SAP-HCM Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

SAP-HCM Interview Questions & Answers

 If you are an expert in SAP technology then this is for you. Let us know if you looking for a job change? Then do not worry, we’ve a right answer for your job interview preparation. If you are preparing for SAP-HCM job interview then go through Wisdomjobs interview questions and answers page. SAP-HCM (Human Capital Management) is section in SAP which handles the Human Resource management in whole. SAP HR does the data collection of the employees starting from their joining to their leaving the company. Candidates should have MBA in HR to qualify for management. It is best for hiring HR candidates. Below are the SAP-HCM interview questions and answers which makes you comfortable to face the interviews:

SAP-HCM Interview Questions

SAP-HCM Interview Questions
    1. Question 1. List The Various Components Of The Enterprise Structure In Systems, Applications, And Products (sap) In Human Capital Management (hcm)?

      Answer :

      The components of the enterprise structure in SAP HCM are given as follows:

      1. Client
      2. Company code
      3. Personnel area
      4. Personnel subarea

    2. Question 2. What Is Client In The Sap System?

      Answer :

      In the SAP R/3 (R stands for Realtime) system, a client is an organization and a legal entity. A client is positioned at the highest level among all the organizational units. It contains the master data of various business processes, such as customers, products, and vendors. A three-digit number is used to represent clients in the SAP R/3 system.

    3. Question 3. What Is Company Code?

      Answer :

      A company code is a unique four-character alphanumeric code that represents a legally independent enterprise.

    4. Question 4. What Is Personnel Area?

      Answer :

      A personnel area is a subunit of company code. It is identified as an organizational unit representing an area in an enterprise, which is organized according to personnel administration, time management, and payroll accounting criteria. It is represented as a four-character alphanumeric code. For example, the personnel area code for corporation is CORP.

    5. Question 5. What Are Personnel Subareas?

      Answer :

      A personnel subarea is a part of personnel area, which can be subdivided according to the geographical location or the strategic line of business. It is represented as a four-character alphanumeric code. For example, if the branches or locations of an organization are defined as personnel area, then its departments, such as HR and ADMIN, are the personnel subareas of the organization.

    6. Question 6. What Do You Understand By Personnel Structure?

      Answer :

      Personnel structure is defined as the structure of employees in an organization. It comprises employee groups and employee subgroups.

      The employee group allows you to divide employees into groups and define their relationship to the enterprise.

      Following are some important organizational functions that can be performed using an employee group:

      • Creating default values when data is input, such as creating default values for the payroll accounting area or basic pay of the employee
      • Creating a criteria of selection to be used during evaluations
      • Creating a unit to be used for authorization check.

      The employee subgroup is a part of the employee group and has the following functions:

      1. Provides processing information in payroll accounting.
      2. Provides information about the validity of primary wage types.
      3. Provides information about the validity of work schedules.
      4. Supplies  information  about the validity of pay scale groups.
      5. Provides information about the validity of time quota types.

    7. Question 7. What Are The Functions Of The Personnel Administration Module?

      Answer :

      The following are the functions of the Personnel Administration module:

      1. Providing authorizations required for the maintenance of master data
      2. Assigning personnel number for people being recruited
      3. Maintaining  plausibility of other sub applications both within HCM and outside HCM
      4. Maintaining plausibility within personnel administration
      5. Designing input templates for personnel administration
      6. Designing work processes required for personnel administration
      7. Designing user interfaces.

    8. Question 8. What Is The Meaning Of Global Employment In Sap Hcm?

      Answer :

      Global Employment is termed as an employee having personnel assignments with one enterprise or several affiliated enterprises, in more than one country at the same time.

    9. Question 9. What Do You Mean By Infotypes In Sap Hcm?

      Answer :

      Infotypes are referred to as system-controlled characteristics of employees. Information related to employee is stored in the form of Infotypes,
      which are represented by a four-digit numeric code given as follows:

      1. 0000 for actions
      2. 0001 for organizational assignment
      3. 0002 for personal data
      4. 0003 for payroll status

    10. Question 10. What Are Features In Sap Hcm?

      Answer :

      Features are decision trees customized in the Implementation Guide (IMG) screen in SAP HCM that are made up of technical fields whose values are defaulted in the easy access.

    11. Question 11. What Is Img?

      Answer :

      IMG is a project support tool. It contains documentation about the implementation steps of the SAP system. It also helps you to control and document the project during implementation.

    12. Question 12. What Do You Understand By Mandatory Activities?

      Answer :

      Mandatory activities are activities for which SAP does not deliver default settings, such as organizational structure. Customer specific requirements must be stored for activities that are classified as mandatory.

    13. Question 13. What Are Optional Activities?

      Answer :

      Optional activities are activities for which SAP delivers default settings.
      These default settings can be used if they satisfy the requirements.

    14. Question 14. What Are Non-required Activities?

      Answer :

      Non-required activities are activities for which SAP delivers all the default settings. These activities, such as country specific settings, are used rarely.

    15. Question 15. What Do You Understand By Critical Activities?

      Answer :

      Critical activities are activities that should be carried out very carefully, because errors in these activities may lead to negative consequences.

    16. Question 16. What Are Non-critical Activities?

      Answer :

      Similar to critical activities, the non-critical activities should also be performed carefully, but the errors committed in these activities have less negative consequences.

    17. Question 17. What Are Personnel Development Plans?

      Answer :

      Personnel development plans provide professional development for the employees of an organization. It can also be used to perform the training and job-related activities.

    18. Question 18. What Is The Use Of Training And Event Management?

      Answer :

      The Training and Event Management module is used to manage and schedule the training events and conventions.

    19. Question 19. What Is Sap Hcm Workflow?

      Answer :

      The SAP HCM Workflow automates business processes and assigns tasks to appropriate person at the right time.

    20. Question 20. What Is The Use Of Compensation Management?

      Answer :

      Compensation Management allows you to specify the guidelines for an organization's compensation policy, which helps the organization to attract and preserve the best employees. It is necessary for the administration of compensation, such as carrying out payroll.

    21. Question 21. What Is Personnel Cost Planning?

      Answer :

      Personnel Cost Planning is used to plan the personnel costs that are based on either the basic salaries or the vacated or filled vacancies. It can be done for the current year based on either the assumptions or the previous year costs.

    22. Question 22. What Is Shift Planning?

      Answer :

      Shift Planning is a component of Personnel Time Management. It is used to plan the shift time and location of the employees according to their qualification and the number of job requirements. The document used to record this information is called planned shift document, which is also known as roster.

    23. Question 23. What Do You Mean By Capacity Planning?

      Answer :

      Capacity Planning refers to the planning of production in an organization to meet the changing market demands of the products. The capacity is identified as maximum amount of work that an organization can complete in a given time period.

    24. Question 24. What Is Human Resource Information Systems (hris)?

      Answer :

      Human Resource Information Systems enables you to perform standard reporting from all HR areas.

    25. Question 25. What Is Manager's Desktop?

      Answer :

      The Manager's Desktop is a computer system, which is available only to the managers. Other employees cannot see the Manager's Desktop; whereas, the manager can use this computer system to see the status of all the employees who are logged in. The computer system also helps managers to perform their administrative and strategic works.

    26. Question 26. What Are The Most Important Processes In The Hr Department?

      Answer :

      The HR is the most important division for any organization.
      The processes of the HR department are employee administration, payroll, legal reporting of efficiency, and agreements with the changing global and local regulations.

    27. Question 27. List The Most Important Structures In Hr.?

      Answer :

      Following are the important structures in HR:

      • Enterprise
      • Personnel
      • Organization
      • Pay scale
      • Wage type

    28. Question 28. What Is Employee Self-service (ess)?

      Answer :

      ESS facilitates the employees of an organization to create, view, and change the data anytime and anywhere, with the help of various technologies. It provides employees with an employee-centric portal to enable them to access and modify the information required for their jobs.

      For example: employees can manage their home address and emergency contacts.

    29. Question 29. List The Functions Required To Select An Infotype?

      Answer :

      Following are the functions required to select an Infotype:

      1. Create / INS
      2. Delete
      3. Delimit
      4. Lock / Unlock

    30. Question 30. How Do You Hire A New Employee?

      Answer :

      A new employee is hired with the PA40 transaction code. After that, all the Infotypes are maintained for the employee by using the PA30 transaction code.

Sap Hr Tutorial

Sap-hcm Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

SAP HR Tutorial