PyQt Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

PyQt Interview Questions & Answers

PyQt is a binding for the cross platform GUI. It is implemented by Python plug-in. It is one of the famous bindings for Qt. PyQt supports Unix, Mac OS, Linux and Windows. It has 440 classes and more than 6000 functions. These classes are used for accessing SQL databases. PyQt contains modules, QtCore, QtGui, QtNetwork, QtOpenGL. PyQt is used by OpenShot, Kodos, Spyder, Calibre, Dropbox, Anki and more. There are other replacements for this as well. Good number of positions is available for the candidates. Good knowledge on PyQt will boost your confidence. Follow our Wisdomjobs page for PyQt interview questions and answers page to get through your job interview successfully in first attempt. Interview questions are exclusively designed for job seekers to assist them in clearing interviews.

PyQt Interview Questions

PyQt Interview Questions
    1. Question 1. Explain What Is Pyqt?

      Answer :

      PyQt is a GUI widgets toolkit. It is a Python interface for Qt, one of the most powerful, and popular crossplatform GUI library.

    2. Question 2. Pyqt Was Developed By Which Company?

      Answer :

      PyQt was developed by RiverBank Computing Ltd.

    3. Question 3. Pyqt Is Written In Which Language?

      Answer :

      C++ / Python

    4. Question 4. What Do You Understand By Pyqt Api?

      Answer :

      PyQt API is a large collection of classes and methods.

    5. Question 5. Name Any Five Most Frequently Used Classes?

      Answer :

      QtCore: Core non-GUI classes used by other modules

      QtGui: Graphical user interface components QtMultimedia: Classes for low-level multimedia programming

      QtNetwork: Classes for network programming

      QtOpenGL: OpenGL support classes

    6. Question 6. Explain Qsqlquery With And Example?

      Answer :

      QSqlQuery class has the functionality to execute and manipulate SQL commands. Both DDL and DML type of SQL queries can be executed. The most important method in the class is exec_(), which takes as an argument a string containing SQL statement to be executed.

      Example:

      query = QtSql.QSqlQuery()

      query.exec_("create table sportsmen(id int primary key, " ";rstname varchar(20), lastname varchar(20))")

    7. Question 7. Name Any Three Prede;ned Qcolor Objects?

      Answer :

      Qt.white

      Qt.black

      Qt.red

    8. Question 8. What Is The Use Of The Qclipboard Class? Name Any Method Of This Class?

      Answer :

      The QClipboard class provides access to system-wide clipboard that offers a simple mechanism to copy and paste data between applications. Its action is similar to QDrag class and uses similar data types.

      setImage(): Copies QImage into clipboard

    9. Question 9. Is Pyqt Compatible With Linux Os?

      Answer :

      PyQt is compatible with all the popular operating systems including Windows, Linux, and Mac OS. It is dual licensed, available under GPL as well as commercial license.

    10. Question 10. What Is Pytecplot?

      Answer :

      PyTecplot is a Python API used to control capabilities provided by Tecplot 360 from within your Python script.

    11. Question 11. What Versions Of Python Do You Support?

      Answer :

      We support 2.7+ and 3.4+ and also require 64-bit Python.

    12. Question 12. When Should I Use Pytecplot Instead Of The Macro Language?

      Answer :

      When you need to perform batch processing. In this case, PyTecplot gives you:

      • Direct access to your data – Use PyTecplot to load any data file format supported by Tecplot 360 and access the data directly to perform post-processing otherwise not possible within Tecplot 360 or with macros.
      • Speed – PyTecplot executes faster than equivalent Macros. In one use case we cut execution time from 18 minutes down to 7.3 seconds.
      • A real programming language – PyTecplot allows you to use all of the utilities afforded by Python such as arrays, string processing, and integration with other Python packages. You can also debug and develop using the same tools you’re already using for your existing Python scripts.
      • Integration with other processes – Python allows to you more easily integrate Tecplot 360’s capabilities into existing workflows.

    13. Question 13. Can I Record A Python Script?

      Answer :

      Not yet. This is something that we plan to address in the future.

    14. Question 14. How Do I Install Pytecplot?

      Answer :

      First off, PyTecplot requires an installation of Tecplot 360 2017 R1 or later. PyTecplot is also hosted on pypi.python.org so you simply need to run ‘pip install pytecplot’ from a command prompt. Easy as Py!

      PyTecplot is also included in the Tecplot 360 installation so you can install from there if you have an overzealous firewall or want to ensure the PyTecplot version you’re installing is guaranteed to be compatible with your version of Tecplot 360.

    15. Question 15. You Had A Python Api In Tecplot 360 2013, What’s Different About This One?

      Answer :

      We initially introduced a Python API in 2008. That Python API was a lightweight cover over our C API and did not feel like Python. That API also required Python to be installed along with Tecplot 360 which caused installation conflicts. Finally, scripts written using that API had to be run within Tecplot 360, making it very difficult to debug your script.

      PyTecplot is a completely redesigned API that embraces several features of the Python language making it a more natural interface to use within a Python script. It is now a pure-python module that loads Tecplot 360's libraries on import.

    16. Question 16. How Much Of The Api Is Currently Available?

      Answer :

      At the time of our initial release in 2017 we estimate over 60% of the style settings to be complete. This should satisfy the vast majority of early adopters. We will continue to develop the API until we reach nearly 100% of what is available via the macro language. For APIs that have not been developed yet you can use tecplot.macro.execute_command() to use Tecplot macro commands.

    17. Question 17. Are You Getting Rid Of The Macro Language?

      Answer :

      No. Though PyTecplot can use macro commands. This allows macro experts to easily merge the advantages of Python (like arrays, logic, string processing) with their knowledge of the Tecplot macro language.

    18. Question 18. How Does Pytecplot Work?

      Answer :

      When PyTecplot is imported in a user's script, Tecplot 360’s engine is started up in batch mode. Any installation of Python (64-bit, version 2.7 or 3.4+) will work, meaning you can use standard Python tools to write and debug your code. Our first release of PyTecplot will support the use of Tecplot 360 from within Python to enable batch mode processing and workflow integration. A future release will extend PyTecplot to support interactive use of Python from within a running Tecplot 360 instance.

    19. Question 19. Can I Use My Favorite Python Development Environment (ide)?

      Answer :

      Yes. We’ve tested PyTecplot with Wing, PyCharm, Eclipse, and others.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

PyQt Tutorial