Radar Test Engineer Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Radar Test Engineer Interview Questions & Answers

As a Test Engineer you will establish, keep up, implement, track, and report on validation testing for Radar based Driver Assistance software functions. If you are preparing for radar test engineer and looking for some interview question and answers then we in wisdomjobs have provided you with the complete details about the radar test engineer on our site page. If you are familiar with the test engineer concepts in radar then there are many leading companies that offer job roles in different fields like radar test engineer, firmware testing radar Techno soft, Radar Software test coordinator, test engineer / mobile automation engineer, software testing along with that there are many other roles too. For any further details on radar test engineer interview question and answers and also radar test engineering jobs visit wisdom jobs site.

Radar Test Engineer Interview Questions

Radar Test Engineer Interview Questions
    1. Question 1. What Is G/t Of The Antenna?

      Answer :

      G/T is referred as figure of merit of the RF antenna. G stands for Antenna gain and T stands for Antenna noise temperature. This is most often asked in the interview for satellite group position.

    2. Question 2. What Is Duty Factor?

      Answer :

      The term Duty factor is the amount of time radar transmits compare to listening time. It is often expressed in percent. It is calculated by multiplying PRF and pulse width OR by dividing pulse width with PRT.

    3. Question 3. How Does Ultra Sonic Testing Work?

      Answer :

      High frequency sound waves are very directional, and they will travel through a medium (like a piece of steel or plastic) until they encounter a boundary with another medium (like air), at which point they reflect back to their source. By analyzing these reflections it is possible to measure the thickness of a test piece, or find evidence of cracks or other hidden internal flaws.

    4. Question 4. Explain Me What Is The Unit Of Vibration?

      Answer :

      Important parameters relating to vibration pickups/vibrometers are described below: (1) Vibration frequency Unit: Hz (Hertz) Symbol: f Refers to the number of times a vibrating object vibrates per second. The inverse of a vibration frequency is referred to as the period (T), T=1/f.

    5. Question 5. Do You Know Can Gpr Be Used With Gps?

      Answer :

      Yes. GSSI systems can integrate with most GPS systems. The GPS position data files and GPR scans are automatically matched within our systems so that the resulting data shows proper GPS position.

    6. Question 6. What Is Wavelength?

      Answer :

      The term Wavelength is basically distance from wavecrest to wavecrest along direction of travel of EM wave. The unit is centimeter.

    7. Question 7. Explain Me A Basic Radar System?

      Answer :

      Given below are 6 major parts of a RADAR System:

      • A Transmitter: It can be a power amplifier like a Klystron, Travelling Wave Tube or a power Oscillator like a Magnetron. The signal is first generated using a waveform generator and then amplified in the power amplifier.
      • Waveguides The waveguides are transmission lines for transmission of the RADAR signals.
      • Antenna: The antenna used can be a parabolic reflector, planar arrays or electronically steered phased arrays.
      • Duplexer: A duplexer allows the antenna to be used as a transmitter or a receiver. It can be a gaseous device that would produce a short circuit at the input to the receiver when transmitter is working.
      • Receiver: It can be superheterodyne receiver or any other receiver which consists of a processor to process the signal and detect it.
      • Threshold Decision: The output of the receiver is compared with a threshold to detect the presence of any object. If the output is below any threshold, the presence of noise is assumed.

    8. Question 8. Explain Me What Is Image Frequency Rejection In Rf Transceiver? What Is The Difference Between Homodyne And Heterodyne Architecture In Rf Receiver?

      Answer :

      The pair of frequencies which produce the same output at the output of the RF receiver are referred as images of each other. For example in C-band satellite receiver, 3700MHz and 5785 MHz produce the same 70MHz as output. Hence here 5785MHz is the image frequency for 3700MHz and vice versa, Refer RF measurements tutorial to know more about this and other RF measurements. Homodyne and heterodyne are the two main architectures used in RF receiver. Refer heterodyne receiver vs homodyne receiver to find the difference between them.

    9. Question 9. Explain Me What Are The Potential Limitations Of Ultrasonic Testing?

      Answer :

      Ultrasonic flaw detection requires a trained operator who can set up a test with the aid of appropriate reference standards and properly interpret the results. Inspection of some complex geometries may be challenging. Ultrasonic thickness gages must be calibrated with respect to the material being measured, and applications requiring a wide range of thickness measurement or measurement of acoustically diverse materials may require multiple setups. Ultrasonic thickness gages are more expensive than mechanical measurement devices.

    10. Question 10. Tell Me The Equipment I Need To Monitor Is In A Difficult To Access Location, How Can Vibration Readings Be Taken?

      Answer :

      For equipment that is difficult to access while it is in operation, MTI can either temporarily or permanently mount sensors to easily take readings on the equipment.

    11. Question 11. What Is 3d Radar?

      Answer :

      3D radar produces three dimensional position data of the target. It covers range, azimuth and also height.

    12. Question 12. Tell Me The Transmission Mode For Em Waves In Microstrip Line. Also Explain Types Of Microstrip Line?

      Answer :

      Quasi TEM mode is used in a microstrip line. In a normal TEM mode, E-field and H-field are perpendicular to each other and also perpendicular to the direction of propagation. Refer difference between TEM and Quasi TEM wave. This interview question is very important to judge microstrip line fundamental of interviewee.

    13. Question 13. What Is Prt?

      Answer :

      The radar term PRT refers to Pulse Repetition Time. It is the time interval between two peak pulses.

    14. Question 14. What Is 2d Radar?

      Answer :

      2D radar or two dimensional radar provides azimuth and range information.

    15. Question 15. What Is Phase?

      Answer :

      The term phase refers to phase of EM wave and it is fraction of a full wavelength. It is measured in radians or degrees.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial