Sap Idocs Interview Questions & Answers

3 avg. rating (60% score) - 2 votes

Sap Idocs Interview Questions & Answers

Searching for an excellent career in SAP IDocs? In wisdom jobs, you can find many interview materials for SAP IDocs job such as types of interview questions and other important tips for SAP IDocs job. SAP IDocs is a standard format. IDocs allow the association of different application systems with a message based interface. The main benefits of IDocs are planned exchange and automatic posting of application documents, lessening of the varying complex structures of different application systems to one simple structure and thorough error handling prior to the data is posted in the application. There is a huge demand for SAP IDocs jobs in the market. Our professionals have outlined some top interview questions with answers in SAP IDocs job interview questions and answers page to help job seekers to land the best job.

Sap Idocs Interview Questions

Sap Idocs Interview Questions
    1. Question 1. What Is An Ale ?

      Answer :

      ALE stands for Application Link Enabling which links two systems.

      ALE is a technology that can enable exchange of data between two different Systems ( Sap - Sap OR Sap - Non Sap).

      ALE architecture has the  3 layers : 

      • Application layer related to the application data ( SD , MM , FI or data for any SAP application ) . 
      • Distribution layer decides to whom should the data generated by the application layer has to be distributed
      • Communication layer responsible for  delivering the Idoc to the receiving system and communicates to the receiving system via tRFC , File ports , FTP or TCP/IP etc.

      ALE uses IDoc as a vehicle to transfer data between two systems.

    2. Question 2. What Are The Advantages Ale/idocs?

      Answer :

      • Reduced Data entry errors
      • Reduced processing time
      • Availability of data in electronic form
      • Reduced inventories and better planning
      • Standard means of communications
      • Better business process

    3. Question 3. What Is An Edi ?

      Answer :

      EDI stands for Electronic Data Interchange.It related to the electronic exchange of business data in a structured format between two systems. The EDI subsystem generally converts the Idoc data into one of the many EDI formats and generates an EDI file in an X12 format. The middleware then translates the X12 file to an IDOC format and the IDOC is sent to the SAP system.

    4. Question 4. What Are The Process Types Of Edi?

      Answer :

      EDI has two process:

      1. Outbound process
      2. Inbound process

    5. Question 5. What Happens In The Outbound Process?

      Answer :

      1. Application document is created.
      2. IDOC is generated
      3. Idoc is transferred from SAP to Operating system layer
      4. Idoc is converted into EDI standards
      5. Edi document is transmitted to the business partner
      6. The Edi Subsystem report status to SAP

    6. Question 6. What Happens In The Inbound Process?

      Answer :

      1. EDI transmission received
      2. EDI document is converted into an IDOC
      3. IDOC is transferred to the SAP layer
      4. The application document is created
      5. The application document can be viewed.

    7. Question 7. What Is Rfc Destination?

      Answer :

      Used to define the characteristics of communication links to a remote system on which a functions needs to be executed.

    8. Question 8. What Is A Message Control In Sap?

      Answer :

      The message control component enables us to encapsulate business rules with out having to write ABAP programs.

    9. Question 9. What Are The Types Of Records In Sap Ale Idocs And Where Is This Information Stored ?

      Answer :

      There are three types of records in SAP ALE Idocs:

      Control Records: IDoc is stored in standard table EDIDC.

      Data Records:  IDoc is stored in standard table EDIDD.

      Status Records: IDoc is stored in standard table EDIDS.

    10. Question 10. What Is A Port ? What Are The Types Of Ports ?

      Answer :

      A port is a communication channel through which Messages can be sent or received in SAP .

      The common port types are the TRFC Port and the File Port.

      If both sender and receiver mention TRFC ports, data is exchanged via RFC connections.

      If however , a file port is mentioned , the IDOC is written in a flat file at the specified location at the sender system.Then a FTP transfer should be done from that location to the receiver system or a Middleware that will send the file to the receiver system.

      The transaction to maintain ports is WE21.

    11. Question 11. What Is A Message Type ?

      Answer :

      you will find that a Message type is always associated with an IDoc type. , a Message type is used just to specify the kind of information that a system can send or receive to or from another system.

    12. Question 12. What Is A Partner Profile ?

      Answer :

      To be able to communicate with a partner via an IDoc interface, each system needs to maintain a partner profile. A partner profile is a mechanism by which the system can specify what kind of messages (message types) it can send or receive.

      Partner profiles can be maintained in WE20.

    13. Question 13. What Is A Distribution Model In Ale Idocs ?

      Answer :

      The distribution model describes how ALE messages flow between different logical systems.

      You can mention the sender and receiver logical systems, the message type to be distributed and also distribute data(IDocs) based on certain conditions by using the distribution model.

    14. Question 14. How Do You Create A Custom Idoc?

      Answer :

      • Creation of Segment Types
      • Run T-code ‘WE31’ to create segment type
      • Creation of IDoc type
      • Run T-code ‘WE30’ to create custom IDoc type
      • Creation of logical message types 
      • Run T-code ‘WE81’ to create the logical message types.
      • Linking Message type and IDoc type.
      • Run T-Code ‘WE82’. Now we have to link these created IDoc types and Message types.

    15. Question 15. What Is The Whole Process To Send Custom Idoc From Source System To Destination System?

      Answer :

      Common configurations on both sides:

      • Creating Logical System Names SALE
      • Setup RFC destinations SM59
      • Defining Port Destinations WE21 

      In Source system:

      • Segment Creation WE31
      • Basic IDOC Type Creation WE30
      • Message Type Creation WE81
      • Assign Message Type To Basic IDOC Type WE82
      • Distribution Model BD64
      • Writing Report Program SE38
      • Partner Profile WE20
      • Message control NACE
      • Check IDOCs WE02, WE05

      In Destination System:

      • Creating FM SE37
      • Assign FM to Logical Message WE57
      • Define I/P method for Inbound FM BD51
      • Create Process Code WE42
      • Generate Partner Profile BD64 

    16. Question 16. How Can You Create A Flat File From Idoc Generated Through Transaction Code We19 For Outbound Processing?

      Answer :

      Choose the standard outbound processing and send the created IDOC file to your file. Port type file is maintained in transaction codes WE20 and WE21.

    17. Question 17. How Do I Create A Fileter Group For My Message?

      Answer :

      To create a filter group, implement transaction codes BD59and BD95.

    18. Question 18. How Do You Search Error Lines Within The Idoc file?

      Answer :

      Table EDID4 includes all the header and segment data of an IDOC file. Use transaction code SE16 to data browses the table. Another alternative is to implement transaction code WE09 or WE10. It retrieves IDOC files that match the condition you input (segment, field and value.).

    19. Question 19. How Do You View The Idoc file Status History?

      Answer :

      Select the IDOC file with transaction code WE02. Double-click on the IDOC file you wish to display. On the left side, you will have both the IDOC file content (segments) and the status history (successive status values). By clicking on the status, you will receive even more details, such as time and user ID.

    20. Question 20. What Is An Idoc?

      Answer :

      An IDoc (Intermediate document) is a vehicle that is used to transfer data from one system to another.

      IDoc is not a technology of some sort , but it is just a container that holds data . 

      It holds data in a structured format i.e. in the Fields of the Segments.

    21. Question 21. What Is Idoc Type?

      Answer :

      IDoc Type vs. IDoc: 

      An IDoc Type is nothing but a collection of one or more structures defined in a system with specific fields. It does not hold Data.

      However, an IDoc is something that holds the values in the fields of the structure defined by IDOC type. 

      The transaction code to view an IDoc type (Basic and extension) is WE30.

      Examples: ORDERS04, DEBMAS04, MATMAS04, CREMAS04.

      These are all SAP standard Basic IDoc Types. 

    22. Question 22. What Is An Idoc Extension ?

      Answer :

      You can even have an IDoc extension in which you can use the existing Basic IDoc type and add extra segments and fields to it. Usually we extend an IDoc when the standard SAP IDoc type is not able to cater to the business process. 

    23. Question 23. Difference Between Idoc And Idoc Type?

      Answer :

      IDOC type specifies Data Structure and IDOC is the instance based on IDOC type.

    24. Question 24. What Is Structure Of Idoc?

      Answer :

      IDOC has three type of records:

      1. Control Record -- contains control info ex: receiver port etc
      2. Data record -- Contains IDOC data
      3. Status -- holds IDOC status.

    25. Question 25. How Can Debug Runtime Idoc?

      Answer :

      When it comes to debugging, I believe we can make use of WE19

    26. Question 26. How To Reprocess Error Idoc's ?

      Answer :

      We can reprocess error IDOC's(status 51) using program RBDAGAIN

    27. Question 27. Can We Send The Idoc To Multiple Sub Systems?

      Answer :

      If you are sending one idoc to more systems  ,then  we have to create one sender logical system and more receiver logical systems in Tcode is SALE. After then we will send In Tcode BD64.

    28. Question 28. What Is The Main Difference Between Ale/idoc And Bapi?

      Answer :

      ALE/IDocs are used for asynchronous information interchange.while BAPIs are used for synchronous information interchange

    29. Question 29. How Do You Correct And Reprocessing The Idoc?

      Answer :

      If we have any error in IDOC then we can edit it by using WE02 Tcode,after that you can reprocess the corrected IDOC by using BD87tcode.

    30. Question 30. How To Reprocess Edited Idoc's ?

      Answer :

      We can reprocess edited IDOC's using program RBDAGAIE (Se38 prorgram)

    31. Question 31. What Is The Difference Between Sap Memory And Abap Memory?

      Answer :

      SAP memory  is Global Memory is available to a user during the entire duration of a terminal session. Its contents are retained across transaction boundaries as well as external and internal sessions.

      The contents of the ABAP/4 memory are retained only during the lifetime of an external session.

    32. Question 32. Suppose I Was Sent 12 Records Using Outbound In Ale/idoc 10 Records Are Up Dated In Data Base Tables What Happens For Remaining Records Did Not Showing Error In We02?

      Answer :

      We are trying to generate the idocs with 12 records, and u find only 10 records idocs created remaining records are missing.We have to check with the filter set up for the records for its receiving partner system logical system . Correct the filters then try regenerating the idocs(missing records).

    33. Question 33. How Do You Reprocess Previously Generated Idoc With Same Number?

      Answer :

      We can use BD87 ,if you want to reprocess same idoc number.

    34. Question 34. How Do You Get Output From Idoc?

      Answer :

      Data in IDOc is stored in segments, the output from Idoc is obtained by reading the data stored in its respective segments.

    35. Question 35. How Do We Generate Idoc In Sap ?

      Answer :

      We can generate IDOC using function module MASTER_IDOC_DISTRIBUTE

    36. Question 36. Where Is All The Idocs Will Be Stored After Creation?

      Answer :

      • EDIDC stores control/header record.
      • EDIDD/EDID4 stores data records.
      • EDIDS stores status records.

    37. Question 37. What Is An Idoc Status? What Are The Different Types Of Idoc Statuses ?

      Answer :

      When an IDoc is sent from one system to another , it goes through variuos stages.The IDoc status indicates the stage that the Idoc in currently in.

      There about 75 IDoc statuses.

      0-49 indicates an Outbound IDoc and 50-75 as Inbound IDoc. 

      01  IDoc generated

      02  Error passing data to port

      03  Data passed to port OK

      51  Application document not posted

      52  Application document not fully posted

      53  Application document posted

    38. Question 38. What Is The Conversion Rule Of Lae/idoc?

      Answer :

      Imagine ,If both the systems have different configurations then we need to convert the measurements like Unit of measure/Text id that is converting field value from one value to another.

    39. Question 39. What Is The Serialization Of Idoc Message Type?

      Answer :

      IDocs are created, sent and posted in a specific order. This prevents errors occurring when inbound IDocs are processed. Interdependent messages can be distributed serially in different ways, as described in the following sections.

      Serialization Using Message Types

      Serialization Using Business Objects.

    40. Question 40. What Is An Idoc Filtration?

      Answer :

      The system provides several filter objects for each message type to filter data. We have to choose the appropriate filter for our business needs and add it to our distribution model.

      We can create filter objects for a receiver in Distribution Model View: Tcode BD64.

    41. Question 41. How Do You Reprocess Error Inbound Idocs ?

      Answer :

      Open the IDOC in error in WE02 Transaction.

      Expand the status records, and see which segment is in error.

      Replace the error value with the correct value and click on the save button.

      Now go to transaction BD87, enter the IDOC number and click on execute. It will re-process the IDOC with the modified data and display the success message if there are no errors in the edited data.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Sap Idocs Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial