PRTG Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

PRTG Interview Questions & Answers

PRTG network monitor is a powerful monitoring solution that analyses entire IT infrastructure that monitors your network, performance, hardware cloud databases, and other devices and applications. If you are on look out for Prtg jobs then here you go with wisdom jobs which give you awareness about the job description and availability of jobs across the globe. IT recruiters are looking for IT network engineers, senior network security engineer who have in depth knowledge of network protocols BGP, OSPF, static routing and various other protocols. Having the ability to configure and install network software for upgrading and maintaining network systems. So, to get the preparation in a fast track go through our Prtg job interview questions and answers listed at our page and get the appointment letter by winning the interview.

PRTG Interview Questions

PRTG Interview Questions
    1. Question 1. What Counts As A Sensor?

      Answer :

      The licensing options are based on the number of sensors (not on the number of devices or IPs). We define one sensor as one aspect that you monitor on a device.

      Therefore, one sensor monitors for example:

      • a specific URL,
      • the traffic of a network connection,
      • a port of a switch,
      • the CPU load on a machine.

      Please have a look at the list of supported sensor types. Every entry in this list counts as one sensor. Each sensor has individual channels. In channels a sensor shows the measured or calculated data. For example, an SNMP Traffic Sensor shows traffic in, traffic out, and traffic total in three individual sensor channels.

      Normally, we are calculating with between 5 and 10 sensors per device, but of course that depends on what exactly you want to monitor. If in the future you should find that you need a license with more sensors than you started with, you can upgrade to a higher license by just paying the price difference.

    2. Question 2. What Exactly Does Prtg Monitor?

      Answer :

      Routers, switches, servers, hardware, software, operating systems, applications, virtualized environments, websites, email servers, databases, VoIP and QoS, IP SLA, logs, events, performance, NetFlow/IPFIX, sFlow, and jFlow, packet sniffing, SNMP, WMI, temperature, humidity, and many more, using approx..

    3. Question 3. Why Doesn't Prtg Use An Sql Server For Data Storage?

      Answer :

      SQL servers are good for many things, but for storing a lot of small pieces of data in short intervals they are not a suitable solution. That is why we developed our own database format which is systematically optimized for saving monitoring data.

      You benefit from:

      Performance:

      In tests our database was up to 100 times faster than an SQL server. Using this huge advance in performance we are able to analyze and show historic data in real time.

      Network Load:

      PRTG database server is integrated into the core server. No data transfer through the network to another installation is needed.

      Configuration and Maintenance :

      Our integrated database does not need any extra configuration or maintenance. Updates are deployed automatically with the usual PRTG updates.

      Licensing :

      • The database is included in all PRTG licenses. No SQL license is required.
      • And should you need your data for other applications or statistics, you can export monitoring data from PRTG to external databases any time via the integrated API.

    4. Question 4. Does Prtg Support Reporting?

      Answer :

      PRTG is able to create (and/or store) daily/weekly/monthly/annual reports for selected sensors. You can configure the reports to be sent to you via email in PDFs, or have them stored on the hard-drive. Additionally you can run a report interactively in the web browser (in HTML format).

    5. Question 5. Can Prtg Monitor Virtualized Environment As Well?

      Answer :

      PRTG is the ideal tool for monitoring virtualized environments. It provides comprehensive real-time monitoring of both host hardware and virtual machines, to ensure the reliability and stability of virtual environments. It comes with a range of built-in sensors which makes monitoring VMware, Hyper-V, Xen, and other virtual servers and services as easy as ABC.

    6. Question 6. What Is A Probe In Prtg?

      Answer :

      A standard setup of PRTG Network Monitor consists of two system parts: The Core Server and the so-called "local probe". The first part, the "Core Server", is the heart of your PRTG system and takes care of your configuration, user interface and user management, database management and reporting and many other things.

    7. Question 7. What Is A Probe In Networking?

      Answer :

      In telecommunications generally, a probe is an action taken or an object used for the purpose of learning something about the state of the network.

      For example: an empty message can be sent simply to see whether the destination actually exists. Ping is a common utility for sending such a probe.

    8. Question 8. What Is Alert Monitoring Tool?

      Answer :

      Nagios. Nagios is a powerful network monitoring tool that helps you to ensure that your critical systems, applications and services are always up and running. It provides features such as alerting, event handling and reporting

    9. Question 9. What Is Prtg Stand For?

      Answer :

      Paessler Router Traffic Grapher:

      PRTG stands for Paessler Router Traffic Grapher. Suggest new definition. This definition appears very frequently and is found in the following Acronym Finder categories: Information technology (IT) and computers.

    10. Question 10. What Is The Prtg?

      Answer :

      PRTG is network-monitoring software that can run on a Windows machine within your network and it can collect statistics from designated hosts such as routers, servers, switches and other important devices or applications. PRTG in particular is easy to deploy and operate, hence its popularity in SMB environments.

    11. Question 11. How Does Prtg Work?

      Answer :

      The PING sensor, which checks the availability and uptime of your servers and other devices by running regular PING tests. a number of SNMP and WMI sensors which allow you to measure metrics such as free space on disks, CPU and memory load, temperatures, bandwidth usage etc.

    12. Question 12. What Is Prtg Network Monitoring Tool?

      Answer :

      Bandwidth monitoring: Find out who Is using your network, for what. PRTG Network Monitor runs on a Windows machine within your network, collecting various statistics from the machines, software, and devices which you designate.

PRTG Related Tutorials

PRTG Related Interview Questions

PRTG Related Practice Tests

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial