Radius Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Radius Interview Questions

    1. Question 1. What Is Radius Server And How It Works?

      Answer :

      How RADIUS Server Authentication Works. RADIUS is a protocol that was originally designed to authenticate remote users to a dial-in access server. RADIUS is now used in a wide range of authentication scenarios. RADIUS is a client-server protocol, with the Firebox as the client and the RADIUS server as the server.

    2. Question 2. How Does Radius Proxy Work?

      Answer :

      When you deploy Network Policy Server (NPS) as a Remote Authentication Dial-In User Service (RADIUS) proxy, NPS receives connection requests from RADIUS clients, such as network access servers or other RADIUS proxies, and then forwards these connection requests to servers running NPS or other RADIUS servers.

    3. Question 3. What Is A Radius Profile?

      Answer :

      Remote Authentication Dial In User Service (RADIUS) is a networking protocol that provides centralized authentication, authorization, and accounting (AAA) management for computers to connect and use a network service. By default, RADIUS servers are used for both accounting and authentication.Creating RADIUS Profiles.

    4. Question 4. What Does A Radius Server Do?

      Answer :

      Remote Authentication Dial-In User Service (RADIUS) is a client/server protocol and software that enables remote access servers to communicate with a central server to authenticate dial-in users and authorize their access to the requested system or service.

    5. Question 5. What Is Radius Wifi?

      Answer :

      RADIUS WiFi 101. RADIUS, in case you're wondering, stands for “remote authentication dial-in user service.” A wireless RADIUS server uses a protocol called 802.1X, which governs the sequence of authentication-related messages that go between the user's device, the wireless access point (AP), and the RADIUS server.

    6. Question 6. What Is A Radius Client?

      Answer :

      A RADIUS client is a RADIUS-enabled device at the network perimeter that enforces access control for users attempting to access network resources. A RADIUS client can be one of the following: VPN server.Network access server supporting dial-in modems. Dial-in modem.

    7. Question 7. What Is Radius Software?

      Answer :

      Remote Authentication Dial-In User Service (RADIUS) is a client/server protocol and software that enables remote access servers to communicate with a central server to authenticate dial-in users and authorize their access to the requested system or service.

    8. Question 8. How Does The Radius Server Work?

      Answer :

      How RADIUS Server Authentication Works. RADIUS is a protocol that was originally designed to authenticate remote users to a dial-in access server. RADIUS is now used in a wide range of authentication scenarios. RADIUS is a client-server protocol, with the Firebox as the client and the RADIUS server as the server.

    9. Question 9. What Is A Radius Proxy Server?

      Answer :

      A Radius Proxy is a device that will forward authentication request from multiple Aerohive Radius Authenticators to a Radius authentication server.

    10. Question 10. What Is Radius In Vpn?

      Answer :

      RADIUS is a protocol that was originally designed to authenticate remote users to a dial-in access server. RADIUS is now used in a wide range of authentication scenarios. RADIUS is a client-server protocol, with the Firebox as the client and the RADIUS server as the server.

    11. Question 11. What Is Nas Radius?

      Answer :

      RADIUS is a client/server protocol. The RADIUS client is typically a NAS and the RADIUS server is usually a daemon process running on a UNIX or Windows NT machine.A RADIUS server can act as a proxy client to other RADIUS servers or other kinds of authentication servers.

    12. Question 12. How Do You Use A Wireless Authentication On A Radius Server?

      Answer :

      1. Use a RADIUS Server for Wireless Authentication
      2. Select Network > Wireless.
      3. Adjacent to the Access point 1, Access point 2, or Wireless Guest configuration, click Configure.
      4. Select the Wireless tab.

    13. Question 13. How Do I Set Up Wireless Radius Authentication?

      Answer :

      RADIUS Accounting:

      1. Navigate to Wireless > Configure > Access control and select the desired SSID from the dropdown menu.
      2. Under RADIUS accounting, select RADIUS accounting is enabled.
      3. Under RADIUS accounting servers, click Add a server.
      4. Enter the details for:Click Save changes.

    14. Question 14. What Is Wpa Radius?

      Answer :

      The Enterprise variants of WPA and WPA2, also known as 802.1x uses a RADIUS server for authentication purposes. Authentication is achieved using variants of the EAP protocol. This is a more complex but more secure setup. The key difference between WPA and WPA2 is the encryption protocol used.

    15. Question 15. What Is Radius In Security?

      Answer :

      Remote Authentication Dial-In User Service (RADIUS) is a network protocol that provides security to networks against unauthorized access. RADIUS secures a network by enabling centralized authentication of dial-in users and authorizing their access to use a network service.

    16. Question 16. What Is Radius Federation?

      Answer :

      RADIUS and RADIUS Server. RADIUS is the Remote Access Dial In User Service. It is the standard way of providing Authentication, Authorization, and Accounting services to a network.

    17. Question 17. What Is Radius Of A Circle?

      Answer :

      The circumference is the outside perimeter of a circle. It's the distance around a circle. A radius can be a line from any point on the circumference to the center of the circle. If you put two radii together, edge to edge, going through the center of a circle, you would get a diameter.

    18. Question 18. What Is A Windows Radius Server?

      Answer :

      RADIUS is a client-server protocol that enables network access equipment (used as RADIUS clients) to submit authentication and accounting requests to a RADIUS server. A RADIUS server has access to user account information and can check network access authentication credentials.

    19. Question 19. What Is A Freeradius Server?

      Answer :

      FreeRADIUS is the most popular open source RADIUS server and the most widely deployed RADIUS server in the world. It supports all common authentication protocols, and the server comes with a PHP-based web user administration tool called dialupadmin.

    20. Question 20. What Is Formula For Radius?

      Answer :

      Just remember to divide the diameter by two to get the radius. If you were asked to find the radius instead of the diameter, you would simply divide 7 feet by 2 because the radius is one-half the measure of the diameter. The radius of the circle is 3.5 feet. You can also use the circumference and radius equation.

    21. Question 21. What Is The Value Of Radius?

      Answer :

      The Earth's mean radius is determined as the average distance from the physical center to the surface, based on a large number of samples. The value, symbolized rearth, is equal to approximately 6,371,000 meters (6.371 x 106 m). This is roughly 6,371 kilometers (km) or 3,960 statute miles.

    22. Question 22. What Is The Difference Between Radii And Radius?

      Answer :

      In classical geometry, a radius of a circle or sphere is any of the line segments from its center to its perimeter, and in more modern usage, it is also their length.The plural of radius can be either radii (from the Latin plural) or the conventional English plural radiuses.

    23. Question 23. How Does A Radius Server Work?

      Answer :

      How RADIUS Server Authentication Works. RADIUS is a protocol that was originally designed to authenticate remote users to a dial-in access server.If the RADIUS server is properly configured to have the device as a client, RADIUS sends an accept or reject message back to the device (the Network Access Server).

    24. Question 24. How Do You Find Circumference With Radius?

      Answer :

      The circumference = π x the diameter of the circle (Pi multiplied by the diameter of the circle). Simply divide the circumference by π and you will have the length of the diameter. The diameter is just the radius times two, so divide the diameter by two and you will have the radius of the circle!

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Radius Tutorial