RabbitMQ Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

RabbitMQ Interview Questions & Answers

Ready to face interview for RabbitMQ? Do not worry, we are here to help you with job interview preparation. If you are preparing RabbitMQ interview and not sure which questions are likely asked in interview, we suggest you to go through Wisdomjobs interview questions and answers page to crack your job interview. RabbitMQ is an open source software used in transporting message by message broker. It is implemented as a plugin to integrate with tools to support text streaming. RabbitMQ is flexible in routing, reliable, supports clustering, multiprotocol. Messages can be traced using RabbitMQ. Strong technical skills are needed as there is huge competition. Below is the list of frequently asked RabbitMQ interview questions and answers which gets you ready to face the interviews:

RabbitMQ Interview Questions

RabbitMQ Interview Questions
    1. Question 1. What Is Rabbitmq?

      Answer :

      RabbitMQ is a messaging broker or open source message broker software that acts as an intermediary by accepting the message sent by the producer as a receiver. RabbitMQ is also called message-oriented middleware and it implements the Advanced Message Queuing Protocol (AMQP). Erlang programming language is used to write the RabbitMQ server. RabbitMQ is built on the Open Telecom Platform framework for clustering.

    2. Question 2. What Is A Server In Rabbitmq?

      Answer :

      The RabbitMQ server is a robust and scalable implementation of an AMQP broker. Running rabbitMQ-server in the foreground displays a banner message, and reports on progress in the startup sequence, concluding with the message "broker running", indicating that the RabbitMQ broker has been started successfully.

    3. Question 3. What Is An Exchange In Rabbitmq?

      Answer :

      An exchange in RabbitMQ is a message routing agent that routes the message to different queues after accepting the same from the producer application. It routes the messages with the help of header attributes, bindings, and routing keys.

    4. Question 4. What Is “binding” And “routing Key”?

      Answer :

      A binding in rabbitMQ is a "link" that one sets up to bind a queue to an exchange.

      The routing key is a message attribute. This is how the routing algorithm is formed - a message is sent to the queues whose binding key exactly matches the routing key of the message.

    5. Question 5. What Are The Different Types Of Exchanges In Rabbitmq?

      Answer :

      There are primarily 4 types of exchanges in RabbitMQ:

      1. Direct Exchange
      2. Topic Exchange
      3. Fanout Exchange
      4. Headers Exchange

    6. Question 6. When Do We Use Dead Letter Exchange In Rabbitmq?

      Answer :

      If no matching queue can be found for the message, the message will be silently dropped. RabbitMQ provides an AMQP extension known as the "Dead Letter Exchange" - the dead letter exchange provides functionality to capture messages that are not deliverable.

    7. Question 7. What Is Fanout Exchange In Rabbitmq?

      Answer :

      A fanout exchange in RabbitMQ routes messages to all of the queues that are bound to it and it completely ignores the routing key.

    8. Question 8. What Is The Difference Between Topic Exchange And Headers Exchange In Rabbitmq?

      Answer :

      Topic exchanges are used to route messages to queues based on wildcard matches between the routing key and the routing pattern which in turn is specified by the queue binding. Based on a matching between a message routing key and this pattern, messages are routed to one or many queues.

      Headers exchanges route based on arguments containing headers and optional values. Headers exchanges are very similar to topic exchanges, but it routes based on header values instead of routing keys. A message is considered matching if the value of the header equals the value specified upon binding.

    9. Question 9. What Is Direct Exchange In Rabbitmq?

      Answer :

      Direct Exchange is used for the purpose of delivering message to the queue whose binding key exactly matches to message routing key.

    10. Question 10. Does Kafka Scale Better Than Other Messaging Systems Like Rabbitmq? If Yes, How?

      Answer :

      There are a few functional differences that make it possible for Apache Kafka to scale better than RabbitMQ:

      Message ordering: RabbitMQ queues are FIFO. In Kafka, you only get FIFO in each partition. In other words, Kafka only guarantees order per-partition. Therefore in this way you can scale Kafka is by adding more partitions.

      Message offset management: the RabbitMQ broker keeps track of which messages have already been processed by consumers and deletes them. In Kafka, it’s the responsibility of the consumer to manage the offsets: they can be written back to Kafka to a special topic, or stored entirely on the consumer side. This allows Kafka to be, in essence, a replicated append-only log, which is easier to scale than a “stateful” message broker.

    11. Question 11. What Are Headers Exchange In Rabbitmq?

      Answer :

      Headers exchange uses message header to route message.

    12. Question 12. What Is Binding In Rabbitmq?

      Answer :

      It is a link between queue and exchange.

    13. Question 13. What Is Routing Key In Rabbitmq?

      Answer :

      Routing key is a key that exchange looks to find the binding queue.

    14. Question 14. What Is Erlang? Why Is It Required For Rabbitmq?

      Answer :

      Erlang is a general-purpose, concurrent, functional programming language, as well as a garbage-collected runtime system. The RabbitMQ server is written in the Erlang programming language and is built on the Open Telecom Platform framework for clustering and failover. Since RabbitMQ is built on top of Erlang, we will first need to install Erlang beforing installing RabbitMQ.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial