Rapid application development (RAD) Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Rapid application development (RAD) Interview Questions & Answers

Rapid application development (RAD) is a set of development methodologies that are used in increasing the software development. It is based on GUI where components can be easily drag and drop. RAD consists of customized data, process. Some of the advantages by using RAD is risk control, Better quality, completing projects within time. Disadvantages are lack of scalability, poor design. RAD is used for small to medium sized projects not for large scale projects. Good number of positions is available for the candidates. Good knowledge on Rapid application development (RAD) will boost your confidence. Follow our Wisdomjobs page for Rapid application development (RAD) interview questions and answers page to get through your job interview successfully in first attempt. Interview questions are exclusively designed for job seekers to assist them in clearing interviews.

Rapid Application Development (RAD) Interview Questions

Rapid application development (RAD) Interview Questions
    1. Question 1. Explain Disadvantages Of Rapid Application Development (rad)

      Answer :

      • For Large (but scalable) projects, RAD requires sufficient resources to create the right number of RAD teams.
      • RAD projects will fail if there is no commitment by the developers or the clients to ‘rapid-fire' activities necessary to get a system complete in a much abbreviated time frame.
      • If a system cannot be properly modularized, building components for RAD will be problematic
      • RAD is not appropriate when technical risks are high, e.g. this occurs when a new application makes heavy use of new technology.

    2. Question 2. What Is Rapid Application Development (rad) Testing And Turnover?

      Answer :

      Since the RAD process emphasizes reuse, many of the program components have already been tested. This minimizes the testing and development time.

    3. Question 3. What Is Rapid Application Development (rad) Application Generation?

      Answer :

      RAD assumes the use of the RAD fourth generation techniques and tools like VB, VC++, Delphi etc rather than creating software using conventional third generation programming languages. The RAD works to reuse existing program components (when possible) or create reusable components (when necessary). In all cases, automated tools are used to facilitate construction of the software.

    4. Question 4. What Is Rapid Application Development (rad) Process Modeling?

      Answer :

      The data objects defined in the data-modeling phase are transformed to achieve the information flow necessary to implement a business function. Processing descriptions are created for adding, modifying, deleting, or retrieving a data object.

    5. Question 5. What Is Rapid Application Development (rad) Data Modeling?

      Answer :

      The information flow defined as part of the business modeling phase is refined into a set of data objects that are needed to support the business. The characteristics (called attributes) of each object are identified and the relationships between these objects are defined.

    6. Question 6. Explain Rad Business Modeling?

      Answer :

      The information flow among business functions is modeled in a way that answers the following questions:

      What information drives the business process?
      What information is generated?
      Who generates it?
      Where does the information go?
      Who processes it?

    7. Question 7. What Is Rad Testing Model?

      Answer :

      Rapid Application Development (RAD) is an incremental software development process model that emphasises a very short development cycle [typically 60-90 days].

      The RAD model, is a very high-speed adaptation of the waterfall model, where the result of each cycle a fully functional system.

    8. Question 8. What Are The Steps May Include In Rad?

      Answer :

      The steps may include:

      • Requirement Gathering
      • Creating Design
      • Building Prototype
      • Refine Requirement and repeat the steps.

    9. Question 9. When To Use (rapid Application Development) Rad Model?

      Answer :

      • When development time is critical, or when a product is needed now before things change.
      • When stakeholders are not sure exactly what they want other than some basic requirements.
      • When Quality is negotiable.

    10. Question 10. When Not To Use (rapid Application Development) Rad Model?

      Answer :

      • When stakeholders think they will save a lot of money using RAD.
      • When stakeholders are not willing to compromise on Quality and will not allow secondary requirements to be ‘timeboxed’ out of the development iteration.
      • When project management will not accept informal project deliverables.
      • When the product must support or interface with other critical systems (reliability and performance are not critical). 

    11. Question 11. Advantages Of (rapid Application Development) Rad Model?

      Answer :

      • As customer is involved at all stages of development, it leads to a product achieving customer satisfaction.
      • Usage of powerful development tools results into reduced software development cycle time.
      • Feed back from the customer/user is available at the initial stages.
      • Makes use of reusable components, to decrease the cycle time.
      • Results into reduced costs as less developers are required.

    12. Question 12. Disadvantages Of (rapid Application Development) Rad Model?

      Answer :

      • The model makes use of efficient tools, to develop the prototype quickly, which calls for hiring skilled professional.
      • Team leader must work closely with developers and customers/users to close the project in time.
      • Absence of reusable components can lead to failure of the project.

Agile Testing Tutorial

All Tutorials

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Agile Testing Tutorial