SAP BPC Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

SAP BPC Interview Questions & Answers

Have you prepared to attend the job interview? Are you confused in job research? Then no problem we have the right answer to you in in our site page. If you are aware with the SAP BPC then there are numerous leading companies that offer job roles Sr SAP BPC Consultant, SAP BPC Functional Consultant, SAP BW/BPC/IP Testing Engineer, SAP BPC Planning- Manager, SAP BPC Developer and many other leading roles too. If you are preparing for SAP BPC job interview and don’t know how to crack interview and what level or difficulty of questions to be asked in job interviews then go through Wisdomjobs, SAP BPC interview questions and answers page to crack your job interview. Underneath are the commonly asked SAP BPC interview questions and answers which can make you feel relaxed to face the interviews:

SAP BPC Interview Questions

SAP BPC Interview Questions
    1. Question 1. What Is Epm?

      Answer :

      SAP Enterprise Performance Management (EPM) allows your organization to improve its financial and operational performance management. SAP EPM supports various functionalities with SAP Business Planning and Consolidation BPC-NW or BPC-MS like financial consolidation, financial information management, supply chain performance management, strategy management, and many other areas.

    2. Question 2. What Are The Two Version Available For Sap Bpc?

      Answer :

      • SAP BPC NetWeaver
      • BPC MS

    3. Question 3. What Are The Key Benefits Of Using Sap Bpc With Netweaver?

      Answer :

      Star Schema for Exceptional Reporting : SAP BPC uses NW InfoCubes to store the data. The dimension model used is extended Star Schema so it makes BPC with NW system an exceptional system for reporting.

      No Database Dependence Version: BPC NW version is not dependent on database version and can run common databases like DB2, Oracle, SQL Server, etc.

      BW Accelerator Support : SAP NetWeaver BW accelerator tool is an additional feature that can be used to enhance the performance of reporting in the system even if you are using large datasets. It indirectly helps in saving the cost for a company as less number of report performance issues are reported.

      BAdI Development and ABAP Support: SAP BPC with NetWeaver allows you to use ABAP programming to develop K2 script logic. It enables to create business add-in BAdi interface in the back-end system, which can be called later from script logic developed in BPC system. It helps in solving the complex business requirements and reducing the development time for an organization.

    4. Question 4. What Are The Key Advantages Of Using Bpc Ms?

      Answer :

      Dimension Logic: This can be configured in BPC system using simple mathematical formulas.

      Business Rules: This allows you to create rules in BPC system to perform specific functions.

      K2 Script Logic: This is used to perform some specific functions which can’t be achieved using out-of-box functionality to meet the business requirements. You can create K2 script logics to perform certain functions, which can be performed in a standard system.

    5. Question 5. What Are The Key Components In Bpc Architecture?

      Answer :

      Requirement: SAP NetWeaver ABAP 7.3 or 7.31

      Database: Any of the above version of SAP NetWeaver support.

      Operating System: Any supported version of SAP NetWeaver system and database engine.

    6. Question 6. Which Databases Are Supported By Sap Bpc With Netweaver Version?

      Answer :

      This layer is responsible to store all the data in database. SAP NW back-end system is responsible to create objects and data stored for BPC system. NetWeaver supports most of the databases like SQL Server, DB2, Oracle, and many more.

    7. Question 7. What Is Model In Sap Bpc?

      Answer :

      To meet the Business Planning and Consolidation requirement of an organization, you need to build a model in an environment, which is defined as a collection of several dimensions.

    8. Question 8. What Is The Use Of Logic Scripts In Sap Bpc?

      Answer :

      Logic Scripts is defined as a set of SQL or MDX programming structure to perform some customized functions for flexibility and manage data models. When some specific requirements are not achieved using business rules, those can be met by the use of Logic Scripts.

    9. Question 9. While Creating A Legal Consolidation Application, Which Of The Dimensions Needs To Be Created In Bpc?

      Answer :

      C_Acct (A) − For maintaining charts of account.
      C_Category (C) − To define category.
      Groups (R) − Like GROUP A (USD), GROUP B (EUR), and GROUP C (RMB).
      Entity (E) − It contains the business unit used to derive process.
      C_Datasrc (D) − Data Source Dimension.
      IntCo (I) − It determines the level of the entity hierarchy at which level the elimination needs to be performed.
      Time (T) − Time in all dimensions.
      Flow (S) − To keep track of movements in Consolidation.

    10. Question 10. What Is The Use Of Dimension - R_acct (a), While Creating A Rate Application In Bpc?

      Answer :

      R_Acct (A) is used for maintaining different types of Rate.

    11. Question 11. Which Design Models Are Available In Sap Bpc To Fulfill The Business Requirements?

      Answer :

      • Standard Model
      • Embedded Model

    12. Question 12. How Standard Model Is Different From Embedded Bpc Design Model?

      Answer :

      Embedded model is different from Standard model and includes data access to all community users. For Embedded design model, initial versions used were SAP BW Integrated Planning and Planning Application Kit i.e. BW-IP and PAK.

      In Standard model, BPC environment contains the BPC applications or models and each model generates a BW InfoCube which is hidden.

    13. Question 13. What Is The Use Of Transformation File? What Are The Different Sections In A Transformation File?

      Answer :

      Transformation file provides the mapping of fields from BW to BPC and is an excel file in BPC. It contains transaction data from InfoObjects in BW with BPC dimensions defined in the administration console.

      There are three sections defined for mapping file:

      Options: Contains the general settings.

      Mapping: Used to assign dimension in BPC system with a source column in BW InfoObject.

      Conversion: Contains the link of other Excel sheets to apply the conversion routine.

    14. Question 14. What Is The Use Of Conversion File? Name Different Sections In A Conversion File.?

      Answer :

      A conversion file is used to apply the conversion rules for BPC dimension and is an Excel file. It contains three sections:

      External: Contains the value from external source.

      Internal: Contains the value it should be having for BPC dimension.

      Formula: Defines the conversion formula applied to each record.

    15. Question 15. What Are The Different Methods That Can Be Used To Create Reports And Input Schedules In Business Planning And Consolidation?

      Answer :

      • Using Default Templates
      • EvDRE Builder
      • Drag and Drop Interface
      • Blank workbook

    16. Question 16. How Can You Migrate Evdre Reports Created By Bpc 7.5 Excel To Bpc 10.0?

      Answer :

      Go to EPM Ribbon → More → EvDRE Migration.

    17. Question 17. What Is The Syntax For Dimension Logic? Which Operators Can Be Used In Dimension Logic?

      Answer :

      To define member dimension formula, you have to put a Square bracket around the dimension and there is dot between two.

      [PRODUCT].[PRODUCT1] – [PRODUCT].[PRODUCT2]

      [SALES].[SALES1] / [SALES].[SALES2]

      Standard Arithmetic functions have to be used in dimension formula - addition (+), subtraction (-), multiplication (*), division (/) - are used in SAP NetWeaver.

    18. Question 18. What Are The Requirements To Perform Simple Currency Conversions And Complex Currency Conversions?

      Answer :

      Simple Conversion: 

      • There should be a Rate application where you store the exchange rates.
      • You should have an account dimension, which includes RATETYPE.
      • Entity dimension should include a property CURRENCY.
      • FXTRANS logic should be available and DEFAULT logic should include a call to FXTRANS logic.
      • Entity dimension should include the property TRANSALATE_TO. 

      Complex Conversion:

      • There should be a Rate application where you store the exchange rates.
      • Application should contain a CURRENCY type dimension.
      • There should be property REPORTING for the CURRENCY dimension.
      • Entity dimension must include the property CURRENCY.
      • Account dimension must include property RATETYPE.
      • FXTRANS logic should be available.
      • DEFAULT logic should include a call to FXTRANS logic.

    19. Question 19. What Is The Use Of Work Status? What Are The Key Attributes In Defining Work Status?

      Answer :

      Work status is used to lock a region of data in a model. This is used to override the user’s member access privilege to write to a particular region.

      There are multiple dimensions defined for a region with one property called as OWNER. While defining the work status, following are defined:

      Work States: It belongs to physical state of data.

      Security: You can set different levels of security on changing data in the system –All or Locked. You can set who can change the work state − Manager or Owner.

      Data Update: This defines how data will be updated by the customer.

      Push: This option is used to push the same work state for all the children of a member.

    20. Question 20. What Are The Options For Book Publishing In Bpc?

      Answer :

      You can publish books to BPC web. Administrators and Power users have an option to create books of reports by collecting series of reports.

      You can select an output as Printer copy or .pdf file, which can be stored on the server. You can use Book Publishing wizard for this. Go to ePublish option and select Book Publishing wizard from there.

    21. Question 21. How Is Auditing Done In Sap Bpc? What Are The Different Audit Reports That Can Be Pulled For Audit Purpose?

      Answer :

      Audit functions allow you to create reports that contains history of user sessions and system information.
      You can create Audit reports on the following topics:

      Business Process Flows: You can create these reports in BPF.

      • Standard
      • Step
      • Audit

      Security: You can create these reports in Security.

      • User
      • Team
      • Task Profiles
      • Data Access Profiles
      • BPF

      General: You can create these reports under general.

      • Work Status
      • Administration Activities
      • Comments
      • Data Changes

    22. Question 22. What Are The Two Sections In Custom Menu Template?

      Answer :

      Custom menu content is defined by two sections in custom menu template - Default section and Menu item section.

    23. Question 23. What Is Difference Between Reporting Model And Driver And Rate Model?

      Answer :

      We use reporting models for analysis purpose. Non Reporting modules include Driver and Rates model and are used for currency rates, price, ownership data, etc.

      Types of Reporting Models:

      • Consolidation
      • Finance
      • Generic

      Types of Non Reporting Models:

      • Rate
      • Ownership

    24. Question 24. Can We Do Reporting On Non Reporting Models And Assign Work Status?

      Answer :

      You can do reporting on non-reporting models but you cannot assign work status to them.

    25. Question 25. To Perform Inter Company Elimination, Which Dimensions Should Be Defined And What Properties Should Be Created For These Dimensions?

      Answer :

      To perform currency conversion and intercompany eliminations, you need a dimension type - Intercompany dimension (I). To execute intercompany elimination, an application should have the following:

      • Dimension Type “I” for intercompany elimination.
      • Dimension “I” should include a property ENTITY.
      • Account dimension should include the property ELIMACC.
      • Entity dimension should include the property ELIM.
      • You should set the appropriate business tables.
      • There should be DPT package to execute intercompany logic should be available.

    26. Question 26. When Bpc 7.5 Nw Is Available?

      Answer :

      The 7.5 version is currently in the ramp-up stage and should be available in few months. I am not sure of the exact month.

    27. Question 27. Bpc For Nw Has An Aggregation Level Or Not, Is Bpc An Application On Top Sap-ip?

      Answer :

      BPC and IP have completely different architecture. BPC doesn’t use aggregation levels or filters. BPC and IP have no relation and thus, cannot be compared. BPC uses various script logics, business rules for doing the planning. Manual planning can be done with input schedules. The input schedules are on excel platform and are quite versatile. You can use BPC functionalities along with native excel functionalities for better design of the input schedules.

    28. Question 28. What About Bpc In Consolidation Part?

      Answer :

      BPC comes with pre-delivered components for consolidation, which can be leveraged on. There are few business rules, which make the consolidation process easier.

    29. Question 29. What Is The Concept For Plan Data From Bpc?

      Answer :

      The concept of planning is the same as you have in any other tool. The functional side of the planning remains the same. However, the tool differs. The way you configure a planning scenario will be much different than any other planning tool. Unfortunately, it will not be feasible to address this in the forum. You can definitely go through the study materials for a better understanding.

    30. Question 30. Bpc For Nw Need To Install .net Application Server And Web Server Or Not?

      Answer :

      Yes. You can have a look at the installation guide available on market place for detailed requirements.

    31. Question 31. What Is Bpc Client Tool? And If I Planning On Bex Report, I Have To Create An Aggregation Level For Planning Data Or Not?

      Answer :

      BPC client sits on the client machines, from where; you will be doing the design. There are mainly 3 interfaces available - BPC Admin, BPC Office, and BPC Web. BPC Office, in turn has 3 interfaces - Excel, Word, PowerPoint. These interfaces can be used for various requirements.

    32. Question 32. Can You Debug The Data Manager Package?

      Answer :

      UJD_TEST_PACKAGE .You must specify the User ID .The DM package can be selected with F4 .

    33. Question 33. What Are Scoping Commands?

      Answer :

      The following keywords can be used to modify the scope:

      • *XDIM_MEMBERSET Overwrites the scope for that dimension *XDIM_ADDMEMBERSET Add members to the scope of that dimension
      • *XDIM_FILTER Filters the members of the scope of that dimension 
      • *XDIM_MAXMEMBERS Specifies the maximum number of members that should be included in one query (per dimension)

    34. Question 34. What Are System Variables?

      Answer :

      %USER%: Returns current SAP Business Objects Planning and Consolidation User
      %APPSET%: Returns current SAP Business Objects Planning and Consolidation AppSet (Application Set)
      %APPLICATION%: Returns current SAP Business Objects Planning and Consolidation Application
      %YEAR%: Returns current calendar year.

    35. Question 35. What Is The Difference Between Evgts And Evsnd?

      Answer :

      EVGTS: The EVGTS (Get value and scale) function retrieves a data value based on the specified members, and scales the value if the scale property is enabled on the dimension. The report templates provided in the sample application set have a scale reference in the Control Panel area of the template.

      EVSND: EVSND This Send function references another cell and sends its value to the database when you select Send and Refresh Schedules. The parameters specify the dimensions that identify where the data value is to be sent in the database. EVSND returns the value from the database to the referenced cell. You do not need to add any EVGET functions to the sheet to return values to the cell. Since the values are returned to the referenced cell, BPC sends only the cells that have changed since the last send in the current session. By putting the formula in the EVSND cell and not in the input cells, you decrease the chances of your formulas getting overwritten or erased. To further protect the formulas, you may want to hide the EVSND cells in the input schedule. This function takes members that not specified from the current view settings.

    36. Question 36. What Is The Difference Between Drilldown And Drillthrough?

      Answer :

      Drilldown is different than drillthrough. Drill down is used to drill down on member data within dimensions. You can drill down on members in a worksheet, or you can drill down on charts and graphs. Drill down is conducted within one report in the Excel interface whereas drill through is a 'jump' outside of the Excel Interface.

    37. Question 37. What Are The Options Of Drill Through ?

      Answer :

      Jump to any website Jump to a BW query Jump to ECC tcode.

    38. Question 38. What Steps Are In Processing A Dimension?

      Answer :

      Processing a dimension will execute the following steps:

      • Validate Hierarchy.
      • Validate Dimension member formulas.
      • Update member data into BW.
      • BW Attribute change run.


Face Book Twitter Google Plus Instagram Youtube Linkedin Myspace Pinterest Soundcloud Wikipedia

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

SAP BPC Tutorial