Respiratory Therapist Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 2 votes

Respiratory Therapist Interview Questions & Answers

Are you medicine graduate? Wanted to do the specialization? Do you have a strong desire to work in hospitals to serve the people? Then log on to www.wisdomjobs.com. Respiratory therapist is a specialized healthcare practitioner trained in pulmonary medicine in order to work therapeutically with people suffering from pulmonary disease. It is best described as assessment and treatment of patients with both acute and chronic dysfunction of cardiopulmonary system. A respiratory therapist is a person who cares for the patients that have trouble breathing such as asthma or chronic pulmonary disease. The demand for respiratory therapists is excellent. So, medicine graduates who wanted to do specialization in pulmonary medicine and wanted to work as respiratory therapist can look into the below listed respiratory therapists job interview questions and answers given.

Respiratory Therapist Interview Questions

Respiratory Therapist Interview Questions
    1. Question 1. Explain What Is The Role Of Respiratory Care?

      Answer :

      During emergency, respiratory therapist provides assistance and help to people who are unable to breath due to injury or illness.  The role of the respiratory therapist is to assume primary responsibility for all respiratory care.  It includes oxygen therapy, breathing treatments, humidity aerosol therapy, mechanical ventilation, cardio pulmonary resuscitation and pulmonary drainage system.

    2. Question 2. Explain What Is Aerosol?

      Answer :

      A suspension of solid or liquid particles in a gas is known as Aerosol.  Example of aerosol includes dust particles, air pollutant, pollens etc.

    3. Question 3. Explain Why Aerosol Therapy Is Given?

      Answer :

      Aerosol therapy is given to treat upper airway edema, overcome heat and humidity deficit in patients with tracheal airways and to help to get sputum specimens

    4. Question 4. What Are Important Parts In The Upper Airway Of Human Respiratory System?

      Answer :

      Principal components of upper airway of human respiratory system is

      • Nose
      • Nasopharynx
      • Oropharynx
      • Laryngopharynx
      • Larynx

    5. Question 5. Explain What Is Anticholinergic?

      Answer :

      Anticholinergic agent is a chemical substance which blocks the neurotransmitter acetylcholine in the peripheral and the central nervous system.

    6. Question 6. List Out The Consequences Of Inadequate Humidification?

      Answer :

      Inadequate humidification causes

      • Decreased ciliary activities and mucus movement
      • Inspissation of mucus
      • Mucosa Inflammation
      • Bacterial infiltration, pneumonia and atelectasis
      • Inspissation of mucus

    7. Question 7. Explain What Are The Tools Used By Respiratory Therapist?

      Answer :

      Various tools used by respiratory therapist are

      Ventilators:  Ventilators are machines that breathes for the patient who are not able to breathe on their own and allows respiratory therapist to fix the amount of air and pressure  required by the patient.

      Spirometer: To measure the patients lung capacity spirometer is used,  where a patient has to blow all the air from their lungs, from the patients blowing ability, their injury or illness severity can be predicted.

      Blood gas analyzer: Normal human being contains around 95 to 100 percent of oxygen, blood gas analyzer checks the amount of oxygen from the blood specimen, anything below 100 percent is considered as a complication.

      Volumetric exerciser: To increase the lung efficiency and to bring back the normal rhythm of breathing in ill patient, volumetric exerciser is used.

      Inhaler and Nebulizer: Patient having asthma attack and other breathing problems inhalers and nebulizer are used to administer the medication.

    8. Question 8. Mention What Are Five Mechanisms For Adding Humidity To A Gas Artificially?

      Answer :

      To add water vapor to gas, these are the methods used

      • Bubble
      • Passover
      • Wick
      • Membrane humidifier
      • Heat and moisture exchanger

    9. Question 9. Explain Why Humidity Therapy Is Necessary When Supplemental Oxygen Is Given To Patient?

      Answer :

      Alone supplemental oxygen can result in drying of the airways and reduce the cilia mobility, so in order to avoid this humidity therapy is given.

    10. Question 10. Explain What Is Bronchospasm?

      Answer :

      The immediate contraction of the muscles in the walls of the bronchioles is referred as bronchospasm. It is activated when there is a release of substances from mast cells or basophils. It causes problems in breathing which can range from severe to mild.  Classic example of bronchospasm is Asthma.

    11. Question 11. Mention What Is The Treatment For Bronchospasm?

      Answer :

      The treatment involves administering the patient with drugs with B-blockers drugs this drug will bind with B2 receptors and block the action of Norepinephrine and epinephrine which causes the shortness of breath.

    12. Question 12. Explain What Bronchodilator Is And How It Is Used?

      Answer :

      Bronchodilator is a compound that dilates the bronchioles and bronchi, results in decreasing of resistance in the respiratory airway, and at the same time increasing the airflow to the lungs.

    13. Question 13. Mention The Advantages Of Having Respiratory Therapy?

      Answer :

      It helps patient to identify the actual reason behind the respiratory disorder and can opt for a solution like

      • Nutritional assessments ( Allergies towards any particular food items)

      • Strategies for feeding

      • Oxygen treatment

      • Prophylactic antibiotics ( encourages airway function)

      • Nebulizers

      • Inhalers and Intubation

      There are few secondary conditions as well that can be diagnosed and treated like

      • Cough or cold

      • Breathing conditions like Asthma

      • Identifies gastro-intestinal complications

      • Sleep apnea

    14. Question 14. What Should Patient Do If They Caught In Asthma Attack And Had No Medication?

      Answer :

      If patient has no medication when there is asthma attack, he could follow the following things:

      • Stay calm as much as possible

      • Take long and deep breath ( breath out through mouth and breath in through nose)

      • Identify the trigger component and get away from it

      • Sit upright  – bending or sleeping may worsen the attack

      • Take hot caffeinated beverage

    15. Question 15. Explain What Is Emphysema? What Is Treatment?

      Answer :

      Emphysema is a lung condition where the tiny sacs ( Alveoli) in the lungs fill up with the air. As the air expands in the alveoli, it may break or damaged and form scar tissue.  It is one of the chronic pulmonary disease.  Regular smoking is one of the main reason behind emphysema.

      This complication is incurable, yet there are certain therapy and medication which can slow down the progression of this disease like antibiotics, bronchodilators, steroid aerosol sprays, oxygen therapy and stop smoking.

    16. Question 16. Explain Why Patient Ph Is Measured Before Giving Them Respiratory Therapy?

      Answer :

      Before treating patient it is important to know its acidotic/ alkalotic balance, it help therapist to assess his lung function and to decide what testing is further required by the patient.

    17. Question 17. What Infection Control Protocol Should Respiratory Therapist Should Practice Prior To See Any Patient?

      Answer :

      In U.S.A, HISAD (Healthcare Infection Control Advisory Committee) protocol is considered one of the best sterilizing protocol used for apparatus and equipment apart from that respiratory therapist can follow personal sanitization protocol as well before seeing any patients.

    18. Question 18. Explain What Is Arterial Blood Gas Sampling?

      Answer :

      Arterial blood gas sampling is a test used to know the pH of the patient.  It is very helpful to diagnose any chronic or acute respiratory failure.

    19. Question 19. Explain What Is Mers?

      Answer :

      MERS stands for Middle East Respiratory Syndrome, it is caused by a virus name coronavirus ( MERS-CoV) typically found in Middle East especially in Saudi Arabia. The virus belongs to a wide family which can cause common cold to Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS).

    20. Question 20. What Are The Typical Symptoms Of Respiratory System Disorder?

      Answer :

      Respiratory symptoms disorders are

      • Lethargy, drowsiness and general fatigue
      • Confusion, disorientation and anxiety
      • Poor appetite and weight loss
      • Hiccups and yawning
      • Increased heart rate and shallow respiration
      • Difficulty in coughing and clearing the throat
      • Weight loss and poor appetite

    21. Question 21. What Are The Steps You Can Take To Minimize Respiratory Complications?

      Answer :

      To minimize respiratory complications you have to follow the following steps

      1. Place more fans in the house to keep air fresh and circulating
      2. Get vaccinated if a person is having flu or pneumonia
      3. Do respiratory exercise regularly
      4. To cough up respiratory secretion more easily use medications like expectorants with physician guidelines
      5. If person having serious respiratory problems then use feeding tube, so food don’t get stuck in air pipes
      6. Raise the head of the bed while the person is lying down

    22. Question 22. What Are The Duties Of A Respiratory Therapist?

      Answer :

      Duties of a respiratory therapist generally include: administration of inhalants, operation of ventilators, administration of therapeutic gas apparatus and aerosol generators in order to facilitate and ease the process of respiration among assigned patients.

      Moreover, diagnosing respiratory diseases and discomforts and creating treatment plans to address these problems is the major work of respiratory therapists. They also administer various medications and hook up patients to life saving equipment to help them deal with their respiratory issues. Additionally, respiratory therapists educate patients and families about different respiratory issues and how to deal with them.

    23. Question 23. How Do You Meet Patient’s Respiratory Needs?

      Answer :

      I begin by assessing the patient’s pulmonary needs through pulmonary assessment tests. I then come up with a comprehensive respiratory therapy plan / schedule on basis of interpretation of test results and in consultation with the physician.

    24. Question 24. Do You Think Documentation Is Important In Respiratory Therapy?

      Answer :

      Definitely! Each patient has a complete file with charts which is updated after each treatment session. It not only consists of details of the treatment given but also details of how the patient’s system responded to the same.

    25. Question 25. What Infection Control Protocols Do You Practice?

      Answer :

      I practice in compliance with the USA’s Healthcare infection control advisory committee (HISAD) by sterilizing all apparatus and equipment after every use and by following personal sanitization protocols prior to any interaction with patients.

    26. Question 26. Share An Instance Where You Introduced Some New Technique At The Hospital You Worked For? How Did It Work?

      Answer :

      I initiated installation and usage of oscillation and jet ventilators at the unit which were not only cost effective but also generated better results as compared to the traditional ventilators. They still have them.

    27. Question 27. What Respiratory Equipment Are You Most Proficient In Using?

      Answer :

      I am especially trained to use nasal cannulas, air cushion resuscitation masks, non-rebreathing masks, nebulizers, aspirators, compact compressors, ultrasonic nebulizers and ventilators.

    28. Question 28. How Well Can You Respond To Emergency Situations? What Is The Most Important Thing When Dealing With Situations That Require Immediate Respiratory Attention?

      Answer :

      I believe that I am quite capable of handling emergency situations effectively and I have my work to show for it. The most important thing in situations that demand immediate attention is to figure out where the problem is. If one has the capability of figuring out the nature of disease, it is easy to pinpoint what treatment needs to be administered by looking at only a few symptoms.

Pharmacology Tutorial

Respiratory Therapist Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Pharmacology Tutorial