?

      Answer :

      PO Quantity which is known as committed quantity by vendor to supply as and when on or before specific delivery date.

      Scheduled Quantity is the quantity to be delivered by the vendor in respect of schedule line as planned. The total PO quantity can be dragged and partially divided into different segment of delivery date for different quantum of material.This quantity is referred to by GR and IV for checking purposes also.

    2. Question 2. When Do We Need A New Document Type In Purchase Order?

      Answer :

      1. Suppose you want a separate report for import PO and domestic Po in t-code like ME2N, ME2L.  In that case we have to define new Po document type so we can get report by document type and same will applicable to Asset purchasing also.
      2. You want different pricing procedure assignment in MM, then in that case PO document will help like import and domestic pricing procedure.
      3. Suppose in service PO user may forget to use item categories D or he may used different item categorizes other than D, so in that case we can define new document type and allow only item categories D so he cannot use the wrong item categories in PO.

    3. Question 3. How Many Po Type Are There?

      Answer :

      In purchasing document types are divided in two types:

      a) Internal purchasing document 

      Example: purchase requisition

      b) External purchasing document 

      Example: quotation, purchase order, contract, schedule agreement. 

    4. Question 4. At Which Level Is The Purchase Order History Kept? How Can We Access ( See ) It?

      Answer :

      PO history is updated in table: EKPO and if you go to see, there is a field client and purchasing document/plant.

      PO history updation depends upon transaction and event type where there are different type of transaction key:

      1. Goods Receipt
      2. Invoice Receipt
      3. Subseq. Debit/Credit
      4. Down Payment
      5. Payment
      6. Goods Issue for Stock Transfer
      7. Consumption (Subcontracting)
      8. Delivery (Stock Transfer)
      9. Service Entry Sheet
      • A Down Payment Request
      • C Down Payment Clearing
      • Q Comparison for Internally Posted Material (Only IS-OIL)
      • R Return Delivery via Delivery Note
      • P Invoice Parking
      • V Down Payment Request Clearing 

      You can see that PO history is updated at PO line item level and also see it at the header level then in status tab, you can see the the following gets updated:

      • Ordered
      • Delivered
      • Still to delivered 
      • Invoiced
      • Down payments

    5. Question 5. Where Is The Purchase Order Text Stored?

      Answer :

      It is stored in the tables STXH, STXL.  Text gets stored as object ID and text ID.

    6. Question 6. How To Edit Created P.o.? If User Want To Change Some Data Like Price, Data Etc. In A Created Purchase Order But System Is Not Allowing It. As A Support Sap Mm Functional Consultant What You Would Do?

      Answer :

      This is an open question without direct answers and you should suggest the possibilities:

      If you have made goods receipt against PO, then you cannot make any change to the price and other condition details in PO if not you will be able to do it. 

      Also, check whether user have authorisation for ME22N. 

      The Price came from Info record (if you have maintained the info record for material and vendor combination), then in this case you cannot directly change the Price in PO. If you want to change then check PO condition type is it PBXX, then you can change.

      There is a procedure called as the field selection. When a purchase order is created, then it requires a release. In the release procedure you can maintain the fields which cannot be changed as per the field selection. For example, if I am an approver and I approved a purchase order for 10 pieces and released it, in this case if the changes are allowed for the quantity then the total release procedure becomes useless.

    7. Question 7. Is A Vendor Compulsory For A Purchase Order?

      Answer :

      Yes. As the Purchase Order is a legally binding document, a vendor must be assigned.

    8. Question 8. Can Every User Create A Purchase Order?

      Answer :

      No. It can be either created with the purchaser profile (strategic or operational) or created by the system user (WF-BATCH).

    9. Question 9. How Many Vendors Can Be Assigned To A Purchase Order?

      Answer :

      Only one. However,  you can create more PO-s for the same vendor with different split criteria.

    10. Question 10. How Many Purchase Order Types Exist?

      Answer :

      Basically two:

      1. material 
      2. service.

      The limit type is also related to services.

    11. Question 11. Can We Delete A Purchase Order? As It Is Legally Binding Document

      Answer :

      If the status is 'Ordered', the PO cannot be deleted on Header Level, only on the Item Level.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

SAP MM Tutorial